darino 24.11.06, 13:54 www.bircza.edu.pl/historia.html Ciekawa rzecz, choć jeszcze niedokończona ... Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
savage6 Re: Kącik sympatyków historii 24.11.06, 21:54 Bardzo dobry pomysł serwis bircza.edu.pl stał sie bardziej atrakcyjny przedewszystkim dla nas mieszkanców gminy Bircza którym sprawy historii naszego regionu nie są obojętne. Pozdrowienia dla autora i administratora serwisu :D Odpowiedz Link
darino "próby ustalenia genezy rodu Biereckich" 09.12.06, 21:27 www.bircza.edu.pl/h_teksty/proby.html Już ponad wszelką wątpliwość udowodniono, że Bireccy (wywodzący się z rodu Balów) byli pochodzenia wołosko-węgierskiego. Podejrzewam, że obecny na stronie wywód genezy rodu pochodzi ze źródeł przedwojennych. Czas by to zmienić. Odpowiedz Link
savage6 Re: "próby ustalenia genezy rodu Biereckich" 11.12.06, 21:40 Darino mam takie pytanie czy Ty zajmujesz sie historią zawodowo tzn czy masz jakies ku temu wyksztalcenie, bo naprawde wiedzę na temat histori gminy masz imponującą a moze to tylko zwykła pasja pozdro!!! Odpowiedz Link
darino jestem amatorem :))) 12.12.06, 00:53 Ale od kilku lat pogłębiam swoją ogólną wiedzę historyczną, aby na tej podstawie badać również historię naszej gminy. Zastanaiam się zresztą nad studiami kierunkowymi, być może wybiorę się w przyszłym roku na ukrainoznawstwo ? Odpowiedz Link
benevolus autor 16.12.06, 19:15 Miło mi,że zainteresowałeś się Kącikiem, a sprawiłeś mi jeszcze większą radość czytając treść artykułów tam zawartych. Czekam na kolejne, merytoryczne uwagi na temat moich badań i dysputę na temat pochodzenia rodu Biereckich. Proszę o przysłanie mi wyników Twoich poszukiwań dotyczących charakterystyki rodu Biereckich (forma dowolna). Mam nadzieję, że zostaną one umieszczone w Kąciku i tym samym zapoczątkują szerszą dyskusję na temat historii Birczy i regiony przemyskiego. Obiecuję, że wkrótce ukażą się kolejne artykuły. pozdrawiam Odpowiedz Link
darino witaj ! 17.12.06, 03:36 Z genealogią Bireckich sprawa jest skomplikowana - na pewno pochodzą od Balów: pl.wikipedia.org/wiki/Balowie , i na pewno Bireccy: pl.wikipedia.org/wiki/Bireccy , są spokrewnieni z Humnickimi: pl.wikipedia.org/wiki/Humniccy . Trudno poskładać to razem, ale powoli pojawiają się jakieś powiązania. Podejrzewam również, że nasz sławny Hiob Borecki mogł należeć do tej rodziny (istnieje wiele pisowni nazwiska). Gdyby były potrzebne jakieś dane na konkretne tematy, chętnie pomogę w miarę możliwości. Odpowiedz Link