Dodaj do ulubionych

Fundusz kościelny

30.07.15, 07:02
Fundusz kościelny
Może ten temat ożywi dyskusje. Budżet państwa przeznacza 133mln złotych na fundusz kościelny, czyli płacenie składek ZUS dla duchownych. Uważam, że reformę emerytalną należy rozpocząć właśnie od likwidacji tego rodzaju przywilejów. Dlaczego biednym i chorym odmawia się wypłacania rent a dla wypasionych i bogatych jest. Nie wspominam już o wydłużeniu wieku emerytalnego. Oczywiście, że pani Szydło będzie bronić tego funduszu jak ognia, wszak Jej syn jest księdzem.

wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/1,114871,18447119,chcecie-wiedziec-co-beata-szydlo-mysli-o-funduszu-koscielnym.html?utm_source=facebook.com&utm_medium=SM&utm_campaign=FB_Gazeta
Obserwuj wątek
    • karolekw1906 Re: Fundusz kościelny 02.08.15, 10:31
      Dobrze że poruszasz ten temat, ale wątpię by stał się polem do dyskusji. W tym ciemnym, sklerykalizowanym kraju, każde próby odebrania nienależnych przywilejów Kościołowi traktowane jest jako atak na wiarę. Chcesz dyskutować o czymś co nie wymaga dyskusji. Potrzeba jednak czasu , by zmienić mentalność społeczeństwa. Uważam że czas najwyższy, by księża byli traktowani jak inni obywatele. Ale takich jak ja i Ty jest mniejszość. A nawet jak myślą podobnie to głośno tego nie mówią . Mało tego. Na widok proboszcza ogarnia ich paraliż, dostają wiotkich nóg a kobiety rumieńce na twarzy. To efekt indoktrynacji prowadzonej przez kler, która wywołuje strach i zabija racjonalne myślenie. Dlatego myślę , że należy zacząć od podstaw, czyli od usunięcia religii ze szkół. Zminimalizować wpływ kleru na dzieci i młodzież. , bo tylko z ludźmi światłymi można budować normalne, nowoczesne państwo. W takim kraju nie będzie miejsca dla polityków dbających dobro Watykanu, kapelanów różnej maści, pseudo nauczycieli głoszących bajki sprzeczne z dostępną wiedzą, pedofili i kombinatorów w sutannach itd. W edukacji widzę wyjście z tego impasu ,a póki co będziemy się szarpać za klapy czego dowodem będą następne wpisy mnie atakujące.
      • krados Re: Fundusz kościelny 03.08.15, 08:17
        Ja myslę że taki stan u ludzi o jakim wspominasz wynika z tego iż ludzie nie staraja sie poznać wiarę w jakiej żyją, wystarczy aby każdy tzw. chrześcijanin przeczytał uważnie Pismo Święte i sam odkrył by kłamstwa kleru , ich tzw. nauka jest odstępstwem od zasad Ewangeli i Dekalogu. Niewiem czy postawa katolików wynika z lenistwa czy niedouczenia na temat religi. Kiedyś na tym forum zadałem publicznie pytanie nauczycielowi religi w Birczy odnośnie drugiego przykazania Dekalogu, DLACZEGO GO WYKREŚLONO Z DEKALOGU. Nie odpowiedział.
        • baristan Re: Fundusz kościelny 23.03.16, 20:47
          Niby to jak kościół zmienił dekalog?? to mnie zawsze ciekawi.

?Nie będziesz czynił żadnej rzeźby ani żadnego obrazu tego, co jest na niebie wysoko, ani tego, co jest na ziemi nisko, ani tego, co jest w wodach pod ziemią! Nie będziesz oddawał im pokłonu i nie będziesz im służył, ponieważ Ja Pan, twój Bóg, jestem Bogiem zazdrosnym, który karze występek ojców na synach do trzeciego i czwartego pokolenia względem tych, którzy Mnie nienawidzą. Okazuję zaś łaskę aż do tysiącznego pokolenia tym, którzy Mnie miłują i przestrzegają moich przykazań.? (Wj 20, 4-6)

Przeczytaj dokładnie i się zastanów, czy to co powyżej jest napisane jest zgodne z bardziej syntetyczną formią "nie będziesz miał bogów cudzych przede mną".
      • mund-ek55 Re: Fundusz kościelny 03.08.15, 15:56
        Takich jak my jest sporo, jednak tak jak mówi karolekw1906, jesteśmy w mniejszości. Jeśli w obecności moherów powiesz głośno jedno słowo niepochlebne na księdza, to ryzykujesz, że Ci wydrapią oczy albo w najlepszym razie tylko oplują. Pamiętam księży co jeździli furmanką lub na motorze i uczyli religii w salce ogrzewanej trociniakiem. Te czasy na szczęście minęły, jednak księżom przydałoby się trochę pokory i skromności. Ich zachowania, styl życia ma się nijak do nauki Jezusa, który wędrował boso i podpierał się kijem. Co do funduszu kościelnego ... uważam, że Kościół powinien być opodatkowany, płacić ZUS-y, rozliczać się z "tacy" lub parafianie dobrowolnie płacić podatek. Pensja miesięczna dwa tysiące na rękę, samochód na kredyt i bez corocznych wczasów pod żaglami na luksusowym jachcie z młodą gosposią.
        • czesio48 Re: Fundusz kościelny 03.08.15, 21:34
          Czy już uzgodniliście swoją płeć.
          • klawisz2 Re: Fundusz kościelny 15.08.15, 07:21
            Czesiu ja jestem mężczyzną. Dlatego nie godzę na łożenie składek na facetów którzy noszą sukienki i którym życie płynie na masturbacji lub molestowaniu. Ty masz inny pogląd, a więc zastanów się nad sobą.

• ewciagrzes Re: Fundusz kościelny 19.03.16, 23:22
      No w większości macie tu rację i zgadzam się z opinią,molestowaniem,kures.i rozbijaniem rodzin przez nie których klerów,ale wszyscy za jednego....
    • korwin_bircza Re: Fundusz kościelny 22.03.16, 20:51
      Partia KORWiN jest za przyjaznym rozdziałem państwa od kościoła. Uważamy, że kwestia wiary jest indywidualną sprawą każdego człowieka. Naszym zdaniem Kościół Katolicki tak samo jak inne Kościoły działające na terenie Rzeczpospolitej powinny być finansowane jedynie z dobrowolnych wpłat obywateli oraz innych źródeł z wyłączeniem państwa. Chcemy jednak zaznaczyć, że Partia KORWiN zdecydowanie sprzeciwia się przyjmowaniu islamskich uchodźców do Europy.
    • baristan Re: Fundusz kościelny 23.03.16, 20:34
      Obecnie o zniesieniu funduszu kościelnego nie ma mowy. Trzeba poczekać do kolejnych wyborów.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka