Dodaj do ulubionych

prawa autorskie

17.03.13, 22:54
Czy ktoś się orientuje, jak to jest z tym prawem autorskim? Czy kupując gazetę z wzorami i robiąc wg niej obrus, mogę go wystawić na sprzedaż? Czy łamię prawa autorskie? A czy robiąc obrus wg wzoru ogólnodostępnego w internecie i chcąc go sprzedać, łamię te prawa?
Mnóstwo jest różnych wywodów na ten temat, ale w sumie nigdzie nic konkretnego nie znalazłam. Jedni mówią tak, inni tak. Przecież większość z nas robi swoje dzieła na podstawie jakichś wzorów, a nie z głowy. A z resztą wzięte z głowy też mogą być podobne do czyichś schematów i co wtedy, kłócić się, kto pierwszy go wymyśliłsmile Chyba, że zastrzec wzór...
Może pomoże ktoś znający dobrze te przepisy...
Obserwuj wątek
    • jawa_ma Re: prawa autorskie 17.03.13, 23:07
      Wydaje mi się, że w gazetkach na odwrocie strony tytułowej jest napisane, że nie wolno powielać wzorów w celach sprzedaży. O ile to dobrze rozumiem, można zrobić według wzoru rzecz dla siebie, ale na sprzedaż już nie. Zawsze możesz coś tam zmienić....
      • urszula97 Re: prawa autorskie 19.03.13, 18:16
        Moim zdaniem można sprzedawać,można dodać że wzór pochodzi z takiej czy innej gazetki,tak samo jest na blogach że się podaje skąd pochodzi wzór i ludzie też wystawiają serwetki czy inne rzeczy do sprzedaży.Coś innego jak ktoś napisze "wzór własny" i zastrzeż go sobie.
      • dekorownia Re: prawa autorskie 19.03.13, 20:53
        Faktycznie w gazetce jest napisane "Wszelkie prawa zastrzeżone", hmm różnie to można rozumieć, ja nie chcę powielać wzorów i handlować nimi, bo to już by była konkurencja dla gazetkismile i to rozumiem, ale sprzedaż rzeczy wytworzonej wg tego wzoru, wg mnie powinna być dozwolona. Tak jak ktoś już napisał, to jest "mój" wzór, za który zapłaciłam, moja praca, mój czas, moje umiejętności i . i za to mam płaconesmile Tak byłoby najlepiej...
        • jolka721 Re: prawa autorskie 19.03.13, 21:24
          Mnie sie wydaje ze chodzi tu o prawa ale zwiazane z sama gazeta miedzi innymi zeby jakies inne wydawnictwo np,nie powielalo ich wzorow w innym czasopismie .a nie o to ze sobie wedlug ich wzoru zrobie serwete i ja sprzedam .Ja to tak odbieram.
          • qropatfa50 Re: prawa autorskie 19.03.13, 21:46
            Na www.etsy.com , wzory które mają ponad 20 lat sprzedaje się nawet kopiując te wzory ze starych czasopism. Co do sprzedawania gotowych np. serwetek itp. zrobionych na podstawie wzorów z nowszych gazetek to zobaczcie tutaj www.etsy.com/shop/DoilyMania?ref=seller_info_count . Sprzedawane są serwetki które są znane z wielu czasopism również z tych wydawanych w Polsce. Czyli takie prawo obowiązuje w USA. Jak jest u nas nie wiem.
            Mirka
            • dekorownia Re: prawa autorskie 19.03.13, 21:57
              No... to by trochę wyjaśniałosmile
              • ja-tekla Re: prawa autorskie 20.03.13, 06:16
                Hmmm...to ja gazetki ze wzorami kupuję tylko po to, by se popatrzec, popodziwiac te wzory, a korzystac nie mogę, by zrobic serwetkę, bluzeczkę itp.? I nawet sprzedac, jak się uda? Idiotyzm...
                Rozumiem raczej, ze moze to dotyczyc tzw. sprzedazy masowej, czy własnie kopiowania w innych gazetkach, bez podawania zródła.
                • dekorownia Re: prawa autorskie 20.03.13, 09:50
                  No właśnie... No miejmy nadzieję, że tak nie jestsmile
    • crochet_with_love Re: prawa autorskie 25.03.13, 16:41
      no ogólnie ciekawy temat... mi się wydaję (choć też nie wiem do konca jak to jest zgodnie z prawem), że można używać lub sprzedawać prace zrobione na podstawie czyiś darmowych wzorów z tym że powinno się wtedy zlinkować do osoby która to opracowała, albo przyznać że nie jest to wzór wymyślony przez nas tylko i wtedy podać imie i nazwisko, adres stronki lub bloga ze wzorem- to w sumie logiczne z takiego ludzkiego punktu widzenia, ktoś sie napracowal a ja sobie zrobie juz tylko polowe roboty i przyjme ze to ja jestem calkowitym tworca, troche nieładnie

jesli osoba opracowała jakiś wzór i nie chce aby byl on kopiowany za darmo to powinna wystawić wzór na sprzedaż w jakiś portalu albo w ogole nie opisywać jak dana rzecz zrobila

jak to jest z gazetkami to nie mam pojęcia bo nigdy nie uzywalam wiec sie nie zastanawialam - tylko internet

wiem za to że powinno się uważać na kopiowanie czyiś zdjęć i np. wystawiać je potem na swoim blogu, bo to juz na pewno nie jest dozwolone i mozemy miec kłopoty, tak w ogóle to zdjęcia swoje każdy powinien jakoś zabezpieczać przed czymś takim np. przez wstawianie swojej nazwy w w prawym dolnym rogu ale mało kto to robi
      zapraszam na mojego bloga
      crochet-withlove.blogspot.de/
      • dom_klary Re: prawa autorskie 26.03.13, 11:08
        Prawa autorskie dotyczą pomysłu, sprzedając swój wzór zezwalamy na powielanie, natomiast wykonana przez kogoś praca na podstawie naszego pomysłu jest jego i może z nią robić co chce. Warunek jest jeden.Pomysł nie należy do niego, więc nie może się pod nim podpisać.Nie jest twórcą, a jedynie odtwórcą.
        Jako twórca wymyślam wzory i miło, jeśli ktoś napisze, że wykonał pracę na postawie mojego pomysłu, ale jeśli tego nie zrobi to też mój świat się nie zawali, oryginał i tak jest zawsze jeden.
        Natomiast jeśli ściągnie mój projekt i napisze, że to jego praca, wtedy jest to kradzież i zaczynają działać właśnie prawa autorskie.
        Pozdrawiam serdecznie i miłego dziergania.
        www.facebook.com/DomKlary
        • dekorownia Re: prawa autorskie 26.03.13, 17:33
          No to nareszcie nam się rozjaśniło w tej kwestiismile dziękismile
    • haftowniczek Re: prawa autorskie 03.04.13, 12:53
      wydaje mi się że możesz,oby nie było takie same big_grin
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka