Dodaj do ulubionych

działa wam piec?

17.01.14, 21:20
po dzisiejszym braku prądu?
mi nie chce odpalić i żarówki jakoś tak na pół gwizdka... jakby "połowę" prądu tylko wysyłali...
Obserwuj wątek
    • ania_dawid Re: działa wam piec? 17.01.14, 23:02
      nam rowniez nie dziala, ani piec ani TV ani okap...
    • marekkolod Re: działa wam piec? 18.01.14, 08:02
      w wyniku awarii prądu uszkodzeniu uległy trzy żarówki energooszczędne, czy za takie uszkodzenie należy się zadość uczynienie od zakładu energetycznego, nie jest to kwota wysoka 3 x philps ale pare zł z kieszeni
      czy ktoś z państwa kiedyś próbował powalczyć w takiej sprawie i z jakim wynikiem
      • 68darek Re: działa wam piec? 18.01.14, 11:29
        Witam, pojedynczo niestety nie mamy większych szans. Poniżej cytat z odpowiedzi jaką otrzymałem na zgłoszoną w zeszłym roku reklamację dot.. zaników zasilania:

Według regulaminu : przerwy w dostarczaniu energii elektr. mogą być dla podmiotów zaliczonych do grup przyłączeniowych IV -VI dopuszczalny czas trwania : - przerwy planowane 16 godzin, - przerwy nieplanowane 24 godzin. Przerwa w ciągu roku stanowiąca sumę czasów trwania przerw jednorazowych nie może przekroczyć : planowanej 35 godzin, a nieplanowanej 48 godzin.( paragraf 4 punkt 2.3 a,b)

Mnie po wczorajszych zanikach a później zbyt niskim napięciu zasilającym (stąd te słabo świecące żarówki lub nie uruchamiające się urządzenia) zablokowaniu uległ dwa amplitunery kina domowego. Nie uszkodziły się tylko przeszły w tryb samo zabezpieczenia i pewnie bez odwiedzenia serwisu się nie obejdzie.

Może w związku z nagminnymi przerwami w zasilaniu elektrycznym powinniśmy upoważnić zarząd do zebrania od wszystkich mieszkańców podpisów pod listem do naszego dostawcy energii tj. PGE ..... w końcu reprezentujemy jako osiedle kilka setek odbiorców ... to jest siła a nie pojedyncze zgłoszenia które będą zignorowane.
        • marekkolod Re: działa wam piec? 18.01.14, 14:17
          mnie nie chodzi o przerwę w dostawie lecz o uszkodzenie żarówek 1 szt 130 W - 42 zł mam paragon i opakowanie a poszły 4 sztuki
          złożę stosowne pismo do administracji osiedla i wyślę do PGE i ubezpieczyciela papier jest cierpliwy zobaczę jaki to da efekt tak z ciekawości
          o postępach w walce z wiatrakami będę informował
        • nika1228 Re: działa wam piec? 18.01.14, 17:28
          Trzeba cos z tym zrobic, ale to nie tylko my jako osoedle ale połowa Marek ma problem i powinien zajac sie tym przede wszystkim burmistrz miasta
        • marian_xx Re: działa wam piec? 18.01.14, 20:10
          nawet regulamin - na pewno w ciągu roku te przerwy są większe niż 48h....

tylko jak to sprawdzić...?
    • franc-f3 Re: działa wam piec? 18.01.14, 21:32
      Po pierwsze to nie ma takich żarówek( jak juz to 23W o mocy światła przypominającym 130W), po drugie to jak masz paragon to idź do sklepu i reklamuj, po trzecie zakład energetyczny nie zwróci Ci nawet pół złamanego grosza bo zanik prądu nie może być powodem uszkodzenia żarówki.
      • lgreg Re: działa wam piec? 18.01.14, 22:34
        franc-f3 napisał:

> zanik prądu nie może być powodem uszkodzenia żarówki.

Tej starej - zwykłej - pewnie nie. Energooszczędnej - chyba tak, bo straciłem dwie. Nawet wydały z siebie dźwięk, jak przestały działać.
        • 68darek Re: działa wam piec? 19.01.14, 12:13
          żarówki energooszczędne maja "elektronikę" niezbędna do zapłonu i to ona własnie podczas nie zanika ale gwałtownego powrotu zasilania może ulec uszkodzeniu.

Wracając do możliwości reklamacji u dostawcy energii uszkodzonych żarówek, sprawa według mojej skromnej oceny nie ma najmniejszych szans na powodzenie - wykazanie związku przyczynowo-skutkowego. PGE ani nawet ubezpieczyciel (jeśli faktycznie masz ubezpieczone żarówki, które nigdzie na świecie nie podlegają z przyczyn oczywistych ubezpieczeniu) nawet się nad tym nie pochyli.

Pisząc o zanikach zasilania chciałem jedynie wskazać, że tylko w ilości skarg siła. Pojedynczo nie mamy żadnych szans. Ale trzymam kciuki abyś wywalczył swoje wink
    • marekkolod Re: działa wam piec? 19.01.14, 13:25
      moc żarówek 23 W, w chwili awarii były włączone i słychać było takie jakby stuknięcie we obudowie plastikowej żarówki i co ciekawe 4 na raz więc nie ulega wątpliwości jak była przyczyna

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka