jolkap9 10.09.05, 17:27 Panie ortodonto czy jest jakiś sposób domowy na pozbycie się ciemnego osadu z zębów po stosowaniu pasty i płynu meridol? Czy jedynie można to zrobić u stomatologa? I po cholerę produkują takie pasty? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
hexe25 Re: czym wyczyścić zęby po meridolu? 11.09.05, 10:46 eeeh ten meridol i pozostający osad. moja dentystka poleciła mi i pastę i płyn. nawet byłam skłonna kupić, bo mówiła, że jest skuteczny, ale nie wspomniała o tym "dodatkowym" osadzie, który ten płyn zostawia. dopiero po przeczytaniu wypowiedzi na jego temat, zrozumiałam, że i tak i tak będzie osad, więc go nie kupiłam. a swoją drogą, to bezsens produkować takie płyny. zamiast pomagać, szkodzą... Odpowiedz Link
ortodonta Re: czym wyczyścić zęby po meridolu? 12.09.05, 10:21 nie ma innego sposobu jak czyszczenie u dentysty. po ściągnięciu łuku nalezy przeprowadzić delikatny skaling ultradźwikowy i dokładne polerowanie pastami i gumkami. osadu nie usuną żadne pasty dla palaczy, wybielające i inne agresywne. tylko pogorszą sytuację, bo zawarte w nich środki ścierne rysują szkiliwo i zwiekszają retencją płytki bakteryjnej. najlepiej stosować pasty sensitive, bez środków sciernych. Odpowiedz Link
hexe25 Re: czym wyczyścić zęby po meridolu? 12.09.05, 10:24 ups, nie było Pana odpowiedzi, zanim zaczęłam pisac swoją. przepraszam. Odpowiedz Link
hexe25 Re: czym wyczyścić zęby po meridolu? 12.09.05, 10:21 chyba nie doczekamy się odpowiedzi od Pana Orto. a szkoda, bo myślałam, że skoro zakłada się forum, to sie na nim udziela i odpowiada na pytania innych. Odpowiedz Link
hexe25 Re: denivit 13.09.05, 15:59 moja mama kupiła dzisiaj płyn do płukania denivit - ten do zwalczania płytki nazębnej. po jakims czasie cośmnie tknęło i przeczytałam skład tego płynu. co się okazało - tam jest chlorheksydyna, która ma właśnie skutki uboczne w postaci przebarwień tylko, że na butelce nic nie piszą o tych skutkach ubocznych, na meridolu tak. czy ktoś używa/używał tego płynu i zauważył przebarwienia zębów? kurcze, az boję się go używać albo będe rozcieńczać wodą, pomimo tego, że piszą, żeby nie rozcieńczać Odpowiedz Link
mango-123 Re: denivit 13.09.05, 21:02 Ja używam i przebarwień nie zauważyłam, choć zębiska oglądam kilka razy dziennie. Odpowiedz Link