balkan 10.04.03, 10:06 Czy może wiecie, czy jest jakiś prosty przelicznik mili lotniczej na kilometry???? Nigdzie nie mogę tego znaleźć..... Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Aviator Re: Mila lotnicza IP: *.icpnet.pl 10.04.03, 10:28 Nie istnieje pojęcie milii lotniczej... W lotnictwie używa się mil morskich (NM), może śmiało przyjąć do obliczeń, że odległość w NM można przeliczyć na km wg zależności NM*2-10%. Jak chcesz być bardziej precyzyjny to 1NM=1.852km. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: WM Re: Mila lotnicza IP: *.lot.pl 10.04.03, 10:41 Gość portalu: Aviator napisał(a): > Nie istnieje pojęcie milii lotniczej... > > W lotnictwie używa się mil morskich (NM), może śmiało przyjąć do obliczeń, że > odległość w NM można przeliczyć na km wg zależności NM*2-10%. Jak chcesz być Chyba sie mylisz . Powinno byc (NM/2)+5%=km > bardziej precyzyjny to 1NM=1.852km. A to prawda. Zdroowko WM Odpowiedz Link Zgłoś
balkan Re: Mila lotnicza 10.04.03, 10:53 To jak w końcu???? Dostałam durne zadanie i najłatwiej jest mi brać odległości w milach z Octopusa, ale w tabeli musi być w kw, więc chciałam prostym sposobem........... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Flieger Re: Mila lotnicza IP: *.ewetel.net 10.04.03, 12:34 balkan napisała: > To jak w końcu???? Dostałam durne zadanie i najłatwiej jest mi brać odległości > w milach z Octopusa, ale w tabeli musi być w kw, więc chciałam prostym > sposobem........... Przeciez mowili: 1 NM = 1,852 km wiec x NM = x razy 1,852 km Chyba, ze zrodlo podaje mile ladowe. Wtedy przelicznik jest ca 1,6. Pozdr. F. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Flieger Poprawial Marcin Marcina IP: *.ewetel.net 10.04.03, 12:32 Gość portalu: WM napisał(a): > > bardziej precyzyjny to 1NM=1.852km. > A to prawda. 1852 METROW!!! (Znakiem dziesietnym po polsku jest przecinek. Kropka to separator tysiecy) > Zdroowko > WM Pozdr. F. Odpowiedz Link Zgłoś