reni_78
19.02.08, 11:30
Mam pytanie dotyczące art. 185 § 2, dot.: badań lekarskich
przeprowadzanych w związku z ciążą.
Na listę obecności wpisujemy rzeczywisty czas pracy, najczęściej 7-
15 tj. 8rh. Załóżmy, że idę rano do laboratorium i w pracy jestem na
7:30 czyli wpisuję 7,5rh danego dnia. Jak rozliczyć te 0,5
wynikające z wyżej wymienionego artykułu? - uwierzyć na słowo?
przynieść zaświadczenie?
Nie wchodzi w rachubę wpisanie w listę obecności pracy od 7ej. Nie
mam gwarancji, że szarpnięcie w autobusie czy potknięcie się na
chodniku o 7:15 nie będzie miało bezpośrednich następstw np.
opóźnionego krwawienia z dróg rodnych – wtedy żaden ubezpieczyciel,
nie potraktuje tego jako np. pobytu w szpitalu w następstwie
nieszczęśliwego wypadku, bo przecież… byłam w pracy.
W grę może wchodzić np. odpracowanie tej pół godziny. Załóżmy, że
tego konkretnego dnia nie mogę pozostać w pracy do 15:30 i ‘wyrobić’
dziennej normy czasu pracy tj. 8rh. Pozostaje wtedy odrobienie tej
0,5godz w innym dniu co jest sprzeczne z art. 178 § 1, o zakazie
zatrudniania ciężarnej w godzinach nadliczbowych. Chcę nadmienić, iż
nigdy było problemu z przestrzeganiem przez pracodawcę art. 178 § 2,
o zakazie zatrudniania pracownika opiekującego się dzieckiem do lat
4ech w godzinach nadliczbowych bez jego zgody.
Czy istnieją akty wykonawcze regulujące te konkretne artykuły
Kodeksu Pracy?
Jestem zatrudniona poprzez Agencję Pośrednictwa Pracy – tymczasowa,
stała; umowa o pracę na czas określony /jest to kilka lat/.