Gość: ss IP: *.ists.pl 19.04.08, 13:50 Co sądzicie o tym zawodzie? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
kxiadz Re: Chcielibyście być spedytorem? 19.04.08, 13:57 Tak,nawet sie ksztalce w tym kierunku. Co mysle o zawodzie:spedytor?Ciekawa(nie nudna) praca,wymagajaca ale dochodowa(jest ogrom mozliwosci "dorabiania" sie jak pobieranie lapowek za dogodne kursy od przewoznikow) Odpowiedz Link Zgłoś
annajustyna Re: Chcielibyście być spedytorem? 19.04.08, 14:30 A w razie wpadki za to dorabianie? Odpowiedz Link Zgłoś
kxiadz Re: Chcielibyście być spedytorem? 19.04.08, 15:44 Malo prawdopodobne aby byla wpadka-to prosty mechanizm ;) Jestes spedytorem ktory organizuje transport majac do wyboru kilku przewoznikow i iles tam samochodow i masz wolna reke kto ma jechac,a np dany przewoznik (wlasciciel firmy transportowej) w ostani weekend zorganziowal(oczywiscie na wlasny koszt) weekend np w Zakopanem dla wybranych pracownik(spedcyja min) firmy logistycznej z ktora ma podpisane umowe,a jak wiadomo nie jest dobrze jak samochody ciezarowe zbyt dlugo oczekuja na zaladunek lub dogodny(np daleki) fracht Odpowiedz Link Zgłoś
iberia.pl Re: Chcielibyście być spedytorem? 22.04.08, 20:25 kxiadz napisał: > Tak,nawet sie ksztalce w tym kierunku. > Co mysle o zawodzie:spedytor?Ciekawa(nie nudna) praca,wymagajaca ale dochodowa(jest ogrom mozliwosci "dorabiania" sie jak pobieranie > lapowek za dogodne kursy od przewoznikow) i wlasnie takich jak ty cfaniaczkow tepi sie w tej branzy....poczytaj sobie watek na Goldenline na grupie transport.... Mam nadzieje, ze z kims takim jak ty nie przyjdzie mi pracowac. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: timocom Re: Chcielibyście być spedytorem? IP: *.toya.net.pl 19.04.08, 16:23 w sumie to nie chciałem nim zostać jako dzieciak, ale wyszło tak że nim jestem i nie narzekam:] pytanie do kolegow i kolezanek po fachu: czy jestescie mgr-ami logistyki? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mimi Re: Chcielibyście być spedytorem? IP: *.ists.pl 19.04.08, 18:21 Ja jestem asystentką spedytora i miałam być po 3 miesiącach spedytorem. Ale nie zostałam dobrze przeszkolona, wspołpracownicy fatalni i dlatego też mam takie negatywne odczucia co do tego zawodu....no i jeszcze ta dyspozycyjnośc 24 godz na dobę + ciągłe telefony.. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: timocom Re: Chcielibyście być spedytorem? IP: *.toya.net.pl 19.04.08, 19:56 > ....no i jeszcze ta dyspozycyjnośc 24 godz > na dobę + ciągłe telefony.. bez przesady, do mnie nikt nie wydzwania po godzinach pracy (nie podaje nr koma, chyba ze ktos bardzo upierdliwy) a kierowcy mają nawigacje i są fachowcami. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dd Re: Chcielibyście być spedytorem? IP: *.ists.pl 19.04.08, 20:57 No dobrze a jak wygląda atmosfera w twoim zespole? Dobre masz zarobki? Ten zawód jest chyba dość dobrze płatny. Ja pracuje w firmie Eq.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: timocom Re: Chcielibyście być spedytorem? IP: *.toya.net.pl 20.04.08, 16:32 nie narzekam na zarobki, atmosfera też dobra, znajdzie sie czas coś zjeść czy pogadać:] ale ja robie w niewielkiej firmie transportowej a ty prawdopodobnie w jakimś molochu(nie kojarze nazwy) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dd Re: Chcielibyście być spedytorem? IP: *.stk.vectranet.pl 21.04.08, 10:12 Chyba nie jestes dlugo spedytorem? dd pisze o firmie eques Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kowianeczka Re: Chcielibyście być spedytorem? IP: *.lodz.msk.pl 21.04.08, 02:35 Moim skromnym zdaniem ten zawód na razie jeszcze jako tako wygląda, ponieważ jest stosunkowo nowy. Gdy chodzi o zakres obowiązków tego spedytora, to nie widzę nic fascynującego w użeraniu się z przewoźnikami, koordynowaniu transportu i odbieraniu telefonów o wielce ciekawej treści, że np. ciężarówka nie dojechała tam gdzie miała dojechać. Trochę mi to przypomina pracę na słuchawce w taxi, ale oczywiście każdy spedytor uważa swój zawód za "och" i "ach". Jeszcze kilka lat i będziemy mieli tylu spedytorów, ilu teraz mamy przedstawicieli handlowych. I wszystkim będzie ta praca wychodziła bokiem;) Aha, i pewnie pracodawcy będą musieli zacząć wymyślać nowe ciekawe nazwy na określenie tego zawodu, bo jak ktoś usłyszy hasło "spedycja", to zacznie uciekać tam gdzie pieprz rośnie;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: anita Re: Chcielibyście być spedytorem? IP: *.telsten.com 21.04.08, 04:45 a na jakiej [podstawie tak twierdzisz? bo chyba nie z własnego doświadczenia? podpisano Niegdyś Spedytor Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kowianeczka Re: Chcielibyście być spedytorem? IP: *.lodz.msk.pl 21.04.08, 19:47 Gość portalu: anita napisał(a): > a na jakiej [podstawie tak twierdzisz? bo chyba nie z własnego > doświadczenia? Na podstawie opinii znajomych, wiadomości z internetu i wypowiedzi na forum różnych spedytorów tudzież exspedytorów, którzy dali się nabrać na ten "trendy" zawód. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: anita Re: Chcielibyście być spedytorem? IP: *.telsten.com 21.04.08, 20:15 hmmm, tak wlasnie myslalam pozwol, że ja Ci napiszę z własnego doświadczenia po pierwsze zawód spedytora wcale nie jest nowy, istniał zawsze w każdej firmie, która miała własny transport albo wynajmowala transport do przewozów oczywiście nie jest to praca dla każdego, niektorzy lubia w spokoju przekladać papierki na biurku, inni wolą dlubać cos w samotności, ale jesli ktos lubi codzienny kontakt z zywym człowiekiem, to bedzie mu się podobało co uznasz za fascynujące, to kwestia Twoich zdolności, usposobienia i stosunku do pracy; mnie ta praca przynosiła satysfakcję oczywiście trudno tę satysfakcje porównywać z wynalezieniem lekarstwa na raka, ale sprawne połaczenie dostaw w jeden mądry transport, wykopanie tira spod ziemi na nagłe zlecenie, zgranie w czasie róznych ludzi i róznych ładunków i tak dalej - to naprawdę duża radocha nie slyszalam od żadnego spedytora "ochów" i "achów", to trudne i często wyczerpujace zajęcie i wymaga duzo asertywnosci i zdrowego rozsądku, doświadczenia i umiejętności przewidywania oraz reagowania na nagłe sytuacje i improwizowania - ale znam ludzi, którzy tej pracy nie zamieniliby na żadna inną, bo jest fajna (i powtarzam znowu: oczywiście nie dla każdego) ponadto masz ściezkę kariery, co tez jest ważne nie wszystkie firmy płacą wielkie pieniądze, ale z drugiej strony jest wiele takich, z ktorymi mozna śmialo wiazać swoją przyszłość i dobrze przy tym zarabiać (mówie z własnego doświadczenia) ten zawód zawsze będzie potrzebny porównanie do pracy w radiotaxi coś może i ma w sobie, ale podobnie mozna porownać wszystkie profesje, związane z obslugą klienta zewnętrznego czy wewnętrznego, trzeba po prostu lubić kontakt z ludźmi nie warto bazowac wyłacznie na tym, co sie wyczyta zza biureczka w domku w internecie, realny świat wygląda zgoła inaczej:-) pozdrawiam wszystkich spedytorów:-)) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kowianeczka Re: Chcielibyście być spedytorem? IP: *.lodz.msk.pl 22.04.08, 02:39 Gość portalu: anita napisał(a): > po pierwsze zawód spedytora wcale nie jest nowy, istniał zawsze w > każdej firmie, która miała własny transport albo wynajmowala > transport do przewozów Ale z tego co się orientuję, to od niedawna ma swoją nazwę i wyodrębnienie organizacyjne. Nie mówiąc już o tym, że od niedawna powstały kierunki kształcące w tym zawodzie. Dawniej tego nie było. > ale jesli ktos lubi codzienny kontakt z zywym człowiekiem, to bedzie > mu się podobało No popatrz, a tyle ludzi narzeka na pracę na infolinii. Też codzienny kontakt z człowiekiem i to tym na ogół mniej inteligentnym. A nie sądzę, żeby przewoźnicy byli ludźmi o wysokim rozwoju intelektualnym. > ten zawód zawsze będzie potrzebny Dużo zawodów będzie zawsze potrzebnych, i co z tego? Zawód grabarza będzie zawsze potrzebny, zawód kucharza, zawód kuriera, a jakoś nie widzę, by ludzie te zawody wychwalali i się na te profesje rzucali. > porównanie do pracy w radiotaxi coś może i ma w sobie, Bardzo dużo ma wspólnego, zwłaszcza jak spedytor zajmuje się transportem lokalnym. To wychwalanie spedycji jest doskonałym dowodem na to, że jak czemuś nadamy nową nazwę, to się stanie ono cool, mimo że w gruncie rzeczy chodzi o jedno i to samo. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: anita Re: Chcielibyście być spedytorem? IP: *.telsten.com 22.04.08, 06:24 strasznie uparta jesteś, wybacz ale to bzdury nie mam stu lat, tylko trzydzieści kilka, ale już gdy zaczynałam pierwsza pracę, w mojej ówczesnej firmie było stanowisko spedytora, i dokladnie tak sie nazywało; spedycja czy ekspedycja to nie są nowe pojęcia kierunków studiów istotnie dawniej nie było, ale pojawiły sie nie w zeszłym roku, tylko jakies 10 lat temu, mniej więcej - podobnie jak wiele innych, "nowoczesnych", na które wcześniej nie było zapotrzebowania, bo życie w Polsce inaczej wyglądało; co nie zmienia faktu, że ludzie te rózne zawody wykonywali spedycja to nie jest infolinia 9a na marginesie pracownicy infolinii maja kontakt z róznymi ludźmi, także z Tobą - tez jesteś "na ogół mniej inteligentna"?:-)) "nie sądzę, aby przewoźnicy byli ludźmi o wysokim rozwoju intelektualnym"... hmmm nawet nie wiem, jak skomentować, to w sumie świadczy o Twoim rozwoju intelektualnym i napisalam, że ten zawod zawsze będzie potrzebny w kontekście Twojego nieuzasadnionego przewidywania, że za chwilę rynek pracy sie utopi pod zalewem spedytorów; bzdura, to jest zawód z przyszlością co do wychwalania: jak widzisz ja zawód spedytora wychwalam, zawód kucharza też, a że Tobie sie one WYDAJĄ dziadowskie, to tylko Twoje przekonanie, nie oparte na wiedzy i doświadczeniu jak rozumiem generalnie masz duże doświadczenie zawodowe, i stąd te arbitralne sądy...? a nie, poczekaj, chyba jednak nie pracowalaś nigdy... Odpowiedz Link Zgłoś
mikrobyznesmen Samochodowym? Kolejowym? Lotniczym? Morskim? 23.04.08, 10:50 Gość portalu: kowianeczka napisał(a): > nie widzę > nic fascynującego w użeraniu się z przewoźnikami, koordynowaniu transportu i o > dbieraniu telefonów o wielce ciekawej treści, że np. ciężarówka nie dojechała t > am gdzie miała dojechać. Przenieś się najakiś czas do spedycji kolejowej. Jak parę razy obdzwonisz pół Polski w poszukiwaniu zaginionego wagonu, to ze śpiewem na ustach wrócisz do samochodówki. PKP "żondzi" :) Odpowiedz Link Zgłoś
kxiadz Re: Chcielibyście być spedytorem? 22.04.08, 09:04 anita przewoznicy(czyt. wlascieiele firm przewozowych)moze sa intelektualni ale z samimi kierowcami to juz wyglada calkowcie odwrotnie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: anita Re: Chcielibyście być spedytorem? IP: *.telsten.com 22.04.08, 19:07 wlaściciele firm są czasem tacy, że tylko ich udusić; kierowcy czasem są rozsądnymi ludźmi czasem panie w urzędach są intelektualnie nierozgarniete, czasem mają umysły jak brzytwa czasem człowiek po dwóch fakultetach jest tępy i niekumaty, czasem niewykwalifikowany robotnik jest rozumny i tak dalej, jkak w całym spoleczeństwie, w każdej firmie, w każdej profesji; generalizowanie jest smieszne i prowadzi donikąd zgodzisz się? Odpowiedz Link Zgłoś
kxiadz Re: Chcielibyście być spedytorem? 22.04.08, 19:50 No ok,ale ja majac stycznosc z kierowcami to wiekszosci byli to ludzie slabo wyksztalceni?(taka moja sugestia po kilku mintuach stycznosci z owa osoba) wrecz nie obrazajc tepi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: timocom Re: Chcielibyście być spedytorem? IP: *.toya.net.pl 22.04.08, 20:32 to sie temat rozwinął:] Jako spedytor dorzuce swoje 3 grosze. kowianeczka - z takim podejściem każda praca będzie najgorsza z najgorszych a opinie sfrustrowanych forumowiczów i pani z warzywniaka nie muszą pokrywać sie z prawdą. Marne masz pojęcie o tym zawodzie. Właściciele firmy trasp. zwykle mają głowę na karku, są obrotni i inteligentni bo to nie jest branża w której 1sza lepsza osoba z ulicy dałaby rade, to oczywiste ze nieraz trzeba przycwaniakować:] Od kierowców nikt jeszcze nie wymaga doktoratu, ale przynajmniej w mojej firmie są to fachowcy i ludzie kumaci, nie błądzą, nie piją. Nie każdemu chciałoby sie siedzieć miesiąc za granicą w ciężarówce, choć fakt że dostają za to niezłe pieniądze. pzdr. Odpowiedz Link Zgłoś
kxiadz Re: Chcielibyście być spedytorem? 22.04.08, 22:22 Nie zla kase :O???Buhahahaha przelicz ich zarobek na kazda godz spedzona w szoferce(tj godzinowo "pracuja" 3 etaty!),ocen ryzyko zawodowe tj. odpowiedzialnosc materiala i co najwiazniejsze bezpieczenstwo!!!A pozniej pisz o kASIE Odpowiedz Link Zgłoś