Dodaj do ulubionych

Rzuciły się grzyby

28.09.24, 19:57
Dzisiaj byłem 1,5 godziny w lesie i wiaderko uzbierałem. Najwięcej prawych i trochę kozaków, maślaki i kurki. Właśnie te pierwsze już suszę. I trzy słoiczki maślaków zrobione. Wyczytałem żeby ocet trzeba zagotować i to są łagodniejsze.
Obserwuj wątek
    • hana2 Re: Rzuciły się grzyby 28.09.24, 20:33
      Grzybobranie jest dobrą aktywnością na wyciszenie 🙄
      • hrasier_2 Re: Rzuciły się grzyby 28.09.24, 20:48
        Nawet nie chodziłem głęboko po lesie. Tylko ścieżkami. Jeśli te jary tak można nazwać. Wcześniej moja miejscówka była zajęta i pojechałem trochę dalej. Jak piszesz cisza i ciepło. Ale bluzy nie zdejmie w lesie. Rano wyskoczę bo później dzieci przyjdą.
      • xstefciax Re: Rzuciły się grzyby 29.10.24, 17:47
        Siostra dziś nazbierala ładne podgrzybki blisko domu w lesie.
    • stasi1 Re: Rzuciły się grzyby 28.09.24, 22:00
      Znajomy podjechał swoją małą terenówką i miał wiaderko grzybów, prawie same prawdziwki. pewnie niektóre z mojej działki
    • xstefciax Re: Rzuciły się grzyby 29.09.24, 09:54
      U mnie tylko kanie
      na łąkach. W lesie nie ma żadnych grzybów. Niemniej spacer udany.
      • hrasier_2 Re: Rzuciły się grzyby 29.09.24, 12:03
        Dzisiaj mniej, ale ludzi mnóstwo. I to w każdym miejscu. I noc chłodna . 5 stopni rano było.
      • e-zybi Re: Rzuciły się grzyby 29.09.24, 12:33
        xstefciax napisała:

> U mnie tylko kanie
        > na łąkach. W lesie nie ma żadnych grzybów. Niemniej spacer udany.

Byłem, faktycznie grzybów nie ma, ale kilka takich uzbierałem i mam nadzieję, że to kanie...
        • xstefciax Re: Rzuciły się grzyby 29.09.24, 22:05
          To jest kania, możesz spokojnie ją zjeśćsmile
          • e-zybi Re: Rzuciły się grzyby 30.09.24, 07:49
            Tak myślałem, dzięki smile
          • hrasier_2 Re: Rzuciły się grzyby 30.09.24, 09:03
            xstefciax napisała:

> To jest kania, możesz spokojnie ją zjeśćsmile
            Najlepszy test to kawałek spróbować.
            • e-zybi Re: Rzuciły się grzyby 30.09.24, 10:50
              Nie każdy jest tak zdolny intelektualnie jak Ty, są i amatorzy grzybiarze.
        • stasi1 Re: Rzuciły się grzyby 01.10.24, 15:00
          Podobno ci co się trują sromotnikowym myślą że to są kanie
          • xstefciax Re: Rzuciły się grzyby 01.10.24, 16:44
            Kanie są podobne do muchomora, ale znawcy ich nie pomylą.
            • stasi1 Re: Rzuciły się grzyby 03.10.24, 19:25
              Amatorzy w ogóle nie ruszają kani bo się boją że pomylą.
          • e-zybi Re: Rzuciły się grzyby 01.10.24, 17:18
            Zaufałem xstefcix, przyrządziłem, zjadłem i żyję. Pierwszy raz jadłem kanię, smakowała!
    • hana2 Re: Rzuciły się grzyby 01.10.24, 18:51
      Żałuję, że nie znam się na grzybach. Nawet gdyby mnie ktoś nauczył, bałbym się zjeść to co bym zebrała. A takie grzybobranie mi się kojarzy z jesienną sielanką. Ale wam zazdroszczę. Degustacji też.
      • hrasier_2 Re: Rzuciły się grzyby 01.10.24, 19:18
        Jutro jadę z kolegą. 30 km za Czewę. Co to masz za problem. Sama do lasu nie pójdziesz. Z kimś co się zna. Prawego od muchomora odróżnisz.
        • hana2 Re: Rzuciły się grzyby 01.10.24, 19:34
          "Jutro jadę z kolegą. "

Zbyszkiem Zybim?
          • hrasier_2 Re: Rzuciły się grzyby 02.10.24, 01:53
            On się nie zna na grzybach. Jeszcze się struje prawdziwkiem. Niech se kupi pieczarki lepiej😂
            • xstefciax Re: Rzuciły się grzyby 02.10.24, 19:51
              Ktoś czuwa nad tym forum. Ktokolwiek to zrobił zasługuje na moje podziękowanie.
            • e-zybi Re: Rzuciły się grzyby 18.10.24, 06:41
              hrasier_2 napisał:

> On się nie zna na grzybach. Jeszcze się struje prawdziwkiem. Niech se kupi piec
              > zarki lepiej😂

Nie tacy "geniusze" byli jak Ty, zapytaj stefci i co? I ślad po nich zaginął, a zybi ma się dobrze, dalej uczy i bawi wink
      • hrasier_2 Re: Rzuciły się grzyby 16.10.24, 21:00
        www.facebook.com/share/p/usZ9X3F4CbqnydYg/
    • xstefciax Re: Rzuciły się grzyby 03.10.24, 13:59
      We Wrocławiu jest wysyp grzybów w parkach. Pełno kan, pieczarek. Stała tam woda powodziowa, nikt tych grzybów nie zbiera.
      • hrasier_2 Re: Rzuciły się grzyby 03.10.24, 19:38
        Kto po takiej wodzie będzie zbierał grzyby. Ja dzisiaj ponad 20 prawych. Trochę więcej kozaków. Maślaki i podgrzybki i parę kurek.
        • e-zybi Re: Rzuciły się grzyby 04.10.24, 08:52
          To czym się chwalisz dzieciaku? To powala...
      • e-zybi Re: Rzuciły się grzyby 04.10.24, 09:11
        "Grzyby mogą wchłaniać toksyczne substancje z gleby, co stanowi zagrożenie dla zdrowia. Mykolog dr hab. Marta Wrzosek, prof. Uniwersytetu Warszawskiego w rozmowie z "Nauka w Polsce" przestrzega przed spożywaniem grzybów z terenów zalanych przez powodzie. Zebrane tam owocniki mogą zawierać niebezpieczne związki chemiczne, takie jak metale ciężkie czy substancje ropopochodne."
        Czyt. www.o2.pl/informacje/stanowia-zagrozenie-dla-zdrowia-ekspertka-o-grzybach-i-powodzi-7077604636609472a

----
        Ten sezon dla grzybiarzy na terenach popowodziowych poległ. Ryzyko zbyt duże, a służba zdrowia nie leczy tylko zbija kapitał na naiwnych.
        • irsila Re: Rzuciły się grzyby 04.10.24, 14:35
          Bez przerwy cudze zdjęcia wkleja, by tylko taniemu dowalić!
          • irsila Re: Rzuciły się grzyby 04.10.24, 14:38
            A on sam, niczego sobą nie prezentuje, prawdziwego.
            Nawet z tymi kaniami, zdjęcie ukradł , obrobił i wkleił jako swoje.
            Co za podły czlowiek!
            • e-zybi Re: Rzuciły się grzyby 04.10.24, 14:43
              Bierz leki, tylko nie przepijaj alkoholem bo zwoje Ci się wyprostują pod moherem wink
          • e-zybi Re: Rzuciły się grzyby 04.10.24, 14:40
            Babciu, jak nie piłaś to wypij, nalej i podaj dalej wink
            • irsila Re: Rzuciły się grzyby 04.10.24, 14:52
              Myślisz, że niby informatykiem jesteś, to wszystko ci wolno?
              Cudze zdjęcia kraść, obrabiać i podawać jako swoje?
              Jestem babcią i jestem z tego dumna
              a Ty tylko stalkerem jesteś i byle kim.
              Dawno mnie tu nie było,
              ale głos musiałam zabrać w obronie normalnych ludzi,
              których stalkujesz.
              Na auto-moto się ostatnio przeniosłeś ze swoja agresją,
              gdyz na moim forum i na innych,
              miejsca juz nie masz i zabrakło tam miejsca na twoją paranoję
              irsila vel eurytka
              • e-zybi Re: Rzuciły się grzyby 04.10.24, 14:58
                Alkohol jest dla ludzi, ale Tobie wybitnie szkodzi wink Jeszcze raz zwracam Ci uwagę, nie łącz leków z tym trunkiem, to wyrządza ogromna szkodę w organizmie. Sama widzisz jak się zachowujesz po wypiciu. Chce tylko dobrze dla Ciebie.
                • irsila Re: Rzuciły się grzyby 04.10.24, 16:00
                  Ty durny stalkerze, od lat się nade mną znęcasz,
                  w ten sam sposób.
                  • e-zybi Re: Rzuciły się grzyby 04.10.24, 16:31
                    Mylisz się, nie jesteś warta grzechu wink
                    • irsila Re: Rzuciły się grzyby 04.10.24, 16:52
                      Ty również.
                  • hrasier_2 Re: Rzuciły się grzyby 04.10.24, 17:07
                    Przeniósł swoje zainteresowania na forum auto moto i tam się czepia i wypisuje głupoty. Mało już z nim ludzie dyskutują, inny by zrozumiał, ale on nie. Trolluje, hejtuje i obraża. Co to za człowiek? Nie ma szacunku dla nikogo. Tylko co go odblokują z forów prywatnych to samo zawsze.

• hrasier_2 Re: Rzuciły się grzyby 04.10.24, 16:57
                  e-zybi napisał:

> Alkohol jest dla ludzi, ale Tobie wybitnie szkodzi wink Jeszcze raz zwracam Ci u
                  > wagę, nie łącz leków z tym trunkiem, to wyrządza ogromna szkodę w organizmie. S
                  > ama widzisz jak się zachowujesz po wypiciu. Chce tylko dobrze dla Ciebie.
                  >
                  Masz w oczach probierz do mierzenia alkoholu?
                  • irsila Re: Rzuciły się grzyby 04.10.24, 16:59
                    On na własnym doświadczeniu się opiera.
                    • hrasier_2 Re: Rzuciły się grzyby 04.10.24, 17:08
                      Pewnie pije i to ostro. Bo normalny facet się tak nie zachowuje.
                      • e-zybi Re: Rzuciły się grzyby 04.10.24, 17:18
                        >Bo normalny facet się tak nie zachowuje.

Jesteś tego przykładem, tylko miara Ci się zwichrowała wink
                        • irsila Re: Rzuciły się grzyby 04.10.24, 18:02
                          E-zybi, bardzo Cie lubię i szanuję i miłość do każdego mam,
                          szacunek i sentyment
                          ale nie rób ze mnie alkoholiczki i głupka.
                          Zawsze na moje forum wejście masz,
                          choć kilka razy nie wytrzymywałam i Cię blokowałam.
                          A hrasier_2 nawet za Tobą tęsknił.
                          Znaczy się, nie jest tak źle.
                          Wszyscy błędy popełniamy,
                          gdyż ciało cielesne jest
                          i żyje w nim grzechbig_grin
                      • xstefciax Re: Rzuciły się grzyby 04.10.24, 20:46
                        Znam E-zybiego osobiście. Z prowadzi zdrowy tryb życia i nie ma problemu z alkoholem. Nie lubię plotek, dlatego wypowiadam się na ten temat.
                        • hrasier_2 Re: Rzuciły się grzyby 04.10.24, 21:07
                          Tu nie chodzi o zdrowy tryb życia. Tylko facetowi coś się zrobiło w głowie. Jeśli kogoś posądza to raczej o nim źle świadczy. Widać że dużo ma wolnego czasu, który poświęcił by na coś innego niż na ciągłą gonitwę po forach i obrażanie ludzi. Do tego kłamie i oszukuje. To się już ciągnie dwa lata i takie numery kręcił że głowa mała. Wpisuje się tylko w wybranych wątkach i wypisuje jakieś brednie. Gdzie indziej spamuje. Nawet własne forum regionalne rozwalił.
                        • irsila Re: Rzuciły się grzyby 05.10.24, 02:29
                          xstefciax napisała:

> Znam E-zybiego osobiście. Z prowadzi zdrowy tryb życia i nie ma problemu z alko
                          > holem. Nie lubię plotek, dlatego wypowiadam się na ten temat.

Tak?
                          Osobiście go znasz?
                          Jego MUSTANGA też widziałaś?
                          Którym się chwali, przewiózł Cię nim czy jak, czy tylko o rower chodzi, jako o zdrowy tryb życia?
                          Od lat Cię ośmiesza, wszędzie gdzie tylko się da a twojego kumpla tym bardziej,
                          na każdym kroku, na każdym forum,
                          nawet u mnie na blogu kiedyś!
                          To jest zdrowy tryb życia, powiadasz? To jest CHORE!
                          Co do tego ma alkohol?
                          Jest dla ludzi, trzeba umieć pić, nawet Jezus od rozmnożenia wina, swoje cuda zaczął.

Ja sobie na znieważanie mnie nie pozwolę, jego abstynencja mnie nie interesuje
                          i nic do tego nie ma.
                          Już się z jego kłamstwami i oszczerstwami rozprawiłam dokładnie tak,
                          że na moje forum wstyd mu wejść.
                          A z Ciebie, niech sobie dalej drwi, ten typ, choć prowadzi zdrowy tryb życia.

• irsila Re: Rzuciły się grzyby 05.10.24, 03:09
                            Na prawdę zdrowy tryb życia, bez kropli alkoholu?
                            Na chwilę tu weszłam, od razu zostałam zwyzywana od moherów, starych babć itp. itd.
                            Niestety u mnie na forum ani na blogu,
                            miejsca dla takich typów nie ma.
                            Poza tym kradnie cudze zdjęcia, o kani z medonetu wziął,
                            tylko je obciął
                            i kiedyś nie swoje zdjęcie na moim blogu wkleił.
                            Jeszcze i paragon wkleił ile to powodzianom dał,
                            ależ to było przegięcie.big_grin

To zwykły oszust jest

e-zybi Re: forumowe zapiski 01.10.24, 05:51
                            Co, depresja dopada? Na takie dni dobry kieliszek wódki i cieplusia kobietka na długie wieczory, o ile korzeń nie chory wink
                            • e-zybi Re: Rzuciły się grzyby 05.10.24, 06:43
                              Irsila napisała:

>To zwykły oszust jest.

Nim napiszesz o kimś oszust dwa razy się zastanów. Trącisz patologią na każdym kroku, ale ja Ci tego nie wymawiam. Masz problemy psychiczne to widać, leki nie wolno przepijać alkoholem, a Ty od niego nie stronisz. Nie piszę na Twoim forum bo słowa dotrzymuję, nie nadajesz się na "gospodynię forum", nie masz o tym pojęcia kobieto, jedynie się ośmieszasz. Stać mnie, więc pomagam, nie muszę się tym chwalić, Tacy ludzie jak Ty nie zasługują na pomoc, ale dałem Ci szansę i co? NAWET NIE POTRAFISZ POPRZEĆ SWOICH KŁAMLIWYCH SŁÓW! WSTYD I ŻENADA, CHAMSTWO NA MAKSA Z TWOJEJ STRONY!
                              • irsila Re: Rzuciły się grzyby 05.10.24, 07:44
                                Jesteś oszustem i złodziejem.
                                Kradniesz zdjęcia.
                                Odczep się ode mnie biedaku, ja twojej pomocy ani poniżania mnie, nie potrzebuję.
                                I nie wmawiaj mi żadnych chorób.
                                • e-zybi Re: Rzuciły się grzyby 05.10.24, 08:10
                                  Przygotowałem Ci "miłą" niespodziankę. Czy będziesz zadowolona tego nie wiem, ale to nauczy Cię rozumu i pozwoli przemyśleć swoje postępowanie!
                                  • irsila Re: Rzuciły się grzyby 05.10.24, 08:13
                                    Znaczy się co?
                                    Doniosłeś na moderację? Bym bana dostała?
                                    Zakablowałeś mnie za szczere wypowiedzi?
                                    • xstefciax Re: Rzuciły się grzyby 05.10.24, 08:20
                                      Nie rozwalajcie tego forum!
                                  • hrasier_2 Re: Rzuciły się grzyby 05.10.24, 09:46
                                    e-zybi napisał:

> Przygotowałem Ci "miłą" niespodziankę. Czy będziesz zadowolona tego nie wiem, a
                                    > le to nauczy Cię rozumu i pozwoli przemyśleć swoje postępowanie!
                                    >
                                    Cały czas się czepiasz. Jak nie mnie to kogoś innego. Ma rację Urszula. Nie potrafisz wrzucić na luz. A kłótliwy jesteś jak baba. Łazisz tak po forach znudzony swoim życiem i uzależniony od neta. Udawał się ode mnie i od Ulki i zacznij żyć swoim. To już któreś forum gdzie się bujasz. Człowieku ile można o tym pisać. Ile Ci dała szans Ula to głowa mała..
                                    • hrasier_2 Re: Rzuciły się grzyby 05.10.24, 09:50
                                      Odwał się.
                                      • e-zybi Re: Rzuciły się grzyby 05.10.24, 10:22
                                        Tobie też przygotowałem "niespodziankę", myślę, że będziesz "zadowolony" Czasu wolnego Ci nie zabraknie 😉
    • hrasier_2 Re: Rzuciły się grzyby 04.10.24, 18:38
      Wszyscy latają po lesie za grzybami. A syn kolegi co był ze mną na grzybach to 60 prawych znalazł w zagajniku za Olsztynem na Jurze. Nawet tam przejeżdżaliśmy obok. W lesie jest ciepło i wilgotno i sporo aut ze Śląska.
    • xstefciax Re: Rzuciły się grzyby 04.10.24, 21:01
      pysznosci.pl/maja-zabawna-nazwe-i-pelno-ich-w-lasach-grzybiarze-je-omijaja-a-sa-smaczniejsze-niz-podgrzybki,7078079442787296a

Zbieram te grzyby.
      • hrasier_2 Re: Rzuciły się grzyby 04.10.24, 21:12
        Latałem po lesie gdzie było sporo powalonych drzew. I nadwyrężyłem kostkę. Dopiero dzisiaj po południu to wyszło. Co najciekawsze że w tych powalonych, było najwięcej grzybów. Jak pisałaś nie ma co chodzić w głębi lasu.
        • xstefciax Re: Rzuciły się grzyby 04.10.24, 21:16
          W lesie łatwo o kontuzję i nadwyrężenie. Do lasu biorę trzewiki, które chronią staw skokowy.
          • hrasier_2 Re: Rzuciły się grzyby 05.10.24, 09:48
            Już lepiej. Pogoda szaro-bura. Dzięki za wskazówki. Miłej soboty dla wszystkich.
            • xstefciax Re: Rzuciły się grzyby 05.10.24, 19:41
              Ja od 13 siedzę w kuchni, robiłam przeciery pomidorowe. Pilnuje ostatniego wsadu w piekarniku, pasteryzuja się.
              • hrasier_2 Re: Rzuciły się grzyby 05.10.24, 20:58
                Ty jesteś pracowita dziewczyna. Taka to skarb. Ja oglądam siatkówkę. Nóżka nie boli. Dokończyłem sprzątanie. Cały czas mży. Ale rano wyskoczę na grzyby.
                • xstefciax Re: Rzuciły się grzyby 05.10.24, 21:06
                  To prawda, dostałam w genachsmile
                  • hrasier_2 Re: Rzuciły się grzyby 05.10.24, 23:15
                    Geny i wykształcenie masz znakomite. Norwid wygral za aktualnym mistrzem Polski Jastrzebskim 3:2. Ważne punkty w Plus- Lidze. Spokojnej nocy dla wszystkich.
      • hana2 Re: Rzuciły się grzyby 06.10.24, 19:18
        Na FB jest grupa "rozpoznajemy zioła, chwasty i grzyby" i tam ludzie wrzucają okazy niepodobne do grzyba (fotki oczywiście) i dostają nazwę tego grzyba plus kilka potocznych określeń i od razu przepis, i ocenę walorów smakowych.

W tym roku nie dam rady wyrwać się na grzyby, ale może za rok będę miała więcej czasu i znalazłam chętną osobę, która pomogłaby mi w początkach grzybobrania.
        • hrasier_2 Re: Rzuciły się grzyby 06.10.24, 20:22
          Wcale nie jest trudne zbieranie. Maślaki, prawe, kozaki odróżnisz i kurki. Kań nie zbieram. Choć było ich sporo. Dzisiaj byłem w takim miejscu gdzie ludzie nie zaglądają. A i tak cztery osoby spotkałem i stado łań z jeleniami. Nie zdążyłem telefonu wyciągnąć jak się oddaliły. Mnóstwo ludzi po drodze. Zeszłym razem byłem z kolegą i podjechała kobieta autem, ja bym się bał samej chodzić po lesie. I tak zabieram finkę do lasu jak idę sam. Nie było dawno takiego wysypu grzybów.
          • xstefciax Re: Rzuciły się grzyby 06.10.24, 20:49
            Zazwyczaj chodzę sama na grzyby i to od dziecka. Nigdy nie bałam się lasu.
            • hrasier_2 Re: Rzuciły się grzyby 06.10.24, 21:29
              Tu nie chodzi o to. Przebieraliśmy się a ona podjechała bliżej jak by się bała przejechać. Ja mam w aucie jak otworzę bagaznik to mam taką półkę do siedzenia. To sobie siedzieliśmy. To była droga polna. Ale widać zebrała się na odwagę i odjechała.
              • hrasier_2 Re: Rzuciły się grzyby 07.10.24, 10:17
                Żeby teraz w twojej okolicy. Nie pojawili się dziwni grzybiarze na rowerach. Gaz masz w razie czego🤪
                • e-zybi Re: Rzuciły się grzyby 09.10.24, 08:18
                  Grzybiarze na rowerach nie są tacy groźni, jak psychole z niedowartościowanym ego, bo tu gaz nawet nie pomoże wink
                • maszkaroni Re: Rzuciły się grzyby 09.10.24, 08:29
                  Taniucha, oddaj rower!
                  • e-zybi Re: Rzuciły się grzyby 09.10.24, 12:35
                    Ma damkę, chociaż na niej sobie pojeździ wink
    • xstefciax Re: Rzuciły się grzyby 06.10.24, 08:15
      Pozdrawiam z lasu, nam 2 prawe i kozaka. Mzy jeszcze grzyby śpią.
      • e-zybi Re: Rzuciły się grzyby 06.10.24, 16:35
        Czas na grzyby...
        • e-zybi Re: Rzuciły się grzyby 06.10.24, 16:38
          Wśród grzybów też bywają toksyczne związki...
    • xstefciax Re: Rzuciły się grzyby 06.10.24, 20:29
      Nazbieraliśmy dziś dużo grzybów, prawdziwki i podgrzybki, ale daleko od domu.
      • hrasier_2 Re: Rzuciły się grzyby 09.10.24, 07:36
        Czyli się rzuciły u Ciebie. Teraz u mnie pora na podgrzybki.
        • hrasier_2 Re: Rzuciły się grzyby 11.10.24, 08:57
          Wczoraj półtorej godziny. Nikt tam nie chodził. Bo krzaki i trawa. Wszyscy w wysokim lesie.
          • stasi1 Re: Rzuciły się grzyby 19.10.24, 09:49
            Bo w trawie najlepiej rosną
            • hrasier_2 Re: Rzuciły się grzyby 19.10.24, 15:32
              U mnie już po grzybach.Jedynie jeszcze podgrzybki. Zarośla i krzaki idealne dla prawych i kozaków. Nikt tam prawie nie chodził.
              • xstefciax Re: Rzuciły się grzyby 19.10.24, 18:40
                U nas coraz mniej grzybów.
              • stasi1 Re: Rzuciły się grzyby 20.10.24, 19:52
                Znajoma była dzisiaj u brata nad wisłą, czrnych łebków zatrzęsienie. Byli sie przejść i nie mieli w co zabrać. U mnie w lesie nie widać grzybiarzy pewnie nie ma grzybów
                • xstefciax Re: Rzuciły się grzyby 28.10.24, 19:22
                  Co to jest? Ja dziś wróciłam po pracy z kaniami, wzięłam 4, reszta została.
                  • hrasier_2 Re: Rzuciły się grzyby 28.10.24, 21:02
                    Sezon grzybowy się skończył. Nie było deszczu wcale. Zapowiadają na długi weekend. Można było jeszcze znaleźć rydze i opieńki. I na tym koniec. Choć jesień cudowna.
                  • e-zybi Re: Rzuciły się grzyby 29.10.24, 07:24
                    xstefciax napisała:

> Co to jest? Ja dziś wróciłam po pracy z kaniami, wzięłam 4, reszta została.

To podgrzybki, rosną w lasach iglastych i mieszanych na ziemi, czasami tuż przy pniakach, często w mchu. Stasiu potrafi wprowadzić nutę niepewności, zamącić i...jest wiele odmian wink

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka