alutok5 18.11.04, 21:28 od którego roku parafia rzymskokatolicka w Birczy posiada księgi metrykalne ( urodzeń, ślubów, zgonów ). Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
darino Re: księgi metrykalne 18.11.04, 22:04 Tego nie wiem, ale wybieram się w tej sprawie do Birczy, więc za miesiąc będę już wiedział. Na pewno w Archiwum Państwowym w Przemyślu są księgi (niekompletne) z lat 1790- 1856 - sam z nich korzystałem. Słyszałem że nowsze są w Archiwum Diecezjalnym w Przemyślu, ale tego też jeszcze nie sprawdziłem. Odpowiedz Link
alutok5 Re: księgi metrykalne 19.11.04, 19:15 Miesiąc to długi okres czasu ale dziękuję za szczere chęci,Ja też korzystałam z ksiąg metrykalnych w Archiwum Państwowym w Przemyślu , ponieważ poszukuję moich przodków, którzy pochodzili z Birczy. Ja już urodziłam się i mieszkam w Rzeszowie. Na jakiej zasadzie można skorzystać z Archiwum Diecezjalnego w Przemyślu; przyjść i szukać?, czy będę załatwiona od ręki , czy wcześniej umówić się telefonicznie?, kontakt ze mną mkotula@wp.pl Odpowiedz Link
darino Re: księgi metrykalne 19.11.04, 19:33 Próbowałem sie tam dodzwonić, ale albo nie odbierano telefonów, albo informowano mnie, że muszę sie stawić osobiście. Jeżeli coś załatwię, prześlę Ci maila. Odpowiedz Link
upowiec emigracja do USA - 1 03.12.04, 17:58 Mogę polecić stronę www.immigrantships.net/ , na której są spisy osób wyjeżdżających do USA w XIX wieku. Odpowiedz Link
upowiec emigracja do USA - 2 03.12.04, 18:02 Polecam też stronę www.ellisislandrecords.org/ , zawierającą spisy imigrantów z lat 1892-1924. Dzięki tej stronie znalazłem rodzinę w USA, ktróra wyjechała z naszej gminy prawie 100 lat temu, i o istnieniu której nikt nie pamiętał ! Odpowiedz Link
alutok5 Re: emigracja do USA - 2 07.12.04, 17:33 dziękuję akurat strona www.ellisislandrecords.org. jest mi znana , to dzięki niej dowiedziałamm się kiedy moi przodkowie ze strony mamy wyjechali do USA/ Mama mi o nich opowiadała , ale nie znała dokładnych dat/oraz jak wyglądali / ich włosy, oczy/. Ostatnio znalazłam też drzewo rodowe kuzyna mojego taty, który pochodził z Birczy/ Winiarskich/, mieliśmy wspólnych przodków/ oni są po jednej siostrze a rodzina mojego taty po drugiej Odpowiedz Link