darino 24.05.06, 22:51 Jak zwykle rozmowa odbywała się w dość wąskim gronie. Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
darino wyjazd do USA 24.05.06, 22:55 Na wstępie pan wójt podkreślił, iż wyjechał w ramach swojego wolnego czasu, i bez finansowania z budżetu gminy. Odbyło się wiele spotkań z kongresmanami, biznesmenami, ambasadorami Polski i Ukrainy oraz Polonią. Pełne sprawozdanie z wyjazdu ukaże się na stronie gminnej. Odpowiedz Link
darino pomysł wicepremiera Leppera 24.05.06, 22:59 Zapytałem pana wójta o zdanie na temat najnowszego pomysłu wicepremiera Leppera, dotyczącego likwidacji wyborów bezpośrednich na stanowiska wójtów. Pan wójt wywinął się od odpowiedzi, stwierdzając, że "podziela w tym zakresie zdanie większości Polaków". :)))) Odpowiedz Link
darino głośna sprawa azbestu w parku 24.05.06, 23:01 Okazuje się, ze umowa z firmą jest podpisana, ale tylko na utylizację ! Tak więc jak nasi robotnicy zdejmą cały eternit i przygotują do transportu, to przyjedzie ta wyspecjalizowana firma i zabierze go do utylizacji ! Odpowiedz Link
darino brak koszy w Birczy 24.05.06, 23:04 Pan wójt stwierdził, że sądząc po zapełnieniu, jest ich dostateczna ilość. Ale być może są miejsca, gdzie powinno być ich więcej. Docierają natomiast sygnały o brakach pojemników na śmieci. Jednak według mnie, jest to problem właścicieli nieruchomości, a nie gminy. Odpowiedz Link
darino bałagan w Birczy 24.05.06, 23:08 Zapytałem o opisywane na forum przypadki bałaganu w Birczy. Pan wójt odpowiedział, że "są to działki prywatne, i gmina nie może bezpośrednio działać w tym zakresie". Wystąpi jednak do ich właścicieli o uporządkowanie. Odpowiedz Link
darino TERMIN CZATU 24.05.06, 23:10 Pan wójt zapytuje, czy może szanowni internauci życzyliby sobie zmiany pory lub dnia, w którym odbywa się czat. Proszę o wpisywanie propozycji. Odpowiedz Link
darino sprawa wspólnot mieszkaniowych 24.05.06, 23:18 Jest to poważny problem. Mieszkańcy nie wiedzą, jakie są prawa i obowiązki wspólnot, w których gmina posiada zresztą mniejszościowe udziały. Pan wójt próbował wielokrotnie spotykać się z wspólnotami i wyjaśniać, ale nic z tego nie wychodziło. Mieszkańcy tkwią w błędnym przekonaniu, że to gmina powinna remontować dachy, elewacje i klatki schodowe, a oni tylko swoje lokale. Trudno też ustalić wysokość składek na fundusz remontowy. Na razie powstały 4 zarządy wspólnot. Najgorzej jest z małymi wspólnotami do 7 lokali (a takich jest najwięcej), bo wszystkie czynności wykraczające ponad zwykły zarząd wymagają zgody WSZYSTKICH właścicieli. Odpowiedz Link
stodrugi Re: czat z wójtem z 24 maja 2006 25.05.06, 09:27 dlaczego dziwisz sie ze w waskim gronie??? do mnie osobiscie dotarlo juz jakis czas temu ze ten czat to jedna wielka fikcja, jedna z ostatnich i wg mnie kompletnie nieudanych prob ratowania przez wojta swojego wizerunku w oczach mieszkancow. jak inaczej nazwac ten irracjonalny brak jakichkolwiek dzialan w odniesieniu do slow i obietnic ktore padaly podczas wspolnych dyskusji na chacie???? co z tego ze byc moze ze strony wojta byly jakies checi dzialania, pokazania innego, otwartego na nowe pomysly oblicza skoro i tak wyszlo jak zawsze???? nie czarujmy sie, w birczy byl i nadal jest balagan ktorego przyczyny sa nadal marginalizowane lub pokretnie a wrecz bezsilnie sychane na karb braku finansow itp. frazesow a prawda jest niestety taka ze po prostu brakuje determinacji, prawdziwej checi zmian i ciezkiej pracy a co za tym idzie poswiecenia i oczywiscie umiejetnosci takiego kierowania gmina by przypominala ona choc namiastke tego czego wszyscy oczekujemy. nie mozemy cieszyc sie jedynie z faktu ze w budynku gminy udostepniono petentom bidon z woda do picia... wiec jaki widzisz darino sens uczestnictwa w dyskusji z ktorej nic nie wynika??? szkoda zachodu, tym bardziej ze w czasie trwania chatu niektorzy z nas sa w trakcie wykonywania swoich obowiazkow zawodowych. Odpowiedz Link
darino czat z wójtem w ogóle ... 25.05.06, 14:48 Co do obietnic wójta, to również na czacie można pytać go o ich realizację :))) Dla mnie czat dostarcza wiadomości "z drugiej strony", wiadomości, których nie uzyskałbym z marnego i rzadko ukazującego się biuletynu. Doprowadzę te relacje z czatu do wyborów samorządowych (tym bardziej że po drodze są wakacje), a potem zobaczymy ... Co do braku determinacji i chęci zmian to oczywiście masz rację, ale to choroba całej naszej gminnej społeczności. Może nadchodzi czas na zmianę pokoleniową ? Odpowiedz Link