Forum Praca Praca
ZMIEŃ
    IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.06.08, 08:48
    30 czerwca kończy mi się staż. W miesiącu lipcu będę zatrudniona w tym samym
    miejscu, na tym samym stanowisku na umowę o pracę, od sierpnia zaś będę
    odbywała (w tym samym miejscu, na tym samym stanowisku) przygotowanie
    zawodowe. Ze stażu (2lipca - 30 czerwca) pozostało mi 6 niewykorzystanych dni
    wolnych. Czy przepadną jeśli nie wykorzystam ich do 30 czerwca, czy też mogę
    je wykorzystać w dogodnym terminie jak np. 15 lipiec, kiedy to chciałabym
    wyjechać gdzieś na wakacje. Bo nie oszukujmy się na miesiąc tej umowy o pracę
    nie będę mogła wziąć ani jednego dnia wolnego bo mi się należeć będzie dopiero
    po przepracowaniu 30 dni, tak samo jak kolejne dwa dni będą mi się należeć po
    przepracowaniu całego sierpnia. Całe wakacje miałabym więc do d... Co mam
    zrobić? Czy te dni mi przepadną równo z rozpoczęciem umowy, czy mogę je sobie
    wykorzystać później? :( Pomóżcie.
    Obserwuj wątek
      • Gość: abc Re: dni wolne IP: *.adsl.inetia.pl 16.06.08, 09:16

www.stazifirma.gupkrakow.pl/faq.php
        "Czy w trakcie trwania stażu będę miała wolne od pracy dni, czy przysługuje mi urlop?

W trakcie odbywania stażu jak najbardziej należy się Państwu wolne ale nie urlop. Ustawa O promocji zatrudnienia i instytucjach rynku pracy z 20 kwietnia 2004r., która weszła w życie 1 czerwca 2004r. reguluje kwestię wolnego(art.53, ust 7). Zgodnie z zapisami tej ustawy osoba w czasie odbywania stażu ma prawo do 2 dni wolnych za każde 30 dni odbywania stażu. Należy zgłosić taką potrzebę Pracodawcy, który ma obowiązek udzielenia Państwu wolnego. Co więcej, za te 2 dni wolnego przysługuje Państwu również stypendium. Proszę jednak pamiętać, że te wolne dni nie przypadają za każdy miesiąc tylko za każde 30 dni roboczych. W sumie mają Państwo około 5 dni wolnego, które niewykorzystane albo przepadają, albo mogą zostać wykorzystane u tego samego Pracodawcy już w trakcie umowy o pracę o ile taka zostanie z Państwem podpisana."

również tutaj jest taka sama interpretacja:
        kariera.com.pl/eksperci/?lm=4

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka