mielczanka31 07.02.09, 10:43 Macie jakieś ciekawe pomysły, co można zrobić jeszcze poza włoskim strajkiem? We wtorek ważą się losy firmy- być albo nie być. W najgorszym scenariuszu prace straci 500 osób. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
slivka25 Re: Ratujmy Kamot !!! 07.02.09, 16:47 Daj spokój, takich firm jak Kamot nie warto ratować. Chcesz do końca życia przepinać kabelki? Ile lat jeszcze tak pociągniesz? Poza tym jeżeli firma już od miesięcy nie generuje zysków to choćbyś nawet urządziła strajk głodowy to nie odrodzi się jak feniks z popiołów. Ile jeszcze wątków założysz o Kamocie? Czy naprawdę poza Kamotem nie ma dla Ciebie świata? Trochę inicjatywy, odwagi - na pewno znajdziesz ciekawszą pracę. Odpowiedz Link Zgłoś
onlymielec Re: Ratujmy Kamot !!! 07.02.09, 17:19 nawet jesli to zakład gdzie sie zwija kabelki to warto cokolwiek zrobić.Popierwsze że to uczy ludzi szacunku do własnej pracy ,szacunku dla tych co ta prace dają i szacunku dla samego siebie.Tak jest w krajach rozwiniętych jak USA ,Japonia ,Europa Zachodnia.Tym sie różnimy ,tym szacunkiem dla pracy wlasnych rak i szacunku dla pracy ludzi którzy dookoła.Róznica między kultem pracy a olewactwem. Mielczanko nawet jesli nie uratujesz kamotu ,zrobisz coś dobrego nawet dla samej siebie. Pozostali będą ratować kościoły ,kapliczki i stare cmentarze zagrzebując się w historii i ginąć po stokroć śmiercią męczeńską.To jest taka pełna różnica dlaczego kraje katolickie będą zawsze w tyle za prostestancką Europą i cywilizowanym światem. Winnym miejscu na świecie ludzie byliby solidarni z robotnikami z Kamotu w Polsce solidarności nie było nie ma i nie bedzie. Odpowiedz Link Zgłoś
slivka25 Re: Ratujmy Kamot !!! 07.02.09, 18:16 No to już widzę only że Ty jesteś ten dobry i solidarny :) Tu nie chodzi o solidarność lub jej brak. Co może zdziałać protest czy strajk w sytuacji gdy firma jest na skraju bankructwa? Z końcem stycznia zakończyła działalność spółka WAW - 270 osób bez pracy. Ogromne długi, brak zamówień, niewypłacalność. Pracownicy mogliby pikietować od rana do wieczora ale nic to nie pomoże. Bo to nie jest zła wola pracodawcy lecz nierentowność. Nie wiem jak jest w Kamocie pod względem zamówień, produkcji ale mogę podejrzewać że podobnie. Czy współczuję pracownikom Kamotu? Tak, więc źle pojąłeś sens mojej wypowiedzi. I oczywiście nie obyło się bez wycieczek w stronę kk, jak gdyby to miało coś do rzeczy... Odpowiedz Link Zgłoś
pirek75 Re: Ratujmy Kamot !!! 07.02.09, 18:38 "Bo to nie jest zła wola pracodawcy lecz nierentowność." Tu się chyba mylisz. To była zła wola pracodawcy. Decyzje zarządu nieudolne, ludzie tam rządzący nie mieli o rządzeniu pojęcia. Jedyne na czym się znali to jak się bawić. A o wybrykach prezesa to nie będę wspominał... Odpowiedz Link Zgłoś
strzelec1 Re: Ratujmy Kamot !!! 07.02.09, 19:13 Do slivka25: Twoja pierwsza wypowiedź jest jakbyś z Księżyca spadła. Na prawdę nie dociera do Ciebie co sie dzieje na rynka pracy w tej chwili? Myślisz ze znaleźć teraz nową pracę jest tak łatwo? 500 osób może stracić pracę. Pewnie że ta praca pewnie dla większości nie była szczytem marzen ale dawała im środki potrzebne do życia. Gdyby taka firma upadła w czasach koniunktury to pół biedy ale teraz to katastrofa. Jak mozna się dziwić, że ktos boi sie o los swego zakładu pracy - przecież od tego zależy czy będzie miał co do garnka włożyć. Kamot póki co jest w dobrej kondycji finansowej ale jeśli nie dostanie zamówień nie będzie miał po prostu co robić. Sytuacja jest trochę inna jak w WAW. Do onlymielec: Co ma Kościół do Kamotu czy rozwoju kraju? O jaką solidarność chodzi? Każdy mielczanin ma zamówić trochę wiązek czy podzielić sie etatem ze zwalnianymi ludźmi. Odpowiedz Link Zgłoś
maslo31 Re: Ratujmy Kamot !!! 07.02.09, 20:33 ---" Twoja pierwsza wypowiedź jest jakbyś z Księżyca spadła. Na prawdę nie dociera do Ciebie co sie dzieje na rynka pracy w tej chwili? Myślisz ze znaleźć teraz nową pracę jest tak łatwo? 500 osób może stracić pracę. Pewnie że ta praca pewnie dla większości nie była szczytem marzen ale dawała im środki potrzebne do życia. Gdyby taka firma upadła w czasach koniunktury to pół biedy ale teraz to katastrofa. Jak mozna się dziwić, że ktos boi sie o los swego zakładu pracy - przecież od tego zależy czy będzie miał co do garnka włożyć. --" i tu bracie trafiles w samo sedno w tej chwili w Mielcu nei ma zadnej pracy i niech zaden madrala nie pisze mi tu ze u sikorskiego przyjmuja czy przy budowie drogi cos mozna znalesc chodze i szukam od ponad dwoch miesiecy poskladalem juz tyle roznych podan ze naprawde szkoda mowic PRACY W MIELCU NIE MA a jak kamot zamkna do grona bezrobotnych dolaczy kolejne pareset osob jak myslicie czy to zwiekrzy szanse znalezienia pracy??? malo tego jesli nawet cos pusci i zaczna sie przyjecia pracodawcy beda przebierac i placic jak tylko beda chcieli bedziemy tyrac caly miesiac za 850 zl a jak ci nie pasuje to na twoje miejsce jest 1500 osob za brama Odpowiedz Link Zgłoś
onlymielec Re: Ratujmy Kamot !!! 07.02.09, 23:28 moja wypowiedz nie dotyczyła tego jak znależdż pracę czy nowe ofert pracy .Moja wypowiedz dotyczyła jak uratowąć to co jeszcze jest.Chyba nie zostałem dobrze zrozumiany ,więc postaram sie posłuzyć porównaniem. Byłem kiedys świadkiem protestu we Francji.Był on bardzo uciążliwy i mimo wszystko widziałem zrozumienie u osób które były jego ofiarami.Widziałem także protest na zachodzie Polski i tutaj też reakcja była podobna ,pelne poprcie dla protestujących. Mielec przy proteście kierowców czy nawet w wypowiedziach na tym forum wsprawie Kamotu wygląda bardzo mizernie.Zamiast solidarniości z pracownikami Kamotu czy z kierowcami szukacie winnych , potekstów.Prawda jednak jest taka że nie widzicie zależności że jeżeli Kamot padnie to was też to dotknie ,prędzej czy póżniej ale dotknie i was.Co do wycieczki w stronę KK to ja widzę tutaj zalezność.Szkoda się rozpisywać jak to powinno wyglądać bo naprawdę szkoda słów. Co do wróżenia z fusów co zrobicie jak stanie cała strefa ,będziecie szukać winnych ,pisać jak ciężko czy zrobić cokoliwek by się ktos tym zainteresował.Zrobicie to samo jak wczesniej padała WSK ,gdy nawet dyrektor w podtekstach mówił że na strajk jest za pózno ,za pózno na protesty a Solidarność wtedy do Biskupa Tarnowskiego pielgrzymki robiła i to że na Boże Narodzenie strajk się skończył i owieczki poszły na pasterkę to fakt. Nie tak dawno obserwowalem straj w Jastrzębskiej społce węglowej tam ksiądz zamiast na pasterke na dół szybem zjechał a żony pod bramą opłatkiem się łamały i całe miasto popierało a nie jak Wy wyciszacie gniew tych ludzi. Odpowiedz Link Zgłoś
adamlysy Re: Ratujmy Kamot !!! 08.02.09, 11:20 onlymielec Ty pragniesz, aby sie solidaryzować z protestujacymi. Szacunek, solidarność ( w sensie klepania sie po plecach i " nie martw sie stary, jestem z Tobą )To jest co najmnniej dziwne bo wchodzisz z emocjami do gospodarki, gdzie są troche inne prawa. Chcesz pomóc? Znajdz zbyt dla produktów firmy, możesz nawet zarobić na pośrednictwie. Jeśli nie ma zamówień na to co robię to co? Ktoś się będzie solidaryzował ze mną? Ktoś zamówi coś u mnie bo jak ja nie będe pracował to on będzie i tak miał gorzej? Jak będę cienko przędł to dam Ci znać, zobaczę jak sie ze mną zsolidaryzujesz. Może wtedy kupisz ode mnie jakąś usługe?? Odpowiedz Link Zgłoś
slivka25 Re: Ratujmy Kamot !!! 08.02.09, 16:47 Spółki węglowe to zgoła inna historia, górnictwo rządzi się swoimi prawami. Kamotu nikt nie dofinansuje aby utrzymać miejsca pracy. Do czego - Twoim zdaniem - miałby doprowadzić strajk w Kamocie? Jakie miałyby być jego efekty? Ja widzę ewentualnie możliwość zmniejszenie wymiaru godzin zamiast zwolnień. Wiele firm już zastosowało to rozwiązanie. Podatki płacę, z zasiłków socjalnych nie korzystam, oddaję odzież dla biednych. To jest moja solidarność. I pragnę Ci przypomnieć że KK robi wiele w kwestii pomocy ubogim więc nie bluźnij bo może przyjdzie czas kiedy i Tobie będzie potrzebna pomoc. A strajk nauczycieli też popierałeś? A lekarzy i pielęgniarek? Odpowiedz Link Zgłoś
onlymielec Re: Ratujmy Kamot !!! 08.02.09, 22:54 Ja wiem że kopalnia to jest cos innego niż Kamot ,a ja nie piszę czym się róznią te fabryki ja piszę czym się róznią zachowania mieszkańców. Ty wiesz co zrobił KK ja wiem czego nie zrobił przy strajku WSK i nie blużnię stwierdzam fakt .Przypominają postawę biskupa z Tarnowa znowu blużnię. Co do pomocy jaka ofiarujesz mi rękami KK ,to powiem ci że jeżeli chcą pomagać to niech się teraz wykarzą maja wspaniałą okazję .Tylko Odpowiedz Link Zgłoś
lechowski51 Re: Ratujmy Kamot !!! 09.02.09, 20:41 onlymielec pisze: Pozostali będą ratować kościoły ,kapliczki i stare cmentarze zagrzebując się w historii i ginąć po stokroć śmiercią męczeńską.To jest taka pełna różnica dlaczego kraje katolickie będą zawsze w tyle za prostestancką Europą i cywilizowanym światem. Winnym miejscu na świecie ludzie byliby solidarni z robotnikami z Kamotu w Polsce solidarności nie było nie ma i nie bedzie. Odpowiedz Link Zgłoś
lechowski51 Re: Ratujmy Kamot !!! 09.02.09, 20:48 cd. Z To ba only jek i innymi lewakami jest generalny problem ze nie mozna sie z Wami sympatyzowac chociaz czasami macie racje bo nawet cel waszej dzialalnosci to nie dobro robotnika a walka z kosciolem,tradycja,rodzina itd.O ile w sekularyzowanej Hiszpani czy Francji lewacy idacy na czele postepowych parad homosiow sa akceptowani,to w Mielcu czy Kolbuszowej jestescie izolowani. Sprobuj poczytac o historii PPS,moze tam znajdziesz droge jak byc w zgodzie z aspiracjami narodowymi POlakow a jednoczesnie walczyc o interes odrzuconych czy tych,ktorzy nie radza sobie w warunkach gospodarki rynkowej. Odpowiedz Link Zgłoś
onlymielec Re: Ratujmy Kamot !!! 09.02.09, 22:57 Nie walczę z kościołem ,napisałem że nie podobała mi się postawa biskupa tarnowskiego ,który wezwał robotników do zakończenia strajku na WSK i do przeżywania w "ciszy" Świąt Bożego Narodzenia.Jego postawa i wypowiedz slivki sa bardzo podobne ,dlatego takie porównanie. Jezeli KK a wszególności diecezja tarnowska wykaże jakąkolwiek inicjatywę by pomóc tym ludziom będę pierwszy który im za to podziekuję. Wustarczy że będzie przynajmniej podobne zainteresowanie jak z gorącymi żródłami ojca Tadeusza Rydzyka. Co Mieleca i tego czy lewaków izolują a co mnie to obchodzi co ktoś robi z lewakami .Jezeli polski rząd dopłaca do rolnicwtwa (KRUS ,wczesniejsze emerytury oraz inne przywileje ) nie widzę problemu by nie wprowadzić mniejszych podatków dla robotników. Czy mniejsze podatki to domena lewaków ,czy pomoc dla firm by utrzymać etaty nawet okrojone godzinowo to też wymysł socjalistów ? To że napisałem coś o KK czyni ze mnie socjalistę. Napisz lechowski coś co według ciebie powinny zrobić władze w Mielcu by utrzymać bezrobocie na miarę niskim poziomie .Wnieś do dyskusji cos więcej niż wniosła slivka.Przecież na tym Kamocie pracują również ludzie ze wsi i katolicy ,więc może warto. Jeżeli jesteś tak oczytany i inteligentny może cos wymyslisz ,będę ci wdzięczny ,zamiast zajmować sie izolacją kogośtam. Odpowiedz Link Zgłoś
slivka25 Re: Ratujmy Kamot !!! 10.02.09, 20:29 Only, gdy się rzeczony biskup wypowiadał to ja z racji wieku nie interesowałam się strajkami i polityką, więc wybacz, że nie kojarzę o czym mówisz :) Zresztą jeden biskup kościoła nie czyni a ja i tak uważam że to nie ma nic do rzeczy bo wiara w narodzie ostatnimi czasy jakby przygasła i nikt księdza dobrodzieja po sygnecie nie całuje. Jeśli myślisz że powodzenie strajku w Kamocie zależałoby od słów jakiegoś kościelnego dygnitarza to się grubo mylisz. Poza tym wciąż nie określiłeś jakich rad udzielasz pracownikom Kamotu i na czym polega Twoim zdaniem solidarność. I przede wszystkim jakie rezultaty miałby przynieść protest? Tylko proszę o uwzględnienie sytuacji gospodarczej i rentowności firmy. Odpowiedz Link Zgłoś
loginn99 Re: Ratujmy Kamot !!! 10.02.09, 21:06 Chyba z tym Kamotem nie jest najlepiej . Podobno Kamot szuka chętnych na odejście z odprawą . Dla tych co umowa kończy się w czerwcu to jest prawie jak wybawienie . Ale dla pozostałych ,trudno powiedzieć . Odpowiedz Link Zgłoś