Dodaj do ulubionych

Cerkwie w Radymnie i Medyce

17.02.06, 09:01
Mam uprzejmą prośbę - czy macie szanowni forumnowicze jakieś informacje -ew.
linki do foto i historii obu cerkwi???. Obie zostały wysadzone w powietrze -
pierwsza po 1970 roku - druga ponoć w 1966 roku.
Ta w Radymnie wyrózniała się potęzną sylwetką - a zniszczoną ją bo
ponoć "groziła zawaleniem".

Zainteresowany byłbym również historią "zamordowanej" cerkwi w Wetlinie - ale
nbie wiem czy to temat na to forum :)
Pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • dymek25 Re: Cerkwie w Radymnie i Medyce 17.02.06, 10:24
      Trochę nie na temat,ale zapytam.Czy nie wiesz kto przechowuje,oprócz Archiwum
      Diecezjalnego księgi rzymsko-katolickie Medyki? Pytam jako znawcę regionu
      • darino Archiwum Państwowe w Przemyślu 17.02.06, 15:12
        Myślę, że stare księgi może posiadać Archiwum Państwowe w Przemyślu - można to
        sprawdzić on-line, wpisując nazwę jak w nagłówku, a później na stronie szukając
        programu "Pradziad".
        Można też dowiadywać się w Kościele Mormonów - na ich stronie można sprawdzić
        numer mikrofilmu dla danej miejscowości, a potem mikrofilm przejrzeć w punkcie
        konsultacyjnym w Warszawie.
    • darino Re: Cerkwie w Radymnie i Medyce 17.02.06, 15:53
      Specjalistą od cerkwi jest "surowiczny", ale dopóki go nie ma, spróbuję pomóc.
      Mam dwie książeczki - "Historyczny Szematyzm" Dmytra Błażejowskiego oraz "Losy
      cerkwi w Polsce po roku 1944".
      • darino Cerkwie w Radymnie i Medyce - Szematyzm 17.02.06, 16:07
        MEDYKA (p.w. Transfiguration)
        Drewniana cerkiew (zniszczona), zbudowana w 1800 roku, odnowiona w 1923 roku.
        RADYMNO (p.w. Dormition of the BVM)
        Murowana cerkiew zbudowana w 1910/11 roku, odnowiona w 1929. Zbudowana została
        na miejscu starej drewnianej cerkwi pod tym samym wezwaniem, zbudowanej w
        1772/1806.

Wezwania cerkwi podaję w oryginalnym brzmieniu szematyzmu, ponieważ nie
        chciałbym czegoś przekłamać.
      • darino Cerkiew w Wetlinie - szematyzm 17.02.06, 16:14
        Murowana cerkiew (p.w. Chrystusa Króla) została zbudowana w 1828 roku, w
        miejscu starej drewnianej cerkwi (p.w. Św. Dymitra), która powstała nie
        wcześniej niż w 1828 roku. Murowana cerkiew została wysadzona w powietrze,
        kiedy Ukraińcy zostali wyrzuceni (expelled) po II wojnie światowej, teraz
        pozostały tylko ruiny.
        • darino malutki błąd 17.02.06, 16:16
          Oczywiście murowana cerkiew została zbudowana w 1928 roku !
        • piotrzr Re: Cerkiew w Wetlinie - szematyzm 17.02.06, 17:09
          darino napisał:

> Murowana cerkiew (p.w. Chrystusa Króla) została zbudowana w 1828 roku, w
          > miejscu starej drewnianej cerkwi (p.w. Św. Dymitra), która powstała nie
          > wcześniej niż w 1828 roku. Murowana cerkiew została wysadzona w powietrze,
          > kiedy Ukraińcy zostali wyrzuceni (expelled) po II wojnie światowej, teraz
          > pozostały tylko ruiny.

No własnie ale kiedy - gdzieś czytałem że zrobił to WOP /wojska ochrony
          pogranicza/ w ramach ćwoczeń gdzieś w latach 70-tych ???
          Sam widziałem kawał betonowego łuku leżący gdzieś w okolicach dzisiejszewgo
          kościoła .
          Ciekawe czy zachowały się zdjęcia tej cerkwi
          >
          >
          >
          • darino Cerkiew w Wetlinie - wspomnienia ... 17.02.06, 17:37
            Byłem tam na początku lat 80. Coś kołacze mi się po głowie (ale nie chciałbym
            Cie wprowadzać w błąd), że pod/przed cerkwią w czasie wojny zbudowano betonowy
            obronny bunkier sowiecki/niemiecki ?
            Ten beton mógł pochodzić z tego bunkra - ruiny bunkra na pewno pamiętam !
      • dymek25 Re: Cerkwie w Radymnie i Medyce 17.02.06, 16:56
        Czy w tych magicznych dziełach znajdziesz coś o cerkwi w Paportnie?
        Ja mam tylko zdjęcia z niszczejącego cmentarza i krzyża postawionego w miejscu dawnej cerkwi.
        • piotrzr Cerkiew w ŻURAWICY 17.02.06, 17:07
          Pytając o Medykę miałem na mysli Żurawicę ot taki przeskok myślowy :(
          i cytat znaleziony w historii prawosławnego klasztoru w Ujkowicach :

"Po Akcji Wisła przestała istnieć Greko-katolicka parafia w Żurawicy a cerkiew
          św. Paraskewii z trzema kopułami i złoconymi krzyżami zrujnowano dla uczczenia
          tysiąclecia łacińskiego chrztu Polski w 1966 roku. Gruz z cerkwi wysypano na
          drogi po których młody Ryszard (chrzestne imię ojca Nikodema) chodził jak po
          dywanie do łacińskiego kościoła, nie wiedząc, że te ruiny wysypane w błoto
          bezbożną ręką, doprowadzą go do powrotu ku źródłom Prawosławia, z którego w
          historii obficie czerpali jego przodkowie. Jako dziecko zapamiętał ruiny
          cerkwi, której drzwi zabito deskami a klamki owinięto drutem kolczastym. Wiele
          razy wspominał dzień, gdy przez dziurkę od klucza zajrzał do wnętrza cerkwi i
          spotkał się oko w oko z Pantokratorem z namiestnej ikony w ikonostasie.
          Wspomina ten dzień jako zwrotny w jego życiu. Zjawiło się pytanie: Dlaczego ten
          sam Jezus Chrystus w jednej świątyni odbiera cześć a w drugiej przez tych
          samych ludzi jest znieważany? Wtedy nie umiał znaleźć odpowiedzi na to
          pytanie".

www.monasterujkowice.pl/wydawnictwa/historia/3.htm
          • darino Re: Cerkiew w ŻURAWICY 17.02.06, 17:43
            Murowana cerkiew pod wezwaniem Św. Paraskewii została zbudowana w 1877 roku, w
            miejscu starszej drewnianej cerkwii pod tym samym wezwaniem, która istniała już
            w 1828 roku.
            Obecnie cerkiew jest użytkowana jako kościół łaciński.
            Co do zdjęć cerkwi, to "surowiczny" posiada duży zbiór zdjęć zarówno cerkwi
            istniejących, jak i zniszczonych. Powróci za tydzień i sam się pochwali :))
        • darino cerkiew w Paportnie 17.02.06, 17:57
          Drewniana cerkiew pod wezwaniem (Dormition of the BVM) zbudowana w 1888 roku w
          miejscu starszej cerkwi pod tym samym wezwaniem, która istniała już w 1828 roku.
          Parafia posiadała filialną cerkiew w Kniażpolu (pod tym samym wezwaniem0,
          zbudowaną w 1867 roku. Obsługiwała również miejscowości Kropiwnik i Sopotnik.
          Dormition ... - wydaje mi się, że chodzi o Zaśnięcie NMP, ale pewności nie
          mam ...
    • surowiczny do piotrzr 17.02.06, 20:05
      proszę o kontakt
      damian@magurycz.org

pozdr
      • dymek25 Re: do piotrzr 18.02.06, 12:02
        Też proszę o kontakt, bo mam kłopoty z przesłaniem pytania prywatnego.dymek25
        • piotrzr Re: do piotrzr 18.02.06, 13:26
          Wszystkie pytania kontaktowe prosze kierować

piotrzr@NOSPAM.gazeta.pl

Pozdrawiam
          potem ewentualnie dam "gadu" albo komure :)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka