Dodaj do ulubionych

Zęby mi padły

19.10.24, 16:00
No to tak, ten ząb, co go złamałam, to już zaklajstrowany, parę lat pociągnie jak mam szczęście, ale, że mam jeszcze ubytki do robienia, to zaplombowałam już jeden. We wtorek. Ponoć dziura głęboka i jakby bolał, to już kanałowe.
No i boli. Jak tylko dotknie czegoś choćby chłodnego.
Muszę i tak się umówić na kolejny, który też zaczął boleć (no wszystkie się, cholera, sprzysięgły), tylko się zastanawiam, czy ten plombowany sam przejdzie do tego czasu, czy znowu wykładamy kasę i trujemy...
Ech.
Obserwuj wątek
    • ga-ti Re: Zęby mi padły 19.10.24, 16:10
      Wiosną wyleczyłam kanałowo 6 zębów. Doktor podobno specjalista, pod mikroskopem leczył. Nie bolało nic, bo ze znieczuleniem, ale ile wydałam to głowa mała. 🤯 A to jeszcze nie koniec grzebania w mojej paszczy.

No ale co poradzisz, najtrudniej zacząć, później trzeba pilnować by systematycznie zrobić wszystko, co potrzeba.
      Trzymam kciuki!
      • marusia_ogoniok_102 Re: Zęby mi padły 19.10.24, 16:16
        No właśnie, znieczulenie, więc nic nie boli jak robione, ale ta kasaaaa...
        • ga-ti Re: Zęby mi padły 19.10.24, 16:26
          No, jest taki dowcip, że u dentysty boli dwa razy, podczas borowania i przy płaceniu, ech.
      • karyna-z-radzymina Re: Zęby mi padły 19.10.24, 17:25
        Oj tak, gorsze od samego leczenia jest płacenie, ceny z kosmosu sobie liczą sad
    • kozica111 Re: Zęby mi padły 19.10.24, 16:20
      Robiłam dwa, nie boli ale dziąsła cały czas spuchnięte, któraś się z czymś takim spotkała? Takie kulki, nad zębem.Prześwietliłam, chirurg twierdzi zę się goi ale ja zastanawiam się czy to nie jakiś rodzaj uczulenia na wypełnienie.
      • ga-ti Re: Zęby mi padły 19.10.24, 16:25
        Nie miałam nic na dziąsłach. Właściwie żadnego dyskomfortu. A jeden korzeń miał 3 cm i 3mm 😆 podobno niestandardowo długi.
        No ale jeśli chirurg uspokaja to może tak masz I musi minąć.
      • heca007 Re: Zęby mi padły 19.10.24, 16:33
        Rozpuść sodę oczyszczoną, zmocz nią wacik i wsadź sobie na noc pod policzek, tam gdzie masz te kulki. Do rana powinno je zmniejszyć. Jak pomaga, można powtórzyć.
        • kozica111 Re: Zęby mi padły 19.10.24, 16:53
          Popróbuję, dzięki.
      • go-jab Re: Zęby mi padły 19.10.24, 16:54
        I mnie “kulki” to były ropnie, I oznaczały mikropęknięcia korzenia… może konsultacja i innego stomatologa?
        • karyna-z-radzymina Re: Zęby mi padły 19.10.24, 17:27
          go-jab napisała:

> I mnie “kulki” to były ropnie, I oznaczały mikropęknięcia korzenia… może konsul
          > tacja i innego stomatologa?
          >

Miałam to napisać, u mnie też się od takiej "kulki" zaczęło i na prześwietleniu nic nie widzieli z początku, po prostu ktoś nie potrafił dobrze zdjęcia odczytac
      • m_incubo Re: Zęby mi padły 20.10.24, 17:42
        Te kulki, to z dużym prawdopodobieństwem ropień.
      • beata985 Re: Zęby mi padły 21.10.24, 08:06
        O rany...z taką kulką to ja się zmaga całe życie dororosle niemalże.. Dentystka nic tam nie widzi, prześwietne było robione...nic nie wykazało...a kulka pojawia się i znika chyba wg faz księżyca 🤦‍♀️. Kiedy się pojawia to mam wrażenie że Ząb jest taki choćby drętwy. Ale właśnie zdałam sobie sprawę że dawno tego wrażenia nie miałam...kazała też mi w ostateczności zrobić badania crp czy nie ma jakiegoś zakażenia...no i nie ma...🤷‍♀️
        • karyna-z-radzymina Re: Zęby mi padły 21.10.24, 08:22
          Może to piorun kulisty?
    • karyna-z-radzymina Re: Zęby mi padły 19.10.24, 17:22
      Oby nie był truty, ja miałam jednego tak robionego, coś tam musiał dentysta sknocic w swojej robocie, pewnie nie doczyscil kanału do końca i po kilku latach masakra, koniec świata, armagedon, musieli mi roślinach dziąsło z boku i ropiejący koniuszek wyjmować, teraz mam traumę stomatologiczna na całe życie sad
    • tanebo001 Re: Zęby mi padły 19.10.24, 17:26
      Ale po leczeniu kanałowym ząb jest słabszy, I tak ci pewnie wypadnie.
      • una_mujer Re: Zęby mi padły 20.10.24, 09:02
        Zmień dentystę; jeśli zaplombował we wtorek z takim komentarzem i ząb juz w niedziełę boli, a tydzień po założeniu plomby dentysta Ci proponuje jej usunięcie i leczenie kanałowe, to znaczy,, że we wtorek ten ząb też już się nadawał do kanałowego, a lekarz skopał sprawę..
        Kanałowe nie jest straszne, ale musi być robione przez fachowca, który doczyści kanał do końca.
        • marusia_ogoniok_102 Re: Zęby mi padły 20.10.24, 14:08
          Nie, to było tak:
          Dwa tygodnie temu złamałam ząb. Dentystka odbudowała, powiedziała, że to zrobienia jest kilka ubytków i jedna z ósemek też się już do niczego nie nadaje więc do wyrwania.
          We zeszły wtorek zaplombowałam największą dziurę. Dentystka powiedziała, że była na tyle głęboka, że ząb jest na granicy leczenia kanałowego i jeśli jeszcze kiedykolwiek zacznie boleć, to trzeba będzie go truć. I puściła mnie wolno.
          No i boli. Boli, jak tylko dotknie chłodnego. Tak ogółem to nie, ale zmiana temperatury = spazm bólu.
          Aha, i ząb na dole, bezpośrednio pod nim, chyba, też boli. Albo może ta ósemka, co jest do wyrwania, promieniuje.

No generalnie zęby mi wypowiedziały pełnoskalową wojnę. A jak mówił Napoleon, do prowadzenia wojny potrzeba pieniędzy, pieniędzy i jeszcze raz pieniędzy... więc oszczędności na iPada na Święta chyba nie pójdą na iPada uncertain

I teraz tylko myślę, czy czekać jeszcze z tydzień, bo może to tylko plomba się musi uleżeć, czy rozwiercać i truć już.
          • brenya78 Re: Zęby mi padły 20.10.24, 19:52
            "Boli, jak tylko dotknie chłodnego. Tak ogółem to nie, ale zmiana temperatury = spazm bólu."

Zab był robiony i musi do siebie dojść. Nerw jest podrażniony. Jeśli reaguje na zimno.
            Gdyby ząb był do leczenia kanałowego to byłoby odwrotnie - zimno usmierzaloby bol.

Poczekaj z tym zębem, nie uzywaj go, nie drażnij niczym.
            • marusia_ogoniok_102 Re: Zęby mi padły 20.10.24, 21:59
              A po jakim czasie mam iść i coś z tym zrobić? I tak niedługo idę, to spytam, ale boli jak idiota przy każdym kęsie, teraz już i zimnego, i ciepłego...
              • brenya78 Re: Zęby mi padły 20.10.24, 23:27
                To nie gryz tym zębem. Wez coś przeciwbolowrgo i przeciwzapalnego. Daj temu zebu odpoczac, wiele przeżył.
                Masz iść jak będzie bolał samoistnie a ból bedzie mijał od zimnego i od pionizowania głowy.
          • hrabina_niczyja Re: Zęby mi padły 21.10.24, 11:43
            Idź do innego dentysty. Dzisiaj robi się zdjęcie całej szczęki i już wiadomo co do leczenia i jakiego. Powinnaś też dostać plan leczenia, a nie gdybać czy ten na dole boli czy jednak nie boli.
    • twinkletwinkle Re: Zęby mi padły 20.10.24, 09:29
      Współczuję najmocniej i tulę. Wzmocnij też się dietą, może jakiegoś składnika Ci brakuje i to pokażą badania.
      • marusia_ogoniok_102 Re: Zęby mi padły 20.10.24, 14:14
        Aktualnie jestem przebadana na wszystkie strony, żadnego składnika mi we krwi nie brakuje a niektórych mam wręcz za dużo uncertain po prostu rodzina ma genetycznie słabe zęby.
        • przepio Re: Zęby mi padły 20.10.24, 19:31
          marusia_ogoniok_102 napisała:

> po prostu rodzina ma genetycznie s
          > łabe zęby.

Ja też mam słabe, niestety..Zawsze na wizycie moich trzech panów zasiadało i schodziło z fotela po przeglądzie, a ja nadrabiałam za całą trójkę.
          Ale skoro u Ciebie na jednej wizycie znalazl kilka ubytków, to mnie zastanawia jak często jesteś u stomatologa?
          • marusia_ogoniok_102 Re: Zęby mi padły 20.10.24, 19:47
            Za rzadko.
    • brenya78 Re: Zęby mi padły 20.10.24, 19:54
      "czy znowu wykładamy kasę i trujemy..."

A któż w dzisiejszych czasach jeszcze truje zęby??
    • purchawka2020 Re: Zęby mi padły 21.10.24, 07:37
      Czy wy nie chodzicie na przeglądy?
      Ja oprócz tego lecę do lekarza z każdą zmianą jaką zobaczę - a zęby niestety mam słabe i jem dużo słodyczy. Dzięki temu pojedyncze załatanie ubytku w początkowej fazie kosztuje mnie 150 zł i mogę je znieść bez znieczulenia.
    • bombelek1 Re: Zęby mi padły 21.10.24, 21:43
      Pasta sensodyne do zębów wrażliwych, spróbuj , , może to tylko nadwrażliwość po leczeniu

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka