Dodaj do ulubionych

Matura 2005 z hiszpańskiego

10.10.04, 21:47
Hola! Przy okazji, że powstało to forum (zreszta bardzo dobry pomysł) może
ktoś się odezwie na temat matury. Ja chcę w tym roku zdawać właśnie z
kastylijskiego :P ale niestety nie u siebie...nie moge, bo w Toruniu nie ma
egzaminatorów od hiszpańskiego z nowej matury :/ Trzeba będzie gdzieś jechać
w świat (tzn. w Polske zdawać :P).
No więc, jeśli w tym roku szkolnym bedziedzie przeżywać to co ja, to
piszcie :) Jeśli nie, to i tak możecie cos napisać (hehehe)
Saludos
Obserwuj wątek
    • adziunia Re: Matura 2005 z hiszpańskiego 21.10.04, 14:30
      No to ja cos napisze, przeoczylam ten watek i wkleiłam to gdzie indziej
      Mam dwa proste pytania:
      1. Czy wiesz jak bedzie wygladala matura z hiszpanskiego??
      2. Czy w 3 lata mozna samemu nauczyc sie hiszpanskiego tak zeby zdawac
      rozszerzony na maturze?? (ostatecznie podstawowy:/)
      • malwi_nieves Re: Matura 2005 z hiszpańskiego 21.10.04, 15:04
        1. Wiem mniej więcej jak ta matura ma wyglądać w tym roku szkolnym. Wiesz, ja
        chcę ją zdawać, więc troche głupio byłoby nie wiedzieć zupełnie nic.
        Informatory maturalne (też z hiszpańkiego) wraz z przykładowymi testami są
        dostępne na stronach Komisji egzaminacyjnej i Ogręgowych Komisii
        Egzaminacujnych też. Są dostępne w formacie pdf (Acrobat reader), możesz sobie
        je ściągnąć i popatrzeć.
        Tak po krótce: matura składa się z dwóch części : ustnej (w tym roku w
        kwietniu) i pisemnej (w tym roku w maju).
        Część ustna w zależności czy zdajesz na poziomie podst, czy rozszerz. Na
        podstawowym masz 3 sytuacje i musisz razem z egzaminatorem odegrać 3 scenki z
        życia, np. Wypożyczyć książkę z biblioteki, negocjować spuszczenie ceny w
        sklepie, opowiadać o tym jak wczoraj znalazlas 100 zl (etc) i dalej masz
        obrazek, masz powiedziec co na nim jest i odp. na 2 pytania egzaminatora.
        Na rozszerzonym masz materiał stymulujący i musisz sie przygotować do mówienia
        na podany temat (material stymulujacy, to zdjecia, rysunki, wykresy, fragmenty
        gazet, etc.). prowadzisz rozmowę z egzaminatorem na dany temat. I jeszcze masz
        2 tematy, wybierasz jeden i mówisz około 3 minuty na ten temat.

W częsci pisemnej masz : słuchanie (i zaznaczanie prowidłowych odp) , czytanie
        (i tez zaznacz.) i pisanie (w zależności od poziomu). Jeśli zdajesz podstawowy
        to piszesz tylko podstawowy, jesli rozszerzony-to musisz zaliczyc podstawowy i
        rozszerzony.

Ustny zaliczasz tylko na jednym poziomie.

Oczywiście za 3 lata to może ulec zmianie :P

2. Jasne, że można się nauczyć hiszpańskiego w 3 lata. Jeśli bedziesz miała
        odpowiedniego nauczyciela, który cię pokieruje, to spokojnie możesz się
        zdecydować na podstawowy. Natomiast jeśli masz zdolności językowe, pójdziesz na
        kurs (lub ktoś cię bedzie uczył prywatnie), to będzi naprawdę dobry nauczyciel
        i jeśli bedziesz się uczyć systematycznie, dużo i wytrwale, to też możesz
        startować na rozszerzony.
        Prawdę mówiąc to nie takie trudne, jeśli się coś kocha :D tak jak ja kocham ten
        język.

Masz jeszcze jakieś pytania? :)
        • chuda_w-w Re: Matura 2005 z hiszpańskiego 25.10.04, 20:14
          Podrzucam link z CKE, moze znajdziecie cos ciekawego :)
          Informator
          • malwi_nieves Re: Matura 2005 z hiszpańskiego 03.02.05, 17:27
            Holasssss a todos!!!!!!! Sobre todo a los que van a aprobar el bachillerato de
            espańol este ańo. :)
            Może ktoś z Was zdaje nową maturę z castellano? Jeśli tak, to odezwijcie się.

Salu2
            • lenka_20 Re: Matura 2005 z hiszpańskiego 04.02.05, 18:23
              Hej!:) Mozna powiedziec, ze ja zdaje, ale nie doslownie mature (juz ja mam;)
              tylko na SGH egzamin z hiszpanskiego rozszerzonego, ktory ma wygladac
              identycznie jak matura... :)
              • malwi_nieves Re: Matura 2005 z hiszpańskiego 04.02.05, 23:31
                O, miło :) a kiedy to zdajesz? Wiesz, podtrzymuję się duchowo :P Maturę mam 4
                maja (pisemną), wcześniej w kwietniu (jeszcze nie znam dokładnej daty) - ustną.
                Jeszcze nie wiem gdzie bedę zdawać tę ustną i w tym problem! Zawsze lepiej
                wiedzieć, że kogoś czeka cos podobnego :)
                wielkie pozdro
              • pearl_jammer Re: Matura 2005 z hiszpańskiego 12.02.05, 21:23
                hola :-)
                jestem z leszna, i również zdaje mature z hiszpańskiego :) z tego co wiem to na
                egzamin pojade do poznania
                pozdrawiam
                • malwi_nieves do pearl_jammer 13.02.05, 16:43
                  Hola, hola pearl_jammer :

Mnie jeszcze nic nie powiedzieli. Ja jestem z Torunia. Może powiedzą jutro, bo
                  wracam (niestety) do szkoły po feriach :(
                  W okolicy nie zapowiada się żeby był jakiś egzaminator od nowej matury... Być
                  może też pojadę do Poznania , chyba lepiej niż do W-wy chcociaż do Poznania mam
                  do d*** dojazd.
                  A można wiedzieć na jakim poziomie zdajesz z hiszp?
                  salu2
                  • zakrencik a 13.02.05, 20:41
                    malwi_nieves napisała:

> Hola, hola pearl_jammer :
                    >
                    > Mnie jeszcze nic nie powiedzieli. Ja jestem z Torunia. Może powiedzą jutro,
                    bo
                    > wracam (niestety) do szkoły po feriach :(
                    > W okolicy nie zapowiada się żeby był jakiś egzaminator od nowej matury... Być
                    > może też pojadę do Poznania , chyba lepiej niż do W-wy chcociaż do Poznania
                    mam
                    >
                    > do d*** dojazd.
                    > A można wiedzieć na jakim poziomie zdajesz z hiszp?
                    > salu2

A nie do Bydgoszczy przypadkiem? Znaczy ja nie wiem, ale u nas w Bydzi jakiś
                    egzaminator powinien się znaleść... Wiem tylko, że u mnei w szkole nie ma i
                    będę musiała się stresować przed kimś obcym... brrrrrr... Ale mam jeszcze
                    czas:P Rzucam się na rozszerzoną heeh, ale dopiero za kilka latek (jestem w 1.
                    liceum). Poradzę sobie, bo jak:D Hiszpana uczę się niecały rok (od marca 2004),
                    a już pare tygodni temu 'zdałam' całkiem ładnie próbną, tyle że
                    podstawową:P:P:P Zdolna jestem i tyle! A no i skromna:P
                    • malwi_nieves Re: a 14.02.05, 14:15
                      zakrencik napisała:
                      A nie do Bydgoszczy przypadkiem? Znaczy ja nie wiem, ale u nas w Bydzi jakiś
                      > egzaminator powinien się znaleść... Wiem tylko, że u mnei w szkole nie ma i
                      > będę musiała się stresować przed kimś obcym... brrrrrr... Ale mam jeszcze
                      > czas:P Rzucam się na rozszerzoną heeh, ale dopiero za kilka latek (jestem w
                      1.
                      > liceum). Poradzę sobie, bo jak:D Hiszpana uczę się niecały rok (od marca
                      2004),
                      >
                      > a już pare tygodni temu 'zdałam' całkiem ładnie próbną, tyle że
                      > podstawową:P:P:P Zdolna jestem i tyle! A no i skromna:P

Ah, tak, tak, Wy bydgoszczanie, jak zwykle tacy skromni ....... :P:P:P (broma)
                      No więc jesteś w lepszej sytuacji niż ja. Ja zdaję już w tym roku. Rozszerzoną
                      chociaż uczę sie dopiero 2 lata w szkole językowej. No ale chyba też nie taka
                      głupia jestem, bo próbną napisałam (nie w naszej szkole, ale pobraną z neta
                      pisałam na zajęciach, tzn. bez słownika ani notatek) poziom podstawowy- 98% :D,
                      a rozszerzony niecałe 80% no to chyba nie jest aż tak żle.
                      A co do egzaminatora, to jeszcze nic nie mówią. Dzisiaj skończyły się nam
                      ferie :(((( ale nikt nic w szkole nie przebąkiwał o ustnych. Ode mnie z liceum
                      zdaje jeszcze jedna osoba hiszpański.
                      Salu2
                      Powodzenia w nauce :)
                      • zakrencik Re: a 14.02.05, 18:34
                        malwi_nieves napisała:

> Ah, tak, tak, Wy bydgoszczanie, jak zwykle tacy skromni ....... :P:P:P
                        (broma)

A wypraszam sobie, we mnie płynie wrocławska krew:P Tam ma dusza, a tu ciało
                        heheeheh;)

> No więc jesteś w lepszej sytuacji niż ja. Ja zdaję już w tym roku.
                        Rozszerzoną
                        > chociaż uczę sie dopiero 2 lata w szkole językowej. No ale chyba też nie taka
                        > głupia jestem, bo próbną napisałam (nie w naszej szkole, ale pobraną z neta
                        > pisałam na zajęciach, tzn. bez słownika ani notatek) poziom podstawowy-
                        98% :D,
                        >
                        > a rozszerzony niecałe 80% no to chyba nie jest aż tak żle.
                        > A co do egzaminatora, to jeszcze nic nie mówią. Dzisiaj skończyły się nam
                        > ferie :(((( ale nikt nic w szkole nie przebąkiwał o ustnych. Ode mnie z
                        liceum
                        >
                        > zdaje jeszcze jedna osoba hiszpański.
                        > Salu2
                        > Powodzenia w nauce :)

To witaj w klubie tych obdarowanych;) Ja podstawową na jakieś 80% wypociłam...
                        Może za roczek ci dorównam;)
                  • pearl_jammer Re: do pearl_jammer 14.02.05, 19:33
                    ustny: podstawa
                    pisemny: rozszczerzony
                    ale zdaje jako obowiazkowy wiec jakbym sie nie czyl na silach to pisemny moge
                    zmienic na podstawe
    • emaestro Re: Matura 2005 z hiszpańskiego 13.02.05, 20:36
      Może to Ci pomoże. Dla maturzystów zniżka :)

www.abeltis.pl/emaestro.html
    • pearl_jammer Re: Matura 2005 z hiszpańskiego 14.02.05, 19:38
      macie moze jakies internetowe namiary na przykładowe arkusze egzaminacyjne?
      bo ja natrafiłem tylko na 1 z mp3 nawet do sciagniecia
      • malwi_nieves Re: Matura 2005 z hiszpańskiego 14.02.05, 23:21
        Hola:

pearl_jammer napisał:

> macie moze jakies internetowe namiary na przykładowe arkusze egzaminacyjne?
        > bo ja natrafiłem tylko na 1 z mp3 nawet do sciagniecia

Nie mam niczego z mp3 :( ale mam informator maturalny na kompie i ściągnięte
        arkusze z próbnej. Nie wiem czy byś chciał. Możesz dać mi znać na
        malwi_nieves@yahoo.es

Jeśli chcesz, mogę Ci je przesłąc na maila, ale nie na gazetowego, bo już
        próbowałam na ni coś wysyłac i za każdym razem nie dochodzi :( jak masz
        skrzynke gdzieś indziej, to napisz, chętnie Ci pomogę :)

Inna sprawa, to do : do odważnych świat należy. Ja wybrałam rozszerzoną ustną.
        Pisemną moge się zdecydować w trakcie, ale raczej też rozszerzoną (uni tego
        wymaga ;)

Malwi

Salu2
        • pearl_jammer Re: Matura 2005 z hiszpańskiego 15.02.05, 22:39
          byłbym wdzieczny :-)
          pearl_jammer@o2.pl

• malwi_nieves Re: Matura 2005 z hiszpańskiego 10.03.05, 14:32
            hola pearl_jammer

wybacz ale nie pamietam czy ci wysyłałam te testy. Wysyłałam je kilku osobom i
            nie wiem czy Tobie też. Jeśli nie, to napisz, to Ci je wyślę.
            salu2
            • lenka_20 Re: Matura 2005 z hiszpańskiego 13.03.05, 13:49
              Malwi, przepraszam, ze Ci wtedy nie odpisalam, ale zapomnialam o tym watku ;)
              Zdaje w SGH, w lipcu, pisemna rozszerzona. Martwi mnie tylko, ze nie mam
              mozliwosci sprawdzenia sie na probnej i nie mam pojecia czy poziom maturalny
              mnie nie przerosnie;) Mature zdawalam stara, 2 lata temu a hiszpanskiego ucze
              sie juz dosc dlugo ale dopiero od 1,5 roku sie do tego przykladam;) wiec mnie
              ten egzamin troche przeraza...
      • lenka_20 Re: Matura 2005 z hiszpańskiego 13.03.05, 13:44
        Jesli chcesz probne arkusze to na stronie
        www.cke.edu.pl/index.php?option=com_frontpage&Itemid=1
        sa dostepne. W dziale "informatory" kazdy jezyk jest tez szczegolowo opisany.
        • malwi_nieves Re: Matura 2005 z hiszpańskiego 13.03.05, 16:10
          a, vale
          informatory i wszystko to już mam dawno.... tylko niestety też nie mogłam się
          sprawdzić na próbnej, bo zdaję hiszp. jako dodatkowy, a mogliśmy zdawać tylko
          przedmioty, które wzieliśmy jako obowiązkowe. Moim zdaniem to bez z sensu, no
          ale moje zdanie podobno się nie liczy :( Hiszpański pisemny będę zdawać u
          siebie, a na ustny jadę do Gdyni.
          Salu2 y suerte

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka