Dodaj do ulubionych

Barwinek...

12.04.07, 17:29
Czy miał go ktoś kiedyś w mieszkaniu w doniczce bo gdzieś słyszałam że można
go mieć jako rośline doniczkową... Mam już malutkie roślinki wychodowane z
nasionek i jestem bardzo ciekawa czy w domu będzie żył więcej niż rok...
Proszę o pomoc... Pozdrawiam...
Obserwuj wątek
    • konrad1652 Re: Barwinek... 03.08.07, 20:47
      Miałem kiedyś przez krótki czas barwinek w domu "na próbę". Spisał się fajnie, ale był kłopotliwy bo to roślina płożąca i na zwisających kłączach były brzydkie korzenie... Mimo to ładnie rósł polecam... ( w zimie do chłodnego pomieszczenia)
      • gabula777 Re: Barwinek... 03.08.07, 21:52
        Konrad ty masz chyba na myśli barwinek uprawiany w ogrodach, ale jest jeszcze
        inny , zresztą jego krewniak - barwinek różowy, a chyba o taki chodzi autorce
        postu :
        www.dzialkowiec.webserwer.pl/phpBB2/viewtopic.php?p=60268
        Niestety nie próbowałam go przezimować zniechęcona skąpym kwitnieniem w lecie, a
        miałam kiedyś na tarasie.
        • freebutterfly Re: Barwinek... 04.08.07, 06:29
          Dziękuję Ci Konradzie za odpowiedź, bo mówiąc szczerze już nawet zapomniałam o
          tym pytaniu :)
          Gabula ma rację, miałam na myśli barwinka różowego.. Dziekuję za informację..
          Mam nadzieję że uda mi się go przezimować bo u mnie na balkonie ładnie
          kwitnie.. Barwinka pospolitego o którym pisze Konrad mam na balkonie w skrzynce
          przez cały rok.. Pozdrawiam..
          • konrad1652 Re: Barwinek... 04.08.07, 08:18
            Ach... mój błąd... Ale rzeczywiście, różowy o wiele ładniejszy od pospolitego, i te liście... A ja nawet nie wiedziałem, że to barwinek ;) Moja sąsiadka ma taki, więc przy najbliższej okazji go nabędę...
            • freebutterfly Re: Barwinek... 04.08.07, 09:24
              Nie będziesz załował.. Ja jestem z niego bardzo zadowolona..
              PS Masz śliczny ogródek.. (Odwiedziłam Twego bloga).. Zazdroszczę bo muszę się
              zadowolić tylko balkonem i dwoma parapetami w mieszkaniu.. Ale może kiedyś się
              dorobię skrawka ziemi.. :)
              Pozdrawiam
              • konrad1652 Re: Barwinek... 04.08.07, 15:22
                Dzięki za wizytę. Za pochwałe ogródka też, ale jest on dopiero w przebudowie. W zasadzie to na dzień dzisiejszy jest już nowy skalniak, ale tylko otoczony skałkami. Zrobiłbym zdjęcie, ale dziś u mnie pada i brzydkie by było... Pozdrawiam.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka