m_ka3 05.09.07, 17:23 Po jakim czasie od ekstrakcji zębów przy prawidłowym gojeniu można założyć aparat? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
m_ka3 Re: Ekstrakcja a aparat 05.09.07, 17:29 i kolejne pytanie... w jaki sposób przy konieczności ekstrakcji 2-ki w górnym łuku, zmienia się kształ 3-ki i 4ki dostosowując ją do zgryzu? Piłowanie zębów? Jakie komplikacje mogą być z tym związane i w którym momencie dokonuje się tych zmian? Przed założeniem aparatu czy po zakończeniu leczenia? Odpowiedz Link
gocha1112 Re: Ekstrakcja a aparat 05.09.07, 21:38 ja aparat zakladalam po 4dniach od ekstrakcji... a o zmianie ksztaltu to nie mam pojecia jak to sie odbywa.. Odpowiedz Link
bambino81 Re: Ekstrakcja a aparat 05.09.07, 22:17 ja słyszałam, że czeka się 2 tygodnie, ale sądzę, że to sprawa indywidualna uzależniona od szybkości gojenia się ran :] też muszę wyrwać 2 ząbki a aparat chcę mieć jak najszybciej Odpowiedz Link
koliberek_86 Re: Ekstrakcja a aparat 05.09.07, 22:43 ja miałam wyrwane dwa zeby w odstepie czasu 1 tyg, przy czym aparat zostal założony dzień po wyrwaniu drugiego zęba Odpowiedz Link
ortodonta Re: Ekstrakcja a aparat 06.09.07, 09:22 sprawa indywidualna, bardziej zależy od lekarza i jego techniki leczenia. usuwam , najczęśćiej ,2 mce PO ZAŁOŻENIU APARATU. skaraca to czas leczenia o kilka mcy, pozwala na szybsze zamknięcie luki. Odpowiedz Link
m_ka3 Re: Ekstrakcja a aparat 17.09.07, 06:56 Panie doktorze a co ze zmianą kształtu 3 i 4. Jakie są możliwości? Troszkę zastanawiam się nad ewentualnym usunięciem leczonej już dawno kanałowo 2-ki. Szkoda mi zęba, który rokuje zdecydowanie lepiej choć jest już wypełniany (4-ka). Jak wygląda postępowanie w takiej sytuacji, gdyż z drugiej strony na miejsce 2-ki nie chciałabym wstawiać implantu. Odpowiedz Link
daria275 Re: Ekstrakcja a aparat 17.09.07, 15:14 U mnie usunięto ząb wieczorem ok. 19.00 (i też była to górna dwójka), a następnego dnia o 10.00 rano miałam już aparat, teraz przymierzam się do założenia dolnego łuku - harmonogram jest następujący: najpierw ekstracja jednej czwórki, po tygodniu drugiej, a po kolejnych siedmiu dniach aparat. Zatem październikowe piątkowe popołudnia mam zajęte Odpowiedz Link
karolcia8881 Re: Ekstrakcja a aparat 23.09.07, 21:43 moja orto powiedziała że można założyć aparat już 4 dni po wyrwaniu zęba i ja tak będę miała. Jednak uważam, tak jak pisaliście już wcześniej\wyżej , że to bardzo indywidualna sprawa zależna od lekarza i jego techniki leczenia pozdro Odpowiedz Link