Forum Praca Praca
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

Bank Millennium - odradzam szczerze

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.05.08, 18:58
    Witam, po raz kolejny byłem na rozmowie w banku ale coraz bardziej przekonuję
    się że bankowość w naszym kraju to tania, agresywna akwizycja a banki to
    bezduszne instytucje wyciskające ze swoich pracowników siódme poty nie dając
    im w zamian prawie nic. Byłem w Millennium i jestem szczerze zbulwersowany
    rozmową. Kierownik oddziału ds kredytów hipotecznych w Poznaniu zadzwonił do
    mnie dziś po południu czy pasuje mi dziś rozmowa najlepiej już od razu. Jako
    że pracuję powiedziałem że po pracy. Ok. Poszedłem na miejsce. Kandydowałem na
    stanowisko doradcy ds. kredytów hipotecznych. Moje cv czytał dosłownie na
    miejscu przy mnie. Praktycznie musiałem mu je recytować bo nie był w stanie
    tak szybko czytać. Po tym zaczął mi pie**olić jakieś farmazony o tym jacy to
    ludzie przyszli do Millennium i podźwignęli dział kredytów hipotecznych ze
    zgliszczy i jaki to bank jest och i ach bo tak zaj**iście płaci swoim
    pracownikom. Po chamskiej propagandzie sukcesu rodem z faszystowskich Niemiec
    zaczął pie**olić niestworzone rzeczy o zarobkach że u niego w oddziale to
    ludzie zarabiają k**wa minimum po 10 000 brutto mc hahahahahahahahaha. Jak się
    zapytałem o podstawę to po cihu i z uśmiechem sprzedawcy na ruskim targu
    powiedział że owszem jest ale zmniejszająca się hahahahahaahahahaha i teraz
    najlepsze : 1 mc 3000 brutto, 2 mc 2000 brutto, 3 mc 1200 brutto
    Jak to usłyszałem myślałem że z krzesła spadnę!!. Zapytany o możliwości awansu
    spotkałem się z miłym uśmiechem i gadce o zaj**istym rozwoju intelektualnym w
    ich firmiem oraz o tym że trzeba klientami manipulować tak żeby kupili to co
    my chcemy a nie to co potrzebują!!! Zapytałem jaki target. Powiedział że
    jedyne 1,5mln miesięcznie hahahahaahah hahaha. Sam obecnie pracuję w
    nieruchomościach i przy obecnym kryzysie na tym rynku trochę to wyśrubowane
    k**wa jest!!!. Zapytałem się co firma oferuje to odburknął pod nosem, komórka,
    laptop, siano na benę a na końcu z dumą dodał że biurko i telefon stacjonarny.
    Już nie chciałem się pienić tam i mówić mu że biurko i telefon stacjonarny to
    ja mam w domu i mogę se przy nim leżeć i kwiczeć dowoli a nie zapie**alać jak
    jeleń na pensje skretyniałych prezesów i innych cwaniaczków. Millennium moim
    zdaniem to bagno i nie wróżę przyszłości tej instytucji z takim podejściem do
    klienta i pracowników.
    Sorka za przekleństwa ale jestem zły po całym dniu pracy i zmarnowanej
    godzinie w towarzystwie kretyna z millennium.
    Obserwuj wątek
      • Gość: kk Re: Bank Millennium - odradzam szczerze IP: *.centertel.pl 12.05.08, 20:17
        witam, z przykroscia stwierdzam ze dzisiaj bylem na rozmowie w WBK i co by tu
        powiedziec....wrazenia mam identyczne:( pozdrawiam i powodzenia
      • Gość: abc Re: Bank Millennium - odradzam szczerze IP: *.adsl.inetia.pl 12.05.08, 20:25
        Twoje stwierdzenia, to prawie jak odkrycie Ameryki :)))
        Kowianeczka określiła doradców bankowych już dawno: "akwizytor".
        • Gość: rs Re: Bank Millennium - odradzam szczerze IP: *.limes.com.pl 12.05.08, 20:35
          w takim razie pani w warzywniaku też jest akwizytorem
          podobnie jak hydraulik, który przecież sprzedaje, tyle, że usługę
          • rep_pm Re: Bank Millennium - odradzam szczerze 12.05.08, 21:00
            Gość portalu: rs napisał(a):

> w takim razie pani w warzywniaku też jest akwizytorem
            > podobnie jak hydraulik, który przecież sprzedaje, tyle, że usługę

Tak, i hydraulik tak jak przedstawiciel wydzwania do ciebie 2 razy w miesiącu
            czy wszystkie rury całe, a jak całe to tak żeby się przypomnieć w razie czego. A
            pani w warzywniaku przychodzi do ciebie co tydzień do pracy i zachwala jakie ma
            świeże warzywa?
            • Gość: rs Re: Bank Millennium - odradzam szczerze IP: *.limes.com.pl 12.05.08, 21:17
              a czy stacjonarny doradca ds. kredytow hipotecznych wydzwania do Ciebie i
              proponuje kredyt na mieszkanie?
              • rep_pm Re: Bank Millennium - odradzam szczerze 12.05.08, 21:20
                Do ciebie nie koniecznie, chociaż nie wiem jak banki zareagują na niższe obroty.
                Tak jak to jest z kartami kredytowymi i innymi kredytami. Ale do maklerów
                nieruchomości trzeba już chyba się czasem przejechać, po rekomendacje dla klientów?
                • Gość: rs Re: Bank Millennium - odradzam szczerze IP: *.limes.com.pl 12.05.08, 21:29
                  "trzeba się czasami przejechać" nie oznacza latania po firmach/domach w
                  poszukiwaniu klientów

zresztą nie kręci mnie tropienie akwizycji w ofertach pracy. niemalże każda
                  firmy ma dział handlowy i sprzedaje.
                  • rep_pm Re: Bank Millennium - odradzam szczerze 12.05.08, 21:32
                    No jasne, tylko większość tych działów to właśnie takie latanie i wydzwanianie.
                    Jest też taka mała różnica pomiędzy działem handlowym a działem marketingu.
                    Jeżeli ty trafiłeś na stanowisko w sprzedaż na którym możesz sobie odpuścić
                    aktywne pozyskiwanie klientów to gratuluję.
                    • Gość: rs Re: Bank Millennium - odradzam szczerze IP: *.limes.com.pl 12.05.08, 21:41
                      w poważnych firmach zadaniem marketingowców jest tworzenie i wdrażanie strategii
                      marketingowych, a nie telefoniczna akwizycja - od tego jest właśnie call center

dziękuję:]
                      • rep_pm Re: Bank Millennium - odradzam szczerze 12.05.08, 21:44
                        Call center jest chyba też do obsługi klientów. Co do marketingowców to tak masz
                        rację, tylko że są marketingowcy wyższego szczebla np. product managerowie i ci
                        się zajmują tym co pisałeś. Ale są też przedstawiciele handlowi i oni już
                        zajmują się dosłownym wdrażaniem strategii, np. poprzez wydzwanianie.
                        • Gość: rs Re: Bank Millennium - odradzam szczerze IP: *.limes.com.pl 12.05.08, 21:48
                          marketing w teorii i praktyce jest jeden, a to, że wiele firm wypacza jego
                          znaczenie...
                      • rep_pm Re: Bank Millennium - odradzam szczerze 12.05.08, 21:48

> w poważnych firmach zadaniem marketingowców jest tworzenie i wdrażanie strategi
                        > i
                        > marketingowych, a nie telefoniczna akwizycja - od tego jest właśnie call center
                        >
                        >
                        > dziękuję:]

A i przypomniała mi się jeszcze historyjka z czasów studiów. Chciałem sobie
                        dorobić i znalazłem pracę właśnie w jednym z banków jako "przedstawiciel
                        bankowy". Na rozmowie KR ładnie ściemniał jak to właśnie pięknie działa call
                        center, że wizyty są umawiane, że tu się liczy technika itp. A pierwszego dnia
                        pracy podał stronę do tzw. yellow pages i szukaj sobie firm do dzwonienia.
                        Pierwszego dnia podziękowałem za tą pracę :) . Ale doświadczenie był ciekawe.
                        Omijam teraz nawet jako klient ten bank z daleka.
                        • Gość: rs Re: Bank Millennium - odradzam szczerze IP: *.limes.com.pl 12.05.08, 21:50
                          niestety, bywa i tak
                          choć to nienormalne
      • iberia.pl Re: Bank BPH - jeszcze gorzej 12.05.08, 20:33
        bo na stanowisku Opiekuna ds/ kluczowych klientow oferuja UWAGA:

0 (zero zl) podstawy + prowizja = trzeba zalozyc wlasna dzialalnosc.

Rece opadaja......
        • Gość: rs Re: Bank BPH - jeszcze gorzej IP: *.limes.com.pl 12.05.08, 20:36
          niekiedy można spotkać oferty pracy na stanowisku dyrektora regionalnego -
          również na działalności:]
        • Gość: Roky Iberia startuje do pracy w akwizycjii!!! IP: *.centertel.pl 13.05.08, 17:08
          A podobno pracowala w Sosnowcu w jakiejś super firmie na super
          warunkach. A tu okazuje sie że Iberia startuje do pracy w akwizycjii
          bankowej
      • rep_pm Re: Bank Millennium - odradzam szczerze 12.05.08, 21:02
        Gość portalu: noxxxman napisał(a):

> Witam, po raz kolejny byłem na rozmowie w banku ale coraz bardziej przekonuję
        > się że bankowość w naszym kraju to tania, agresywna akwizycja

Ale czego się spodziewałeś, kandydujesz na stanowisko akwizytora ubrane w
        ładniejszą nazwę i oczekujesz czegoś więcej? Sam pracowałem długo jako
        przedstawiciel medyczny w kilku firmach i jest to samo. I nie spodziewam się aby
        w innych branżach było inaczej. Akwizycja to akwizycja.
        • Gość: rs Re: Bank Millennium - odradzam szczerze IP: *.limes.com.pl 12.05.08, 21:24
          definicja z podręcznego słownika promocji znanego specjalisty od marketingu, dr
          Macieja Rydla:
          akwizytor (salesman, sales person) to upoważniony przedstawiciel oferenta
          (producenta lub hurtownika) odwiedzający potencjalnych nabywców, w celu
          zaoferowania towaru lub usługi, negocjowania warunków i podpisania umowy
          kupna-sprzedaży. Akwizytor może być etatowym pracownikiem działu handlowego lub
          zatrudnionym na zlecenie dla dokonania określonej sprzedaży. Akwizytorzy
          najczęściej działają na przydzielonym im terytorium.

A teraz proponuję zwrócić szczególną uwagę na słowo "potencjalny".
          Pytanie: czy wszyscy pracownicy banków czy innych firm latają po POTENCJALNYCH
          klientach?
          • rep_pm Re: Bank Millennium - odradzam szczerze 12.05.08, 21:28
            Nie no ja tak nie twierdzę. Ale po znajomych widzę że około 80% tak, jak nie
            latają to przynajmniej wydzwaniają. Możliwe że w kredytach hipotecznych jest
            inaczej. Tak jak to opisywałeś. Ale jak długo banką wystarczy tylko klient który
            sam przyjdzie do oddziału?
            • rep_pm Re: Bank Millennium - odradzam szczerze 12.05.08, 21:29
              errata: bankom nie banką.
            • Gość: rs Re: Bank Millennium - odradzam szczerze IP: *.limes.com.pl 12.05.08, 21:34
              żaden bank nie pracuje wyłącznie na tych klientach, którzy przyszli do oddziału
              każdy natomiast ma swoje call center, lub korzysta z usług innej firmy (outsourcing)
              tak czy inaczej strzela ofertami w klientów, zatem na doradcach na ogół nie
              spoczywa obowiązek wydzwaniania po klientach
              • rep_pm Re: Bank Millennium - odradzam szczerze 12.05.08, 21:39
                Nie? Mam znajomych którzy zajmują się klientami detalicznymi i firmami, i
                wszędzie wydzwaniają a do firm nawet jeżdżą. Tu świeży przykład z forum:
                forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=23&w=79461404&a=79480125 .
                • Gość: rs Re: Bank Millennium - odradzam szczerze IP: *.limes.com.pl 12.05.08, 21:54
                  powinni dostawać kontakty z call center, ale banki (oraz inne firmy) wolą, by
                  call center i doradcy pracowali za niską podstawę + prowizje, co wszystkich
                  nakręca na sprzedaż

najlepiej, żeby wszyscy dzwonili, łącznie z działem IT
                  • rep_pm Re: Bank Millennium - odradzam szczerze 12.05.08, 22:00
                    Tak wygląda wdrażanie strategii marketingowych "made in Poland" :) .
                    • Gość: rs Re: Bank Millennium - odradzam szczerze IP: *.limes.com.pl 12.05.08, 22:20
                      to coś zupełnie innego

rynek jest wciąż nie do końca zagospodarowany - różnice między ofertami są na
                      tyle duże, że każdy znajdzie coś dla siebie. banki uderzają w refinansowanie,
                      balance transfer, x-selling. szukają możliwości przeciągnięcia klientów na swoją
                      stroną i zwiększenie sprzedaży, nie ma się co dziwić

to, że niektóre zmuszają pracowników oddziałów do wydzwaniania jest raczej żenujące
                      • Gość: noxxxman Re: Bank Millennium - odradzam szczerze IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.05.08, 04:45
                        piłem dziś z przyjacielem, który żyje w Irlandi - powiem tak, chcę żeby moje
                        dzieci miały godną przyszłość - wypie..m z tego kraju - życzcie mi
                        powodzenia. pozdrawiam

p.s.
                        zostawiam tu to co najbardziej umiłowałem ale nie mam wyboru!
                      • Gość: Doradca Re: Bank Millennium - odradzam szczerze IP: *.gprs.plus.pl 13.05.08, 07:22
                        Sluchaj "rs" a pracowałeś kiedyś w banku na stanowisku doradcy
                        klienta (nie w obsłudze kasowej)???? Bo ja pracowałem i mam do tej
                        pory wielu znajomych w tej branży. Pytam bo to co piszesz się
                        zgadza, ale z wiedzą z podręczników marketingu. Rzeczywistość jest
                        taka że teraz w każdym banku (no może są jakieś wyjątki) pracownicy
                        wydzwaniają do klientów, niektórzy również jeżdzą np. do większych
                        przedsiębiorstw i tam stosują akwizycję w pełnym tego słowa
                        znaczeniu.
              • Gość: kowianeczka Re: Bank Millennium - odradzam szczerze IP: *.lodz.msk.pl 13.05.08, 12:29

> żaden bank nie pracuje wyłącznie na tych klientach, którzy przyszli do oddziału
                > każdy natomiast ma swoje call center, lub korzysta z usług innej firmy (outsour
                > cing)
                > tak czy inaczej strzela ofertami w klientów, zatem na doradcach na ogół nie
                > spoczywa obowiązek wydzwaniania po klientach

Powiem ci jedno - jesteś niepoprawnym optymistą. Call center jest nastawione na obsługę informacyjną klientów. Natomiast do czystego telemarketingu (praca polegająca na wyłącznym wydzwanianiu do niewinnych ludzi) bardzo trudno znaleźć jeleni, bo nikt nie chce takiej pracy. Dlatego banki wpadły na pomysł, by zrobić "mieszankę pracowniczą" - trochę posiedzisz przy biurku nad papierkami, nazwiemy cię zaszczytnie "doradcą", ale za to masz obowiązek wyrobić wyśrubowane plany sprzedażowe - jak klienci sami do ciebie nie przyjdą to masz obowiązek ich znaleźć, choćbyś miał polecieć na księżyc...
                • Gość: milka Re: Bank Millennium - odradzam szczerze IP: 193.201.167.* 13.05.08, 16:42
                  Pracuje w Banku Millennium jako Doradca Biznes i powiem szczerze-
                  Jestem bardzo zadowolnona z tej pracy. W każdym banku pozyskuje
                  się "aktywnie" klientów czyli wydzwania się do nich. I to jest rzecz
                  normlna. Jak komus ta praca nie pasuje albo uważa że jest to zwykla
                  akwizycja to jest proste rozwiazanie- NIE PRACUJCIE W BANKU.
                  • Gość: rs Re: Bank Millennium - odradzam szczerze IP: *.limes.com.pl 13.05.08, 17:14
                    kowianeczko, a skąd masz takie wiadomości? pracowałem w banku (w MSP), bardzo
                    dobrze pamiętam, że call center obdzwaniało klientów i prowadziło sprzedaż
                    telefoniczną.
                    banki mają też swoich podwykonawców (firmy zewnętrzne), które dzwonią i
                    wyszukują klientów
                    co nie znaczy, że doradcy z oddziałów nie dzwonią
                    • Gość: rs Re: Bank Millennium - odradzam szczerze IP: *.limes.com.pl 13.05.08, 17:16
                      jeszcze jedno: mylisz się, chętnych do pracy w call center, a konkretnie do
                      wydzwaniania po, jak to określiłaś, "niewinnych ludziach" trochę jest. tam też
                      obowiązuje system premiowy, nikt nie robi tego za gołą podstawę

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka