29.01.05, 23:02
Jednorazowa wyplata /krakow-1000zl,Wa-wa 5000zl/ dla kobiety z tyt.urodzenia
dziecka.
Czy ta kwota ma motywowac kobiety?
A moze to kolejna przedwyborcza "kielbasa","przyneta na haczyku dla ryby"?
Becikowe wyplacaja,tylko bogate w finanse miasta.
Nie kazda tez kobieta mieszkajaca w miescie becikowe otrzyma.
Prawo do tych skromnych /moim zdaniem/ kwot maja mlode mamy zasiedziale w
miastach,ktore musza wykazac sie rocznym zamieszkaniem.
Dyskryminacja???
A czy kobieta miejska rodzi lepsze dzieci,od kobiety niemiejskiej???
Obserwuj wątek
    • natla Re: Becikowe 29.01.05, 23:24
      Odebrałam becikowe bardzo nieprzychylnie. 12 dziecko w rodzinie patologicznej
      za 1000 czy 5000 zł?

(idziesz Ty już spać? Wymyślasz i wymyślasz, a ja się już ledwo wypisuję. smile)))
      • tesunia Re: Becikowe 30.01.05, 00:33
        a co to nowego??????????
        za moich czasow nie bylo czegos takiego....
        jak to daja?? taylko miastowym??
    • maria581 Re: Becikowe 30.01.05, 02:49
      becikowe?zdaje sie ze to pomysl prezydenta Kaczynskiego
      moim zdaniem ilosc dzieci w rodzinie jest prywatna sprawa tejze
      a finansowa pomoc panstwa ?tylko w wyjatkowych losowych przypadkach
      • malwina52 Re: Becikowe 02.02.05, 19:52
        Nie ma podstawy prawnej do "becikowego"

Prawnicy Urzędu Miasta St. Warszawy nie znajdują podstawy prawnej do
        wypłaty "becikowego" - jednorazowego świadczenia za urodzenie bądź adoptowanie
        dziecka - poinformowała z-ca dyrektora Biura Prawnego Urzędu Iwona Gintowt-
        Juchniewicz.

"Badamy tę sprawę od strony prawnej. Jest przepis konstytucyjny, który mówi, że
        jeśli chodzi o matkę (...), to ma ona prawo do szczególnej pomocy władz
        publicznych. Zakres tej pomocy określają ustawy" - powiedziała Gintowt-
        Juchniewicz.

Jej zdaniem, są trzy ustawy, które mówią o takiej pomocy, jednak żadna z nich
        nie daje podstaw do wypłaty "becikowego".

Gintowt-Juchniewicz wyjaśniła, że ustawa o świadczeniach rodzinnych przewiduje
        jednorazowy dodatek z tytułu urodzenia dziecka, ale tylko dla tych osób, które
        spełniają określone kryteria dochodowe. Ustawa o planowaniu rodziny, ochronie
        płodu i warunkach dopuszczalności przerywania ciąży wskazuje na konieczność
        zapewnienia opieki medycznej, socjalnej i prawnej kobietom w ciąży, a jeśli
        chodzi o pomoc materialną - ogranicza ją do kobiet znajdujących się w trudnych
        warunkach materialnych (w tym zakresie odwołuje się do ustawy o pomocy
        społecznej) - powiedziała.

"Z kolei ustawa o pomocy społecznej określa szeroki wachlarz form pomocy
        dziecku i rodzinie, jednak jeśli chodzi o bezpośrednie wypłaty środków
        pieniężnych - nie jest hojna. Największą opieką obejmuje dzieci, które znalazły
        się w trudnych sytuacjach życiowych" - dodała.

Jej zdaniem, jeśli radni stolicy przyjmą uchwałę o "becikowym" (projekt takiej
        uchwały - o wypłacaniu z budżetu miejskiego 5 tys. zł za urodzenie lub
        adoptowanie dziecka, złożyli w Radzie Miasta radni LPR - PAP), "należy się
        liczyć z ryzykiem zakwestionowania jej przez organy nadzoru: wojewodę
        mazowieckiego i regionalną izbę obrachunkową.

Stołeczni radni, którzy złożyli projekt uchwały, wzorowali się na uchwale
        przyjętej już przez radnych Krakowa. Od 1 stycznia za urodzenie bądź
        adoptowanie dziecka przysługuje tam 1 tys. zł. Radni Krakowa powołali się na
        ustawę o samorządzie gminnym, według której do zadań gminy i powiatu należą
        sprawy polityki prorodzinnej, w tym zapewnienia kobietom w ciąży opieki
        socjalnej, medycznej i prawnej.

Mieszkańcy Krakowa złożyli do tej pory ponad 100 wniosków o
        wypłatę "becikowego", ale pieniądze nie są jeszcze wypłacane, ponieważ nie
        została ostatecznie zatwierdzona procedura ich wypłaty. Według nieoficjalnych
        wypowiedzi krakowscy urzędnicy liczą się z tym, że uchwała Rady Miasta
        dotycząca "becikowego" zostanie uchylona przez wojewodę małopolskiego. Wtedy
        poszukiwany będzie inny sposób na wypłatę zapomogi.

Prawniczka ze stołecznego ratusza przypomniała, że jeszcze kilka lat temu w
        Polsce obowiązywał zasiłek porodowy dla kobiet, które urodziły dzieci, o ile
        spełniały ustalone kryteria dochodowe. Został on zlikwidowany w 2001 r.

Pomysł na "becikowe" wywołał dyskusje, czy taki zasiłek nie będzie powodował
        sytuacji patologicznych, np. rodzenia dzieci dla pieniędzy. Prezydent Warszawy
        Lech Kaczyński zwracał uwagę, że w przypadku niektórych rodzin taki zasiłek
        byłby "obdarzaniem ludzi zamożnych publicznym pieniądzem". Dlatego, zdaniem
        Gintowt- Juchniewicz, najlepszym rozwiązaniem świadczenia pomocy dla rodzin
        byłby system ulg podatkowych, który polegałby np. na możliwości obniżenia
        podatku w zależności od liczby wychowywanych dzieci.

• kla-ra Re: Becikowe 02.02.05, 22:30
          I oby takowa podstawa nigdy nie ujrzala swiatla dziennego.
          Panowie z LPR,a za nimi Prezydent Krakowa i Wa-wy chca wyroznic mlode matki.
          Tylko za co? A co z tymi matkami,ktore urodzily przed 01.01.05.?
          I tak pytanie za pytaniem.
          Jedno trzeba przyznac w tym beznadziejnym "becikowym" pomyslem,ze moze zacznie
          sie rozmawiac o pomocy mlodym rodzina,ktore w obecnej dobie decyduja sie na
          dzieci.
          Oby tylko nie kolejny poroniony pomysl.
          • chminka Re: Becikowe 02.02.05, 22:32
            a jak bylo za "naszych czasow"...byly jakies dotacje chyba..czy nie?..
    • malwina52 Re: Becikowe 11.03.05, 08:10
      biznes.interia.pl/news?inf=599087
      • natla Re: Becikowe 11.03.05, 08:45
        Dlaczego my stajemy się krajem żebraków?
        Jak to dziwnie brzmi, firma to twór , który na siebie zarabia, a tu zapomoga?
        Nie kredyt, pożyczka, tylko zapomoga?
        Może Klara mi to wytłumaczy.

• natla Re: Becikowe 12.04.05, 22:00
      No i mamy. Mamy bardzo bogatą stolicę. 30 mln zł na "becikowe", nie na pomoc
      społeczną, czy walkę z alkoholizmem, narkomanią itp, ale na beciki. Wyć mi się
      chce.
      • malwina52 Re: Becikowe 10.11.05, 16:08
        "wiecej dzieci silniejsze panstwo"
        czy tedy droga?
        czy 1000 zł to wystarczy na wyprawke? watpiesad
        • natla Re: Becikowe 10.11.05, 16:27
          Jasne, wystarczy, a potem państwo weźmie na garnuszek becikowe dzieci
          niewydolnhych rodziców, no, bogate nasze państwo....toż to sielanka, aż żałuje,
          ze nie mogę starać sie o becikowe....miałabym na jakiś ciuch i coś
          jeszcze....wink))
    • czarny.humor Jak becikowe, to i "bykowe"!!! 10.11.05, 18:00
      Kiedyś był taki bardzo mądry podatek popularnie zwany "bykowe". Płacili to
      mężczyźni, którzy skończyli chyba 28 lat i nie byli żonaci.

Najwyższy czas w ramach polityki prorodzinnej powrócić do tego rozwiązania!!

Co się będą stare leniwe wałkonie wylegiwać do góry ..., tymi no ..., no
      tymi ... brzuchami?!!
      Bez żadnych małżeńskich obowiązków!! Naszym (żonatych) kosztem!! Cenne
      nasienie całkiem marnując!!
      Za dobrze mają pasożyty jedne!!

Pracodawcy nie powinni takich przyjmować do roboty!! W urzędach zawsze
      powinni być na końcu kolejki, w pośredniakach wogóle nie powinni być
      rejestrowani, a w autobusach powinni mieć zakaz siadania na siedzeniach z
      przodu!! Do wojska teraz taki iść nie musi i jeszcze żenić się i dzieci
      płodzić legalnie nie chce.

Wreszcie bez podnoszenia akcyzy na benzynę i gaz, byłyby fundusze na becikowe
      i całą politykę prorodzinną.
      Po szczegółowych analizach wyliczyłem, że powinni płacić na początek po
      1380,51 zł miesięcznie. A po skończeniu 35 lat - odpowiednio więcej. I po
      skończeniu 40 lat i ...

Qrczę!! - chyba jednak nie ma na to szans.
      Bo główny kaczor Rzeczpospolitej - prezes nowego prezydenta - też musiałby
      płacić!!!

Ale następna ekipa powinna o tym pomyśle pamiętać.
      • regine Re: Jak becikowe, to i "bykowe"!!! 10.11.05, 21:31
        Dobre smile)Czarny, Dobre !!!!
        Ale on ma kota, a czy ty wiesz ile taki kot ppotrzebuje :troski, jedzenia,
        szczepień, głaskania no i co ???
        Na kota też się powinno należeć. Wiem coś o tym....
        Ale mam kotkę po sterylizacji.....smile)
        • czarny.humor Re: Jak becikowe, to i "bykowe"!!! 11.11.05, 03:42
          Ja to wszystko rozumiem.

Ale - PiSa krew - nasienie marnuje!!!

Tyyyle lat!!

To karygodne!!!
        • kesaira Re: Jak becikowe, to i "bykowe"!!! 11.11.05, 16:14
          Przyklaskuję temu! Na kotke po sterylizacji też sie cos należy! Strasznie sie z
          niej zrobił francuski piesek. Już zapomniała jak w sietniku grzebała...
          • regine Re: A co dalej ??? 16.11.05, 21:35
            Nowo narodzone dziecko, potrzebuje nie tylko becika. Dziecko rośnie, wyrasta z
            ubranek, potrzebuje zabawek, przedszkola....
            To co dalej, poza becikowym ??? Dobrze gdy ma rodziców, którzy to wszysto mu
            zapewnią. Ale są tacy, co becikowe przyznają na inny cel...Co dalej z dzieckiem
            i jego przyszłością, czy ktoś w LPR - Myśli ????
            Becikowe od stycznia?

Lider LPR Roman Giertych powiedział w środę, że zwrócił się do marszałka Sejmu,
            by na najbliższym posiedzeniu izba zajęła się projektem ustawy Ligi
            wprowadzającej tzw. becikowe.

LPR chce, aby jednorazowa zapomoga pieniężna dla rodziców nowo narodzonego
            dziecka była wypłacana już od początku przyszłego roku.

Giertych zaznaczył na konferencji prasowej w Sejmie, że poprosił już marszałka
            Marka Jurka (PiS) o wprowadzenie projektu LPR pod obrady Sejmu, ale ten nie
            chciał tego uczynić. Dlatego - jak dodał Giertych - złożył on formalny wniosek
            w tej sprawie.

- Apeluję do pana marszałka o to, by bez dalszych targów i zwłok wprowadził tę
            kwestię do porządku obrad, a do wszystkich klubów, by w głosowaniu ten projekt
            poparły, tak aby jeszcze przed końcem tego roku była możliwość wprowadzenia w
            życie - oświadczył.

Giertych podkreślił, że na niedawnym spotkaniu LPR z premierem Kazimierzem
            Marcinkiewiczem ustalono, że kwestia becikowego powinna być rozstrzygnięta do
            końca roku. Przyznał, że premier na spotkaniu mówił nie o kwocie 1000 zł (co
            proponuje LPR) tylko o sumie od 800 do 1000 zł. - Traktujemy więc kwestię
            becikowego jako swoisty papierek lakmusowy tego, co rząd chce zrobić w
            odniesieniu do programu prorodzinnego - podkreślił.

Marszałek Sejmu Marek Jurek wyjaśnił, że złożony przez Ligę projekt składa się
            z dwóch części: o wypłacaniu becikowego z budżetu państwa - która, jego
            zdaniem, absolutnie nie budzi kontrowersji - oraz z przygotowanej wcześniej
            części mówiącej o wypłacaniu zasiłków poporodowych przez samorządy.

Jurek podkreślił, że przyjęcie ustawy w całości mogłoby być szkodliwe, ponieważ
            nie ma jednoznacznej wykładni prawnej, czy samorządy mogą takie zasiłki
            wypłacać. Zdaniem Jurka, wykładnia może potwierdzić, że samorządy mają już
            takie uprawnienia, a projekt LPR byłby prawa dublowaniem prawa.

- Tu najważniejszy jest interes rodzin, a nie to, kto będzie głośniej o tym
            interesie mówił. Ja jestem jak najbardziej otwarty - podkreślił Jurek. - Jeśli
            wykładnia mówiłaby, że samorządy takiego prawa nie mają, to inicjatywa LPR
            byłaby potrzebna i uprawniona - dodał. Zapowiedział, że w najbliższym czasie
            zwróci się o dokonanie niezbędnej wykładni.

- Ja sam jestem zdecydowanym zwolennikiem tej sprawy (becikowego). Jako
            działacz PiS jestem bardzo zadowolony, że premier podjął właściwe decyzje w tej
            sprawie - podkreślił Marek Jurek. Dodał, że jeśli LPR złoży projekt mówiący
            tylko o wypłacaniu becikowego z budżetu, to podda go pod obrady równolegle z
            projektem rządowym.

Jak powiedział minister pracy i polityki społecznej Krzysztof Michałkiewicz,
            jego resort pracuje nad przygotowaniem projektu zwiększającego zasiłki z tytułu
            urodzenia dziecka. Minister chce go przedstawić na najbliższym posiedzeniu
            rządu we wtorek. Według niego, jeśli becikowe ma być wypłacane od początku
            przyszłego roku, to rząd musi się zająć tym projektem najpóźniej za dwa
            tygodnie. Michałkiewicz powiedział, że resort przeprowadza symulacje działania
            projektu przy wysokości wypłacanego becikowego do 1000 zł.

Na konferencji prasowej Giertych zaznaczył też, że rząd zwleka z wprowadzeniem
            w życie innych punktów zapowiadanego przez siebie pakietu prorodzinnego, m.in.
            ulg podatkowych. Jego zdaniem, widocznie rząd chce przeciągnąć ich wprowadzenie
            przynajmniej o rok.

Jak mówił, jeśli PiS wstrzyma prace nad projektem LPR, to posłowie Ligi "będą
            się czuli bardzo zawiedzeni" i będą uważali, że pan premier wprowadził ich w
            błąd. Podkreślił, że będzie to sytuacja niekorzystna szczególnie "w świetle
            napięcia spowodowanego nieroztropną, niefortunną" decyzją premiera o powołaniu
            na stanowisko pełnomocnika ds. rodziny "osoby, która poglądami bardziej
            zbliżona jest do pani minister (Magdaleny) Środy niż do środowisk normalnych".

Chodzi o zapowiedź powołania Joanny Kluzik-Rostkowskiej na pełnomocnika ds.
            rodziny. We wtorek w liście otwartym posłowie LPR zwrócili się do premiera o
            niepowoływanie jej na stanowisko wiceministra ds. rodziny w związku z jej
            prasową wypowiedzią, w której zadeklarowała, że popiera metodę zapłodnienia
            pozaustrojowego - in vitro. Premier powiedział we wtorek, że jest z
            nią "umówiony" na powołanie na podsekretarza stanu w Ministerstwie Pracy i
            Polityki Społecznej.

• b_ska56 Re: A co dalej ??? 25.11.05, 17:56
              1.Poseł Cymański(PiS) stwierdził, że posiadanie dzieci jest patriotycznym
              OBOWIAZKIEM kazdej polskiej rodziny...
              Kto wie, może z braku laku i za nas(50-latki) się wezmą i będą remanent w
              liczbie dzieci przeprowadzać, a która ma za mało, to do roboty...smile)
              2.Poseł z PSL proponuje becikowe w kwocie nie 1000zł, ale 2000zł...
              Ciekawe, dlaczego nie 5000, 10000,...itd.
              Co za róznica? I tak wszyscy za to zapłacimy...
              • natla Re: A co dalej ??? ....bykowe? 25.11.05, 22:57
                O, a dziś już słyszałam o "bykowym" czyli podatku od kawalerstwa....smile
                Kurcze, kabaret za darmo, nie wiem czy prawdziwe kabarety w tym sezonie
                zarobią wink)
      • kesaira Re: Jak becikowe, to i "bykowe"!!! 11.11.05, 16:10
        Bykowe płacili nie ci co nie byli żonaci, ale ci co nie mieli dzieci,...chyba.
        Znajomy płacił.
        To nie byłoby takie złe, gdyby nie, ...no właśnie, prawa człowieka. Nie można
        dyskryminować męzczyznę za, no właśnie, za co..., bo miedzy bajki trzeba
        włożyć, że za brak dzieci należy winic, a priori, kobietęsmile)

A jakimi to scieżkami Twoje mysli, Czarny humorze podążały, że wyliczyły tę
        scislą kwotę bykowego?? smile)
    • p.a.d.a.l.c.o.w.a Re: Becikowe 25.11.05, 22:59
      bez sensu cały ten rząd. Wraz ze swoim becikowym. Tyle.
      • natla Re: Becikowe 25.11.05, 23:11
        To się nazywa zwięzła i jasna ocena. Więcej nic nie trzeba dodać, ale jak się
        wyładować? wink))
        • malwina52 Re: Becikowe 25.11.05, 23:17
          konkretnie i na temat smile
          witaj zgubosmile
    • malwina52 Berecikowe 25.11.05, 23:43
      to okreslenie bardziej mi pasuje smile
    • czarny.humor Słyszeliście?? 29.11.05, 17:29
      Poseł Piłka chyba podczytuje nasze Forum. Czy on się mieści w naszym przedziale wiekowym??

Ściągnął mój pomysł!!

smile))
      • regine Re: Słyszeliście?? 29.11.05, 17:44
        No to będziemy mieć kupę dzieci, tam gdzie i tak bieda z nędzą...
        A co dalej jak się skończą pieniądze z "becikowego" ???
        Co dalej z tymi dziećmi... ???
        Przecież te pieniądze nawet na podstawowe wyposażenie noworotka nie wystarczą...
        Wiesz, Czarny, ja nie wiem do jakiego przedziału wiekowego, dołączyć cały
        rząd...??? Mam z tym ogromny problem...Bo nijak i nigdzie, mi nic nie
        pasuje....
        • czarny.humor Re: Słyszeliście?? 29.11.05, 18:03
          Tak Reginko, ale mnie chodzi o to, że on dziś opowiedział się za moim pomysłem i chciałby wprowadzić "bykowe"!! Myślałem, że to utopia, a tu proszę - znalazł się mądry poseł!!
          Mądry inaczej!!!

Dobre nie??
          Qrczę!! Może będę sławny?smile))
          • regine Re: Słyszeliście?? 29.11.05, 18:10
            Nie słyszałam tego co mówił, ale pamiętam z młodych lat, że starzy kawalerowie
            powyżej 30 lat płacili taki podatek. Znam to z "atopsji", bo był przypadek w
            dalszej rodzinie gdzie, córka wyszła właśnie za takiego "kawalera", aby tylko
            nie płacił.
            Widzisz, w rządzie wiec "mądrych "głów co nie miara, czekajmy więc na dalsze
            pomysły...
            Oby tych, po piędziesiątce tylko nie opodatkowali....Tyle "mądrych" głów, więc
            nigdy nic nie wiadomo...smile)
            • regine Re: Słyszeliście?? 29.11.05, 18:12
              Ale w takim razie to brat pana K. też by płacił ???
              Oj, poleci czyjaś głowa, oj poleci za takie pomysły...smile)
              • czarny.humor Re: Słyszeliście?? 29.11.05, 18:22
                No właśnie!!

To właśnie wykpiłem w tym wątku kilkanaście dni temu!smile))

A tu proszę! Nawet największą głupotę można niektórym podpowiedzieć i oni będą chcieli ją zrealizować.
                Ciekaw jestem jeszcze, jak on będzie w przyszłości bronił tego pomysłu. Będzie niezły ubaw.

smile))
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka