Dodaj do ulubionych

ubytek ostrowian

IP: 195.116.207.* 11.02.05, 14:42
witam. kto moze podac mi jakies namiary na literature lub strony
internetowe ktore zawieraja aktualna liczbe ludnosci ostrowa, kalisza,
pily, gniezna,leszna, konina. z gory dzieki.
chodza sluchy ze ostrow obecnie ma 71 tys mieszkancow gdzie jeszcze w 2002
bylo ich 74 tys.. skad taki duzy ubytek. przeklamanie? czy totalna
emigracja ostrowian do innych osrodkow w kraju..????
Obserwuj wątek
    • Gość: Morys Re: ubytek ostrowian IP: *.ostrow-wielkopolski.sdi.tpnet.pl 12.02.05, 14:29
      Dane ze strony GUS na 30.6.2004:
      Leszno 63654
      Gniezno 70127
      Ostrów 73178
      Piła 75295
      Konin 81469
      Kalisz 108666
      Poznań 573003

na stronach kaliskiego ecentrum wiara licytowała się danymi statystytcznymi,
      ale gdyby brać na poważnie to co pisali to w ciągu pół roku Ostrów straciłby 2
      tysiące (taki ubytek w Ostrowie w ciągu pół roku zdarzył się ostatnio w latach
      40'...), Gniezno zyskało 3 tysiące (cud jakiś ?) Kalisz 1 tysiąc (jeszcze
      ostatnio mieli niż demograficzny, a teraz nagle strzał o tysiąc ? znaczy, że ci
      z przylączonych Sulisławic i Dobrzeca tak się mnożą ?).
      Uwierzę jak zobaczę te 71 tysięcy na stronach GUS.
      • Gość: oleander Re: ubytek ostrowian IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.02.05, 14:59

wchodzilem na strony gusu ale tam sa tylko dane za 2003.
        skad masz wiec dane na 2004?
        • Gość: Morys Re: ubytek ostrowian IP: *.ostrow-wielkopolski.sdi.tpnet.pl 15.02.05, 23:35
          moze szukales na stronach oddzialow regionalnych ? te dane są na stronie Gusu
          na 100 % postaram się w najbliższym czasie podrzucić linka
          • kow3l Re: ubytek ostrowian 19.02.05, 19:15
            Ja sie nie dziwie,ze ludzie emigruja z tego naszego miasta. To miasto umiera-
            brak pracy,brak perspektyw.Z roku na rok proces ten bedzie narastal,no chyba ze
            sytuacja z naszym rynkiem pracy sie poprawi, na co sie nie zanosi. Tak sie
            sklada,ze polowe mojej rodziny (lacznie tej blizszej i dalszej ;)) wyprowadzilo
            sie, glownie do Wroclawia, choc rowniez do mniejszych miast (kuzyn-
            Kalisz).Kalisz moze i mial problemy z nizem demograficznym ale jest o wiele
            bardziej atrakcyjnym miejscem do robienia biznesu (chociazby porownaj stope
            bezrobocia, zarobki pomiedzy Ostrowem a Kaliszem, niew spomne o wiekszych
            miastach). Ja tez znikam stad (choc raczej do Niemiec) - jak to smiesznie
            powiedzial osatnio pewien dziennikarz sportowy - "raczej szybciej niz
            pozniej" ;)
            • normous Re: ubytek ostrowian 21.02.05, 21:45
              bez histerii drodzy państwo
              #1ten minus to przede wszystkim niż demograficzny
              odpływ do wielkich miast jest rekompensowany w znacznym stopniu przez migracje
              wewnętrzne w regionie, Ostrów ciągle jest miastem atrakcyjnym nie tylko dla
              mieszkańców powiatu, ale też Ostrzeszowa, Krotoszyna, Pleszewa, Jarocina itd.
              #2ten minus nie jest wcale jakiś nadzwyczajny, miasta porównywalne też go mają
              i to często gęsto większego
              w naszym województwie plus mają tylko Poznań i Gniezno(choć chwiejny to plus),
              Kalisza nie liczę - biorę poprawkę na Dobrzec, Sulisławice,
              a nawet licząc go to i tak wychodzi na 0
              #3chciałbym zauważyć, że
              nie licząc największych aglomeracji
              plusa mają przede wszystkim miasta... ściany wschodniej - Biała, Białystok,
              Suwałki, Olsztyn, Siedlce (chyba rekordzista w tym względzie)
              to jakiś cud gospodarczy ? Olsztyn, Białystok, Siedlce zrozumiem ale 70-
              tysięczne Suwałki ? na wpół upadła Biała ? czyżby plus tylko dlatego, że
              najtrudniej stamtąd uciec ?
        • Gość: Morys Re: ubytek ostrowian IP: *.ostrow-wielkopolski.sdi.tpnet.pl 20.02.05, 22:09
          www.stat.gov.pl/dane_spol-gosp/ludnosc/index.htm
          dokument, o ile dobrze pamiętam, numer 5
          • Gość: ostrów Re: ubytek ostrowian IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.02.05, 09:16
            tylko, że oceniając liczbę mieszkańców Ostrowa trzeba brac pod uwagę zmiany
            ilości mieszkańców w gminach sąsiednich. Przy braku wolnych terenów budowlanych
            w samym Ostrowie wiele domów jednorozinnych powstaje na Zacharzewie, Lamkach,
            Radłowie czy Wysocku. Coś podobnego dzieje się zresztą w Poznaniu. Inna
            sytuacja jest np. w Kaliszu (ogromny obszar miasta - sam niedawno sie
            zdziwilem, że na takiej wsi jest jeszcze Kalisz) Druga sprawa, ze z Ostrowa
            wyjedza wielu mlodych, po studiach (zresztą ja sam nie mieszkam obecnie w
            Ostrowie, podobnie jak moja siostra i jej chlopak). Tylko, że kazdy z nas
            uwaza, że nie ma lepszego miejsca do życia niż Ostrów czy Kalisz (taka fajna
            spokojna prowincja:)) i planujemy powrót w przyszlości. Wszytsko zależy od
            przyzwoitej pracy. Poki co w Ostrowie jest jej niewiele.
            • hektorr Re: ubytek ostrowian 22.02.05, 14:45

mala ciekawostka zaslyszana niedawno na kolędzie.
              rozmwiajac z ksiedzem pewien moj znajomy dowiedzial sie ze na przelomie
              lat 88-2004 z ostrowa zniklo wszystkim proboszczom ostrowskich parafii
              8 tys. mieszkancow.
              byli i ich nie ma a chce dodac ze kto jak kto ale ksieza swe ksiegi prowadza
              bardzo skrupulatnie i prosze nie mylis ten ubytek ze zgonami.
              jasno wiec wynika jaka jest migracja ostrowian za lepszym bytem i jasniejsza
              perspektywa na przyszlosc.
              sam piszac to jako ostowianin nie mieszkam juz tutaj od tamtego roku, powod
              praca
    • Gość: sniegowy balwan Re: ubytek ostrowian IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.02.05, 15:04

nie jest tak zle caly zas utrzymuje sie poziom 73 tysiecy mieszkancow
      z hakiem.
      ale wywnioskowac mozna z tego co napisal hektorr ze jesli nie bylo by
      takiej duzej migracji w ostowie mielibysmy cos pod 80 tys mieszkancow
      a nawet wiecej bo przeciez ci co wyjezdzaja tez zakladaja rodziny....
      coz nalezy starac sie o jak najwieksze inwestycje w miescie- nowe miejsca
      pracy, a takze wiekszy rozmach tzw. tebeesow i budownictwa spoldzielczego.
      swoja droga warto by takze powaznie wreszcie wziasc pod uwage dolaczenia
      takich miejscowosci jak gorzyce w., reszte zacharzewa,karski,lewkow,michalkow
      a nawet przygodzice.
      • Gość: ostrów Re: ubytek ostrowian IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.02.05, 15:37
        ale tu jest wtedy potzrebna zgoda gminy Ostrów i oczywiscie mieszkańców tych
        miejscowości, a z tym bedzie raczej ciezko ze wzgledu na wyskokść podatków
        lokalnych. Zresztą kiedys rozmawialem radnym z gminy Ostrów i wtedy on pluł
        sobie w brodę, że Ostrów otrzymał 20 lat temu tereny na których stoi teraz
        Orlen. Dodatkowo migracja do gminy Ostrów to nowi podatnicy dla gminy.
        • jaro77 Re: ubytek ostrowian 22.02.05, 20:19
          ja wyprowadziłem się z ostrowa na studia do poznania, tu poznałem obecną żonę i
          tu zostałem, bo po co wracać do tego spokojnego i miłego miasta? Perspektyw na
          godne życie żadnych , atym bardziej dla kobiet. a pamiętam jak kilka lat temu
          szanowny pan prezydent kruszński (obecny wiceprezydent naszego poznania) mówił
          o 100000 mieszkańców w 2010 r. Chyba nie da rady bo ostrów zaczyna przypominać
          miasta za wielką wodą (wisłą).j.
    • mapet20 Re: ubytek ostrowian 23.02.05, 13:10
      Ostatnio otrzymałem od prezydenta Światka prezentacje multimedialna o ostrowie
      i tam było powiedziane że ostrów ma nadal 74 tyś. mieszkańców!!!
    • wielkopolskawschodnia Re: ubytek ostrowian 13.11.05, 10:31
      Wy to macie te problemy... Czy w tej waszej "alma mater ostroviensis" :) nie
      uczą co to takiego jest Główny Urząd Statystyczny?

Ostrów Wlkp.: ludność: 73.278, powierzchnia: 42 km kw., gęstość: 1729.
      żródło: www.stat.gov.pl/index.htm

A że w gazetach używacie sformułowania "prawiestutysięczny" to się z was
      później po Polsce śmieją...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka