Dodaj do ulubionych

Ludzie zwariowałam, pracować mi sie chce!

14.03.05, 22:13
I to nie żart. Od lipca jestem bez pracy i po tych 9 m-cach poszukiwń na
różniste sposoby już zwątpiłam. Jeszcze do mnie dołączył od marca mój mały
zonek. Kompletna kicha. Mamy jeszcze w domu dziecko w wieku szkolnym, rezerw
finansowych nie ma a kredyty i pożyczki rozną. zupełnie nie wiem co robić. ja
jestem pedagożkąi ekonomistą w jednym a mały żonek elektronikiem /ś/ i
handlowcem. Z językami tak sobie france, deuth,czeszczyna. Mieszkamy w W-wie.
Może ktoś ma pomysł albo moze coś pomóc w znalezieniu czegokolwiek dla
starych ppierdoł? Obydwoje mamy już dosć. Zyć sie nie chce
Obserwuj wątek
    • natla Re: Ludzie zwariowałam, pracować mi sie chce! 14.03.05, 23:11
      okropne co piszesz, jesteście w naszym wieku? Mam nadzieje, że nie. to może
      jest nadzieja. Ja niestety ze śląska, ale może ktoś z W-wy lub okolic sie
      odezwie. zyczę powodzenia.
      • kla-ra Re: Ludzie zwariowałam, pracować mi sie chce! 14.03.05, 23:20
        No coz ja tez zycze powodzenia.Smutna ta Wasza historia.
        Elektronik bez pracy,kurde ale sie porobilo i to w Wa-wie.
        Rece opadaja.
      • titopa Re: Ludzie zwariowałam, pracować mi sie chce! 15.03.05, 08:07
        No niestety jeden krok do 50tki nam został.
        • pia.ed ............................ pracować mi sie chce! 15.03.05, 08:48
          Oczywiscie chcecie pracowac tylko w swoim zawodzie?
          Niedawno ktos na innym forum twierdzil, ze w Warszawie JEST praca.
          Zapytam sie go co mial na mysli.

A czy pracowalas jako PEDAGOG i z tej pracy Cie zwolnili?
          • kla-ra Re: ............................ pracować mi sie 15.03.05, 09:21
            Na forum ogolnym/nie prywatnym/ w temacie Biznes i pieniadze jest podtemat
            praca.
            Wlazlam i jest tam ogloszenie dla ksiegowej na okres okreslony od kwietnia za
            kwote 1.500,-
            Mozesz sprobowac.
            Powodzenia
            • august2 Re: ............................ pracować mi sie 15.03.05, 21:16
              ..Hej forumowicze moze
              im cos poradzicie.
              Tyle madrych glow powinno cos wymyslic..
              ludzie sa w potrzebie
              • chminka Re: ............................ pracować mi sie 15.03.05, 22:08
                a jak jest z praca w stanach..troche cyfr:

Po trzech chudych latach na amerykańskim rynku pracy rok ubiegły można zaliczyć
                do zdecydowanie lepszych.W USA powstało w 2004 -ym 2,2 miliona nowych stanowisk
                pracy- zbyt mało, aby zastąpić 2,4 miliona miejsc pracy, które zlikwidowano w
                latach 2001-2003, ale odnotowano z pewnością wyraźny postęp. W ubiegłym roku
                odnotowano też kilka innych korzystnych czynników gospodarczych takich jak
                wysoka wydajność, duże dochody w wielkich przedsiębiorstwach, niskie
                oprocentowanie pożyczek i stosunkowo niska stopa inflacji ,mimo wzrostu cen
                ropy naftowej.

Ubiegły rok nie był jednak dobry dla wszystkich Amerykanów. Nie udało się
                zmniejszyć bezrobocia , które utrzymywało się na poziomie 5, 4 %. Przeciętny
                tygodniowy zarobek wyniósł w 2004 roku $ 638. Utrzymywała się wciąż spora
                różnica w zarobkach mężczyn- $713 i kobiet - $ 573. Przeciętna stawka godzinowa
                wynosiła $ 15.68, co po uwzględnieniu inflacji oznacza spadek o 0,7 %.

Rok 2005 rozpoczął się na minorową nutę. Według sondaży 42 % Amerykanów uważa,
                że gospodarka amerykańska jest w złym stanie. Tylko 25 % jest zdania, że
                następuje poprawa, 29 % sądzi, że idzie ku gorszemu. I wprawdzie rośnie wciąż
                wydajność pracy, ale korzyści z tego odczuwają głównie zarządy firm, a nie
                pracownicy. Nienajlepsze nastroje Amerykanów spowodowane są w znacznej mierze
                rekordowym zadłużeniem ich rodzin. Przeciętne gospodarstwo domowe w USA wydaje
                na spłatę zadłużenia 13 % swych dochodów- jest to najwyższe notowanie od 20 lat.

Największe wydatki , jakie ponoszą amerykańscy, pracodawcy idą na ubezpieczenia
                zdrowotne dla pracowników. Coraz więcej firm spycha związane z tym obciążenia
                finansowe na samych pracowników. W 2004 roku płacili on , przeciętnie, $ 2412 ,
                co oznacza wzrost kosztów ubezpieczenia o 49 % w porównaniu z rokiem 2001.
                Niektóre przedsiębiorstwa zupełnie zlikwidowały ubezpieczenia dla swych
                pracowników. Nieprzypadkowo najszybciej rosnącym segmentem siły roboczej w USA
                są pracownicy zatrudnieni na część etatu, bo im zwyczajowo nie przysługują
                świadczenia zdrowotne. Cenionym na równi z ubezpieczeniem na zdrowie
                świadczeniem jest w USA płatny urlop. Według ankiety internetowej
                przeprowadzonej w sieci przez portal salary.com 39 % uczestników sondażu
                stwierdziło, że preferowałoby dłuższy płatny urlop nawet kosztem podwyżki w
                wysokości 5 tysięcy dolarów w skali rocznej. Europejczycy mają zazwyczaj od 5
                do 6 tygodnie płatnego urlopu rocznie. Amerykanie tylko 2 tygodnie.

Najbardziej poszukiwane w Stanach Zjednoczonych w 2005 roku zawody to :

Pielęgniarka - wstępna płaca roczna $ 30,00- $ 45,000
                Technik urządzeń służby zdrowia $ 25, 000- $ 30,000
                Hydraulik $30,500- $ 41,500
                Elektryk $ 20,00- $ 30,00
                Inżynier $ 45,00 - $ 52,00

A oto roczne zarobki niektórych Amerykanów :

Ronald Smith, lat 26, krupier w kasynie, Minot, Pd. Dakota $ 10,000
                Donna Tang, lat 63, wykładowca college’u, Tucson, Arizona $ 80,000
                Leanne Kramer, lat 39, dietetczyka, Hartford, Pd. Dakota $ 49,500
                Jen Kunishma,lat 31,właścicielka butiku, Honolulu, Hawaje $105,00
                Ron Harvey,lat 29, fryzjer, Indianopolis, Indiana $ 50,000
                Condolezza Rice, lat 50, Sekretarz Stanu, Washington DC, $180,000
                Nicholas Ruiz, lat 25, początkujący architekt,Wilkes Pensylwania $30,000
                John Travolta, lat 51, aktor, Ocala ,Floryda $ 25 milionów
                Lola Peterson, lat 53, właścicielka kwiaciarni, Caroll, Iowa $ 37,500
                Ronnie Kuley, lat 36, strażak, Fairfax, Virginia $ 58,000
                • kla-ra Re: ............................ pracować mi sie 16.03.05, 07:25
                  Chminko,
                  to co piszasz jest bardzo ciekawe,dla mnie dodatkowo pouczajace.
                  Podalas zawody w ktore za pare lat beda w Polsce poszukiwane.

Titopa,czy bylas na stronce ktora Ci podalam,dzisiaj sa tam nowe oferty pracy
                  dla Warszawiakow.
                  Auguscie radzic nie jest latwo.Titopa ma dom,ktory moze sprzedac i kupic 2-3
                  mieszkania w Wa-wie,moze wynajmowac pokoje dla studentow.
                  Warszawa to nie rejon ostrego bezrobocia,a jak juz sie posiada dom to mozna duzo
                  i mysle ze titopa jest tego swiadoma.
                  • titopa Re: ............................ pracować mi sie 16.03.05, 10:40
                    Nie mam dzisiaj głowy. Wczoraj wieczorem ukradli mi 2 letnoe SC, jestem w
                    strasznym dole. Co jeszcze moze sie wydarzyć?
                    • tesunia Re: ............................ pracować mi sie 16.03.05, 10:53
                      titopa
                      nieszczescia chodza parami jak to sie mawiasad(

moze jakos sie wyklaruje u was,czego wam zycze,
                      szukajcie....nie traccie nadzieji...pozdrawiam cieplutko.
                    • pia.ed pracować mi sie 16.03.05, 11:34
                      Co to jest SC?
                      • titopa Re: pracować mi sie 16.03.05, 12:02
                        SC to fiat seicento, mój środek lokomocji do autobusu muszę dmuchać 1/2 godz
                        przez pola, łąki po zaspach po pas teraz to raczej kałużach. Nieszcześcia to
                        znaczy co? Utracona praca moja i małżonka to sprawa odległa a samochód
                        wczorajsza czy jeszcze coś ma sie wydarzyc tego nie zniosę, teraz choroba ale
                        raka już przerabiałam osobiście przed 8 laty.
    • pia.ed Re: Ludzie zwariowałam, pracować mi sie chce! 16.03.05, 11:45
      Skoro masz wyksztalcenie pedagogiczne i duzo miejsca w domu, to mozesz otworzyc
      przedszkole prywatne!
      A jesli wymaga to za duzo papierkowej roboty, to zostac opiekunka dzieci we
      wlasnym domu.
      Jesli Twoj dom jest pod miastem, to mozesz przyjmowac dzieci z zadymionej
      Warszawy na letnisko! Tak robila moja ciocia jeszcze za "komunizmu" i dobrze na
      tym zarabiala, chociaz musiala najmowac przedszkolanke.
      • kla-ra Re: Ludzie zwariowałam, pracować mi sie chce! 16.03.05, 14:10
        Pia,doskonala rada.
      • titopa Re: Ludzie zwariowałam, pracować mi sie chce! 20.03.05, 09:30
        No mogłabym ale sąsiedztwo tzn. moja szanowna teściowa, dama=wiedźma w jednej
        osobie. Wszystko to jest możliwe ale dopiero po jej zejśćiu. Tylko poza domem
        moge cos działać , poza tym nie lubie aby patrzono mi na ręce. może myślicie,
        ze sie wymiguję?. Jakbyście znali sytuackję też byście tak postępowali.
        Myślałam o jakimś zajeciu bardziej handlowym, biorąc pod uwagę mojego męża
        stworzenie rodzinnego biznesu, może sklep lub usługi dla domu i rodziny coś w
        tym stylu. W tym może sie mieścić wszystko.Co sądzicie?
        • natla Re: Ludzie zwariowałam, pracować mi sie chce! 20.03.05, 10:43
          Jeżeli macie oboje głowe do interesów, to czemu nie. Po rozeznaniu rynku
          w okolicy. Powodzenia.
          • august2 Re: Ludzie zwariowałam, pracować mi sie chce! 20.03.05, 18:32
            czy znacie to powiedzenie?
            Lepsze deko swego biznesu niz kilo roboty dla kogos?

Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka