mloda19896999 04.11.12, 11:21 witam mam pytanie czy jesień to dobry okres aby przesadzić storczyka mam 3 2 fioletowe i jeden biały i ten biały ma pąki a te fioletowe powoli przekwitają bardo proszę o pomoc jak to zrobić one są w doniczkach. Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
smutas13 Re: storczyk 04.11.12, 16:37 Ale, dlaczego chcesz je przesadzać, skoro ładnie Ci kwitną i rosną? Storczyki lubią mieć ciasne doniczki. Ja przesadzałam tylko te, które rosły (wg, mnie) krzywo;-) i przewracały się. Za radą znawców storczyków, też sprawdzałam, co jest w środku doniczki między korzeniami. Zdarzały się małe kawałeczki gąbki. W jadnej doniczce, była zwinięta kula mchu. Przyznam szczerze, że najładniej rosną mi te, przy których nic nie grzebałam (w celu sprawdzenia, co jest w środku). Odpowiedz Link
wanda43 Re: storczyk 05.11.12, 15:21 odnóżkę? Może coś bliżej napiszesz albo pokaż fotkę. Ze storczykami jest troche inaczej, niz z wiekszoscia doniczkowcow. Odpowiedz Link
smutas13 Re: storczyk 05.11.12, 15:31 mloda19896999 napisał(a): > witam > ja chcę odnóżkę wsadzić do doniczki. :-))) A, to inna sprawa. Pora roku, chyba nie ma większego znaczenia. Ważne jest, aby korzenie miały odpowiednią długość. Powinny mieć nie mniej niż ok.6 cm. - chyba :-) Też sadziłam pierwszą odnóżkę w mojej hodowli, korzenie miały: 10, 8 i 6 cm. (na doniczce nakleiłam kartkę z datą) Zasadziłam ją w namoczone uprzednio podłoże. Od trzech miesięcy rośnie samodzielnie. Wypuszcza wciąż nowe korzenie - czyli żyje :-) Odpowiedz Link