justyna.trawinska 14.06.06, 10:28 schnie, liscie jej czernieja, paki schna, wyglada jak kikutek a nie sliczny, pachnacy kwiat. pomocy, ba sie zalamie!!! Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
lemna Re: ratuuuuuuuunku!!! moja GARDENIA UMIERA 14.06.06, 20:55 A przestrzegasz warunków hodowli? -stanowisko b. jasne, wilgotne powietrze, latem temp. 18 - 25 °C, zimą 12 - 15 ° C, umiarkowanie wilgotne podłoże, często zraszać, nawozić co 2 tygodnie, przesadzać co roku w lutym. Powodzenia! Odpowiedz Link
justyna.trawinska Re: ratuuuuuuuunku!!! moja GARDENIA UMIERA 14.06.06, 22:54 wszystko robie jak kaza w ksiazkach i nicccccccccccccccccc Odpowiedz Link
oka5 Re: ratuuuuuuuunku!!! moja GARDENIA UMIERA 15.06.06, 08:36 Nie rozpaczaj. Gardenia jest bardzo trudna do utrzymania w domu i tylko nielicznym się to udaje. Pogódź się ze stratą. Odpowiedz Link
mircea Re: ratuuuuuuuunku!!! moja GARDENIA UMIERA 19.06.06, 15:19 Liście czernieja generalnie od przelania i wtedy też opadają pąki. Obawiam się, że jeśli to kwestia przelania, to niewiele możesz zrobić :-( Spróbuj ją przesadzić do nowej ziemi, usunąć wszystkie chore liście i pąki, spryskac lekko roślinę i przykryć przezroczystym workiem. Tak mini szklarnia może postawi ją na nogi po kilku tygodniach. Codziennie trzeba roślinę przewietrzyć, pryskać i podlewać z umiarem. Warto zawalczyć - ja swoją uratowałam, choć już nie jest tak piękna jak była, ale kwitnie cały czas :-) Odpowiedz Link