Dodaj do ulubionych

SKRACANIE ZĘBÓW.

09.07.11, 19:48
Jak to jest z tym skracaniem ?
Czytałam w internecie, że podobno piłowanie zdrowych, unerwionych zębów jest szkodliwe, może uszkodzić szkliwo i zęby staną się bardziej wrażliwe.
Czytałam też kiedyś wypowiedź pewnej osoby, która mówiła, że da się skrócić zęby aparatem, że miała założony specjalny drut... Jak to w końcu z tym jest ? Naprawdę da się skrócić zęby aparatem ? Chodzi mi o górne jedynki, bo są sporo dłuższe od innych zębów i wyglądają po prostu koszmarnie, jak u królika.
Bardzo proszę o pomoc i z góry dziękuję.
Obserwuj wątek
    • ortodonta Re: SKRACANIE ZĘBÓW. 09.07.11, 20:29
      da się skrócić aparatem.
      • rainymonday Re: SKRACANIE ZĘBÓW. 09.07.11, 21:23
        Dziękuję za odpowiedź. Ulżyło mi. Mogłabym jeszcze prosić o kilka informacji ? Czym się wtedy różni taki aparat, jak wygląda leczenie ?
        • dontax Re: SKRACANIE ZĘBÓW. 16.07.11, 19:37
          ja miałam taką sytuację,że górne jedynki były sporo dłuższe od pozostałych zębów, do tego miałam bardzo wąską szczękę
          nie wierzyłam,że aparat "skróci" mi zęby
          a jednaksmile)))
          przez 5 miesiący nosiłam Hassa na górze, na dole normalny aparat,z tym że po 3 mies. Hassa moja orto założyła mi aparat na górze, na zęby od 1-3, właśnie po to,żeby jedynki się skróciły i żeby nie było sytuacji,że po zdjęciu Hassa uderzam jedynkami o zamki na dole
    • agnes181jaw2008r Re: SKRACANIE ZĘBÓW. 06.09.11, 13:02
      rainymonday napisała:

> Chodzi mi o górne jedynki, bo są sporo dłuższe od innych zębów i wyglądają po prostu koszmarnie, jak u królika.

WItaj,

Miałam dokładnie ten sam problem moje jedynki były dłuższe niż inne zęby i dokładnie wygladały tak jak królicze.

Poza tym jedną jedynke miałam wyżej od drugiej ale nie w sensie długości a w sensie podniesienia sie dziąsła....

Marudziłam i wymarudziłam smile

Orto ściągała mi jedną jedynke i ją piłowała.... odrobine ale dziąsło obniżyło się i jedynki teraz są równe jak i na górze tak i na dole....

Co do Twojego pytania czy da sie wyrównać....owszem da się bo jak miałam wyrównywany cały dół do jednej wysokości i bez probemów zrobiła to normalnym aparatem bez żadnych hassów czy czegokolwiek w tym stylu....tylko tymi drucikami - łukami to korygowała....

Pozdrawiam i zycze powodzenia
      • rainymonday Re: SKRACANIE ZĘBÓW. 06.09.11, 19:46
        agnes181jaw2008r, życie, a raczej urodę mi ratujesz dziewczyno. Wielkie dzięki. ^^'
        Jak czytałam o tym całym hassie w necie, to aż mnie mroziło. Ale jeżeli tak wygląda sprawa, to zupełnie co innego. Mam nadzieję, że ja równie łatwo pozbędę się króliczego uśmiechu. ;3 Cóż, teraz nie pozostaje mi nic innego, jak umówić się na wizytę.
        Pozdrawiam,
        Rainy Monday.
        • agnes181jaw2008r Re: SKRACANIE ZĘBÓW. 07.09.11, 13:04
          Miło smile Ciekawa jestem czy moja orto po zakonczeniu leczenia pozwoli mi zabrać wyciski.... zrobiła bym fotki i wrzuciła wam tutaj bo na tych wyciskach to ogromna róznica jest.

Niestety chyba musze ostudzić troszke Twój zapał (tylko mi sie nie zniechęcac!) ja niestety już mam taką urode że mimo iż zęby są prościutkie i idealnie w łuku w daszym ciągu usta mi sie nie zamykają.... Wątpie by sie to zmieniło po zdjęciu zamków ponieważ moja górna warga nie dotyka zamków - nie wiem jak Wam wyjaśnić. Nie wygladam już jak króliczek uśmiech mam o niebo lepszy aczkolwiek do wyglądu pań jak z broszur u orto mi mega daleko....
      • rainymonday Re: SKRACANIE ZĘBÓW. 08.09.11, 19:07
        Niezbyt rozumiem o czym mówisz, gdyż ponieważ jestem zielona w tych sprawach... Chodzi Ci o to, że masz jakby cofniętą szczękę do tyłu ?
        Co do moich jedynek, to wyglądają one tak. -> img535.imageshack.us/img535/4792/dsc04188y.jpg
        • agnes181jaw2008r Re: SKRACANIE ZĘBÓW. 09.09.11, 18:06
          najlepiej bedzie jak porozmawiamy normalnie... jak masz ochote odezwij sie na gg. moj nr 10331745

Cięzko czasem cos wytłumaczyć na forum smile
        • dontax Re: SKRACANIE ZĘBÓW. 11.09.11, 21:03
          miałam identyczną różnicę w długości między jedynkami a dwójkami
          i tą samą jedynkę w identyczny sposób wysuniętą, może nawet trochę bardziejsmile
          moja orto zrobiła kawał dobrej robotywink
          • rainymonday Re: SKRACANIE ZĘBÓW. 15.09.11, 17:15
            Dontax, wcześniej pisałaś, że miałaś wąską szczękę. Czyli mam identyczną wadę jak Ty. ;P Już w podstawówce dentyści zwracali uwagę na to, ale ingorowałam to. Niepotrzebnie.
            • dontax Re: SKRACANIE ZĘBÓW. 23.09.11, 21:07
              na serio miałam wąską szczękę, w jednej górnej ćwiartce nie mam 2 zębów - dałam sobie usunąć zdrową trójkę jak byłam w szkole średniej,bo rosła mi w "dwuszeregu" i dalej po tej samej stronie nie mam piątki,albo szóstkismile a i tak było ciasno i oś symetrii miałam bardzo przesuniętą
              dlatego u mnie nie było opcji,żeby uniknąć Hassa
              na stare lata zmądrzałam i wzięłam się za swoje kompleksysmile
              po zakończeniu lecznia aparatem czeka mnie jeszcze implantsad
              po 11 miesiącach leczenia, górna szczęka wygląda nienajgorzejsmile
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka