Dodaj do ulubionych

Leczenie wady

10.03.13, 19:41
Witam. W najbliżysz czasie chciałbym udać sie do ortodonty. Wiem, że on powie co i jak ale chciałbym się tutaj trochę dowiedzieć. Mam trochę krzywe zęby. Mam wadę krzyżową ( taką rozpoznałem w swoim uzębieniu ) i z lewej strony szczęka wydaję się jakby była trochę niżej niż prawa strona. Dodatkowo czsem przy otwieraniu buzi tak jakby "strzela". Mam sporo plomb kilka w przednich zębach jednak zamki by je chyba omijały. W jednym miejscu zamek byłby na plmobie czy tak można? Czy przed założeniem i po zdjeciu trzeba wymieniać plomby?
Czy przy takiej wadzie, zębach itd. można założyć aparat? Jeśli tak to będzie to normalne mimo tej strzelającej szczęki czy jakoś inaczej. Zauważyłem że niektórzy noszą tak jakby takie gumki doczepiane do aparatu czy one są do podniesienia szczęki czy jak? Czekam na odpowiedź i pozdrawiam.
Obserwuj wątek
    • jobi Re: Leczenie wady 10.03.13, 21:40
      Szczerze = to są pytania do ortodonty i to on/ona widząc twoje zęby może najlepiej odpowiedzieć ci na te pytania.

Plomb nie trzeba wymieniać po ściągnięciu aparatu, a czy przed będziesz musiał - to musi ocenić ortodonta. Czy po ściągnięciu będziesz musiał - oceni to ortodonta i twój dentysta. Ortodonta widząc twoją paszczę oceni twój stan zębów i powie co trzeba będzie najpierw ponaprawiać.
      Gumki - może będą ci potrzebne, może nie. Okaże się w trakcie.
      Twoja wada - nawet jak bym była ekspertem, to czytając tylko opis chyba bym się nawet nie podjęła odpowiedzieć na pytania. To trzeba zobaczyć na żywo.

Więc jak sam widzisz, wizyta u ortodonty rozwieje wszystkie twoje wątpliwości. I pamiętaj, zadawaj jak najwięcej pytań = to nie boli i co najważniejsze śpisz spokojnie bo znasz odpowiedzi a nie jakieś plotki.

Powodzenia smile
      • domiska75 Re: Leczenie wady 16.03.13, 11:08
        Mogę tylko odpowiedzieć na Twoje pytanie odnośnie zamków na plombach - oczywiście na plombach się też je zakłada. Sama mam obie jedynki wybite w dziecińtwie - całe dolne połowy zębów to wypełnienia, do nich mam przyklejone zamki i pięknie mi się ząbki przesuwająsmile Przed założeniem aparatu należy udać się do dentysty, żeby bardzo dokładnie obejrzał wszystkie wypełnienia, czy nic się nie rozszczelnia albo czy nie trzeba wymienić plomby, albo wyleczyć jakiejś dziury. Po prostu leczenie zębów w założonym aparacie jest trochę bardziej skomplikowane... Pozdrawiam - Zadrutowana Dominika

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka