Dodaj do ulubionych

Przesadzanie storczyków

08.12.10, 16:08
Storczyki są 2 :-)

1. Od pojawienia się w domu bardzo ładnie rośnie. Ciągle przybywa mu liści i kwitnie regularnie 2 razy w roku. Ma ładne korzenie, zielonosrebrzyste. Tylko z powodu tego pieknego wzrosyu brakuje mu już miejsca w osłonce. Jest ciągle w tej plarikowej ze sklepu, bo boję się go przesadzić :-(

2. Kupiony ładny, tylko potem jakoś zmariał nie wiedzieć czemu. Coś się stało z jednym liściem, zaczął więdnąć, żółknąć więc go obciełam. Innym razem przy podlewaniu wypadł mi z osłonki.... nie umiałam go już tak ładne upchnąć.... stąd strach przed przesadzeniem storczyków. Jakoś się biedak zebrał, puścił liście, ale widać, że mu ciężko. Wszytkie przygody nie przeszkadzają mu kwitnąć również dwa razy w roku.

Pytanie zasadnicze: czy mogę moje storczyki przesadzić jeśli już mają pedy kwiatowe czy poczekać aż przekwitną?
No i jak pomóc temu biedakowi nr 2?

Nawadniam zawsze wg Pani zaleceń, wodą z dodatkiem nawozu do storczyków.
Obserwuj wątek
    • wanda43 Re: Przesadzanie storczyków 09.12.10, 09:30
      Wszystkie storczyki lubia ciasno w doniczkach, wiec z przesadzaniem do wiekszej sie nie spiesz. Jesli juz, to do ciut wiekszej. Jesli to popularny Phalaenopsis, to bardzo wskazana przeźroczysta. Po pierwsze z powodu latwiejszej obserwacji stanu korzeni, a po drugie - korzenie musza miec rowniez dostęp światła i powietrza.
      Lisciem sie nie przejmuj. To normalne, ze starsze liscie z czasem zolkną. Nie obrywaj, czekaj, az sam odpadnie, bo roslina pobiera z nich soki.
      Nie boj sie wyjmowac storczyka z oslonki, nic mu sie nie stanie. Co jakis czas swoje wywalam z podlozem na gazete i sprawdzam stan korzeni, aby pousuwac stare i gniące korzenie. Zawsze robie tak z kazdym nowym nabytkiem, bo producenci wkladaja rozne dranstwa w podloze, m.innymi gąbke florystyczną ktora bardzo dlugo trzyma wode w srodku, a na wierzchu podloze robi wrazenie bardzo suchego. Niedoswiadczony storczykarz uwaza, ze kwiat ma sucho i namacza lub podlewa. W efekcie korzenie gnija i roslina zaczyna umierac.
      Pozdrawiam.
      • aagnieszkaa1 Re: Przesadzanie storczyków 09.12.10, 15:38
        Bardzo dziekuję Panie za odpowiedź. Obejrzałam dokładnie storczyki (tak, są to Phalaenipsisy) i mam wrażenie, że ten pierwszy to ma wyjątkowo ciasno. Na spodzie pojemnika, w którym rośnie nie ma już kory, tylko plątanina korzeni wysoka na około 1 cm. Gąbki floeystycznej w nich nie ma. Poza tym gdyby nie to, że osłonka jest wyższa od pojemnika i liście się o nią opierają, to już by się przewrócił. Jeden stoi w osłonce przezroczystej, drugiemu postram się czym prędzej taką zapewnić (ta jest raczej półprzezroczysta).
        • kropkaaga Re: Przesadzanie storczyków 09.12.10, 21:01
          Przepraszam,że nie w swoim wątku pytam ale akurat temat mnie też ciekawi.Mój storczyk zaczyna kwitnąć teraz,mam go od roku i widzę,że doniczka to już na prawdę ciasna.Korzonki wyszły już przez otworki na dole.Storczyk jest w przeźroczystej doniczce a ta w półprzeźroczystej osłonce.Podłoże to kawałeczki kory.Czy ziemia do storczyków to też mieszanka kory z czymś?Czy i jak przesadzić storasia:)?Oczywiście by nie uszkodzić korzonków?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka