wieslawa-siemiankowska 24.04.06, 18:32 Dostałam w prezencie piękną dracenę. Stoi na parapecie przy oknie balkonowym. Niestety zaczynają jej więdnąć liście. Na końcach wysychają. Co może być przyczną ? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
pxm Re: dracena więdnie 24.04.06, 20:01 zależy jaka to dracena z tego co wiem to draceny nie lubią zbytnio towarzystwa innych roślin, spryskuj ją zraszaczem albo zrób jej kąpiel, ja tak robię swoim dracenom i mają się doskonale. tyle co ja wiem :) Odpowiedz Link
jura1234 Re: dracena więdnie 25.04.06, 21:37 1. moze być zbyt sucho - dracenę należy podlewać niezbt obficie, ale nie mozna dopuszczać do zupełnego przesuszania podłoża, 2. podłoże musi być przepuszczalne (jak dla palmy), ale skoro dostałaś w prezencie to pewnie z jakieś kwiaciarni gdzie o to już zadbali, 3. jeżeli okono jest południowe to moze być zbyt dużo światła - draceny nie lubią bezpośredniego nasłonacznienia, spróbuj odsunąć ją okna (moja tak rośnie), 4. zbyt mała wilgotność powietrza - draceny lubia spryskiwanie liści Odpowiedz Link
doral2 Re: dracena więdnie 27.04.06, 15:30 zdejmij ze słońca, nie lubią słonecznych parapetów.. Odpowiedz Link
azoorek Re: dracena więdnie 01.05.06, 17:22 a ogladalas korzenie czy nie gnija lub czy cos tam nie siedzi?. Ostatnio zrobilam przeglad i wywalilam prawie calu korzen draceny bo gnil z nadmiaru wody. Ale zyje. Odpowiedz Link
wieslawa-siemiankowska Re: dracena więdnie 01.05.06, 21:41 Przesadzałam niedawno, korzenie były OK. To jednak była zdecydowanie wina zbyt silnego przegrzania słońcem- postawiłam ją teraz w zacienione miejsce, codziennie za Waszą radą spryskuję wodą i odżyła:) Zupełnie inna roślina:) Odpowiedz Link