palenie-zabija 15.09.06, 16:02 pien draceny rozgałęzia się na cztery. czy można uciąć cześć i wsadzić do wody? czy wtedy w tym miejscu będzie dalej rosnąć? proszę o wszelkie porady albo linki. pozdrawiam. Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
lanquedoc Re: rozmnażanie draceny 15.09.06, 22:17 dracene rozmnaza sie ucinajac pien na wysokosci 3/4; najlepiej na wiosne. ucieta czesc zasadzic do doniczki i nakryc plastikowym workiem z dziurkami. p0zostala czesc wypuszcza nowe pedyod 1 do 3.powodzenia! Odpowiedz Link
palenie-zabija Re: rozmnażanie draceny 15.09.06, 22:56 a jak u draceny z podlewaniem? pamietam ze kiedys ucąłem i wsadziłem do dzbanka z wodą. nie puscila korzeni a wszystkie listki odpadly. Odpowiedz Link
lanquedoc Re: rozmnażanie draceny 15.09.06, 23:25 podlewac z umiarem. natomiast odnozke nie do wody, tylko do ziemi Odpowiedz Link
palenie-zabija Re: rozmnażanie draceny 16.09.06, 13:13 dziękuję za radę, napisze potem jak mi wyszło : ) Odpowiedz Link
lanquedoc Re: rozmnażanie draceny 17.09.06, 22:19 nie ma sprawy. sama rozmnazalam moja 2razy w tym roku i dobrze jej to zrobilo.powodzenia! Odpowiedz Link
baja47 Re: rozmnażanie draceny 17.09.06, 23:19 a ja zawsze do wody, trwa puszczanie korzonkow do 2-ch miesiecy, ale ile ich potem :)))) Odpowiedz Link
palenie-zabija Re: rozmnażanie draceny 18.09.06, 11:52 o. ja jedną wsadziłem do wody jakies 2 tyg temu i jedyne co sie dzieje to dolne liscie rovią się żółte a potem odpadają. czy u Ciebie było tak samo? nie wiem czy mam czekać czy już ją wyrzucić... pozdrawiam. Odpowiedz Link
jaga_22 Re: rozmnażanie draceny 18.09.06, 12:00 Ucięłam dracenę tak z 25 cm.Wsadziłam do wody.Trwało dość długo i trochę dolnych liści odpadło.korzeni narosło cały litrowy słoik.Potem wogóle nie chorował jak go posadziłam.Moze tylko żle zrobołam,że wsadzilam dwa czuby do jednej doniczki. Odpowiedz Link
palenie-zabija Re: rozmnażanie draceny 18.09.06, 12:07 bardzo mnie ta informacja ucieszyła : ) dziękuję i pozdrawiam. Odpowiedz Link
lanquedoc Re: rozmnażanie draceny 19.09.06, 21:28 no prosze, zawsze czlowiek sie czegos dowie...jakos boje sie eksperymentowac odnozki w wodzie i wole od razu do ziemi... Mampytanieodnosnie ucietego pnia: mianowicie, od czego zalezy ilosc wypuszczonych pedow po scieciu czubka, czy moze trzeba kwiat podpedzic ñawozem. prosze o rade. Odpowiedz Link
palenie-zabija Re: rozmnażanie draceny 19.09.06, 22:04 chyba jednak lepiej jest do ziemi. w wodzie ciągle odpadały listki - około 5 dziennie. wsadziem do ziemi i przestały. coprawda nie widza jak tam sytuacja z korzeniami ale powinno być lepiej skoro listki nie odpadają. chyba. Odpowiedz Link
usianka Re: rozmnażanie draceny 21.09.06, 15:59 Kilka osob mi mowilo, ze draceny i juki najlepiej wsadzac od razu do ziemi bez ukorzeniania w wodzie. W wodzie maja tendencje do gnicia. Tak wiec ja po cięciu od razu sadze w ziemi i po prostu obficiej podlewam. Odpowiedz Link
baja47 Re: rozmnażanie draceny 20.09.06, 16:09 też nie wiem od czego zależy ilość nowych wypuszczanych pędow, po uprzednim ścięciu pnia głónego...choć ten miał 3 odnogi, kiedy je wszystkie ciach!! na każdym miast ponownych 3-ch wypuściły tylko 2 nowe :( mimo tego i tak rosnie mi nowy pióropusz :) Odpowiedz Link
palenie-zabija Re: rozmnażanie draceny 20.09.06, 17:15 ja chyba nie mialem tyle szczescia bo pien poprostu wysechl i calkiem zdrewnial. nie wiem czym to spowodowane. a szkoda. Odpowiedz Link
lanquedoc Re: rozmnażanie draceny 20.09.06, 21:25 zlosliwosc losu...wypatrzylam w kwiaciarni, ze ogrodnicy ucinaja nowe pedy raz za razem, tzn. jak tylko wyrosna nowe 3 pedy; im sie zawsze udaje, znowu ciach, co w rezultacie daje kolejne rozwidlenia i okazaly pioropusz na czubku draceny. Do wyprobowania... Odpowiedz Link
baja47 Re: rozmnażanie draceny 20.09.06, 23:30 palenie-zabija napisał: > ja chyba nie mialem tyle szczescia bo pien poprostu wysechl i calkiem zdrewnial > . > nie wiem czym to spowodowane. a szkoda. po obcięciu wierzchołka pozostałość pnia po świeżym ścięciu zaklejam szczelnie plastrem, tzw.przylepcem , kiedyś , nie przyklejając osłony, też pień uschnął Odpowiedz Link
palenie-zabija Re: rozmnażanie draceny 20.09.06, 23:55 o, i znów cenna rada. zostały jeszcze dwa pędy w dracenie więc na pewno zoabcze co z tego wyjedzie. a na jak dlugo sie to zakleja? i jak czesto sprawdzać czy coś nie rośnie? pozdrawiam. Odpowiedz Link
baja47 Re: rozmnażanie draceny 21.09.06, 12:57 :))))) nowe pędy wyrastają poniżej cięcia i z boku :)))) a zaklejony do czasu, aż nowe pędy przekształcą się w skromne, na razie, pióropusze Odpowiedz Link
palenie-zabija Re: rozmnażanie draceny 21.09.06, 15:45 a wiec to tak : ). będę próbował przy ucinaniu. dziekuje za cenna rade : ) pozdrawiam. Odpowiedz Link
usianka Re: rozmnażanie draceny 21.09.06, 16:02 a ja obklejam dokola, na to kapie rozgrzany wosk i potem odrywam platerek. Powstaje ladny, rowny czubeczek :) Odpowiedz Link
lanquedoc Re: rozmnażanie draceny 22.09.06, 21:51 wlasnie sprawilam sobie kordyline. domyslam sie, ze jej rozmnazanie jest analogiczne do draceny (latwiejsze?[ Odpowiedz Link
palenie-zabija Re: rozmnażanie draceny 22.09.06, 23:19 mam zamiar powiększyć hodowlę,wiec moze w te strone... : ) pozdrawiam. Odpowiedz Link
usianka kordylina 23.09.06, 18:25 oooooo, a'propos kordyliny. Kiedys pytalam jak sie ją rozmnaza. Mam taką kilkuletnią (bordowo czerwone liscie), wysokosci z 80cm, ale do polowy wysokosci od dolu łysa. No i boje sie cos z tym zrobic. Masz jakąś rade? Odpowiedz Link
lanquedoc Re: kordylina 24.09.06, 13:26 ja bym uciela, bezpieczniej bedzie na wiosne. mam zamiar zrobic to samo. niedawno czytalam na tym forum ciekawe info odnosnie diefenbafii i jej rozmnazania. mysle, ze ma to zastosiwanie rowniez do kordyliny. powodzenia! Odpowiedz Link