Forum Praca Praca
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

Czego nie powinieneś robić na rozmowie kwalifik...

• Gość: gilberto a teraz pytanie dla konsultantów! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.04.07, 08:01
        2 tyg temu byłem na rozmowie kwalifikacyjnej, 500 km od domu (rozmowa w centrali firmy). firma poważna, a jakże, Pani konsultantka OBIECYWAŁA, że zadzwoni nazajutrz (nawet godzinę podała). dziś mija 2 tyg i 2 dni od spotkania. żadnego telefonu. zadnego maila. i co szanowni konsultanci?? tak się postępuje?! to jest szczyt chamstwa i niekompetencji!
        dodam, że ja mam pracę, ta nowa miała być trochę lepiej płatna, ktoś mnie polecił do tamtej firmy, sam się nie pchałem. no i najlepsze na koniec, w międzyczasie dowiedziałem się "kanałami dyplomatycznymi" że nie przeszedłem pozytywnie rekrutacji:))) zaproponowałem za wysoką pensję:))) chodzi o stanowisko menagerskie, pensja, którą zaproponowałem to 2 tys netto podstawy:)))
        także to by było na tyle.
        czekam na odpowiedź konsultantów, po co ciągają ludzi po całej Polsce, żeby nawet nie zadzwonić!
        • Gość: zebra Re: i następne pytanie IP: *.walbrzych.dialog.net.pl 21.06.07, 17:07
          Jak moge podać kwotę za jaka jestem skłonna pracowac "dla naszego klienta" , skoro pośrednik nie potrafił określić warunków pracy ani nawet tego na czym ona będzie polegała?
          Potem się baba obraża bo po zapoznaniu się z warunkami już nie byłam skłonna pracować dla jej klienta wogóle.
          Dziwne podejście do kandydata, powiedz za jaką kwotę jesteś skłonny podjąć prace w ciemno?

• Gość: ingrid00 Re: i następne pytanie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.06.07, 17:41
            Ja też mam podobne doświadczenia z firmami pośredniczącymi. W zeszłym roku
            wysłałam swoją aplikację do jednej firmy. Wówczas chodziło o pracę właśnie w
            owej firmie. Jako że nie było zaznaczone o jaki rodzaj pracy chodzi,
            stwierdziłam, że zaryzykuję i wyślę zgłoszenie, ale zaznaczyłam w nim, iż na
            chwilę obecną interesuje mnie tylko praca na pół etatu. Skoro zaprosili mnie na
            rozmowę, to widać takich osób też potrzebują...Rozmowa zakończyła się po 2
            zdaniach "Ale my chcemy kogoś na cały etat lub więcej". Nie to nie. Na
            szczęście "wyprawa" na tę rozmowę kosztowała mnie tyle, co dojechanie na drugi
            koniec miasta i 3 godziny czasu (Wliczone godzinne czekanie,
            spowodowane "lekkim opuźnieniem").
            Ostatnio jednak chodziło już o wyjazd na rozmowę do innego miasta. Wiadomo, że
            nie mieszkam w tym mieście i musiałabym mieć czas (gdyby mnie chciano przyjąć)
            na przeprowadzkę. Zaznaczałam to w rozmowie wstępnej z panią pośredniczką.
            Zapewniała mnie, że nic nie szkodzi, warto pojechać. No i pojechałam, żeby się
            dowiedzieć, że poszukują kogoś "od już"...
            • mijo81 Re: i następne pytanie 20.06.08, 23:04
              No bo jak zwykle okazało się że firma rekrutująca nie wie na co
              rekrutuje
      • Gość: Kasia Czego nie powinieneś robić na rozmowie kwalifik.. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.04.08, 09:53
        Mnie osobiście najbardziej wkurza!!!!że dzwoni pani i miłym głosikiem zaprasza
        Cię na rozmowę a pózniej w trakcie nie no nie mozemy pani zatrudnic bo nie ma
        pani odp wykształcenia nie zna pani języków itp itd
        Więc ja sie pytam do cholery po co do mnie dzwoni po co ja bezrobotna tracę
        pieniadze na dojazd???Sprawia jej przyjemność powiedzenie komuś że jest gó..
        warty?????!!!!!!!!!
      • Gość: @ Re: Czego nie powinieneś robić na rozmowie kwalif IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.06.08, 19:47
        dlaczego ja jako kandydat, mam przyjść na rozmowę kwalifikacyjną punktualnie,
        wiedzieć czym się zajmuje firma. A potencjalny pracodawca nie może nawet przyjść
        punktualnie (musi przejść tylko z pokoju do pokoju, ja jechałam pól miasta!),
        czyta przy mnie moją aplikację i tak naprawdę traktuje mnie jako zło konieczne.
        W końcu to on do mnie zadzwonił i zaprosił na rozmowę, więc niech ma odwagę za
        spotkanie podziękować i nawet jak mnie nie zatrudnią, to niech o tym powiedzą. A
        nie "zadzwonimy w przyszłym tygodniu". I cisza. Dlaczego pracodawcy są tacy
        chamscy!!!!!!!!!!!!!!!
        • mijo81 Re: Czego nie powinieneś robić na rozmowie kwalif 22.06.08, 23:15
          Ponieważ nie zależy im na opinii tylko na znalezieniu jelenia który
          by pracował za kiepską stawkę
      • Gość: Larti Czego nie powinieneś robić na rozmowie kwalifik.. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.11.08, 10:11
        Jeśli chodzi o artykuł dotyczący -czego nie powinienem...-to jest to
        oczywiście zrozumiałe. Natomiast mimo, że zawsze przychodzę
        punktualnie i jestem przygotowany do rozmowy (informacje o firmie,
        rynku i danym zawodzie), to zawsze ma problem jak powinienem się
        ubrać. Aplikuję na przedstawicieli i handlowców. Mój ubiór to
        eleganckie brązowe spodnie i buty. Szary sweterek, a po nim brązowa
        koszula lub jasna koszula w paski. I nie wiem czy może to jest za
        sztywno, bo lepiej byłoby ubrać jeansy. Czy może za luźno, bo
        lepiej byłoby ubrać garnitur. Czy ktoś może mi odpowiedzieć, bo mam
        mętlik w głowie.
      • Gość: Wera Czego nie powinieneś robić na rozmowie kwalifik... IP: *.adsl.inetia.pl 03.09.09, 11:27
        Mam 15 lat stażu pracy w handlu,ale chciałam zmienić branżę i postanowiłam coś w tym kierunku zrobić.Więc szukam PRACY,chodzę na rozmowy kwalifikacyjne.Nawet mam to szczęście,że często zostaje zapraszana,ale jestem zaskoczona jak teraz przeprowadzana jest rekrutacja.Kiedyś liczyło się doświadczenie,człowiek i chęć do pracy.Teraz propozycja pracowania w "ZNANEJ FIRMIE"na 3/4,z dodatkową informacją,że na cały etat trzeba sobie zapracować....mimo pracy od 8-20.Stanowisko kasjerki,a obowiązki sprzedawcy ,magazyniera,sprzątaczki i nie wiem co jeszcze po drodze.Ale trzeba sobie zapracować?!Oczywiście pensja podstawowa+premia raz na 3 m-c jeśli jesteś dobrym pracownikiem? I kto najwięcej kłamie?Człowiek ,który szuka pracy bo ma rodzinę do utrzymania? Czy firma? Reklamy muszą robić i swoje pensje naliczać ,a MY pracujmy na 3/4 za 1276 brutto oczywiście. Pozdrawiam i nie dajcie się oszukiwać.
        • Gość: Pluszak Rekrutacja IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.09.09, 15:36
          Hmmm... Czyżby chodziło o "MarcPol" lub "Selgros" ?
          Swoją drogą, bardzo często rekrutacja to czysta fikcja,
          gdyż już w momencie emisji ogłoszenia konkretne miejsca są obsadzone
          albo czekają na krewnych lub znajomych kierownictwa czy też
          konkretnego pracownika. Dzieje się tak zwłaszcza w instytucjach
          państwowych. Podczas poszukiwania pracy doświadczyłem tego
          wielokrotnie.
          Przykład: jakiś czas po odbyciu rozmowy kwalifikacyjnej w jednej
          ze znanych instytucji państwowych, wszedłem na jej stronę WWW
          aby sprawdzić wyniki rekrutacji. Okazało się, że jestem jedyną
          osobą, która pomyślnie "przeszła" wszystkie etapy rekrutacji.
          Pozostało więc czekać cierpliwie na telefon. Po tygodniu oczekiwania
          ponownie wszedłem na stronę WWW instytucji. Jakież było moje
          zdziwienie, gdy na liście osób przyjętych do pracy ujrzałem
          zupełnie inne imię i nazwisko, niż się spodziewałem !
          No cóz, pozostawiam Wam to do dalszych rozważań...
          Pozdrawiam serdecznie.
          • Gość: zosia Re: Rekrutacja IP: *.chomiczowka.waw.pl 05.09.09, 20:42
            Pracodawcy szukają ludzi z 3 językami, z wyzszym wykształcenie mile widziane
            podyplomowe, dają dużo obowiązków a płacą 1300 netto
      • winniepooh Re: Czego nie powinieneś robić na rozmowie kwalif 06.09.09, 17:41
        pośredniaki psują rynek, bo oddalają rekrutację od weryfikacji
        kompetencji merytorycznych, które powinny mieć kluczowe znaczenie.
        zamiast nimi zajmują się osobowością, umiejętnością pracy w grupie i
        innymi pierdołami.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka