Dodaj do ulubionych

wózkarnie

26.03.14, 17:25
Obserwuj wątek
    • rawjo53 Re: wózkarnie 28.03.14, 12:29
      Zaświadczenie z dnia 19 listopada 2013 r.nr wydane przez Starostę, załączone do Uchwały nr 15/WHG/2014, zmienia całkowicie sytuację właścicieli lokali mieszkalnych w sporze o wózkarnie z p. Szarkiem. Jedynym kompetentnym do określenia co jest pomieszczeniem pomocniczym stanowiącym współwłasność lokali mieszkalnych' jest starosta, który w zaświadczeniu stwierdza jaki jest stan prawny lokali co wynika z Art 1 ust 3 Ustawy o własności lokali DZ.U.nr 80 z 2000 r. poz. 903. Art 1 ust 2 w/w Ustawy zawiera definicję lokalu mieszkalnego stanowiąc że w obrębie budynku jest to izba lub zespół izb przeznaczonych na pobyt ludzi, które wraz z pomieszczeniami pomocniczymi służą zaspokojeniu ich potrzeb mieszkaniowych.
      • mfab83.hg Re: wózkarnie 28.03.14, 12:52
        wobec powyższego moim zdaniem jeżeli jest szansa na odzyskanie wózkowni należy zainwestować w dobrą obsługę prawną i walczyć. byłoby pięknie utrzeć nosa panu Sz.....
        • byledowiosny7 Re: wózkarnie 28.03.14, 12:55
          Załatwić sprawę to można było w 2009 - tak jak pisał ktoś wyżej - kupić je i spłacać kredyt za pieniądze z wynajmu miejsc postojowych, a tak:

to nie dość ze nie mamy wózkarni, nie mamy kasy bo na prawnika szło ponad 40.000 rocznie przez ponad dwa lata - tak wynika ze sprawozdania
          Szarek wózkarnie nie dość ze kupił do TBMillenium na nowa spółkę KS Inwestycje to teraz sprzedaje dalej - na zebraniu chwalił się ze już mu zostało 14 sztuk.

Wytoczyliśmy coś przeciw Szarkowi - coś wygraliśmy - przypomnę tylko sprawę z wentylacja ile to na ekspertyzy poszło i inne opnie - jak pamiętam tez w dziesiątkach tysięcy złotych - i wystąpiliśmy choć do sadu, tak samo z tarasami też mieliśmy sądzić się z Szarkiem i co płyną nam pieniądze na awantury z nim i co z tego mamy - CZY coś wygraliśmy co nam faktycznie jako wspólnocie daje zysk. Może jestem nie doinformowana - ale ja sobie nie przypominam, a na wszystkie zebrania chodzę. Nie jestem właścicielką wózkarni, ale mam dość wydawania pieniędzy na coś co i tak się nie powiedzie. Osobiście jestem by zakończyć te spory jak najszybciej - szkoda kasy.

Jeszcze jedna sprawa, rozmawiałam ze znajomą prawniczką która zajmuje się sprawami własności spadków darowizn itp. Pokazywałam jej to zaświadczenie od starosty, powiedziała ze ma za mało danych by jednoznacznie się wyrazić ale powiedziała, ze jeśli te wózkarnie są już kupione przez inne osoby to możemy zapomnieć ze je odzyskamy, bo jest w prawie coś takiego jak Rękojmia wiary publicznej ksiąg wieczystych -
          Ustawa o księgach wieczystych i hipotece
          art. 5
          W razie niezgodności między stanem prawnym nieruchomości ujawnionym w księdze wieczystej a rzeczywistym stanem prawnym treść księgi rozstrzyga na korzyść tego, kto przez czynność prawną z osobą uprawnioną według treści księgi nabył własność lub inne prawo rzeczowe (rękojmia wiary publicznej ksiąg wieczystych).

Mi szkoda kasy i tka już spor jej na to straciliśmy i już - od przynajmniej 4 lat jak nie wcześniej w tym tylko temacie…..
          • 68darek Re: wózkarnie 28.03.14, 13:38
            Niestety ale sprawa dokładnie tak wygląda.
            Ja także jestem za zakończeniem bezsensownego wydawania pieniędzy.

P.S Również nie jestem właścicielem wózkowni.
            • szakar Re: wózkarnie 04.04.14, 12:13
              W związku z dyskusją z wątku "Zebranie wspólnoty" wyliczenie jakie straty poniesiemy z tytułu utraty dochodów za wynajem miejsc parkingowych:

40 miejsc parkingowych x 100zł x 12 miesięcy = 48 000 zł rocznie (opłaty można zmieniać w zależności od popytu na miejsca parkingowe)

48 000 zł rocznie x 25 lat = 1 200 000 zł

25 lat to jest okres w przybliżeniu jaki pozostał do spłacenia kredytów 30 letnich.
      • tom2409 Re: wózkarnie 13.04.14, 10:34
        jedynym prawomocnym postanowieniem jest wyrok sądu . A jaki on jest już wszyscy wiemy. Jeżeli tak bardzo chcemy pozbyć się pieniędzy z budżetu osiedla to proszę.
        Tak ja kupiłem wózkarnie sprawdzając dokładnie stan prawny . I jeżeli ktoś spróbuje mi ją odebrać ( przypominam , że zakup był zgodnie z prawem własności itp.... ) spotkam się chętnie z nim w sądzie ..... i nie będę tak miękki jak pan D . Szarek .
        Kancelaria prawna która jest reprezentantem osiedla albo nie zna prawa albo ktoś jeszcze na tym zarabia .....
        • nadal123 Re: wózkarnie 13.04.14, 13:10
          Kancelaria prawna reprezentująca osiedle prawo na pewno zna; nie zna go raczej zarząd osiedla, który upiera się, by wydawać pieniądze wspólnoty na z góry przegraną sprawę...
          Natomiast kancelaria prawna, widząc możliwość zarobienia łatwych pieniędzy, po prostu korzysta z tej możliwości - bo czemu nie?
          • tom2409 Re: wózkarnie 13.04.14, 14:33
            Prawda . A czemu nie ? Bo tam jest cześć moich pieniędzy które chciał bym aby były wydane w bardziej racjonalny sposób . )) do tego mam chyba prawo
    • rawjo53 Re: wózkarnie 30.03.14, 15:51
      W całej literaturze dot. współwłasności, jako pomieszczenia pomocnicze wymieniane są wózkarnie podobnie jak pralnie, suszarnie strychy itp. We wszystkich dokumentach TBS "MILLENIUM" operowała terminem wózkarnie i schowki obok lokali mieszkalnych co wprowadziło w błąd wydających zaświadczenia, traktując wszystkie wpisy jednakowo. W rezultacie p. Szarek uznał wózkarnie i schowki za swoją własność, zawarł stosowne akty notarialne i na ich podstawie dokonał wpisu w Księgach Wieczystych. Jednak zarówno akty notarialne jak i wpisy w KW są wzruszalne. Art.10 Ustawy o Księgach Wieczystych i Hipotece brzmi: " W razie niezgodności między stanem prawnym ujawnionym w KW a rzeczywistym stanem prawnym, osoba której prawo naruszono, może żądać usunięcia niezgodności. zaś art.
      31 ust.2 stanowi że "wpis potrzebny do usunięcia niezgodności między treścią KW a rzeczywistym stanem prawnym, może nastąpić, gdy niezgodność będzie wykazana orzeczeniem Sądu lub innymi odpowiednimi dokumentami". Ponieważ jedynym kompetentnym organem w myśl art 1 ust.3 Ustawy o własności lokali jest Starosta ,dokonana w zaświadczeniu wykładnia jest obowiązująca.W tym stanie rzeczy rezygnacja z części pomieszczeń wspólnych jest bezzasadna.
      • tom2409 Re: wózkarnie 13.04.14, 14:41
        Tak samo jak ja jako właściciel mogę zażądać określenia prawnego wózkarni . W aktach notarialnych , umowach kupna mieszkań określona jest tylko cześć wspólna bez określenia co w nią wchodzi . Takie rzeczy zawiera sie w planie budowy z określeniem przeznaczenia pomieszczeń . A w naszych planach widnieje ono jako pomieszczenie urzytkowe , tak jak naprzyklad lokal pod sklep .

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka