Gość: :((( IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.04.09, 10:35 I NIC.....tyle wysłanych Cv a odpowiedzi brak. Najlepsze w tym wszystkim jest to, że pojawiają się ogłoszenia na które wysłałam aplikacje... Gdzie szukać pracy? Jak szukać pracy...HELP... Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
maryooo Re: Szukam pracy trzeci miesiąc.... 07.04.09, 11:01 Pocieszę Cię, chociaż będzie to dla Ciebie chyba marne pocieszenie...ja również szukam pracy 3 m-c i niestety byłem tylko dwa razy zaproszony na rozmowę.A te ogłoszenia pojawiające się od dłuższego czasu to prawdopodobnie agencje handlujące naszymi danymi:( Jeżeli mogę coś doradzić, to może spróbuj wysłaś swoją aplikację do firm headhunterskich z określeniem jaki rodzaj pracy Ciebie interesuje.Powodzenia i wyrtwałości:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: b Re: Szukam pracy trzeci miesiąc.... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.04.09, 11:32 ja szukam pracy siódmy miesiąc, kilkanascie moze rozmow i nic, jestem po studiach, ucze sie od kilku lat drugiego jezyka i mam male ale niby zawsze jakies tam doswiadczenie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: Szukam pracy trzeci miesiąc.... IP: 94.72.127.* 07.04.09, 12:18 A ja szukam 8 miesięcy. Może trzeba zmienić strategię, nie wiem :(( Może nie przez internet ale osobiście zacząć pytać się w firmach. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: Szukam pracy trzeci miesiąc.... IP: 94.72.127.* 07.04.09, 12:20 Aaa i jeszcze inni do mnie w pretensjach, że ja pewnie pracy nie szukam :/ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marta Re: Szukam pracy trzeci miesiąc.... IP: 194.140.107.* 07.04.09, 12:20 prosze wyjasnij mi co znaczy... "agencje handlujące naszymi danymi" czym zajmuja sie firmy headhunterskie, czy mozna im zaufac, masz moze jakies przykladowe namiary, bede wdzieczna Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: Szukam pracy trzeci miesiąc.... IP: 94.72.127.* 07.04.09, 12:36 Gość portalu: marta napisał(a): >co znaczy... "agencje handlujące naszymi danymi" Po prostu przekazują sobie nawzajem nasze dane. Firma X przekazuje firmie Y firma Y firmie Z.... i tak w koło macieju. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: o-n-a Re: Szukam pracy trzeci miesiąc.... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.04.09, 16:47 Ja szukałam 6 miesięcy. Najpierw wysyłałam aplikacje przez internet, w odpowiedzi na ogłoszenia i owszem zapraszano mnie na rozmowy, ale nic z nich nie wynikało. Dopiero jak zmieniłam taktykę, tzn. zaczęłam osobiście chodzić po firmach, wtedy udało mi się dostać pracę po tygodniu. To był dla mnie szok. Spróbujcie!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: :((( Re: Szukam pracy trzeci miesiąc.... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.04.09, 17:45 Mam chodzić po firmach i pytać czy kogoś nie potrzebują? Z kierownictwem rozmawiać czy co...? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ja Re: Szukam pracy trzeci miesiąc.... IP: *.chello.pl 07.04.09, 18:48 jestes pewna ze to nie był zbieg okoliczności ? przeciez o przyjeciu nie moze decydowac to, czy cv jest wysyłane przez meila czy doreczane osobiscie.. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: Szukam pracy trzeci miesiąc.... IP: 94.72.127.* 07.04.09, 20:39 Często można się spotkać z opinią, że CV zaniesione osobiście jest skuteczniejsze. Z drugiej zaś strony, jedna i ta sama osoba "doradza" mi tak: "wysyłaj aplikacje przez internet, ile tylko się da...", następnym razem ta sama osoba: "zanoś CV osobiście, tylko tak można być skutecznym, wiem bo jak pracowałam w XY to cały czas ktoś przynosił mi CV" (była sekretarką). I teraz uwaga, kolejne spotkanie z tą samą osobą: "wiesz co? zanoszenie CV do firm mija się z celem, wiem, bo jak pracowałam jako sekretarka, to przynosili CV do firmy, i wiesz co z nimi robiłam? od razu do kosza, o!" :D:D:D I bądź tu mądry :| Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ja Re: Szukam pracy trzeci miesiąc.... IP: *.chello.pl 07.04.09, 21:46 bez komenatza :| Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gość Re: Szukam pracy trzeci miesiąc.... IP: 89.231.198.* 08.04.09, 13:29 Też myślę,iz kobieta miała po prostu szczęście. Zarówno aplikacja wysłana droga mailową może być skasowana,jak i aplikacja w formie papierowej zaniesiona osobiście. może wylądować w koszu na śmieci.Tu nie ma reguły. Najskuteczniejszą ale zarazem najtrudniejszą metodą jest próba bezpośredniego kontaktu z decydentami, czyli prezesem lub dyrektorem, z pominięciem działu kadr.Ta trudność polega właśnie na dostaniu się na taką rozmowę.Wiadomo,że jeden prezes z drugim,nie ma zbyt dużo czasu,bo musieliby nic innego nie robić ,tylko rozmawiać z potencjalnymi kandydatami. Odpowiedz Link Zgłoś
korkix78 Re: Szukam pracy trzeci miesiąc.... 09.04.09, 00:27 Podczas poprzedniej kryzysowej masakry, pare lat temu, chodzilem osobiscie i roznosilem CV nagminnie i niestety bez rezultatow (choc przyznac trzeba - udalo sie wkrecic na jedna rozmowe, z pominieciem kadr!). Jednak wtedy polski rynek pracy byl w sytuacji duzo gorszej niz obecnie (duzo gorszej tylko z puntu widzenia pracownika w Polsce!), Bezrobocie bylo okolo 20%, to bylo grubo ponad 3 miliony, teraz nie ma az takiej konkurencji (choc wiem, ze tez jest duza)- wiec moze i teraz jest inaczej.. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gość Re: Szukam pracy trzeci miesiąc.... IP: 89.231.215.* 10.04.09, 23:30 Nic a nic nie jest lepiej. To samo g......o co na przełomie wieków. Odpowiedz Link Zgłoś
korkix78 Re: Szukam pracy trzeci miesiąc.... 19.04.09, 21:14 > Nic a nic nie jest lepiej. To samo g......o co na przełomie wieków. Rzeczywiscie, statystycznie kot i Zenon Rzedziwol maja srednio po 3 nogi. Ale: poczatek 2009: bezrobocie ok 11%. Lata 2003-2004- ok 20%. Wierze, ze jest niewesolo, ale wybacz; ze jest "to samo g...." nie potrafie uwierzyc :-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Henry Re: Szukam pracy trzeci miesiąc.... IP: 83.238.209.* 08.04.09, 15:19 Ja już ponad 4 miesiace, studia skonczylem, prawie rok doswiadczenia, kilka razy bylem na rozmowie... slabo to wygląda... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: Szukam pracy trzeci miesiąc.... IP: 94.72.127.* 08.04.09, 15:23 Pozostaje pochlastać się, hmm? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Henry Re: Szukam pracy trzeci miesiąc.... IP: 83.238.209.* 08.04.09, 18:03 Trzeba próbować, od jakiegoś czasu wysyłam aplikacje także do innych miast (choć sam mieszkam w dużym mieście), można się trochę podłamać, tym bardziej, że przez prawie cały 5 rok studiów pracowałem a teraz mam przymusowe wakacje :| Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: Szukam pracy trzeci miesiąc.... IP: 94.72.127.* 08.04.09, 18:05 A w ogóle z jakich miast jesteście? Może to by dało jakiś obraz sprawy. Ja Lublin [*] ;] Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: axdfgh Re: Szukam pracy trzeci miesiąc.... IP: *.adsl.inetia.pl 08.04.09, 18:14 I po jakich po studiach ?? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: Szukam pracy trzeci miesiąc.... IP: 94.72.127.* 08.04.09, 20:58 Jednym słowem więcej szczegółów ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sfd Re: Szukam pracy trzeci miesiąc.... IP: *.chello.pl 08.04.09, 23:08 nie podadza ci dzisiaj ludzie zaczynaja sie wstydzic ze skonczyli takie kierunki które nie gwarantują dobrej roboty . to wiekszość kierunków Odpowiedz Link Zgłoś
paktom Praca jest tylko po znajomości. 09.04.09, 01:40 Ja skończyłem wydział Elektroniki, Telekomunikacji i Informatyki (podobno po takich kierunkach najłatwiej znaleźć pracę) i NIC!! Szukam pracy już prawie cztery miesiące. Pracy po prostu generalnie nie da się zdobyć inaczej niż po znajomości, ja już straciłem nadzieję i teraz tylko czekam aż pracujący już kumple ze studiów będą znaczyć więcej w swoich firmach i któryś z nich mnie poleci. Odpowiedz Link Zgłoś
roxis Re: Praca jest tylko po znajomości. 09.04.09, 02:23 Uczelnie nie zdają sobie sprawy z faktu, że corocznie produkują masę ludzi zasilających grupę bezrobotnych. Szczególnie absolwentom, oprócz sensownego doświadczenia, brakuje, coraz bardziej liczących się, umiejętności miękkich. To przykre, że tyle ludzi wychodzi z pełnym łbem, często teoretycznych, nie mających żadnego znaczenia i wartości w praktycznej pracy, rzeczy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: :((( Re: Praca jest tylko po znajomości. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.04.09, 09:20 Dokładnie tak jest...:( A po znajomości.. czy ja wiem. Pracowałam tak chwilę- co prawda byłam normalnie na rozmowie u kierowniczki ale z polecenia przez kogoś innego. I po kilki miesiącach się okazało, ze nie potrzebują..osoby za która muszą płacić Zus. Więc wróciła osoba która ma działalność i nie muszą za nią bulić. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: anty To czym sie charakteryzuje osoba IP: 80.48.227.* 09.04.09, 09:55 bez "umiejetnosci miekkich"? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: naukowiec teoretyk tylko akwizycja i sprzedaż;( IP: *.e-wro.net.pl 09.04.09, 12:10 ja szukam pracy już 6 lat. Fizyka kwantowa to fajny kierunek, bardzo przyszłościowy i wysoko wynagradzany w każdym normalnym kraju, ale w Polsce nie prowadzi się praktycznie żadnych badań naukowych. Z tego co wiem w wielu instytutach naukowych materiały i instrumenty do badań naukowych to ...lata 80 a nawet ....70-te. Gdzie ja miałem badać atomy czy cząstki elementarne? w miednicy? Odpowiedz Link Zgłoś
paktom Re: tylko akwizycja i sprzedaż;( 18.04.09, 23:27 Gość portalu: naukowiec teoretyk napisał(a): > ja szukam pracy już 6 lat. > Fizyka kwantowa to fajny kierunek, bardzo przyszłościowy i wysoko > wynagradzany w każdym normalnym kraju, ale w Polsce nie prowadzi się > praktycznie żadnych badań naukowych. Z tego co wiem w wielu > instytutach naukowych materiały i instrumenty do badań naukowych > to ...lata 80 a nawet ....70-te. Skończył się PRL, skończyła się polska nauka. :o( Odpowiedz Link Zgłoś
paktom Re: Praca jest tylko po znajomości. 18.04.09, 23:24 roxis napisał: > Uczelnie nie zdają sobie sprawy z faktu, że corocznie produkują masę ludzi > zasilających grupę bezrobotnych. Szczególnie absolwentom, oprócz sensownego > doświadczenia, brakuje, coraz bardziej liczących się, umiejętności miękkich. To > przykre, że tyle ludzi wychodzi z pełnym łbem, często teoretycznych, nie > mających żadnego znaczenia i wartości w praktycznej pracy, rzeczy. Polscy inżynierowie cieszą się sporym wzięciem gdy tylko uda im się uciec z tego grajdołka nadwiślańskiego, więc raczej nie tu szukałbym problemu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: przyszły samobójca Re: Szukam pracy trzeci miesiąc.... IP: 212.67.133.* 09.04.09, 15:53 Jako inżynier mechaniki też mi nie jest łatwo znaleźć pracy. Już 4 miesiąc. A jeszcze w poprzednim roku, już na studiach pracowałem gdy skończyłem studia znalazłem prace po jednym dniu wystawienia ogłoszenia na gratka.pl A teraz ... nie wiem co się dzieje. Ale najbardziej mnie boli to że ludzie tej sytuacji nie rozumieją bo mają stabilną prace lub trzymają się kurczowo stołków. Komentują : weź chociaż jakąś prace tymczasową ale o taką przecież też jest ciężko bo szanse że pracodawca wylosuje akurat twoje CV są marne jak w lotka Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: Szukam pracy trzeci miesiąc.... IP: 94.72.127.* 09.04.09, 16:15 Gość portalu: przyszły samobójca napisał(a): Ale najbardziej mnie boli to że ludzie tej sytuacji nie rozumieją bo mają stabilną prace lub trzymają się kurczowo stołków. Komentują : weź chociaż jakąś prace tymczasową(...) Otóż to - tylko komentują. Nie mówię, że powinni szukać pracy za nas, ale kuźwa żeby chociażby jakieś psychiczne wsparcie było. Mi raz jedna osoba powiedziała: "To masz chyba wysokie wymagania. Ja zawsze dostawałam pracę za pierwszym razem. Trzeba tylko chcieć ją znaleźć..." Zajefajnie* Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Spowiedz Szczerze przed samymi soba IP: *.coopervision.eu.com 09.04.09, 18:31 Doskonale znam uczucie, ktore opisujecie - mialem identyczne odczucia kilka lat temu. Ale z reszta powiedzcie szczerze, jesli nie tu, to przed samymi soba - co tak szczerze wy sadziliscie jeszcze niedawno o kims, o kim wiedzieliscie, ze szuka a nie znajduje pracy? Ja w ostatnich latach co najmniej raz w tygodniu czytalem post na forum o tym, ze skoro wyemigrowalem, i kazdy inny kto wyemigrowal, to przeciez musi byc dlatego, ze jestem nieudacznikiem, nie dalem sobie rady w Polsce, ubostwiam zmywac gary zamiast wybrac (!!a kto mial wybor??) prace w zawodzie -niewazne, ze polowa emigrantow wyjechala w 2004 i 2005, gdy pracy nie bylo prawie zadnej, a co dopiero w zawodzie - bezrotnych bylo 2 razy wiecej niz teraz. Pozostaje robic swoje i srednio zwracac uwage na innych. Umiesz liczyc, licz na siebie.. Zasada pozostaje wiecznie zywa. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: absolwent 08/09 Re: Szczerze przed samymi soba IP: *.skierniewice.vectranet.pl 11.04.09, 14:05 siema. ja tez szukałem parę miesięcy pracy. w zeszłym roku skończyłem studia (obronę zostawiłem sobie na luty tego roku). Po wakacjach poszedłem na praktyki na 2 miesiące do banku. po praktykach zacząłem intensywnie szukać pracy, ale oferty w większości na jakie mnie zapraszali to były związane ze sprzedażą jakiegoś produktu lub usługi albo praca na infolinii (szczerze to pracowałem już w ten sposób w jednej firmie i nie chciałem kończąc studia wchodzić ponownie w to samo. Postanowiłem, że poszukam czegoś na zlecenie nawet za 1000zł tak by do obrony mieć zajęcie. Po obronie planowałem wyjazd za granice na jakiś czas (myślę ze mimo kryzysu tam bym dał sobie rade bo język ang. znam i nie boje się fizycznej pracy). Pamiętam jak w grudniu 2008 przez 5 dni wysłałem 100 CV do prawie wszystkich firm jakie mi się nawinęły w ogłoszeniach. W następnym tyg. oddzwoniły jakieś 10 firm. 5 z nich miało stanowiska związane ze sprzedażą więc zrezygnowałem, ale 2 oferty wydały się ciekawe (w jednej i drugiej firmie mnie chcieli). praca biurowa na zlecenie parę dni w tyg. i za trochę ponad 1000zł. wybrałem firmę która na rynku jest bardziej znana. zacząłem prace w styczniu i zbliżając się do terminu obrony mojej pracy magisterskiej zwolniło się miejsce w firmie i zaproponowali mi zatrudnienie. oczywiście zgodziłem się bo warunki były dobre (dostałem 3 razy takie pieniądze co na zleceniu). Reasumując wiem, że miałem dużo szczęścia dostając tą prace, ale chciałem napisać osobom poszukującym, że może czasami za dużo od razu wymagają, może warto zrobić krok w tył, schować ambicje i duże oczekiwania finansowe by później zrobić parę kroków na przód. Pozdrawiam i życzę powodzenia Odpowiedz Link Zgłoś
ewciarsl Re: Szczerze przed samymi soba 11.04.09, 19:20 Bezrobocie w styczniu 2009 Główny Urząd Statystyczny podał najnowsze dane o bezrobociu. Stopa bezrobocia w Polsce wyniosła w styczniu 2009 roku 10,5% wobec 9,5% w grudniu 2008 roku. Ponadto z badań zrealizowanych przez GUS wynika, iż niebawem stałe zatrudnienie może utracić kilkanaście tysięcy Polaków. Liczba zarejestrowanych bezrobotnych w końcu stycznia br. wyniosła 1.634,4 tys. osób, czyli wzrosła o 160,6 tys. wobec poprzedniego miesiąca i obniżyła się o 179,0 tys. osób w ujęciu rocznym. Ministerstwo Pracy i Polityki Społecznej (MPiPS) szacowało wcześniej, że stopa bezrobocia wzrośnie w tym okresie właśnie do 10,5%. Pozdrawiam i zapraszam na stronę www.zyciedlasiebie.pl i w szczególności zapoznać się z zakładką MOJA HISTORIA i obejrzeć krotki film i proszę wyciągnąć wnioski . Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś