Dodaj do ulubionych

Nowy rok numerologiczny

07.10.10, 10:57
Witam
Panie Januszu jak to jest z z nowym rokiem numerologicznym? Z mojej dotychczasowej wiedzy wynika,że rozpoczyna się 1 października,a w ostatnim wydaniu "Gwiazdy mówią" jest artykuł,ze zaczyna się 8 września.
Proszę o wyjaśnienie
Pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • sikor_ka Re: Nowy rok numerologiczny 07.10.10, 21:55
      No właśnie też jestem ciekawa. Urodziłam się 19.07 i czuję zmiany teraz w pażdzierniku, czyżby nowy rok zawitał?.
    • janus50 Re: Nowy rok numerologiczny 08.10.10, 01:21
      Witaj
      Podstawy numerologii w kontekście daty urodzenia zostały oparte na cyklach Księzyca. I tak numerologiczne cykle życiowe są oparte o cykl progresywnego Księzyca, szczyty życiowe (punkty zwrotne) o cykle węzłów księżycowych, a lata własne o roczny cykl księżyca. Rok własny zaczyna się w równonoc jesienną, która ma miejsce 22/23 września każdego roku. Dla uproszczenia ustalono dzień 1 października jako początek nowego roku własnego (osobistego). Niektórzy, nie wiem dlaczego, datują początek roku własnego na pierwszy wrześniowy nów, a on miał miejsce w tym roku 8 września a w ubiegłym roku 18 września. Jeszcze inni datują czas trwania roku własnego od urodzin do urodzin, przynosi to jednak spore problemy bo są daty urodzenia, które trudno jest zakwalifikować do obliczanego roku. Np. ktoś urodzony 30 czerwca - liczyć kolejny rok czy trwający?
      Druga sprawa to sposób liczenia. W Polsce bardzo popularny jest sposób proponowany przez Panią Lobos, który polega na dodaniu wibracji urodzeniowej do obliczanego roku. Ten sposób liczenia jest jednak całkowicie ignorowany przez światową numerologię, gdzie system liczenia jest niezmienny od ponad stu lat i nakazuje liczenie roku własnego przez dodanie liczby dnia i miesiąca urodzenia do obliczanego roku. Taki sposób liczenia został przejęty nawet przez numerologię chińską i wedyjską co wskazuje na jego rzetelność.
      Zresztą w ostatnich latach zauważyłem, że nawet zatwardziali zwolennicy systemu Pani Lobos odchodzą od niego i podkreślają, że jest to rok numerologiczny i funkcjonuje jakby obok roku własnego.
      Ja stosuję metodą klasyczną, powszechnie stosowaną na świecie, czyli dzień i miesiąc urodzenia plus obliczany rok.
      Dla twojej daty urodzenia aktualny rok własny, który rozpoczął się 1 pażdziernika i będzie trwał do 30 września 2011, ma wibrację 8. Bo 30+10+2011=8.
      Pozdrawiam

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka