came_lia 25.06.18, 21:10 Kto więcej zyskuje w życiu ekstrawertycy i introwertycy? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
pierogi_z_jagodami Re: Małomówni 25.07.18, 08:58 banitka51 napisała: > Zależy z kim rozmawiamy lub z kim milczymy > TAAAKKK!!! Odpowiedz Link
engine8 Re: Małomówni 26.06.18, 04:07 Podejrewam ze nie mozna tego tak rozgraniczac. Zalezy co zyskuje i z kim i w jakich sytacjach. A wogole jak zdefiniwac "kto wiecej zyskuje w zyciu"? Zyskuje czego? Odpowiedz Link
came_lia Re: Małomówni 26.06.18, 07:28 Wydaje mi się,że osoba małomówna traci na wszelkich kontaktach towarzyskich.Potrzebuje więcej czasu aby przeanalizować sytuację i się wypowiedzieć.Taka osoba nie lubi się głośno wypowiadać w grupie .Jest bardziej samotna .Wszędzie ,w szkole ,w pracy w rodzinie. Odpowiedz Link
banitka51 Re: Małomówni 26.06.18, 11:58 Wydaje mi się, że osoba rozmowna traci w kontaktach towarzyskich - mówiąc dużo nie zyskuje zaufania, nie może liczyć na prawdziwą przyjaźń. Poważnie - na forum gimbazy rozumiem szufladkowanie, ale tutaj to chyba żart? Przecież wiemy już po 50, że wszystko zależy, w jakim środowisku owe osoby się znajdują i jaki my sami mamy stosunek do milczenia. Nie ma czarno-białych reguł wobec różnorodności ludzi. Odpowiedz Link
engine8 Re: Małomówni 26.06.18, 18:23 Nic bardziej blednego... Wolisz rozmawiac z kims kto babla bez przerwy i gada co mu slina na jezyk przyniesie czy raczaj z kims kto "mowi kiedy moze porawic cisze" ? Mam w rodzinie osobe ktora w wlasnie wypowiada sie rzadko ale zawsze madrze i konkretnie i reszta probuje go prowokowac czy zachecac poniewaz wiadomo ze od niego mozna sie dowiedziec naprawde ciekawych i madrych rzeczy... Nie znaczy ze od innych nie -ale to wymaga poswiecenia i myslenia i przesiewania co warte a co nie itp... A wiec gaduly so bardziej kontaktowe w sensie nawiazywani kontaktow ale czesto sa to knotakty raczej nietrwale albo malo "wartosciwe". Cisi jak nawiazuje kontakty to maje one o wiele wieksza wage i warosci.... i mowi to gadula Taka spokojna osoba bedzie samotna jedynie wsrod gadul ale nigdy wsrod ludzi ktorzy w kontaktach cenia cos wiecej niz duzo slow bez wzgledu na ich jakosc. Podobne pytanie mozna zadac na temat pray tzw "brukowej" czy plotkarskiej i prasy "zaawansowanej". Oczywiscie lepiej sie sprzedaje ta plotkarska .... Odpowiedz Link
came_lia Re: Małomówni 27.06.18, 09:12 Czytałam niedawno artykuł który mówi,że osoby introwertyczne mają głębsze przemyślenia są cierpliwe, przyczyniają się do podniesienia poziomu efektywności w pracy. Mimo to w życiu zawodowym i społecznym zyskuje profil osoby ekstrawertycznej. Odpowiedz Link
engine8 Re: Małomówni 28.06.18, 03:37 niekoniecznie.. Z mojej perspektywy introwertycy osigneli wieksze sukcesy spoleczne i zawodowe niz ekstrawertycy.. ida do przodu powoli ale solidnie... Wszystko zlezy.... np w pracy jako "handlarz" lepiej sobie poradzi ekstrawertyk ale w zawodach "naukowych" absolutnie nie... Odpowiedz Link
came_lia Re: Małomówni 29.06.18, 07:48 Mam znajomego artystę.Jego wspaniałe dzieła rodzą się w samotności.Potrzebuje dużej przestrzeni myślowej i spokoju aby móc pracować i tworzyć.Nie znaczy to że jest zamknięty na świat.Wręcz przeciwnie.To co tworzy pokazuje bez obawy o złą krytykę i odnosi sukcesy. W dzisiejszym pędzie i zgiełku do tego by mieć i być rzadko kto ma pracę o której by marzył.Liczy się że ją ma i ile zarabia. Odpowiedz Link
engine8 Re: Małomówni 29.06.18, 17:38 "W dzisiejszym pędzie i zgiełku do tego by mieć i być rzadko kto ma pracę o której by marzył.Liczy się że ją ma i ile zarabia." Niestety to jest typowe dla Polski. W innych krajach jest troche inaczej... wielu a moze wiekoszasc ma prace ktora lubi - generalnie ludzi nie robi atego co nie lubia i robi ato tylko dlatego ze im placa.. To bylaby tak forma prostytuowanie sie? Kiedy si ema prace ktora sie lubi to ma sie wieksze sukcesy a te przynosza wieksze dochody. Najwazniejsze aby nauczys sie pracowac aby zyc a nie zyc aby pracowac.. oraz nauczyc sie zyc na poziomi na jaki na stac. Polacy niestety za szybko chcieliby miec wszystko juz teraz i wszytko na raz a tego sie nie da.. Ci co probuja zwykle placa dosc wysoka cene. Odpowiedz Link
banitka51 Re: Małomówni 01.07.18, 02:45 Typowe dla Polski? Rozumiem, że znasz świetnie caały świat. Twój jest poszufladkowany i wiesz wszystko o wszystkim, pozazdrościć braku wątpliwości. Chyba jesteś bardzo młoda(y). Tak na oko 16 lat Odpowiedz Link
donatienfrancois Re: Małomówni 01.07.18, 17:23 engine8 napisał(a): > "W dzisiejszym pędzie i zgiełku do tego by mieć i być rzadko kto ma pracę o któ > rej by marzył.Liczy się że ją ma i ile zarabia." > > Niestety to jest typowe dla Polski. W innych krajach jest troche inaczej. W innych krajach jest dokładnie tak samo. Odpowiedz Link
banitka51 Re: Małomówni 01.07.18, 22:46 oczywista oczywistość ale jeśli ktoś marzy o pracy kasjera/kasjerki w sklepie czy barze, świat cały stoi przed nim otworem. Odpowiedz Link
banitka51 Re: Małomówni 02.07.18, 13:43 Twoje pytanie potwierdza moją opinię co do Twojego wieku. Ale pozytywnie - jeszcze dużo przed Tobą Odpowiedz Link
engine8 Re: Małomówni 02.07.18, 17:55 Radzilbym w takim razie sie zastanowic nad trafnoscia opini i albo przestac je miewac albo sie doszkolic Odpowiedz Link
banitka51 Re: Małomówni 02.07.18, 23:25 Ponownie dajesz dowód na niedawne 16 urodziny... Ale może trochę skorzystasz? "Radzilbym w takim razie sie zastanowic nad trafnoscia opini" - WTF? każdy ma swoją opinię, a trafność opinii nie zależy od kogoś, kto ma inną na ten temat. "albo przestac je miewac" - radzisz (nota bene każdy 50+ wie, że rad nieproszonych i ludziom obcym się nie udziela), bym nie miała opinii. Łojoj!! Bo się moje nie podobają! To niech nie mam żadnych! "albo sie doszkolic" - a konkretnie w jakiej dziedzinie? chyba jednak teksty do kabaretu piszesz na razie nie jest to w styli kabaretu starszych panów, ale z casem - kto wie? Odpowiedz Link
filip505 Re: Małomówni 01.08.18, 15:44 ......mowa jest srebrem a milczenie "czyli mysli" zlotem,....ale i jedno i drugie jest do zycia potrzebne,jak ktos za duzo mowi to ma malo czasu na myslenie lub tym probuje sie zastapic jego brak,jak politycy obecnej wladzy w polsce, Odpowiedz Link
came_lia Re: Małomówni 03.09.18, 14:23 banitka51 napisała: > Wydaje mi się, że osoba rozmowna traci w kontaktach towarzyskich - mówiąc dużo > nie zyskuje zaufania, nie może liczyć na prawdziwą przyjaźń. > Poważnie - na forum gimbazy rozumiem szufladkowanie, ale tutaj to chyba żart? P Czasem patrzę na świat oczami wnuczki Mówi do mnie ,,Wiesz babciu ,że ja już jestem w wieku gimnazjalnym? "Inne jest teraz życie,że nie chciałabym zaczynać wszystkiego od początku.Dziś pierwszy dzień szkoły.Zaczęły się obowiązki i start po dobre świadectwo na koniec. Na tyle mam dobrze, że mogę cieszyć się zdobyciami techniki .Nie musząc martwić się o to jakie wykształcenie będę miała,czy mnie grupa zaakceptuje,czy zdobędę pracę taką jakbym chciała. Odpowiedz Link
engine8 Re: Małomówni 03.09.18, 23:56 I co jej te zdobycze techniki pomoga ? Ja bym jak naiszybciej ja skorygowal ze niewlasciwe wyksztalcenie to bieda, brag akceptacji to depresja podobnie jak prace ktorej sie nie chce..... Zdobycze techniki niestety tego nie zminiaja.. Ja podsluchalem niedawno rozmowe zony z nasz 6 letnia wnuczka.. Wnuczka buduje zamek z klockow lego.... Babcia pyta czy w takim razie wyjdzie za maz za Ksiecia? Ona na to: Wiesz Babciu, jakbym wyszla za ksiecie to zostalabym automatycznie Ksiezniczka i mialbym duzo sluzby ktora by za mnie wszystko robila... I po co mi to Babciu kiedy ja moge sobie wszytko to sama zrobic? Odpowiedz Link
came_lia Re: Małomówni 04.09.18, 08:20 engine8 napisał(a): > I co jej te zdobycze techniki pomoga ? Napisałam ,że ,,Ja" mogę cieszyć się zdobyczami techniki nie martwiąc się o to czy zarobię.I nie znaczy to że chcę żeby wszystko samo się robiło.Np.kupiłam sobie nową maszynę do szycia.Pierwszą jaką miałam jeszcze funkcjonuje ale ta to bajer. > Ja bym jak naiszybciej ja skorygowal ze niewlasciwe wyksztalcenie to bieda I tu wracamy do punku wyjścia.Jakie Twoim zdaniem jest właściwe wykształcenie? www.gratka.pl/pracuje/artykul/wyzsze-wyksztalcenie-nie-jest-juz-gwarantem-pracy,2316168,art,t,id,tm.html Z danych Work Service SA wynika, że w perspektywie najbliższych 3-5 lat największe zapotrzebowanie będzie na informatyków, inżynierów różnych specjalności oraz osób zajmujących się opieką nad dziećmi i seniorami. Cenną umiejętnością może okazać się dobra znajomość drugiego języka obcego, oprócz angielskiego. CZYTAJ TAKŻE: Młodzi na rynku Ratunkiem dla młodych ludzi z dyplomami akademickimi nie jest emigracja, bowiem ten sam problem dotyczy wszystkich krajów Unii Europejskiej. Z badań Eurostatu wynika, że w Hiszpanii bezrobocie wśród osób z dyplomem uczelni wyniosło pod koniec ubiegłego roku 10,5 proc., na Łotwie – 9,9 proc., w Estonii – 9,1 proc., w Grecji – 8,7 proc., w Irlandii – 6,8 proc., a we Włoszech – 5,6 proc. Odpowiedz Link
engine8 Re: Małomówni 04.09.18, 17:01 Przepraszam - zle zrozumialem.... Myslem ze to slowa Wnuczki i mnie to zaniepokoilo... Reszta to prawda Odpowiedz Link
came_lia Re: Małomówni 05.09.18, 10:03 Miałam ładnie napisane ,przejrzyście . Jej słowa ujęte w cytacie,ale po wysłaniu rozjechało się... Ale temat dobrego wykształcenia został. Odpowiedz Link