Dodaj do ulubionych

Ruch to zdrowie

05.11.23, 21:14

Ciepły październik sprzyjał spacerom, jeździe na rowerze. Auto stoi w garażu. Lubiłam chodzić do lasu na spacery i przy okazji czasami wracałam z grzybami. Powoli się kończą, ale warto się wybrać do lasu, jest pięknie, kolorowo.
Obserwuj wątek
    • hana2 Re: Ruch to zdrowie 05.11.23, 23:32
      Robienie bałaganu to też ruch. Mam taki nawyk zrobienia maksymalnego bałaganu, bo "potem wszystko na raz posprzątam" i dziś zauważyłam, że w głowie, w emocjach, w relacjach robię tak samo. Zamiast dbać o porządek na bieżąco, wszystko leży nie tam gdzie powinno. A bliskie osoby nie będą czekać aż się wszystko poukłada. Coś muszę w moim życiu zmienić.

• kochamzapachfrezji Re: Ruch to zdrowie 06.11.23, 06:12
        Trzeba walczyć z bałaganem wokół siebie, bo to wpływa na nasze samopoczucie. Też mam z tym problem. Staraj się odkładać wszystko na swoje, najlepiej stałe miejsce. Łatwiej będzie później znaleźć nożyczki, suszarkę czy inne rzeczy. Z wiekiem nie będzie lepiej, tylko gorzej. Rób sobie też listę rzeczy do zrobienia, a najlepiej podziel ja na pilne i mniej pilne. Wykreslaj to, co zrobiłaś i pisz przy tym daty. Ja tak robię przed świętami, łatwiej mi wszystko ogarnąć. Wiele razy robiłam święta na 40 osób, zastepowalam dom rodzinny, który spłonął. Łatwiej jest żyć, gdy masz porządek wokół, bo nie denerwujesz się brudnymi naczyniami w zlewie, nie szukasz ciągle szczotki do włosów, nie potykasz się o rozrzucone obuwie w korytarzu i nie wstydzisz się bałaganu, gdy nagle ktoś Cię odwiedzi. Jednym słowem - sprzątaj na bieżąco. Zobaczysz efekty też w głowie, czego Tobie i sobie życzę. Zaczynamy od dziś? Pozdrawiam serdeczniesmile
        • hana2 Re: Ruch to zdrowie 06.11.23, 07:23
          Dziękuję. Otoczyłam się ludźmi, którym gdy narzekam, że nie daję radę, stawiają mi poprzeczkę jeszcze wyżej. Muszę działać tam, gdzie mam wpływ i nie oczekiwać cudów tam, gdzie nie mam wpływu.

Głupio, że popsułam luźny wątek. Wczoraj też byłam w lesie i nad morzem. Nowy tydzień rozpoczęty.
          • kochamzapachfrezji Re: Ruch to zdrowie 06.11.23, 07:55
            Witaj, Haniu, nie popsułaś wątku. Masz rację, na pewne rzeczy i ludzi nie mamy wpływu. Próbowałam uratować dwa związki w rodzinie, nie udało się. Czasami niepotrzebnie traci się czas, energie i zdrowie na sprawy i wydarzenia, które nas bezpośrednio nie dotyczą. Czasem trzeba odpuścić i zadbać o siebie, swoje zdrowie i samopoczucie. Kiedyś miałam poważny problem z kręgosłupem przed Bożym Narodzeniem. Firanki i zasłony zmieniałam dopiero po świętach, gdy doszłam do siebie. Nikt nawet tego nie zauważył. Wszyscy byli zachwyceni choinką i potrawami na stole. Najważniejszy jest czas, który poświęcasz dzieciom, to kiedyś do Ciebie wróci- dobre relacje z dziećmi, gdy będą już dorosłe. Tego nie da się nadrobić choćby prezentami. Dzieci potrzebują rozmowy, akceptacji i uśmiechniętej, zadowolonej z życia mamysmile Może inni za dużo od Ciebie wymagają? Masz prawo mieć gorsze dni, zresztą, jak wszyscy z nas.
    • pmwdgk Re: Ruch to zdrowie 06.11.23, 07:07
      - Kochanie, przywiąż mnie do łóżka!
      Chcę się nie ruszać, kiedy to ze mną robisz...
      - Po co wiązać? Jeśli nie chcesz się ruszać,
      zachowuj się jak zwykle.
    • stasi1 Re: Ruch to zdrowie 06.11.23, 23:34
      Ja ostatnio kilka maślaków znalazłem przy okazji ściągania gałęzi na podwórko. Położyłem w pracy na węźle ciepła, uschły w ciągu jednej doby
      • kochamzapachfrezji Re: Ruch to zdrowie 07.11.23, 12:00
        U mnie było mało maślaków w tym roku. Fajna pododa, wczoraj i dziś rowerem do pracy. Dziś cieplej, wczoraj wiało. Miłego dzionka!
        • super.halusia Re: Ruch to zdrowie 07.11.23, 12:05
          I nawzajem, a ja za porządki się wzięłam w domusmile
          • kochamzapachfrezji Re: Ruch to zdrowie 07.11.23, 13:12
            U mnie też by się przydało, ogarniam najpilniejsze rzeczy, jeżdżę codziennie na różaniec za zmarłych + praca i niewiele tego czasu zostaje.
        • stasi1 Re: Ruch to zdrowie 11.11.23, 13:22
          U nas w ogóle mało grzybów. A zresztą ja też specjalnie na nie nie chodzę
          • kochamzapachfrezji Re: Ruch to zdrowie 11.11.23, 13:31
            U nas było sporo prawdziwków, ale w ogóle mniej grzybów, niż w ubiegłym roku. Ja sporo wydaje koleżankom z pracy i rodzinie. Mnie nie potrzeba aż tyle, ale zbierać grzyby. Pozdrawiam
    • vermieter Re: Ruch to zdrowie 07.11.23, 16:34
      kochamzapachfrezji napisała:

>
      i przy okazji czasami wracałam z grzybami.

na grzyby najlepszy jest Klotrimazol wink
    • kochamzapachfrezji Re: Ruch to zdrowie 13.11.23, 07:43
      Siedzę i myślę- 3 na plusie, rower, czy auto? Kiedyś do -5 jeździłam rowerem do pracy, nie zastanawiając się nad tym, chyba się starzeję, pozdrawiamsmile
      • kochamzapachfrezji Re: Ruch to zdrowie 14.11.23, 07:57
        Byłam rowerem okrężną droga, w sumie ponad 10 km. Dziś też jadę rowerkiem do pracy. Pozdrawiam
      • stasi1 Re: Ruch to zdrowie 15.11.23, 14:04
        Kiedyś do pociągu jeździłem codziennie rowerem. Czasami nie dało się przejechać przez zaspy. zaraz jadę do Dino po politykę. Tam najbliżej mnie sprzedają. Kupię pierogi na jutro
        • kochamzapachfrezji Re: Ruch to zdrowie 15.11.23, 14:34
          Ja mam robić pierogi jutro z kapustą.
          • noitak Re: Ruch to zdrowie 15.11.23, 19:18
            kochamzapachfrezji napisała:

> Ja mam robić pierogi jutro z kapustą.

Jutro mam robić pierogi z kapustą smile
            • kochamzapachfrezji Re: Ruch to zdrowie 15.11.23, 19:38
              Jutro zrobię pierogi z kapustą.
              • noitak Re: Ruch to zdrowie 15.11.23, 21:13
                Masz ( plan) zrobić, czy się uda? Powodzenia!

Mnie bardziej smakują ruskie z cebulką i boczusiem smile
                • kochamzapachfrezji Re: Ruch to zdrowie 15.11.23, 21:54
                  Ruskie też lubię.
          • stasi1 Re: Ruch to zdrowie 18.11.23, 14:23
            takich to nie lubię. jak juz z serem
            • kochamzapachfrezji Re: Ruch to zdrowie 18.11.23, 14:28
              Ja lubię dania kapuściane: pierogi, krokiety, łazanki, bigos itp.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka