Dodaj do ulubionych

pierwsza ścieżka dydaktyczna na Ukrainie

05.10.06, 01:03
Będzie wytyczona przez Klub Otrycki w rejonie Starego Sambora:
miasta.gazeta.pl/rzeszow/1,34962,3661305.html
W związku z tym mam pytanie - dlaczego pomocą w tym względzie musi zajmować
się Klub Otrycki, a nie gmina Bircza ? Jesteśmy z Starym Samborem
stowarzyszeni w jednym mikroregionie, mamy w gminie trzy ścieżki dydaktyczne -
a nie potrafimy im pomóc w tak drobnej sprawie ?
Tym bardziej, że cały projekt finansuje MSZ !!!
Ten mikroregion wygląda mi na "pic na wodę" :((

Obserwuj wątek
    • dymek25 Re: pierwsza ścieżka dydaktyczna na Ukrainie 05.10.06, 09:06
      Z całym szacunkiem dla miejscowych władz, ale Klub Otrycki ma chyba większą
      siłę przebicia i nieoficjalne kontakty plus pasję. Pięknie odbudowali spalone schronisko, kręcą się od lat po okolicy, na którą przesiedlono Polaków z okolic Sokala, Sambora.
      • darino czym więc ma zajmować się mikroregion ? 05.10.06, 12:16
        Czy sprowadzi się to tylko do dostarczania zespołow regionalnych i sportowych
        na uroczystości gminne (w przypadku Birczy dożynki) i do symbolicznych spotkań
        czy wymian młodzieży dwa razy w roku ?
        • piotrzr moje wątpliwości 05.10.06, 16:57
          Znbając trochę realia ukraińskie i polskie mam poważne wątpliowści co do
          przedmiotu i zakresu tego przedsięwzięcia.
          Po pierwsze - czy tu chodzi o rzeczywistą wspolpracę z Ukrainą czy
          "wyciągnięcie" kasy z ktoregoś funduszu strukturalnego ??
          Po drugie według mnie dla rozwoju przygranicznej turystyki na bradzo ciekawym
          obrzarze - Sambor - Stary sambor - Turka potrzeba po pierwsze - dobrych map
          turystyczno-krajoznawczych - po drugie wyznakowanie kilku ciekawych szlaków
          turystycznych. Wzgórze okladające się rownolegle do Dniestru na Południe od
          Sambora są wręcz wymarzone do tego celu a widoki spod granicy lasu na dolinę np
          w Busowiskach są przewyborne.
          Po trzecie pokazanie tamtym mieszkancom korzyści z turystyki - zwłaszcza że na
          ich zyczliwość można liczyć - znam to z autopsji.
          NO i cieszę się że już coś tam drgnęło - zajazd "Bojkiwska chata" w Rozłuczu ma
          już swoją stronę internetową - z cennikiem, opisami i fotkami /jak sobie
          przypomnę to zalinkuję/
          Tu chce się zaserwować ścieżkę przyrodniczą - w praktyce oznacza to tablice,
          ławeczki i trochę barierek z żerdzi przy ściezkach. Znając realia - w świecie
          gdy wszystko się przydaje :) - zywotność tych ustrojstw będzie raczej krótka.
          Wystarczy zobaczyś na taką scieżke w okolicach Rymanowa Zdroju i niszczone
          regularnie takie tablice np w okolicach bliskiego mmemu sercu cerkwisku w
          Wołtuszowej czy na zamczyskach
          • dymek25 Re: moje wątpliwości 05.10.06, 18:22
            Więcej optymizmu Piotrze, od czegoś trzeba zacząć.Zmiany muszą nadejść.
            (Ja dzięki Wam- Chłopaki- zaczynam już swoją wędrówkę i zmagania z cyrylicą!)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka