Dodaj do ulubionych

Kącik sympatyków historii

24.11.06, 13:54
www.bircza.edu.pl/historia.html
Ciekawa rzecz, choć jeszcze niedokończona ...
Obserwuj wątek
    • savage6 Re: Kącik sympatyków historii 24.11.06, 21:54
      Bardzo dobry pomysł serwis bircza.edu.pl stał sie bardziej atrakcyjny
      przedewszystkim dla nas mieszkanców gminy Bircza którym sprawy historii naszego
      regionu nie są obojętne. Pozdrowienia dla autora i administratora serwisu :D
    • darino "próby ustalenia genezy rodu Biereckich" 09.12.06, 21:27
      www.bircza.edu.pl/h_teksty/proby.html
      Już ponad wszelką wątpliwość udowodniono, że Bireccy (wywodzący się z rodu
      Balów) byli pochodzenia wołosko-węgierskiego. Podejrzewam, że obecny na stronie
      wywód genezy rodu pochodzi ze źródeł przedwojennych. Czas by to zmienić.
      • savage6 Re: "próby ustalenia genezy rodu Biereckich" 11.12.06, 21:40
        Darino mam takie pytanie czy Ty zajmujesz sie historią zawodowo tzn czy masz
        jakies ku temu wyksztalcenie, bo naprawde wiedzę na temat histori gminy masz
        imponującą a moze to tylko zwykła pasja pozdro!!!
        • darino jestem amatorem :))) 12.12.06, 00:53
          Ale od kilku lat pogłębiam swoją ogólną wiedzę historyczną, aby na tej
          podstawie badać również historię naszej gminy. Zastanaiam się zresztą nad
          studiami kierunkowymi, być może wybiorę się w przyszłym roku na
          ukrainoznawstwo ?
          • benevolus autor 16.12.06, 19:15
            Miło mi,że zainteresowałeś się Kącikiem, a sprawiłeś mi jeszcze większą radość
            czytając treść artykułów tam zawartych. Czekam na kolejne, merytoryczne uwagi
            na temat moich badań i dysputę na temat pochodzenia rodu Biereckich. Proszę o
            przysłanie mi wyników Twoich poszukiwań dotyczących charakterystyki rodu
            Biereckich (forma dowolna). Mam nadzieję, że zostaną one umieszczone w Kąciku i
            tym samym zapoczątkują szerszą dyskusję na temat historii Birczy i regiony
            przemyskiego. Obiecuję, że wkrótce ukażą się kolejne artykuły. pozdrawiam
            • darino witaj ! 17.12.06, 03:36
              Z genealogią Bireckich sprawa jest skomplikowana - na pewno pochodzą od Balów:
              pl.wikipedia.org/wiki/Balowie ,
              i na pewno Bireccy:
              pl.wikipedia.org/wiki/Bireccy ,
              są spokrewnieni z Humnickimi:
              pl.wikipedia.org/wiki/Humniccy .

Trudno poskładać to razem, ale powoli pojawiają się jakieś powiązania.
              Podejrzewam również, że nasz sławny Hiob Borecki mogł należeć do tej rodziny
              (istnieje wiele pisowni nazwiska).

Gdyby były potrzebne jakieś dane na konkretne tematy, chętnie pomogę w miarę
              możliwości.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka