17.01.13, 05:00
Może mam sklerozę,ale to chyba tobie obiecałam dać znać jaki finał spotkał kurtkę wojskową z okresu IIWS w której wyzwalał Kołobrzeg mój teść.
Mogłam ją wyrzucić jak śmieć po śmierci obojga teściów,ale coś mi nie pozwalało.
Wesoły był z niego człowiek, chociaż bardzo sie kłóciliśmy smile
Synowie sie tym nie interesowali.

Ale nowo powstałe w moim mieście muzeum sie ucieszyło z takiej darowizny.

Pierwszy taki udokumentowany eksponat nawet ze zdjęciami sprzed pół wieku im sie trafił.

Mam zamiar jeszcze zaproponować im wystawe oryginalnych obrazów malarza Abby Fenichela Zyda,który był przyjacielem naszego dziadka, w czasie wakacji malował portrety rodziny i inne pejzaże.Nasza rodzina posiada ich 5 szt.dość okazałych rozmiarów.Ja mam dwa.
Obrazy sa z okresu 1936-37 r.

W wiki nie ma informacji o pozostałościach jego prac w Polsce---mam zamiar to uzupełnić.
Abba Fenichel był przez chwile w moim mieście i jest to odnotowane w kronikach mojego miasteczka.smile
Zabawne,w tym samym czasie przebywali dwaj przyjaciele w tym samym mieście, ale sie nie spotkali.
Abba po wyjściu z obozu wyjechał z Polski.
Obserwuj wątek
    • natla Re: Filomena 17.01.13, 09:06
      Mnie Voxave poszerzyłaś wiedzę. Dzięki.
    • orthotomus Re: Filomena 05.11.15, 10:23
      Witam,
      Jestem tu po raz pierwszy. W ogóle jestem pierwszy raz na jakimś forum.
      Bardzo zainteresowały mnie informacje o ABBIE FENICHELU, zamieszczone przez voxave.
      W szczególności obrazy, które są w posiadaniu jej i jej rodziny.
      Interesuje mnie życie i twórczość tego artysty.
      Jeśli posiadacie jakiekolwiek informacje to proszę o zamieszczenie.
      • natla Re: Filomena 06.11.15, 07:59
        Witaj na forum smile
        Voxave niestety dawno nie meldowała się na naszym forum. Najlepiej napisz do niej na pocztę gazetową lub znajdź na jakimś innym forum.
        • orthotomus Re: Filomena 06.11.15, 09:32
          Dziękuję bardzo za odpowiedź.
          A co to jest poczta gazetowa ?
          • natla Re: Filomena 06.11.15, 12:49
            Każdy z nas ma taką pocztę od momentu posiadania nicku na forum (Ty pewnie też), więc adres Voxave jest taki: voxave@gazeta.pl, oczywiście o ile jeszcze używa tego nicku i zagląda na pocztę.
            A o malarzu dużo powie Ci wujek Google wink
            • orthotomus Re: Filomena 07.11.15, 13:50
              Dziękuję Ci bardzo. Spróbuję przesłać mail.
              Niestety wujek Google w sprawie Abby Fenichela jest kompletnym ignorantem. Życiem i twórczością tego grafika zajmuję się już kilka lat. Ponad 80% informacji w Google nie znajduje potwierdzenia w dokumentach. Voxave pisała, że jest w posiadaniu obrazów tego artysty, stąd moje zainteresowanie kontaktem z nią.
              • natla Re: Filomena 07.11.15, 16:30
                Wujek niestety często jest ignorantem. wink
                Możesz coś więcej o tym grafiku? Kompletnie nowe dla mnie nazwisko. Choć ten wujek, to nie mój krewny wink
                • orthotomus Re: Filomena 09.11.15, 12:51
                  Przesyłam kilka linków do grafik Abby. To tylko próbka. O artyści napiszę Ci więcej jak skończę prace nad tym tematem
                  speedy.sh/m59wn/fishermen.jpg
                  speedy.sh/fxA4N/macierzynstwo.Jpeg
                  speedy.sh/7zK9k/man-in-a-Cafe.Jpeg
                  speedy.sh/huVAt/Samotna-dziewczynka.jpg
    • sagittarius954 Re: Filomena 28.11.15, 21:19
      Fil piszesz cos jeszcze ? big_grin
    • sagittarius954 Re: Filomena 28.11.15, 21:32
      Natla pobudka !!!!!!
      • natla Re: Filomena 30.11.15, 08:37
        No 2 dni nie zaglądałam akurat. Tego jeszcze nie mieliśmy. Troll czy wada systemu, nie mam pojęcia.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka