Forum Praca Praca
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

Problem z byłym pracodawcą

IP: *.lublin.mm.pl 10.03.09, 01:17
    witam,
    mam taką sytuację:
    4 lutego podpisalem umowe zlecenie w pewnej firmie jako ph, prace rozpocząłem 6 lutego, pracowałem do 11 lutego włącznie (4 dni) nastepnie od od 12 do 22 lutego bylem na zwolnieniu lekarskim (oczywiscie wczesniej poinformowalem i przedstawilem zaswiadczenie o niezdolnosci do pracy w tym czasie), 23 wróciłem i pracowałem ,a dzien pózniej we wtorek rowiązałem umowę za porozumieniem stron bez okresu wypowiedzenia.
    Pracodawca jednak nie chce mi wypłacic naleznosci za przepracowany okres czasu ( 5 dni - około 400pln netto), mimo iz w umowie mam zapisane tą kwotę jako gwarantowaną podstawe, a takze, w przypadku nie przepracowania pełnego wymiaru godzin kwota zostanie pomniejszona proporcjonalnie.
    Argumentuje to tym, ze nie wyświadczyłem dla niego zadnych usług (praca polegała na pozyskaniu klientów - jednak specyfika tej branzy, sprawia, ze tych klientow nie pozsykuje to hop siup tylko to troche trwa, a staralem sie, jezdzilem, pozyskalem kontakty), a takze, ze ostatniego dnia - czyli w dniu kiedy rozwiązałem umowe, przez 2h mialem niekatywny telefon co oznacza, ze nie było mnie w pracy i wogole przez ten czas nie pracowalem.
    Jest jakas szansa na odzyskanie tej kasy?
    Obserwuj wątek
      • Gość: abc Re: Problem z byłym pracodawcą IP: *.adsl.inetia.pl 10.03.09, 05:09
        > Jest jakas szansa na odzyskanie tej kasy?
        Sąd cywilny, szanse mizerne, ale możesz próbować - umowa zlecenie jest umową starannego działania, a takie z twojej strony były (zależy tylko jak masz skonstruowaną umowę).
        • Gość: oN Re: Problem z byłym pracodawcą IP: *.lublin.mm.pl 10.03.09, 12:12
          jak to? przeciez to jest wykorzystywanie pracownika...
          przeciez nalezy mi sie wynagrodzenie, za pracę która wykonałem!
          a PIP?
          • mijo81 Re: Problem z byłym pracodawcą 10.03.09, 12:29
            Masz szansę...powinien ci zapłacić za wykonywanie tego zlecenia. Z
            takimi umowami to nie do PIPu tylo do sądu cywilnego...no chyba że
            najpierw wystąpisz o uznanie tej umowy za umowę o pracę (ale trzeba
            zobaczyć jakie są warunki umowy)

Jakiś głupek ten twój pracodawca....nie odróżnia zlecenia od dzieła.
            • Gość: oN Re: Problem z byłym pracodawcą IP: *.lublin.mm.pl 10.03.09, 12:52
              do sądu cywilnego?
              nie wiem czy jest sens, to tylko i aż 400 pln,
              nie chce tłuc się po sądach...
          • Gość: abc Re: Problem z byłym pracodawcą IP: *.adsl.inetia.pl 10.03.09, 23:00
            > jak to? przeciez to jest wykorzystywanie pracownika...
            > przeciez nalezy mi sie wynagrodzenie, za pracę która wykonałem!
            > a PIP?
            Zleceniobiorca NIE JEST pracownikiem, a umowa zlecenie NIE JEST umową o pracę.
            Przemyśl to, co poniżej (jak się ma ten przepis do twojej sytuacji):

"Art. 746 § 1 KC. Dający zlecenie może je wypowiedzieć w każdym czasie. Powinien jednak zwrócić przyjmującemu zlecenie wydatki, które ten poczynił w celu należytego wykonania zlecenia; w razie odpłatnego zlecenia obowiązany jest uiścić przyjmującemu zlecenie część wynagrodzenia odpowiadającą jego dotychczasowym czynnościom, a jeżeli wypowiedzenie nastąpiło bez ważnego powodu, powinien także naprawić szkodę.

§ 2. Przyjmujący zlecenie może je wypowiedzieć w każdym czasie. Jednakże gdy zlecenie jest odpłatne, a wypowiedzenie nastąpiło bez ważnego powodu, przyjmujący zlecenie jest odpowiedzialny za szkodę."

"a dzien pózniej we wtorek rowiązałem umowę za porozumieniem stron bez okresu wypowiedzenia."
            Trzeba się więc było "porozumieć" również odnośnie zapłaty za wykonaną pracę!!!
            • Gość: oN Re: Problem z byłym pracodawcą IP: *.lublin.mm.pl 10.03.09, 23:26
              w dniu rozwiązania umowy, przełożona powiedziala, zeby zadzwonił w przyszłym tygodniu w sprawie wypłaty - zadzwoniłem się i okazało ze postanowili, ze mi nie zapłaca...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka