Dodaj do ulubionych

robią wrażenie takie zdjęcia i filmy

29.10.13, 13:27

ku pamięci umieściłam, naprawdę jest niesamowite że ktoś kiedyś chciał zamordować to miasto i tak się odrodziło od tamtej pory
Obserwuj wątek
    • tamaryszek44 Re: robią wrażenie takie zdjęcia i filmy 29.10.13, 14:19
      Samo się nie odrodziło, to my Polacy je odbudowaliśmy. Nasi dziadkowie i rodzice.
      • filip505 Re: robią wrażenie takie zdjęcia i filmy 29.10.13, 17:16
        ....ciekaw jestem czy na neronie by zrobily,wrazenie
        oczywiscie,
        • natla Re: robią wrażenie takie zdjęcia i filmy 30.10.13, 00:19
          Ani na Neronie ani na faszystach.
          Fakt, że odbudowa tak zniszczonego miasta, musi robić wrażenie i nie o gusta tu chodzi.
          Właściwie powinny być na rogach ulic wywieszone bilbordy ze zdjęciami z 1944.
    • goskaa.l Re: robią wrażenie takie zdjęcia i filmy 30.10.13, 11:59
      Tak, weź jednak pod uwagę, że odbudowa toczyła się kosztem innych miast i miasteczek, szczególnie z ziem odzyskanych.
      W Szczecinie dopiero teraz powstaje filharmonia w miejsce Conzerthaus, a gmachu teatru z prawdziwego zdarzenia nie ma do dziś. Cegły z lekko uszkodzonych obiektów (nie tylko tych) pojechały do Warszawy.
      Kilka lat temu odzyskaliśmy pomnik Colleoniego wywieziony do stolicy, a w zamian Szczecin musiał dostarczyć jego kopię.
      • natla Re: robią wrażenie takie zdjęcia i filmy 30.10.13, 14:03
        Myślę Gosiu, że mieli do wyboru albo równolegle cały kraj odbudowywać, albo szczególnie postawić na stolicę. Patrząc na to jak długo jest (bo ciągle jeszcze chyba jest) odbudowywana W-wa, moglibyśmy mieć teraz cały kraj w niepełnej ruinie. Poza tym W-wa była jednym z najbardziej zniszczonych miast.
        Nie tylko W-wa ucierpiała jako miasto. Ileż to miast na świecie zostało całkowicie zniszczonych przez wojny i żywioły, a potem odbudowanych. To robi wrażenie.
        W mini skali można porównać do zniszczonego np. przez powódź domu, który jest odbudowywany przez małą rodzinę. To robi nie mniejsze wrażenie. Ile hartu ducha trzeba mieć, żeby sie nie załamać.
        • misia007 Re: robią wrażenie takie zdjęcia i filmy 30.10.13, 15:45
          A ja myślę,że tak się należało.To było miasto ruin,miasto ....bohater,stolica i miejsce do którego wielu pragnęło wrócić.
      • pierogi_z_jagodami Re: robią wrażenie takie zdjęcia i filmy 30.10.13, 20:41
        Wiem o tym, "cały naród buduje stolicę" itd, ale tez niewiele było tak strasznie zamordowanych miast... Szczecin do dzisiaj ma wspaniałą przedwojenną architekturę, podobnie Kraków... itd

Zresztą nie chcę się licytować, bo Janosikowe jest ściągane systematycznie i nieźle opróżnia stoliczną kieszeń. Jest jak jest, chciałam się tylko podzielić swoim wzruszeniem.
        • goskaa.l Re: robią wrażenie takie zdjęcia i filmy 30.10.13, 21:47
          Pierogi były w Szczecinie, ale widziały tylko to, co zostało. Po wojnie znaczna częśc Szczecina legła w gruzach, tu były naloty dywanowe aliantów. Rozumiem odbudowę stolicy, ale nie kosztem zniszczenia innych miast. Wiem, że wtedy traktowano dziki zachód jako coś obcego, co nie ma wartości. Jednakże te budynki, o których pisałam, były naruszone w nieznacznym stopniu, a dla Warszawy je rozebrano. Moi rodzice są urodzonymi warszawiakami, ale im to też nie bardzo się podobało.
          • goskaa.l Re: robią wrażenie takie zdjęcia i filmy 31.10.13, 07:30
            A to dla zobrazowania wojennych zniszczeń Szczecina:
            sedina.pl/wordpress/index.php/2004/08/16/jak-zniszczono-szczecin/
            Proszę przeczytać komentarz Petera Koenecke (trzeci od góry) o pozyskiwaniu cegieł dla Warszawy. Warszawiacy jak widać do dziś nie są świadomi, że ich miasto powstało kosztem innych sad
            A tu z kolei obrazy zniszczeń wojennych Szczecina:
            sedina.pl/galeria/index.php?cat=81
            Nie będę się licytować z Warszawą, ale nie mozna mówić, ze w Szczecinie jest stara zabudowa. To, co jest, to zaledwie cząstka tego co było. Urodziłam się kilka lat po wojnie, a pamietam stojące jeszcze wtedy ruiny.
            • pierogi_z_jagodami Re: robią wrażenie takie zdjęcia i filmy 31.10.13, 08:09
              każde zniszczone miasto jest smutne i boli, to bardzo przykry widok, nawet widok okradzionego zniszczonego mieszkania boli, bo to są pozostawione ślady czyjejś agresji,a co dopiero miasta... ale nie czuję się odpowiedzialna za decyzje 'bywszej' władzy i ich budowanie kosztem innych, mogę tylko współczuć, ich 'bywsze' działania nie popsują mi samopoczucia, bo co to by było za życie, gdybym posypywała popiołem głowę za każdym razem, kiedy 'ktoś coś kaś gdzieś' zrobił brzydko i źle

przyjemność i duma jest tym większa że z zamożności mojego miasta korzystały i korzystają też biedne samorządy, podobno niektórzy chcą ten proceder zakończyć, bo mazowieckie ledwo dycha.. może już czas? może ta grabież z przed lat już została wyrównana? - tym bardziej mam powód do zadowolenia smile

pozwolę sobie podziwiać moje piękne miasto teraz i odczuwać z tego powodu przyjemność smile
              • pierogi_z_jagodami Re: 5 rano 31.10.13, 08:12
                nie wiem kto jest autorem, nie ja, podróżowało po fejsbuku
                http://i40.tinypic.com/2j9jzr.jpg

piękne
                • pierogi_z_jagodami Re: 5 rano 31.10.13, 08:14
                  a jednak JEST PODPISANE smile
                  • misia007 Re: 5 rano 31.10.13, 11:04
                    Chyba nie nam oceniać czy odbudowa Warszawy kosztem innych miast była słuszna ....czy nie.To się nie wróci ale stolica została zniszczona przez okupanta celowo,dokładnie....dom po domu,ulica po ulicy.Miała się nigdy z ruin nie podnieść!!Więc chyba jasne ,ze trzeba było to zrobić.
                • natla Re: 5 rano 31.10.13, 15:05
                  > nie wiem kto jest autorem, nie ja, podróżowało po fejsbuku<
                  Łukasz Leksowski big_grin
                  • filip505 Re: 5 rano 31.10.13, 17:01
                    ....w zasadzie zgadzam sie z wami warszawianki,stolica jest
                    wartoscia czlego kraju,
                    --gosia,szczecin jak I pomorze I mazury byly swego rodzaju
                    "lupami wojennymi" I jak zawsze w historii musialy byc
                    w jakims stopniu "ograbione",popytaj rodzicow czy nie
                    czuli "tymczasowosci polski"na tych terenach zaraz po
                    wojnie,
                    --warszawianki,moze w ramach rewanzu nie bedziecie
                    nazywac ludzi z tych terenow "sloikami" I bedzie kwita,
                    • pierogi_z_jagodami Re: 5 rano 31.10.13, 23:38
                      nie wiem do kogo ta uwaga? wszyscy moi znajomi z poza miasta mają imiona
                    • goskaa.l Re: 5 rano 01.11.13, 18:27
                      Filipie, nie sądzę, żeby mi się udało ich spytać; zwykle martwi nie odpowiadają na pytania. Mieli odmienną osobowość, ojciec zasymilował się ze Szczecinem od początku, a mama do końca czuła się nie na swoim miejscu (chociaż to ona była Warszawianką w pierwszym pokoleniu, a nie tato).
                      Nie mam żadnych pretensji do Warszawiaków o nazywanie obcych "słoikami" - to dotyczy głównie tych, którzy pochodzą z Lubelszczyzny.
                      • filip505 Re: 5 rano 01.11.13, 20:11
                        ......sorry gosiu,....to tak zartem powiedzialem,o tych sloikach,
                        --ale historje znasz,wiem ze na mazurach zaraz po wojnie
                        ludzie czuli tymczasowosc sytuacji,jedni bali sie powrotu
                        niemcow,drudzy mieli nadzieje powrotu na kresy,polskie
                        kresy wschodnie,bo duzo ludzi z tamtad pochodzilo,
                      • pierogi_z_jagodami Re: sloiki? 07.11.13, 09:52
                        ciekawe, bo o słoikach dowiedziałam się z netu, nikt z moich znajomych mieszczuchów nie używa tego słowa, to typowe 'hejterskie' słownictwo, i zapewne używają go w swoim slangu określone zakompleksione i niedowartościowane indywidua
    • pierogi_z_jagodami Re: robią wrażenie takie wiadomości 07.11.13, 09:48
      Warszawa w pierwszej 50-tce najatrakcyjniejszych miast, nie wiem na jakiej zasadzie robiono to zestawienie ale miło: wawalove.pl/Warszawa-na-liscie-50-najatrakcyjniejszych-miast-swiata-a11754
      I myślę, że nie jest to zasługa budowniczych z lat 40-50-tych, a raczej skutek działań z ostatnich lat, powiedzmy 20stu.

Pozdrawiam i załączam foto lokalnych 'strużuf' ładu moralnego i porządku, pilnujących go akurat w tym momencie pod Zachętą, czyli - jasne - w sztuce też będzie ład i porządek big_grin big_grin

https://bi.gazeta.pl/im/2e/77/e3/z14907182Q,Manifestacja-srodowisk-zwiazanych-z-Radiem-Maryja-.jpg
      • narfi Re: robią wrażenie takie wiadomości 07.11.13, 12:23
        Sieroto, organizatorzy tego rankingu najpierw arbitralnie wybrali 50 duzych miast na swiecie i dopiero wtedy uczestnicy ankiety oceniali poszczegolne miasta.
        No nie wiem czy to taki sukces byc sklasyfikowanym na 47 miejscu na 50 mozliwych? big_grin

www.reuters.com/article/2013/09/30/ny-gfk-idUSnBw306030a+100+BSW20130930
        About the Anholt-GfK City Brands Index

The Anholt-GfK Roper City Brands Index measures the image of 50 cities based on more than 50 questions related to perceptions of their Presence, Place, Pre-requisite, People, Pulse and Potential. For the 2013 study, a total of 5,144 interviews were conducted in Australia, Brazil, China, France, Germany, India, Russia, South Korea, the United Kingdom and the United States. Adults age 18 or over who are online are interviewed in each country. Using the most up-to-date online population parameters, the achieved sample in each country has been weighted to reflect key demographic characteristics including age, gender, and education of the online population in that country. Fieldwork was conducted from May 8th to May 23rd, 2013.
        • pierogi_z_jagodami Re: robią wrażenie takie wiadomości 07.11.13, 13:53
          Fakt, mamusia z tatusiem nie żyją, ale wyprzedziliśmy Szanghaj, Istambuł i Rio de Janeiro!
          A kto wybrał te 50? I skąd wiesz? Anholt-GfK City Brand Index - nie brzmi jakoś bardzo podejrzanie. A może to fajnie że ktoś jednak wybrał Warszawę do plebiscytu, nie sądzisz? I fajnie że nie jest na końcu. Nie jestem aż tak zarozumiała żeby wykaszać z pierwszego miejsca Londyn i z drugiego Sydney....chociaż chociaż, wszystko, co najpiękniejsze jeszcze przed nami big_grin
          Możecie nie lubić Warszawy, ale mamy tylko jeden piękny Kraków, tylko jeden bajkowy Sopot, tylko jeden uroczy Przemyśl, tylko jedno schowane Zakopane i tak można by dłużej, a na koniec należy stwierdzić, że mamy tylko jedną stolicę i się trzeba cieszyć, że jest miło postrzegana. big_grin
          • pierogi_z_jagodami Re: a jeśli nawet... 07.11.13, 13:57
            a jeśli nawet nie trzeba to można, każdy uśmiech wydłuża życie o parę minut i poprawia funkcjonowanie organów wewnętrznych smile a nawet jeśli nie pomoże, to na pewno nie zaszkodzi wink jak rumianek
      • natla Re: robią wrażenie takie wiadomości 07.11.13, 14:20
        "I myślę, że nie jest to zasługa budowniczych z lat 40-50-tych, a raczej skutek działań z ostatnich lat, powiedzmy 20stu. "
        Cokolwiek by nie myśleć o budowniczych z lat 40 -50-tych, to jednak dali podwaliny pod 21 wiek.

A ten zakon krzyżacki, to znów nas najeżdża w imię wiary? big_grin No cóż, historia jest powtarzalna. wink
        • pierogi_z_jagodami Re: robią wrażenie takie wiadomości 07.11.13, 15:54
          to jest nasz lokalny Ku Klux Klan big_grin to nasi lokalni oburzeni

(wystawa jest retrospektywna o różnych ciekawostkach wywołanych przez artystów z niebytu w ciągu ostatnich kilkudziesięciu lat - adoracja Chrystusa ma ponad 20 - cóż, lepiej późno wyrazić swoje oburzenie, niż wcale wink )

• filip505 Re: robią wrażenie takie wiadomości 07.11.13, 19:53
            ....jakas nowa odmiana krzyzakow,tamci mieli
            czarne orly,i nie baby to byly,najazd feminizmu??????,
            • pierogi_z_jagodami Re: robią wrażenie takie wiadomości 07.11.13, 22:41
              to są oburzone starsze panie, a nie baby, ty dziadu smile
              • filip505 Re: robią wrażenie takie wiadomości 08.11.13, 01:18
                .....chyba chlopie powinnas powiedziec,
                "historycznie"chlop I baba byli,a wiek
                ma tu nic do tego,babo,kobieto,panienko,
                ..wybrac odpowiednie,
                • narfi Re: robią wrażenie takie wiadomości 08.11.13, 13:03
                  Nie znasz sie, zrodla podaja, ze dziad i baba smile

Był sobie dziad i baba,
                  Bardzo starzy oboje:
                  Ona - kaszląca, słaba,
                  On - skurczony we dwoje.
                  Mieli chatkę maleńką,
                  Taką starą jak oni,
                  Jedno miała okienko
                  I jeden był wchód do niej...

....Baba za piecem z cicha
                  Kryjówki sobie szuka,
                  Dziad pod ławę się wpycha,
                  A śmierć stoi i puka.

big_grin

• narfi Re: robią wrażenie takie wiadomości 08.11.13, 13:07
                    No, nie ma zadnych watpliwosci , ze dziad i baba.

"Po szerokim stawie pływa dziadek z babką
                    Babka utonęła do góry kuciapką.
                    Odwrócił się dziadek i zobaczył babkę
                    Chwycił całą ręką za siwą kuciapkę.
                    Wiosłuje do brzegu aż kuciapka trzeszczy
                    Babka się wyrywa, szamoce o i wrzeszczy.
                    I wyciągnął na brzeg prawie ledwie żywą
                    Wysuszył na słońcu kuciapeczkę siwą.
                    Nie tak mi żal babki jak mi żal kuciapki
                    Miałbym ja na zimę barana do czapki. "

big_grin
                    • natla Re: robią wrażenie takie wiadomości 08.11.13, 16:28
                      big_grin
                      Konsensus? Literatura dziad i baba, język potoczny baba i chłop wink
      • pierogi_z_jagodami Re: siem kropnęłam 08.11.13, 21:25
        Nie pod Zachętą a pod CSW starszaczki broniły wartości big_grin

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka