Dodaj do ulubionych

Emalia Pleszew

17.10.24, 15:12
Kobietki, postanowiłam zdrowo gotować. Zamówiłam komplet garnków i- wielkie rozczarowanie. Każdy ma jakąś wadę, rysę a w środku najmniejszego jest malutki ubytek emalii. Czy któraś z Was używa takich garnków? Czy to normalne , że nowe, znakomicie zapakowane do transportu garnki tak wyglądają? Pytam, bo od lat używam stalowych . Nie tego się spodziewałam zamawiając garnki polskiej produkcji z fabryki z tradycjąsad
Obserwuj wątek
    • alpepe Re: Emalia Pleszew 17.10.24, 15:47
      Drugi lub trzeci gatunek, odesłałabym w p...du.
      • alpepe Re: Emalia Pleszew 17.10.24, 15:49
        I jeszcze jedna rzecz, rzekomo polscy producenci zamawiają, ja widziałam chyba akurat porcelanę, w Chinach i firmują, że to niby oni producenci. Niewykluczone, że tu też jest jakiś przekręt.
        • mysiulek08 Re: Emalia Pleszew 17.10.24, 16:40
          nie rzekomo a prawdziwie

zanim stalam sie krusetowa neofitka tongue_out zachcialo mi sie (a raczej potrzebowalam) male rondelki, emaliowane, a ze akurat byla pakowana kocia paczka to zachwycil mnie olkusz, kupilam
          i co sie okazalo, produkowane w chinach!!!

podobnie hiszpanskie ibili tyle, ze kupione lokalnie moglam zwrocic

a juz szczytem byly noze, nie pamietam marki (kokosowy mi polecal jak szukalam dobrych nozy) niemieckie, okazaly sie tz byc madeinchina - zwrocilam
          • alpepe Re: Emalia Pleszew 17.10.24, 17:01
            Solingen?
            • mysiulek08 Re: Emalia Pleszew 17.10.24, 17:43
              nie, nazwa chyba na B? solingena bym zapamietala tongue_out
            • mysiulek08 Re: Emalia Pleszew 17.10.24, 17:51
              boker
      • czekamnawiatr Re: Emalia Pleszew 17.10.24, 16:32
        Też mam takie wrażenie. Wysłać garnek emaliowany z ubytkiem emalii wewnątrz gara - nie wiem, jak mam to nazwać.
        Cóż , czekałam na piękne garnki. Dostałam bubel. Odsyłam. Ciekawe, co odpowiedzą na reklamację.
        • alpepe Re: Emalia Pleszew 17.10.24, 16:37
          Ja kupiłam kiedyś patelnię emaliowaną w kauflandzie. O, pomyślałam sobie, emaliowana, to posłuży. Nie jestem jakąś straszną niezdarą, nie pamiętam, od czego, ale ta patelnia miała ni stąd ni zowąd trzy ubytki, i to w pierwszym tygodniu. Pamiętam garnki emaliowane z dzieciństwa i takiego dziadowstwa nie było. Patelnię wywaliłam i przeszła mi ochota na emalie jakiekolwiek.
        • novembre Re: Emalia Pleszew 17.10.24, 16:45
          Kupilas przez internet, masz prawo odeslac w ciagu 30 dni bez podania przyczyny.
          Co nie znaczy, ze im nie mozesz napisac, co o nich myslisz smile.
        • jasnoklarowna Re: Emalia Pleszew 18.10.24, 09:20
          Ja tak nie całkiem na temat, bo też głównie w stalowych siedzę, ale czasem mam epizody emaliowe. I już nigdy nie kupię modelu, który ma tą stalową/metalową obwódkę u góry. Raz się na taki nacięłam i musiałam po kilku tygodniach wyrzucić. Otóż na styku tego paska i emalii pojawiła się rdza. Albo jakieś inne coś wyglądające jak rdza. Ja nie pamiętam skąd to był rondelek, czy polska firma czy no name. Kupiłam stacjonarnie w sklepie agd bo rozmiar i kształt miał taki akurat. I o ile mam kilka mniejszych na rameny bo z córką często robimy, takich bez paska, już kilka lat się z nimi nic nie dzieje, tak ten z paskiem wyrzuciłam w pinechę. Możliwe że niedokładnie nałożyli emalię lub uszkodzili ją przy nakładaniu tego stalowego paska. Kilka myć w zmywarce i zaczął się pojawiać ten rdzawy osad na łączu.
          Więc jak ktoś kupuje taki z paskiem, to szukajcie nie tylko ubytku emalii w środku ale sprawdźcie czy dokładnie przy tym brzegu nałożona.
    • sueellen Re: Emalia Pleszew 17.10.24, 16:42
      Przeczytałam Emilia Plaszew i weszłam licząc na obrabianie dudy jakiejś skadalizujacej celebrytki o której w życiu nie słyszałam 🤣

Po prostu zrób reklamację.
      • czekamnawiatr Re: Emalia Pleszew 17.10.24, 16:45
        Zrobiłam. Teraz tylko muszę zapakować te gary w strecz, pudło, zamówić kuriera, zapłacić za kuriera , poczekać na kuriera i już mogę sobie radośnie czekać na rozpatrzenie. Przykro mi, ale mnie to drażni.
        • sueellen Re: Emalia Pleszew 17.10.24, 16:56
          czekamnawiatr napisała:

> Przykro mi, ale mnie to drażni.

Nie dziwię się.
        • sueellen Re: Emalia Pleszew 17.10.24, 16:58
          czekamnawiatr napisała:
          ,
          > zapłacić za kuriera , poczekać na kuriera i już

W Polsce nie ma darmowych zwrotów w razie reklamacji? Gdybym miała płacić za zwrot bubli byłabym mega wk**a.
        • asia-loi Re: Emalia Pleszew 17.10.24, 17:00
          czekamnawiatr napisała:

> Zrobiłam. Teraz tylko muszę zapakować te gary w strecz, pudło, zamówić kuriera, zapłacić za kuriera , poczekać na kuriera i już mogę sobie radośnie czekać na rozpatrzenie. Przykro mi, ale mnie to drażni.

Przez te ceregiele z odsyłaniem, mało kupuję przez Internet. 😏
          • czekamnawiatr Re: Emalia Pleszew 17.10.24, 17:06
            Ja też. Ale stacjonarnie takich nie było.
          • sueellen Re: Emalia Pleszew 17.10.24, 17:11
            asia-loi napisała:

>
            > Przez te ceregiele z odsyłaniem, mało kupuję przez Internet. 😏
            >
            >

No właśnie ja w sumie przez internet kupuje niemal wszystko. Do reklamacji nie potrzebuje ani drukarki ani nawet oryginalnego opakowania w większości przypadków, o opłacie nie wspominając.
          • madame_edith Re: Emalia Pleszew 17.10.24, 20:19
            Totalnie się zgadzam, kupuję prawie wszystko w necie na allegro (opcja smart) albo w sklepach z maksymalnie prostym procesem zwrotu. Inaczej by mi sie nie chciało w to bawic
      • elinborg Re: Emalia Pleszew 17.10.24, 18:58
        No ja przeczytałam coś w rodzaju Emilia Plater, zaczęłam czytać o garach i się króciutko zawiesiłam.
      • lucadimontezemolo Re: Emalia Pleszew 17.10.24, 19:55
        Też się zastanawiałam kim jest Emilia? : )
    • mari.sol Re: Emalia Pleszew 17.10.24, 17:07
      Bo to chińszczyzna. Serio.
    • conena Re: Emalia Pleszew 17.10.24, 17:35
      w Pleszewie to normalne, jeszcze tam nie widziałam firmy robiącej coś fajnego i jakościowego.
    • krwawy.lolo Re: Emalia Pleszew 17.10.24, 17:43
      A ja myślałem, że to jakiś trzecioligowy klub piłki kopanej.
    • mamtrzykotyidwato5 Re: Emalia Pleszew 17.10.24, 18:21
      To, co masz na zewnątrz garnków, to normalne niedoróbki fabryczne. Ważne jest to aby wewnątrz było bez odprysków i wad.
      Przez internet nikt ci nie wybierze idealnych garnków, bo pakują, jak leci. Jak chcesz idealne to kupuj stacjonarnie, wtedy obejrzysz i kupisz, albo nie, jak ci wady nie będą odpowiadały.
      A poza tym, to garnki z Pleszewa nie są najlepsze. Lepsze są z Silesia Rybnik i z Olkusza chyba też.
      No i jeszcze ważny jest sklep, z którego kupujesz, bo nie w każdym pakują dobrze i nieraz przyjeżdżają obite po drodze.
      • czekamnawiatr Re: Emalia Pleszew 17.10.24, 18:36
        Serio, to jest normalne? I podczas mycia w zmywarce, nie pójdzie dalej? Jak osoba pakująca mogła tego nie zauważyć,? Kupiłam w sklepie firmowym. Odsyłam je, abstrahując od tych uszkodzeń jeden z garnków ma ubytek emalii wewnątrz.
      • zajonc_w Re: Emalia Pleszew 17.10.24, 20:14
        Odradzam OLKUSZ model BALBINA. Nie odesłałam i to był koszmarny błąd. Z czterech garnków jeden był zarysowany w środku! Uznałam jednak, że trzy są całkiem dobre a w czwarty posłuży jako osłonka kwiatka. Po jakimś miesiącu w kolejnym zaczęło się wypaczać dno i powstały takie czarne ślady, chociaż niczym jnie został zarysowany. Po kolejnym miesiącu do trzeciego już garnka zaczęły przywierać potrawy...
        Olkusz Balbina - no śmiech na sali...
        • mysiulek08 Re: Emalia Pleszew 17.10.24, 22:34
          to te co kolor doradzalysmy, zeby nie byl nudny bezowy?

a takie ladne byly, szkoda
          • zajonc_w Re: Emalia Pleszew 18.10.24, 08:31
            Tak, b. ładne. Z 4 ostał się jeden bezbłędny garnekuncertain Nigdy więcej.
            Dalej szukam garnkówwink Obiecałam sobie, że będę testowała pojedynczo, nigdy komplet.
    • nick_z_desperacji2 Re: Emalia Pleszew 17.10.24, 19:00
      To nie jest normalne. Mam trochę garów emaliowanych i brak odprysków to podstawa.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka