devilyn
29.12.11, 17:23
W książce "Jak zyć z Hashimoto..." pojawił się rozdział o KPU/HPU...wiele objawów wskazywało na to, że moja własna mama "to" ma... jendakże na sugestie lekarzom ściana...mimo, że jednostka chorobowa znana od lat 60-tych to nie wiele o nim wiedzą...
Mojej mamie która ma wiele różnych dolegliwości wmawiano wszystko...łącznie z chorobą psychiczną...udawaniem, a to od kręgosłupa...od cukrzycy...etc...
Zrobiła i kolonoskopię, i gastroskopię, rezonans i kt brzucha...i wiele wiele innych.
Pojawił się niedawno test papierowy w formacie pdf do wypełnienia...i prawie każdy z objawów moja mama ma... (wydrukowałam i dałam jej do wypełnienia, ponad 100 pozytywnych odpowiedzi)...wysłałam podając e-mail...
test: kpu-hpu.pl/test.pdf
Można się posilić na interpretację samemu wyniku na anglojęzycznych stronach ale dla mnie to masło maślane...
Interpretacja testu:
HPU
jest bardzo prawdopodobne od 13 do 14 punktów
HPU jest prawdopodobnie od 10 do 12 punktów
HPU jest wątpliwe od 7 do 9 punktów
HPU nie jest prawdopodobnie poniżej 6 punktów
Moja mama uzyskała max liczbę 14 pkt co jednoznacznie było wskazaniem do wykonania badania moczu na obecność piroli.
Test w jej przypadku ze względu na różne choroby obejmował dobową zbiórkę moczu.
Test zamawia się na stronie HPU (bardzo pomogły mi dwie duszyczki ;* )
www.keac.de/
Czeka się na test ok. 2 tygodni (idzie z Holandii)...
- przychodzi pojemnik na mocz, karta do wypełnienia (potrzebna karta Visa lub Mastercard by podac dane i oni wtedy pobierają opłatę 65,5 Euro), oraz probówka na 100 ml którą się odsyła w pudełku również przez nich wysłanym.
- na karcie w jęz. niemieckim napisane jest przygotowanie do badania
- najlepiej wysyłać w poniedziałki
Od momentu wysłania moczu do otrzymania wyniku upłynęło 1, 5tygodnia...
I jesteśmy w domu...mama ma wynik pozytywny co jest wskazaniem do podawania Depyrrolu.
Skład:
Pyridoxal-5-Phosphat 50 mg 33,5 mg Vitamin B6 1.675 %
Pyridoxin-HCL 10 mg 8,2 mg elementares Vitamin B6 410 %
Zinkgluconat 210,5 mg 28,5 mg elementares Zink 190 %
Mangangluconat 41,7 mg 4,8 mg elementares Mangan 96 %
Wraz z wynikiem przychodzi również rozpiska "diety" co należy zażywać, czego unikać (nie wolno brać wit. C w dużych dawkach), jakie objawy daje kpu etc....
Postaram się przetłumaczyć jak najszybciej otrzymaną rozpiskę.
Dla siebie juz zamówiłam test bo mam też sporo obajwów.