pearl782 12.11.06, 20:06 podstawowe pytanie-roślina jednoroczna czy wytrzyma kilka sezonów? proszę o praktyczne wskazówki co do pielęgnacji Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
karolaka Re: cyklamen 12.11.06, 23:00 W zasadzie jest to roślina wieloletnia, ale nie wszystkim udaje się ją uchować. należy ją podlewać do podstawka - umiarkowanie. Przy normalnym podlewaniu szybko żółknie. Pozdrawiam Odpowiedz Link
eulalija Re: cyklamen 13.11.06, 09:09 Moja Mamunia ma kilka cyklamenów od wielu lat. Jak zaczyna któryś gorzej wyglądać, gubi liście, ma coraz mniej kwiatów to Mamunia przestaje go podlewać, trzyma jeszcze w doniczce przez jaki tydzień do 10 dni, następnie wyjmuje bulwę z ziemi, obcina korzenie, liście, resztki kwiatów, zostawia do odpoczynku na miesiąc do półtora w suchym, nie za zimnym miejscu w papierowej torebce. Po miesiącu wsadza do nowej ziemi, tak do połowy bulwy mniej więcej, dość wilgotnej ziemi i zaczyna podlewać normalnie, na podstawkę, po 1/2 godziny jeśli zostaje woda w podstawce, zlewa ją. Cyklameny mają się dobrze w za ciasnych doniczkach. Zasadniczo można powiedzieć, że w każdej chwili ma trzy pięknie kwitnące okazy. Nie wiem czy ja to jasno napisałam? Pozdrawiam Odpowiedz Link
olek73 Re: cyklamen 18.11.06, 15:34 potwierdzam o co napisała pearl...Dopiszę jeszcze tylko,że cyklameny preferują chłodniejsze pomieszczenia,w zbyt ciepłych często atakują je przędziorki. Odpowiedz Link