nina40 Re: geografia gminy - XXX - Tokarnia 11.12.04, 17:15 Widzę,że narazie nikt nie odpowiada więc ja spróbuję. Obok cmentarza parafialnego znajduje się stary cmentarz żydowski a wzdłuż niego po prawej stronie droga, którą można było dojść chyba do Łazów i właśnie na Tokarnię. Według mnie jest to dział ciągnący się od tej drogi(górą)do Korzeńca. Odpowiedz Link
darino Re: geografia gminy - XXX - Tokarnia 12.12.04, 03:31 Dobra odpowiedz, z tym że jest to wielki dział i nad cmentarzem rozdziela się . Tokarnią jest nazywana część biegnąca w kierunku Nowej Wsi, Sufczyny i Huty Brzuski (Brzuskiej ?). Odpowiedz Link
nina40 Re: geografia gminy - XXX - Tokarnia 12.12.04, 08:37 Nie wiem czy jest taki podział na mapie ale doskonale wiem,że w stronę Korzeńca jest też Tokarnia bo pamiętam,że określano tak położenie pól i lasów. Odpowiedz Link
darino Re: geografia gminy - XXX - Tokarnia 12.12.04, 09:36 Masz rację Nino - to ta sama góra ! Napisz mi proszę, czy nazwają tak dział między Birczą a sklepem w Korzeńcu, czy też dalej do Boguszówki ? www.bircza.pl Odpowiedz Link
nina40 Re: geografia gminy - XXX - Tokarnia 12.12.04, 15:32 Ten dział,zwany Tokarnią konczy się gdzieś na wysokości szkoły w Korzeńcu,dalej znajduje zbocze tej góry i dolina zwana Kamionką. Odpowiedz Link
darino Re: geografia gminy - XXX - Tokarnia 12.12.04, 16:32 To jest chyba ta dolina i potok o który pytałem wcześniej ! Odpowiedz Link
darino folwark w Tokarni 16.01.05, 13:52 W "Atlasie geologicznym Galicyi" z 1908 roku przeczytałem o istnieniu folwarku Tokarnia - gdzieś pomiędzy Łazami a Hutą Brzuską. Może coś wiecie na ten temat ? Odpowiedz Link
darino Re: folwark w Tokarni 16.01.05, 13:53 W innym miejscu atlasu jest podane, że folwark ten znajdował się pomiędzy Birczą a Hutą Brzuską. Odpowiedz Link