nolitta 21.04.10, 18:00 lukaszwarzecha.salon24.pl/172598,zamach-slowo-tabu Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
p.a.d.a.l.c.o.w.a Ależ oczywiście - że zamach ! 21.04.10, 19:47 jak w temacie- i jeszcze postskriptum dodam, tak dla rozjaśnienia: P.S. Że czekiści zabili 22 tys. Polaków w Katyniu - to już nawet Miedwiediew z Putinem się przyznali. Że można nad rosyjskim terytorium doprowadzić do katastrofy radzieckiego samolotu z polskimi władzami - to też się uznaje za wykonalne. Pozostaje zagadką, w jaki sposób rosyjskie służby wysadziły islandzki wulkan tylko po to, żeby Polakom schrzanić pogrzeb. Odpowiedz Link
polnaro Re: Ależ oczywiście - że zamach ! 21.04.10, 19:53 Ten wulkan "wybuchnęły" władze Krakowa. To oczywiste. Toż oni na tym skorzystali najwięcej i to na wielu płaszczyznach. Odpowiedz Link
super222 Re: Ależ oczywiście - że zamach ! 21.04.10, 20:02 I przez to, że *wybuchnęły* władze Krakowa, polnaro nie może polecieć karmić kangury. Strrrraszne!!!! Odpowiedz Link
p.a.d.a.l.c.o.w.a Re: Ależ oczywiście - że zamach ! 21.04.10, 20:10 władze Krakowa. To oczywiste. > Toż oni na tym skorzystali najwięcej i to na wielu płaszczyznach -- podług mego rozeznania to władze Krakowa straciły mocno na tem wybuchu, bo jakby nie to, toby przylecieli ważne persony ( a nie same nongraty ) i grosza by w Krakowie ostawili. Tak. Odpowiedz Link
nolitta Re: Ależ oczywiście - że zamach ! 21.04.10, 20:23 padalcowa, czy Ty jestes moze ta biedna kobieta z serialu "dom nad rozlewiskiem, ktora po kazdej kwestii dodawala "tak"? Odpowiedz Link
filip505 Re: Ależ oczywiście - że zamach ! 21.04.10, 20:52 ....masz racje padalcowa,to napewno czekisci przy pomocy bazyliszka, a moze bazyliszek przy pomocy czekistow,w koncu mogl sie poczuc ciut zagrozony. Odpowiedz Link
polnaro Re: Ależ oczywiście - że zamach ! 21.04.10, 21:02 Padalcowo, ja wiem lepiej, bo negocjowałam z temi władzami, korzyści im obiecałam, prosiłam, groziłam, bo wylecieć chciałam, ale te: nie i nie, no i kurzyły z tego wulkanu Ponoć Marienkirche za ciasny był, a straż miejska nie oddała mundurów do pralni. Odpowiedz Link
natla Re: Ależ oczywiście - że zamach ! 21.04.10, 22:22 Noooo, same nongraty przylecieli. Brzydkie te władze Krakowa, które wybuchnęły dymy z Islandii. Dodam jeszcze, ze zapewne Putin obejmował Premiera, bo chciał mu sztylet wbić w nery, ale siem łapska omskły. Mediediew to podejrzany szatan, który nawet wulkanowi wybuchniętemu przez Krakusów daje radę. Nie wspomnę o Żydach i masonach. No! Odpowiedz Link
p.a.d.a.l.c.o.w.a Tak 22.04.10, 13:20 dowcipna nolitta napisała: padalcowa, czy Ty jestes moze ta biedna kobieta z serialu "dom nad rozlewiskiem ktora po kazdej kwestii dodawala "tak"? - Odpowiedz Link
nolitta Re: Ależ oczywiście - że zamach ! 22.04.10, 02:54 a ja dalej swoje * Kraj * Świat * Społeczeństwo * Psychologia * Rynek * Kultura * Nauka * Historia * Blogi * Galerie * Okiem eksperta * Poradnik psychologiczny * Sklep Marek Warecki, Wojciech Warecki 20 kwietnia 2010 * 1 * 2 * 3 Teorie spisku Czy katastrofa pod Smoleńskiem to zamach? Czy aby ktoś nie "pomógł" tragedii? Dyskusje wokół podobnych tematów zapełniają internetowe fora, a nawet łamy oficjalnie wydawanych gazet. Żadna to nowość. PowiększMarek Warecki, Wojciech WareckiMarek Warecki, Wojciech Warecki Czytaj także * Marek i Wojciech Wareccy Od dziesięcioleci ludzie – szeptem lub całkiem donośnym głosem – zadają sobie pytania: czy masoni rządzą światem? Czy Jan Paweł I został zamordowany? Czy lądowanie na Księżycu to amerykańska mistyfikacja? Spróbuj na jedno z tych pytań odpowiedzieć „tak”, a zostaniesz natychmiast nazwany nawiedzonym. Jeśli odpowiesz „nie” – możesz usłyszeć, że tylko głupiec ma odpowiedź na wszystko. Przeciwnicy teorii spiskowych szyderczo krzyczą: To paranoja! Świat nie składa się ze spisków! Apologeci ripostują, że jednak włoski parlament powołał komisję do zbadania działalności Loży P2, a i nie bez powodu archiwa państwowe są szczelnie zamknięte na wiele dziesięcioleci. Spisek, wg definicji, to tajne i zazwyczaj nielegalne porozumienie pomiędzy grupą osób, mających wspólny cel. Co sprzyja powstawaniu teorii spisku? Na pewno: niedobór, jak i nadmiar informacji (np. przekazywanych przez media), milczenie stosownych władz, brak wiarygodnych odpowiedzi na pojawiające się wątpliwości i – chyba najważniejsze – deficyt zaufania oraz nieobecność autorytetów, których zapewnieniom dawano by wiarę. W każdym razie, czy się to komuś podoba, czy nie, najróżniejszych teorii spiskowych będzie przybywać. Dlaczego? W większości mniej lub bardziej spektakularnych wypadków przeciętny obywatel nie jest w stanie zweryfikować hipotez i teorii wyjaśniających ich przyczyny i prawdziwą naturę. W chaosie informacyjnym powstającym po katastrofach lęgną się w naszych głowach niezgodne ze sobą przekonania - tworząc dysonans poznawczy, poczucie przykrego napięcia. By zniwelować to napięcie, jesteśmy w stanie zrobić bardzo dużo, uruchomiamy przeróżne procesy i mechanizmy, z których prostszym jest choćby myślenie życzeniowe („Jeśli fakty są przeciwko nam, tym gorzej dla faktów!”; Bernard Shaw, laureat Nagrody Nobla, po pobycie na Ukrainie w 1933 r., roku apogeum Wielkiego Głodu, zapewniał: Nie widziałem absolutnie nikogo, kto by cierpiał od niedojadania. Czy ich zapadłe policzki rozciągnęli od środka kauczukiem?). A wszystko to po to, paradoksalnie, by nasz świat pozostał spójny – a więc przewidywalny i bezpieczny. Choć spiskowe teorie w wielu przypadkach opierają się na stereotypach i uprzedzeniach, jątrzą i napędzają nieufność, ten rodzaj myślenia ma też zalety. Gdyby nie szemrzący zwolennicy teorii spisku na życie Tutenchamona, kto by oczyścił z niecnych zarzutów wezyra Aja i generała Horemheba? Uczyniono to dopiero w 2005 r. - 3,5 tys. lat po śmierci faraona! Cały postęp nauki opiera się na teoriach spiskowych. I to nie tylko w historii. W fizyce również. Niels Bohr wietrzył spisek cząsteczek elementarnych i - miał rację! Okazały się nie tylko cząstkami, ale i falami. Paranoik od wyznawcy teorii spiskowych różni się jedną rzeczą: na końcu zdania ten pierwszy stawia wykrzyknik a drugi znak zapytania. Jednak jeżeli na 100 bzdurnych teorii spisku choć jedna wydobyła na światło dzienne skrywaną prawdę, nie bójmy się stawiać pytań. I zmuszać ekspertów do precyzyjnych odpowiedzi. Odpowiedz Link
natla Re: Ależ oczywiście - że zamach ! 22.04.10, 07:49 Mam pytanie.....czy dziejowi spiskowcy świata coś robią, aby odpowiedzieć na zadawane przez siebie pytania, swoje wątpliwości, czy tylko rzucają je w eter, robiąc niepotrzebny ferment? Ja też tak portrafię. Pan Kowalski ma chyba kochankę. I tak sieje wątpliwości w stos do pana Kowalskiego. Oczywiście nie wysilę i nie sprawdzę, czy to prawda. Może ktoś temat podłapie i zrobi to za mnie, a wtedy ja będe triumfować.....a nie mówilam.....albo tylko stwierdzę, że na szczęście nie ma, ale....lepiej zawsze zapytać. Odpowiedz Link
ama.pola Re: neolitta 22.04.10, 07:57 Cytuję: <Paranoik od wyznawcy teorii spiskowych różni się jedną rzeczą: na końcu zdania ten pierwszy stawia wykrzyknik a drugi znak zapytania> Cóś z tymi znakami nie po kolei, czy pomylone ? Odpowiedz Link
eurytka Re: neolitta 22.04.10, 13:19 Swój pogląd już mam. Tłumaczenie jest kosmiczne i karmiczne. Wklejam jeszcze raz: www.shaumbra.pl/aktualnosci.html#morelka Odpowiedz Link