Dodaj do ulubionych

Co o tym sądzicie????

08.06.05, 23:30
Warszawska Parada Równości 2005 .Nie wiem,jakie jest Wasze zdanie....
Czy jesteście jesteście za ,czy przeciw...Oraz czy stosowny jest
ten temat ,tu u nas ????Pytam ,jeśli popełniłam nietakt ,Adminka w każdej
chwili może mnie wywalićsmile))
Obserwuj wątek
    • maria581 Re: Co o tym sądzicie???? 09.06.05, 00:21
      Nie widze niczego niestosownego a tym bardziej nietaktownego w poruszeniu
      tematu zwiazanego z Parada Rownosci.Uwazam ze niestosowne jest to ze zabroniono
      zorganizowania parady.Dla mnie to dowod na kolejna nietolerancje i brak
      szacunku dla odmiennosci jaka by ona nie byla.Mam nadzieje ze Adminka watku nie
      usunie.
      • regine Re: Co o tym sądzicie???? 09.06.05, 01:01
        Cieszę się ,że ktoś myśli podobnie jak ja.Będąc w Tel Avivie,byłam na Paradzie
        Miłości ,po prostu z ciekawości pszłam tam z dziećmi .Nie widziała nic w tym
        gorszącego,ani wulgarnego.No muzyka techno...to jedyny mamkament...
        Ale jak było wesoło ,kolorowo.Fakt ,że więcej miejsca ,niż w naszej stolicy .Bo
        pochód z pojazdami przejeżdzał ulicą obok nadmorskiego deptaka.Wszyscy zostali
        wysadzeni na plażę.Nie wiem ,Izrael,też jest krajem bardzo
        religijnym ,rygorystycznie przestrzegane są tam wszystkie święta.Ale takie,
        święto młodzież miała,ma do tego prawo.Wszyscy bawili się
        fantastycznie ,nieistotna była orientalność seksualna .Naprawdę nic
        niestosownego ,w tym co widziałam nie było-wspaniała zabawa,głośna ,kolorowa...
        Dlaczego u nas brak ,tolerancji dla odmienności,nie rozumiem...
        Bo wiele rzeczy, które innych "gorszą",mamy codziennie i nie chodzi tu
        o "odmienność" seksualną....
        Naprawdę ,szkoda mi tych młodych ludzi...jestem za Paradąsmile))
        Nawet policjanci ,strzegący porządku ,świetnie się bawili -mam to na
        fotkach smile))
    • hania48 Re: Co o tym sądzicie???? 09.06.05, 01:13
      Uważam, że powinni mieć takie prawo! Powinni mieć prawo do zawierania prawomocnych związków (małżeństwo to może niekoniecznie odpowiednie słowo, może dla uspokojenie emocji należałoby je zarezerwować tylko dla związków osób wierzących, zawieranych w świątyni dowolnej religi lub wyznania), związków cywilno-prawnych, takich które zapewniałyby im te same prawa, które mają ludzie zarówno wierzący jak i niewierzący. (Wspólnota majątkowa, dziedziczenie, prawo do informacji o chorym partnerze w szpitalu itp). Religie mają swoje własne prawa i w te państwo i ogół społeczeństwa nie powinien ingerować. Katolicy mogą dyskutować ze swoim kościołem, prawosławni, protestanci czy muzułmanie ze swoimi, ale cywilno-prawne zasady są domeną państwa i powinny być jednakowe dla wszystkich. O tyle jestem za prawem do parady i żądań z nią związanych. Natomiast jestem przeciwna ostentacji i to bez względu na orientację czy posiadane poglądy.
      • takanietaka Re: Co o tym sądzicie???? 09.06.05, 01:20
        mam takie samo zdanie jak Hania.Mam zastrzezenia co do uzywania słowa
        małzeństwo w stosunku do osób tej samej płci..to powinna byc jakas forma
        własnie cywilmo prawna (niech sie nazywa jak chce !)umozliwiajaca posiadanie
        praw jakie nabywa sie będac z kims w stałym ,deklarowanym zwiazku.I nie mam nic
        przeciw zadnym "innym" i rózniącym sie ode mnie ..od nas.......niech
        demostrują.Nie lubie tylko jak sie czegos zabrania..i jak o tym decyduje czyjes
        widzimisie !Paradę taka ,bardzo nadzwyczajną widziałam w Sydneybyła
        interesująca ,ale mnie sie nie podobała!Pewnie dlatego ze nie lubie tłumu i
        tłumnych rozrywek!Bardziej lubie pojedyńczych ludzi ..nie wiecej niz 10 naraz !
      • takanietaka Re: Co o tym sądzicie???? 09.06.05, 01:20
        mam takie samo zdanie jak Hania.Mam zastrzezenia co do uzywania słowa
        małzeństwo w stosunku do osób tej samej płci..to powinna byc jakas forma
        własnie cywilmo prawna (niech sie nazywa jak chce !)umozliwiajaca posiadanie
        praw jakie nabywa sie będac z kims w stałym ,deklarowanym zwiazku.I nie mam nic
        przeciw zadnym "innym" i rózniącym sie ode mnie ..od nas.......niech
        demostrują.Nie lubie tylko jak sie czegos zabrania..i jak o tym decyduje czyjes
        widzimisie !Paradę taka ,bardzo nadzwyczajną widziałam w Sydneybyła
        interesująca ,ale mnie sie nie podobała!Pewnie dlatego ze nie lubie tłumu i
        tłumnych rozrywek!Bardziej lubie pojedyńczych ludzi ..nie wiecej niz 10 naraz !
    • hania48 Re: Co o tym sądzicie???? 09.06.05, 01:32
      Ja nie tyle mam zastrzeżenie co do użycia słowa małżeństwo w stosunku do homoseksualistów, ile sądzę, że takie rozróżnienie mogłoby uspokoić nastroje. W końcu małżeństwo osób niewierzących też jest tylko rodzajem umowy cywilno-prawnej. Główne, moim zdaniem, zatrzeżenia wynikają z niezgody kościoła. Chodziło mi o to by te związki traktować jednakowo. Nie mam nic przeciwko gejom czy lesbijkom. Przecież oni nie wymagają obym była taka sama jak oni! Zresztą znam, a właściwie znałam (rozleciało się towarzystwo po świecie) paru hemoseksualistów. Wspólnie, w większym, mieszanym gronie spędzaliśmy czas wolny. Było sympatycznie.
      • takanietaka Re: Co o tym sądzicie???? 09.06.05, 02:13
        Ja tez znam sympatycznych,tak sie składa.a zapewne sa rózni -tak jak i
        my.Uważam że państwo i kościół powinne być rozdzzielone .i wszystkie prawa
        dotyczące mnie jako obywatela nie moga byc zwiazane z zadnym wyznaniem.
        <<nigdy nic nie wiadomosmile)>>
    • fifty_fifty12 U nas "na radiu" mowia - Adolka na nich trzeba 09.06.05, 04:05
      Ja nie jestem taki radykalny. Ale uwazam, ze to co ktos wyprawia w swoim lozku
      jest jego prywatna sprawa. Paradowanie z tym jest ogromna przesada. To moze
      potem zorganizujemy parade tych co lubia "....."? Tu wpisac dowolne.
      Poza tym zawsze jak sie chce odwrocic uwage spoleczenstwa od spraw istotnych,
      to wyciaga sie jak KROLIKA z kapelusza temat gejow i lesbijek. Ludzie!!!!
      Zastanowcie sie jaki to margines....
      Wspolczuje niektorym Paniom, piszacym przede mna. Przykro mi ale...
      • august2 Re: U nas "na radiu" mowia - Adolka na nich trzeb 09.06.05, 05:24
        ..czy moglbys podac "na ktorym radiu"
        tak mowia ze Adolka na nich trzeba?

Widze ze mamy tu tolerancyjna (prawie)
        grupe. Aha.. ja podzielam zdanie
        kolezanek forumowych-tych tolerancyjnych.
        • fifty_fifty12 E, czasem dzwoni do radia 1490 wpna.... 09.06.05, 06:16
          Pewien starszy Pan. Do tego podajacy sie za polskiego zyda. I to o dziwo on tak
          sue wyrazil niedawno na ten temat.
          Ja jednak twardo obstaje przy swoim, ze to zbedne zamieszanie. Byc dumnym z
          tego, ze jest sie pedalem czy lesbijka ?? No nie...lepiej nie dyskutujmy na
          takie bzdetne tematy.
          Nawet w Jerozolimie probowali maszerwac i Starsi w wierze tez razem z innymi
          probowali temu zapobiec. Nie wiem jak to sie skonczylo.
          Moga sobie paradowac po swoich mieszkaniach. No dziwie sie jak mozna popierac
          takich zboczencow. Wybaczcie mi ale zaczynam zmieniac zdanie o co poniektorych
          i lepiej zebym juz nic wiecej na ten temat nie napisal.
          • wiktoria53 Sndaż 09.06.05, 07:05
            W sondażu na temat decyzji prezydenta Warszawy wzięło udział 7468 internautów.

Na pytanie:

Czy zgadzasz się z decyzją prezydenta Kaczyńskiego?

Tak odpowiedziało 48%
            Nie odpowiedziało 52%

Ponoć parada i tak się odbędzie.

Tak się zastanawiam: gdzie byli geje i lesbijki w minionych latach? Kiedy byłam
            młoda nie zauważyłam ich obecności.Czyżby rodzili się później?

• fifty_fifty12 Akcja jest skierowana przeciwko Kaczynskiemu 09.06.05, 07:19
              ktory ma szanse zostac prezydentem Polski. Zrobil porzadek w Warszawce i sa
              tacy ktorzy sie boja, ze ...
              Lyzka dziegciu zepsuje beczke miodu. Doprawdy dziwie sie, ze w imie jakichs tam
              swobod, totalna mniejszosc narobi tyle "smrodu". Pisza tu wyksztalceni ludzie.
              Czy wy tego nie widzicie?
              • axsa Re: Akcja jest skierowana przeciwko Kaczynskiemu 09.06.05, 07:34
                Ja wiem swoje.
                Nie uważam autentycznych homoseksualistów za zboczeńców - to natura dokonała
                jakiejś pomyłki.
                We mnie i prawie w każdym człowieku mozna znaleźć jakieś pomyłki natury,
                stwórcy...
                I nikt z nas nie pcha się na pierwsze strony gazet ze swoją innością.
                Poza tym heteroseksualni nie obnosza sie po paradach i innych takich ze swoją
                orientacją.
                I mam wrażenie, że cały ten krzyk wydziera się z gardeł rzekomych
                homoseksualistów.
                • kla-ra Re: Akcja jest skierowana przeciwko Kaczynskiemu 09.06.05, 08:37
                  Moim skromnym zdaniem kazda taka akcja jest w Polsce bardzo potrzebna.
                  Przemarsz homoseksualistow jak najbardziej.
                  Jeszcze nie tak dawno w Polsce rak byl tematem tabu,a rak piersi tematem
                  zamknietym w scianach wlasnych domow.
                  Dzieki grupce ludzi,ktorzy zaczeli glosno mowic o swojej chorobie rak przestal
                  byc tematem wstydliwym.
                  Mysle ze dobrze o tym Wszyscy wiemy.
                  Homoseksualisci w Polsce,a przez pana Kaczynskiego w szczegolnosci traktowani sa
                  jak zaraza i podludzie.
                  Czy tego chcemy?!
                  • regine Re: Akcja jest skierowana przeciwko Kaczynskiemu 09.06.05, 10:19
                    Dlaczego ,pewana grupa ludzi nie może sobie w kolorowym pochodzie
                    przejść ,ulicami miasta???Mogą to robić wszyscy ,tylko nie "oni",
                    Wiele,osób wśród nas,jest innych .Czy mamy ich za to karać???.Bo to
                    homoseksualiści ,bo to ,inwalidzi ,bo Żydzi ,bo Wietnamczycy?
                    Popieram i popierałam zawsze "inność".Bo czy mam zabronić wnuczce zabawy
                    w przedszkolu z Murzunem ,bo jest czarny,lub Żydóweczką,bo mówi po hebrajsku .
                    Też jestem za legalizacją związków homoseksualnych,choćby ze względu na
                    wspólność majątkową .Dlaczego :geje,lezbijki,Żydzi ,są u nas tak prześladowani
                    za swoją inność .Żyją i pracują wśród nas ,nawet nie wiesz, fifty-fify ,komu
                    czasami podajesz rękę,witając sięsmile))Więcej tolerancji!!! Taka parada nikomu
                    nie zaszkodzi.Polecam nmiej tolerancyjnym stary film :"Filadelfia".
                    Mój mąż ,żyjąc z okaleczoną pooperacyjnie twarzą (rak),wśród sąsiadów,też był
                    traktowany,jako inny,bo nie mówił wyraźnie ,bo oszpeconą miał twarz...
                    Po co komu taki człowiek ,więc co może tych o innej orientacji-wypędzić z kraju.
                    A czy my nie jesteśmy dla nich inni????Właśnie przez nietolerancję....
                    • hania48 Re: Akcja jest skierowana przeciwko Kaczynskiemu 09.06.05, 15:17
                      Regine - do tych do niedawna odrzucanych, nietolerowanych społecznie,zaliczyć jeszcze należy: panny z dzieckiem, stare panny, (dlaczego nie starzy kawalerowie?),chorych psychicznie: neurasteników, z depresjami, nerwicami - czy dla nich wszystkich, i tych przez Ciebie wymienionych mielibyśmy tworzyć getta? - to pytanie do fifty-fifty. To proponuję też rudych i łysych! I cyklistów też!
                      Wiktorio - w PRL-u też byli homoseksualiści, lecz ukrywali się, bo system ich ścigał, a społeczeństwo nie tolerowało.
                      • takanietaka Re: Akcja jest skierowana przeciwko Kaczynskiemu 09.06.05, 16:11
                        OCZYWIŚCIE ŻE BYLI ZAWSZE !A w starozytnej grecji to nawet było
                        popierane ,przynajmniej w wypadku mędrców i "intelektualistów"poniewaz uwazano
                        związek z mężczyzna za bardziej duchowy i "wyższy" ,poniewaz z nim równiez
                        mozna i porozmawiac(!!!-jak widzicie kobiety nie były przewidziane do dysput i
                        rozmowy!)..no ....no...
                      • fifty_fifty12 Lecz sie kobieto.... 10.06.05, 04:26
                        Ja pisze o pedalach, a Ty mi wyjezdzasz z innymi sprawami. Co sie z Toba dzieje?
                    • fifty_fifty12 Dlaczego mierzysz jedna miarka Zyda i pedala? 10.06.05, 04:23
                      Chyba cos Ci sie pomylilo? Pokaz mi w Biblii czy Koranie czy w innych swietych
                      ksiegach, ze pedal to brzmi dumnie.
              • regine Re: Akcja jest skierowana przeciwko Kaczynskiemu 09.06.05, 16:09
                A wymień,Fifty-fifty ,co pan prezydent Kaczyński,zrobił dla samej stolicy,
                nie warszawki...Nic, zupełnie nic, tyle pieniędzy unijnych co dostała Warszawa,
                wróciło do Unii,bo nie mieli,żadnego planu aby je porządnie wydać .
                A jakie są potrzeby stolicy-kto tam żyje ten wie...
                Wiem co piszę,ale to temat -rzeka.Dziękuję za takiego preezydenta...
                Warszawy nie dopilnował, a tu raptem dostanie Polskę, do rządzenia.
                Więc, niech zostawi Paradę w spokoju.Ona nikomu krzywdy nie zrobi,dlaczego mamy
                ukrywać,że i w Polsce są "inni".Nie wybielajmy się zanadto,jesteśmy
                miejscami "brudni", trzeba się do tego z podniesioną głową przyznać...
                • natla Re: Akcja jest skierowana przeciwko Kaczynskiemu 09.06.05, 19:09
                  Reginko, o co Ty mnie posądzasz..........
                  Temat interesujacy, a podejście do niego jeszcze bardziej. Różnice w poglądach
                  zupełnie naturalne i każdy mam prawo je przedstawić.
                  Tylko mi się nie pokłóćcie wink)))))))))))))))
                  Nie mam nic przeciwko odmienności, to natura. Niech sobie żyją normalnie
                  w związkach (małżeńskich i jak tam zwac), niech bedą normalnie z nami
                  w społeczeństwie. Podobnie jak dziewczyny wyżej, poznałam kilka osób
                  o omawianej orientacji i mogę o nich mówić tylko dobrze, co nie znaczy , że to
                  same ideały, podobnie jak wśród hetero.
                  Wolałabym jednak, aby znalazł sie inny - niż parady - sposób na normalność ich
                  egzystencji w społeczeństwie. Pewnie nie ma i jest to jedyny sposób
                  na "otrzskanie" ludzi z problemem, taki malutki, jednokierunkowy "kaganek
                  oświaty".
                  Problemu p. K. nie bedę poruszać, bo..nie ręczę za siebie. Taki polski
                  zaścianek.
                  • regine Re: Wyjaśnienie....jak kto uważa... 09.06.05, 19:33
                    Ja Natlo,temat wyczerpałam już!!!Nikt tu się nie będzie kłócił, bo nie widzę
                    powodu ,każdy ma prawo do wyrażenia swojej opinii.Pana K.niepotrzebnie
                    ruszyłam ,bo nie warto było...Bo temat,tej dyskusji zawarty jest w wątku...
                    O nic Ciebie nie posądzałam ,po prostu nie wiedziałam, jaka będzie reakcja
                    innych osób.Są różne tematy,ten uważałam,że będzie ciekawy .Jesteśmy tutaj
                    wszyscy,dorośli,niejedno przeszliśmy,więc i każda wypowiedź może być słuszna...
                    Nie ma przymusu,żadnego, do śpiewania,jednym głosem...To proszę traktować jako
                    wyjaśnienie...
                    • natla Re: Wyjaśnienie....jak kto uważa... 09.06.05, 19:53
                      Reginko, ja Cię naprawdę kiedyś zabiję wink))))))))))))))))))))))))))))))))
                      Znowu się tłumaczysz?????? ))))))))))))))))))))))))
                      Fakt, zapomniałam wink)))))) dodać po pierwszym zdaniu.
                      Świetny temat, bo problem aktualny, a na pewno jest to jeden ze
                      sposobów "otrzskania" się z tematem, dla wielu ludzi ciągle jeszcze "tabu".
                    • felinecaline Re: Wyjaśnienie....jak kto uważa... 09.06.05, 19:54
                      "U mnie" (250tysieczne miasto w poln-zach Francji) takie parady odbywaja sie od
                      wielu lat, nikogo to nie kluje w oczy, dla ludzi jest jeszcze jedna okazja do
                      zabawy, homoseksualistow traktuje sie zwyczajnie jak kogokolwiek innego,
                      istnieje prawnie zagwarantowany system zwiazkow (PACS) tych osob rownowazny
                      malzenstwu lub konkubinatowi ale nie utozsamiany z malzenstwem. I to moim
                      zdaniem jest zdrowe.
                      • danurn Re: Wyjaśnienie....jak kto uważa... 09.06.05, 22:43
                        Parę dni temu przeczytałam,że odsetek osob homoseksualnych w Polsce waha się od
                        5-15%. W to nie wierzę. Czy potraficie sobie wyobrazić waszą reakcję na wieść o
                        tym ,że wasze dziecko jest gejem lub lesbijką? A życie tych osób, to wieczne
                        kamuflowanie się, odrzucenie przez rodzinę, jakże częste?
                        • takanietaka Re: Wyjaśnienie....jak kto uważa... 09.06.05, 23:53
                          No własnie moze mniej będzie tego kamuflowania i zakłamania ?A
                          odsetek "gejów "jest ponoć wszędzie taki sam-około 15%..nie ma róznicy czy to
                          polska czy inny kraj.
                        • hania48 Re: Wyjaśnienie....jak kto uważa... 10.06.05, 00:00
                          Wiktorio - Mój brat cioteczny(już nieżyjący)był homoseksualistą. Część rodziny wiadomość o tym przyjęła z dezaprobatą, ale nikt go nie odrzucał, nawet jego rodzeństwo (7) i matka. To było najmłodsze dziecko i traktowane trochę z pobłażliwością, chociaż jako jedyny z rodzeństwa zdobył wyższe wyształcenie i pracował na uczelni. A muszę dodać, że jego rodzice i większość rodzeństwa, to prości ludzie, rolnicy.
                        • regine Re: Wyjaśnienie....jak kto uważa... 10.06.05, 00:12
                          Nie wiem Danusiu,jaka byłaby moja reakcja...naprawdę.
                          Ale zawsze z dziećmi swoimi miałam bardzo dobry kontakt.
                          Tak trwa do dziś.Żadnych tematów tabu,nigdy nie było.Jestem osobą bardzo
                          tolerancyjną,otwartą.Więc myślę,że pogodziłabym się ,bo to moje dziecko smile)
                          A,że inne,no cóż.Też byłaby pełna akceptacja.Gorzej z naszym społeczeństwem...
                          Tak tu byłby problem....z akceptacją.Na mnie zawsze dzieci mogły liczyć i nigdy
                          by się nie zawiodły...Wychowałam je też tak samo.Z czego jestem dumna.
                          Powiem Ci jedno,wierz, te procenty mówią prawdę, a mogą być jeszcze zaniżone....
    • fifty_fifty12 Pedal w rodzinie to problem, obcy na ulicy OK 10.06.05, 04:33
      Dulszczyzna!!! Wszystkim tym liberalkom zycze 15 % pedalstwa w ich rodzinach.
      Komus zalezy aby "rozpieprzyc" tradycyjne wartosci...
      Ps. zenujace, ze na tym forum pojawily sie takie glosy. Ale to dobrze, niektore
      paniusie odkryly sie nieco. No i jeszcze ktos.
      • axsa Re: Pedal w rodzinie to problem, obcy na ulicy OK 10.06.05, 07:42
        Fifty, jakim prawem tak do mnie piszesz.
        Dlaczego nie wolno mi powiedzieć tego co wiem na pewno.
        Homoseksualizm to nie zboczenie, na pewno nie!!!
        A słowo "pedał" jest nie na miejscu.

Jak się poczujesz jak dotknie Cię dyskryminacja z powodu jakiejś ułomnosci??
      • danurn Re: Pedal w rodzinie to problem, obcy na ulicy OK 10.06.05, 09:58
        Fifty- fifty - odpowiadam, ty naprawdę uważasz,że to jest wybór? Z tego co się
        czyta to z tym się człowiek rodzi. Co jest nie w poprządku, to to,że tacy
        ludzie celem kamuflaży i obsługi, zakładają rodziny, by się kryc i
        unieszczęśliwiają Bogu ducha winnego partnera, związki się po czasie
        rozpadają, cierpią dzieci. A czasem najgłośniej protestują zainteresowani? Są
        najmniej tolerancyjni.
        • regine Re: Pedal w rodzinie to problem, obcy na ulicy OK 10.06.05, 11:59
          Gazeta.pl > Kraj > Informacje Piątek, 10 czerwca 2005

Nałęcz: jutro będę gejem

Tomasz Nałęcz
          Fot.Dariusz Kulesza / AG

ZOBACZ TAKŻE

• Ratusz nie godzi się na Wiece Równości (09-06-05, 23:11)
          • Warszawska Parada Równości 2005 - raport

pi, PAP 10-06-2005, ostatnia aktualizacja 10-06-2005 11:39

Wicemarszałek Sejmu Tomasz Nałęcz (SdPl) zapowiedział, że 11 czerwca weźmie
          udział w Paradzie Równości

- Choć nie ukrywam swojej orientacji seksualnej, jestem heteroseksualny, to
          jutro dla prezydenta Lecha Kaczyńskiego i dla wszystkich osób nietolerancyjnych
          w Warszawie będę gejem" - powiedział wicemarszałek Nałęcz dziennikarzom w
          Warszawie podczas konferencji "Różni, ale równi. Geje i lesbijki w Polsce i
          Unii Europejskiej". Rozpoczęła ona Dni Równości, poświęcone informacji o
          sytuacji osób homoseksualnych w różnych sferach życia społecznego, zawodowego i
          politycznego.

Prezydent Warszawy Lech Kaczyński zakazał Parady Równości, ale środowiska
          homoseksualne zapowiedziały, że się ona odbędzie.

- Będę pod Sejmem, by zademonstrować swój sprzeciw wobec łamania konstytucji i
          praw obywatelskich przez prezydenta Warszawy. Z szacunku dla polskiej historii,
          pewnej tolerancji, szacunku dla odmienności powinno być pod Sejmem jutro wiele
          osób - dodał Nałęcz.

Swój udział w Paradzie Równości zapowiedziała również wicepremier Izabela
          Jaruga-Nowacka.

• natla Re: Fifty_fifty2 10.06.05, 12:17
        Fifti zaskoczyłeś mnie niesamowicie. Nie brakiem tolerancji, bo to jest sprawa
        zupełnie prywatna i nic nikomu do tego, każdy ma prawo do własnego zdania, ale
        sposobem dyskusji. Określenie "paniusie" jest conajmniej niegrzeczne, choć
        przyjmuję, że pisałeś to wkurzony.
        Czyżby Dulska była liberałką????wink)
        A stwierdzenie "Pedal w rodzinie to problem, obcy na ulicy OK" może być po
        części prawdziwe, ale dlatego, że właśnie "ulica" nie rozumie homoseksualizmu,
        i taki człowiek czuje sie zaszczuty. Nie chciałabym, aby to spotkało kogoś
        bliskiego właśnie z braku tolerancji czy zrozumienia.
        I nie życz naszym forumowiczkom 15 % homoseksualistów w rodzinie,bo to tak,
        jakbyś życzył 15 % np osób chorych na wrodzoną epilepsję. Ta choroba też jest
        jeszcze w społeczeństwie w dużej mierze nie tolerowana.
        Jezeli potrafisz przyjąć, że to choroba, (choć nie wiem czy odmienność należy
        nazywać chorobą, może lepiej uwarunkowaniem genetycznym) to może poczytaj
        jeszcze raz co napisały dziewczyny. Mam nadzieję, że jednak zrozumiesz
        problem......a przynajmniej pozwolisz nam mieć odrębne zdanie od Twojego.
        • axsa Natla 10.06.05, 13:04
          To na pewno nie jest choroba, nawet nieuleczalna.
          Po prostu tak jest i już.

Są też homoseksualiści "nieświadomi" swojej inności.
          Wychowani na hetero, zaprzęgnięci w taki kierat, czują, że z nimi coś nie tak,
          nie ze wszystkim sobie radzą, ale nie wiedzą, gdzie tkwi przyczyna.
          Jest jeszcze mnóstwo odmian tej przypadłości autentycznej.
          Sa jednak też osoby, które z różnych powodów tak wybrały.
          Młodzi niebogaci mężczyżni stają się męskimi prostytutkami, a kobiety z braku
          męskiego towarzystwa stają się partnerkami lesbijek.
          Zagmatwane to i trudne, ale tak jest.

Powtarzam, nie widze powodu do manifestowania inności, ale uznaję ją i nie mam
          nic przeciwko takim ludziom.
          Czasem piszę na forum, którego twórcą jest człowiek o odmiennej, ode mnie,
          orientacji seksualnej. Sam o tym pisze i nikt go nie szykanuje, a forum rozwija
          się interesująco.
          • natla Re: Natla 10.06.05, 13:34
            A wiesz, że ja też piszę czasem na tym forum, a jego szefa bardzo lubie? smile

Natomiast dałas mi do myślenia......chypa poczytam więcej o homoseksualiźmie.
        • fifty_fifty12 Natalko, to idz na parade z haslem CHORZY LUDZIE 11.06.05, 06:48
          Parada chorych...O taka nazwa parady podoba mi sie. Jaka to Parada Rownosci?
          Niech zrobia sobie zlot w jakims ...No zadne miasteczko ich nie przyjmie. W
          lesie ,na plazy. Q-Francuski ciag dalszy- parady im sie zachciewa. Niech robia
          sobie co chca, ale pod wlasna kolderka. Slowo MALZENSTWO dla obojniakow?
          PEDALZENSTWO i LESBOZENSTWO o prosze bardzo.
          • natla Re: Natalko, to idz na parade z haslem CHORZY LUD 11.06.05, 10:34
            Nie chciałeś zrozumieć tego co napisałam, szkoda.
            A ja Ci nawet napiszę, ze jestem nieco bardziej reformowalna od Ciebie i po
            przeglądnieciu literatury już nie jestem w 100% pewna, że to choroba, ale mimo
            wszystko coś, z czym się człowiek rodzi. Wykładów tu nie bedę robiła , bo każdy
            sobie może poczytac.
            Zakładam oczywiście, że dyskutujemy tu o typowym homoseksualiźmie, a nie o jego
            wydaniu w prostytucji czy innych przypadkach, które też się zdarzaja u hetero.
            Myślę, ze dyskusje (z Twojej str. niepotrzebnie napastliwą) możemy skończyć, bo
            i tak z niej nic nie wynika, poza moim dokształacaniem sie w temacie.
            A swoja drogą, ciekawa jestem czy Ty kiedykolwiek coś na ten temat neutralnego
            poczytałeś.........
            • natla Re: ....i jeszcze jedno........... 11.06.05, 10:54
              ............dlaczego wmawiasz nam, że my idziemy z hasłem na ustach: "pedał, to
              brzmi dumnie"?. Jeżeli tylko tyle wyczytałeś z naszych argumentów, to znaczy,
              że nas dokładnie nie czytasz.
              A czy tematem zastępczym bedzie homoseksualizm, czy podatki, czy coś tam
              innego, to jasne, zawsze tak było, jest i pewnie będzie.
              Cały szum zaczał robić Kaczyński - głosy wyborców - ten wspaniały, jak uważasz,
              polityk. A my i tak nie mamy na kogo głosować i tematy zastępcze tego nie
              zmienia.
              • natla Re: ....i jeszcze jedno........... 11.06.05, 11:40
                miasta.gazeta.pl/warszawa/8,34889,2728125.html
                • regine Re: ....i jeszcze jedno........... 11.06.05, 13:35
                  Kara za nazwanie policyjnego konia... gejem

Pewien student z Oxfordu spędził noc w areszcie i będzie musiał zapłacić
                  grzywnę za obrazę policyjnego konia, któremu zarzucił... homoseksualizm.

Jak informują w środę brytyjskie media, 21-letni Sam Brown, który świętował z
                  kolegami zakończenie sesji egzaminacyjnej, zażartował sobie na widok dwóch
                  konnych policjantów, wołając do jednego z nich: "Kolego, mam nadzieję, że nie
                  przeszkadza ci, że twój koń jest gejem".

Policjant, którego konia obrażono, dał niezbyt trzeźwemu studentowi szansę,
                  żądając od niego wycofania obraźliwych słów. Kiedy Brown odmówił, policjanci
                  zakuli go w kajdanki i odstawili na posterunek, gdzie całą noc przesiedział w
                  celi. Wypuszczono go rankiem następnego dnia, nakładając na niego grzywnę
                  wysokości 90 funtów szterlingów.

Student powiedział mediom, że reakcję policjantów uważa za przesadną i dodał,
                  że o ile wie, "konie wcale nie są takie drażliwe".
                  TRZEBA UWAŻAĆ!!! NA TO CO SIĘ MÓWI, NAWET DO KONIA.
                  NIE WSPOMNĘ O LUDZIACH!!!!

• takanietaka Re: ....i jeszcze jedno........... 11.06.05, 14:30
                    Dobre!!!hahahahahahaah!
                    • regine Re: ....i jeszcze jedno........... 11.06.05, 14:35
                      serwisy.gazeta.pl/kraj/1,34308,2761347.html.
                      Zdanie Kościoła,na temat homoseksualizmu.Nie osoby ,która się wypowiada,tylko
                      KOŚCIOŁA.....
                      • natla Re: ....i jeszcze jedno........... 11.06.05, 16:07
                        Reniu, niiiiiiiiii ma.....
                        • regine Re: ....i jeszcze jedno........... 11.06.05, 18:31
                          No w szoku jestem ,usunięto !!!!!
                          Czyli cenzura czuwa!!!!
                          • regine Re: ....i jeszcze jedno...........NATLO!!!! 11.06.05, 18:49
                            No pisze wyraźnie ,że ta strona, została czasowo usunięta.
                            Zajrzeć do archiwum, też nie można...Bo aż, zaskoczna mile byłam,tym
                            co w tym artykule przeczytałam....A mówią ,że ...a mniejsza z tym .Chyba nie
                            podejrzewasz,że wkleiłam link z artykułu, którego nie było...smile))))
                            • natla Re: ....i jeszcze jedno...........NATLO!!!! 11.06.05, 19:27
                              Nieeeeeeeeeeeeeeeeeeeee!!!!!!!!!!!!!!!!!! Nie podejrzewam !!!!!!!!!!!!!!
                              Znowu się tłumaczysz???? wink))))))))))))))

Może ją aktualizują, abo cóś..............
                              • regine Re:Do Natli !!!Już jest artykuł -skopiowałam!!!!! 11.06.05, 21:04
                                Dominikanin z Warszawy broni Parady Równości

ZOBACZ TAKŻE

• Demonstracja przeciw Kaczyńskiemu (10-06-05, 21:23)

Rozmawiał Mikołaj Lizut 11-06-2005, ostatnia aktualizacja 10-06-2005 20:16

- Mnie parada gejów i lesbijek aż tak bardzo nie interesuje, dopóki nikt nie
                                stara się bez powodu jej zakazać. Kościół przeciwstawia się wszelkim przejawom
                                dyskryminacji homoseksualistów

Mikołaj Lizut: Czy prezydent Warszawy Lech Kaczyński dobrze zrobił, zakazując
                                Parady Równości?

O. Tadeusz Bartoś*: Nie. Jego decyzja bardzo mnie niepokoi. Argumenty, które
                                przedstawił, są niezgodne z podstawowymi prawami obywatelskimi w demokratycznym
                                państwie. Polska przez wiele lat walczyła o wolność słowa i swobodę
                                manifestowania poglądów.

W ustach Księdza brzmi to dziwnie. Czyż Kościół nie uważa homoseksualizmu za
                                zło?

- To zbitka myślowa, która powoduje wiele szkody. Kościół broni osoby
                                homoseksualne, przeciwstawia się wszelkim przejawom ich dyskryminacji. Mówi o
                                tym wyraźnie Katechizm. Co więcej: wcale nie wychodzi z założenia, że
                                homoseksualizm jest chorobą czy dewiacją. Czytamy w nim, że wiele osób ma
                                głęboko zakorzenioną i skłonność homoseksualną, a więc nie ma tam mowy o
                                nakłanianiu gejów i lesbijki do leczenia.

Oczywiście Kościół nie powstał dzisiaj, a co za tym idzie, nadal jest w nim
                                tradycja biblijna, która praktyki homoseksualne nazywa grzechem. Podkreślam -
                                praktyki. Oznacza to, że Kościół zachęca homoseksualistów, którzy są wierzący,
                                do czystości. Ale o potępieniu homoseksualistów nie ma nigdzie mowy.

Kościół nie zachęca gejów do leczenia?

- Nie, choć tak twierdzą niektórzy duchowni. Jak można leczyć homoseksualizm,
                                skoro nie znamy jego przyczyn? Można robić im pranie mózgu, próbować ich
                                przeprogramowywać na orientację heteroseksualną, ale to nie jest przecież
                                leczenie. Hasła typu: "Homoseksualizm trzeba leczyć" przywodzą na myśl masowe
                                reedukacje obywateli w systemach totalitarnych.

Katechizm podkreśla, że homoseksualizm na ogół nie jest niczym zawiniony. Po
                                prostu człowiek w okresie dojrzewania odkrywa pociąg do osób tej samej płci.
                                Tak przeżywa własną seksualność i tak będzie ją przeżywał do końca życia.
                                Trzeba to przyjąć do wiadomości i nie wolno ich za to dyskryminować.

Homoseksualiści, szczególnie w Polsce, a zwłaszcza na prowincji, są narażeni na
                                wiele krzywd i upokorzeń. Muszą się ukrywać. Są to ludzie często dotkliwie
                                poranieni przez okrucieństwo swego środowiska. Kościół powinien stawać w ich
                                obronie.

Nie twierdzę, że kultura homoseksualna powinna dominować we wszystkich
                                przekazach medialnych, ale uważam, że ci ludzie mają prawo żyć publicznie,
                                zachowywać własną tożsamość i nie być za to potępiani.

Czy homoseksualista może być dobrym katolikiem?

- Wobec Boga każdy jest równy, niezależnie od tego, czy jest hetero, czy
                                homoseksualistą. Dla geja, który jest katolikiem, jego orientacja jest
                                potwornym dodatkowym brzemieniem, ponieważ nauczanie moralne Kościoła nakazuje
                                im seksualną wstrzemięźliwość. Dlatego uważam, że jest głęboki sens w tworzeniu
                                specjalnych duszpasterstw dla osób homoseksualnych. Oni powinni czuć, że w
                                Kościele jest dla nich miejsce, że Kościół ich nie odrzuca.

Zwłaszcza że problem homoseksualizmu może dotyczyć również księży.

- To prawda. Z badań na duchowieństwie amerykańskim z lat 60. wynika, że liczba
                                osób homoseksualnych wśród duchownych jest kilka razy większa niż średnia w
                                społeczeństwie. To zresztą logiczne. Osoba wierząca o skłonnościach
                                homoseksualnych wie, że i tak nie założy rodziny, więc często znajduje
                                powołanie w życiu konsekrowanym.

Czy Parada Równości to próba konfrontacji z Kościołem?

- Nie zauważyłem, żeby któryś jej organizatorów starał się zwalczać Kościół.
                                Raczej są chętni do rozmowy, chcą przekonywać do swojej racji. Zresztą - jako
                                mniejszość - nie mają innego wyjścia. Chcą przełamać niechęć, wrogość i strach
                                wobec ich środowiska. To są dobre intencje.

W zeszłym tygodniu ks. Dariusz Oko na łamach "Gazety" wygłosił przeciwny
                                pogląd.

- Ten artykuł był dla mnie zaskakujący. Znam ks. Oko i pamiętam jego dawne
                                poglądy w zupełnie innym duchu. To, co teraz on głosi, można określić mianem
                                nagonki i denuncjowania homoseksualistów. Stara się ich skojarzyć z czymś jak
                                najgorszym, posługując się tak zwaną wiedzą potoczną. Abstrahując od
                                nieprawdziwych twierdzeń, np. że homoseksualizm jest równy nekrofilii, czy
                                większej skłonności gejów do przestępstw na tle seksualnym, to język ks. Oko
                                nie jest językiem Ewangelii. Ten artykuł był dyskryminujący i bardzo mnie
                                zabolał.

Nie boi się Ojciec, że głosząc takie poglądy, narazi się innym księżom?

- Nie, bo zdrowy rozsądek nie jest w Kościele aż tak rzadkim zjawiskiem.
                                Przecież są różne idee, które ludzie mają prawo głosić, choć nie są to poglądy
                                przeze mnie podzielane. Mnie parada gejów i lesbijek aż tak bardzo nie
                                interesuje, dopóki nikt nie stara się bez powodu jej zakazać.

*O. Tadeusz Bartoś wykłada filozofię w Kolegium Filozoficzno-Teologicznym oo
                                Dominikanów w Warszawie

Wydrukuj Wyślij znajomym Podyskutuj na forum

• natla Re:Do Natli !!!Już jest artykuł -skopiowałam!!!!! 11.06.05, 21:56
                                  Dzięki. I znów sie czegoś dowiedziałam, a mianowicie, że nie znamy tak naprawde
                                  źródła homoeksualizmu. Juz kilkakrotnie w tych dniach spotkałam się
                                  z wykluczeniem choroby.
                                  A może wszyscy mamy w sobie ten gen od wieków powstały na skutek mutacji i on
                                  się osobniczo ujawnia lub nie. Tak jak mamy np. geny raka, które u jednych się
                                  odblokowują, a u innch nie? Ot, tak sobie dywaguję........
                                  A może Ktoś celowo tak urządził ten świat, żeby bronić Ziemię przed
                                  przeludnieniem.......a co...trochę sf nam się przyda też.....smile
                            • axsa Reginko 11.06.05, 21:06
                              nie miałaś przywidzenia a ni nic podobnego.
                              Czytałam ten artykuł, skopiowałam link, zeby wkleić tutaj.
                              Coś mnie oderwało i zapomniałam o tym.
      • hania48 Re: odpowiedź dla Fifty_fifty 10.06.05, 12:54
        Fifty_fifty - Chłopie, rozbawiłeś mnie! Czy Ty się zastanowiłeś nad tym co piszesz? "Komuś zależy aby rozpieprzyć tardycyjne wartości" - czy Ty sądzisz, że jeżeli homoseksualiści nie będą posiadali żadnych praw, co więcej będą karani lub przymusowo "leczeni" - to stworzą tradycyjne, wartościowe rodziny, tak jak Ty je rozumiesz? - Twoja naiwność w tej mierze jest porażająca! To nie jest tak, że teraz homoseksualistów teraz jest więcej - byli zawsze, ale ukrywali się, w mediach temat by tabu - więc tzw. szeroka publiczność nic o tym zjawisku nie wiedziała!
        Wyrażasz zadowolenie, że "niektóre paniusie odkryły się nieco" - to co? Po zwycięstwie jedynie słusznej patrii - będziecie te "paniusie" karać, zabierzecie komputery i internet, a może eksterminować za niewłaściwe poglądy????

Wiesz, nie chciałabym Cie obrazić - ale mam wrażenie, że większość panów, wrogo ustosunkowana do homoseksualistów - mężczyzn, czuje się zagrożona w swojej męskości, a niektórzy, być może w wyniku wychowania i presji środowiska,nawet przed sobą nie chcą dopuścić myśli, że ta skłonność ich też dotyka. I są nieszczęśliwi. I oni osobiście i założone przez nich rodziny! To zagrożenie męskości pewnie jest u niektórych panów tym większe, że spora część kobiet jest mniej lub bardziej samodzielna, potrafi się sama utrzymać, że przestała wpatrywać się w domowego mężczyznę jak w boga, a oczekuje raczej traktowania partnerskiego. Bo obawiam się, że Twoje tradycyjne rozumienie rodziny, zakłada całkowite posłuszeństwo, uległość, podporządkowanie się kobiety "głowie rodziny", dbałość o wygodę mężczyzny i brak w stosunku do niego wszelkich wymagań po za ewentualnie, dostarczeniem środków na życie. Może pocieszy cię taka myśl: im mniej panów heretoseksualnych - tym większe szanse na zdobycie kobiety mają pozostali?!?! W myśl zasady - jak się nie ma co się lubi, to się lubi co się ma? Bo mimo wszystko większość pań lubi mężczyzn!
        • takanietaka Re: odpowiedź dla Fifty_fifty 10.06.05, 14:30
          BRAWO HANIA!-z ust mi to wyjęłaś!A w ogóle to robic wielki problem z tego "kto
          w co i którędy"zamiast mówic o innych waznych cechach ludzkich takich jak
          uczciwośc,dobroć i tolerancja ,choćby ...to smieszne.Oczywiście że dla naszgo
          gatunku i jego przedłuzenia to najlepsi sa heteroseksualni i to płodni.Ale
          gdy rozmawiamy o indywidualnym ,pojedyńczym człowieku ,jego szczęściu i
          miejscu w społeczeńswie.....................................no to ..zupełnie
          inna sprawa
          • mira54 Re: odpowiedź dla Fifty_fifty 10.06.05, 18:17
            Calkowity brak tolerancji... Takich ludzi w naszym
            demokratycznym kraju, spotyka sie jeszcze bardzo wielu.
            Moze z czasem zmienia swoje poglady. Pozwolmy kazdemu
            zyc wedlug jego woli i przekonan. Rodza sie "inni"
            i nie mozemy ingerowac w ich odmiennosc. Tacy byli, sa i beda!
            I jest ich bardzo wielu na calym swiecie. Mnie ta odmiennosc
            nie razi i nie przeszkadza. Najwazniejsze, zeby byli dobrzy i uczciwi.
            A z kim kto sypia, to jest sprawa indywidualna kazdego czlowieka...
    • natla Re:Czy ktoś oglądał "Co z ta Polską"? 10.06.05, 22:10

• natla Re:Czy ktoś oglądał "Co z ta Polską"? 10.06.05, 22:19
        (znów enter sie samowolnie wypuścił wink)
        Polsat2, program jak w temacie i dyskusja (bardziej przepychanka racji) na
        temat parady. Niesiołowski, ksiadz Oko i chyba rzecznik Kaczyńskiego kontra
        piskliwa, ale niegłupia pani prof., bardzo inteligentana młoda kobieta i chyba
        homoseksualista. Tak sobie "chybam", bo niestety za późno na ten program
        wlazłam.
        Wyszło, że dalej, tak do końca, nie wiem czym naukowo naprawde jest
        homoseksualizm .......... wiem tylko , że ortodoksyjnego Niesiołowskiego nic
        nie przekona na zasadzie "nie, bo nie".
        • takanietaka Re:Czy ktoś oglądał "Co z ta Polską"? 10.06.05, 22:35
          jakos przestała to ogladac ..ten Lis zaczął byc tak stronniczy i właczający sie
          w dyskusje ..lubiłam go ..ale ostatnio widze ze jest jakby mało samodzielny ..i
          poglady ma takie jakie akurat słusznie jest mieć!
          • natla Re:Czy ktoś oglądał "Co z ta Polską"? 10.06.05, 23:22
            Pierwszy raz oglądałam tę audycję i też mi sie wydawało, że pazurek mu sie
            nieco stępił, choć przy p. T. starał sie być dociekliwy.....ale to nie Olejnik,
            czy Czajkowska....
    • fifty_fifty12 Re: Co o tym sądzicie???? 11.06.05, 06:24
      Rozmowa dwóch homoseksualistów:
      - Ty, słuchaj - jesteś gejem?
      - Jestem.
      - A masz garnitur od Armaniego?
      - Nie mam...
      - A masz chociaż buty od Gucciego?
      - Też nie mam...
      - To ty zwykły pedał jesteś!
    • fifty_fifty12 Jezeli ktos zna Warszawe, to wie gdzie jest ZOO 11.06.05, 06:36
      Tam nad Wisla jest duzo miejsca dla takich parad. Tu gdzie mieszkam w Chicago
      tez sa organizowane parady raz w roku w pierwszy weekend lata. Ale parada
      odbywa sie w dzielnicy gdzie tego plugastwa jest pelno. Czy to jest choroba to
      sprawa dyskusyjna.
      W jakiej Polsce zyjecie to nie musze Wam uswiadamiac. Aborcje i pedalow
      wyciaga sie aby odwrocic uwage od istoty rzeczy. Zblizaja sie wybory i znow
      polacy zostana zrobieni w KONIA. Proporcjonalna ordynacja wyorcza...itp itd.
      Szkoda pisac. Pedaly sa tematem zastepczym.
      • axsa Fifty, nie mieszkam w Warszawie... 11.06.05, 08:46
        ... ale i tak nie musisz mi podawać adresu ,wg Ciebie, ZOO.
        Mieszkamy w takiej Polsce, jaką udało się stworzyć naszym przodkom i nam.
        I dziwię się, że Ty z tego, jak rozumiem, "wystajacego ponad wszystko" Chicago.
        wiesz lepiej.
        Wiem, że musiałeś nam to powiedzieć, że masz nas za grupę niedorozwiniętych
        matołków, bo cóż innego można, w Twoim pojęciu, powiedzieć z piedestału - aż
        Chicago.
        Tylko po co Ty się plączesz po forum w takiej, wg Ciebie, beznadziejnej Polsce??
        Po co pauperyzujesz sie w takim, wg Ciebie, niedorozwiniętym towarzystwie??
        Wziąłes dupę w troki, a może Twoi przodkowie, umiesciłes ją tam, gdzie jesteś,
        więc pilnuj, zeby ci sie nie wymknęła spod kontroli, bo aparat wyrażania myśli
        już Ci się wymknął i niestety nie rozumiesz, że obrażasz ludzi.

I jeszcze jedno.
        Jeśli nie przywołasz swoich emocji do porzadku i jeżeli choćby zdawkowo nie
        przeprosisz, to nie licz tu na sympatyczne traktowanie.
        Gdybyś nie wiedział - myślenie ma przyszłość, a ludzie myślacy potrafią
        rewidować, oceniaC i, w miarę potrzeby, zmieniać swoje poglądy.
        • regine Re: Fifty, nie mieszkam w Warszawie... 11.06.05, 09:55
          Miłuj geja swego

Fragmenty artykułu

Kiedy prezydent Lech Kaczyński zakazał Parady Równości w Warszawie,
          uzasadniając to ochroną przestrzeni publicznej przed manifestowaniem opcji
          seksualnych, obecny akurat w Warszawie Charles Taylor – zapewne najwybitniejszy
          dziś katolicki filozof moralny i referent organizowanych przez Jana Pawła II
          sympozjów w Castel Gandolfo – zareagował wybuchem gromkiego śmiechu.

EDWIN BENDYK, JACEK ŻAKOWSKI

Wystarczy przecież popatrzeć na warszawskie billboardy, żeby się przekonać, że
          opcja seksualna jest w przestrzeni publicznej demonstrowana niezwykle
          intensywnie i niewątpliwie za zgodą władz miasta. Tyle że jest to opcja
          heteroseksualna. Trudno też sobie wyobrazić, by – jak zauważył Taylor –
          ktokolwiek zabronił demonstracji rodzin heteroseksualnych domagających się na
          przykład zasiłków dla dzieci. Nikt nie powinien więc mieć wątpliwości – i Lech
          Kaczyński specjalnie tego nie ukrywa – że chodzi tu nie o demonstrowanie
          seksualności w ogóle, lecz o to, by w stolicy nie panoszyli się geje.
          Pamiętając bezmierne zdziwienie na twarzy wielkiego filozofa warto się
          zastanowić, co taki zakaz w istocie wyraża i ku czemu naprawdę prowadzi.

W sporze o Paradę Równości stawka jest poważniejsza niż praworządność, prawa
          gejów i międzynarodowa opinia o Polsce. Nie chodzi o wybór między homo- a
          heteroseksualizmem, bo zakaz paradowania nie przywróci żadnego geja na łono
          heteroseksualnej rodziny, tak jak parada nie skłoni heteroseksualnego mężczyzny
          do homoseksualizmu. W istocie nie chodzi też raczej o zakres wolności, bo ten
          określą sądy albo trybunał w Strasburgu, ani o wizję ładu moralnego, bo ją
          kształtują sumienia, a nie decyzje administracyjne.

Nie trzeba też Parady Równości, by zetknąć się z demonstracją gejowskiej
          seksualności w przestrzeni publicznej Warszawy. Wystarczy trochę pochodzić po
          Śródmieściu, po Nowym Świecie, klubach albo firmach. Oni tu są! I się z tym nie
          kryją. W każdym razie nie kryje się wystarczająco wielu, by byli gołym okiem
          widoczni, by swym widokiem mogli kusić niezdecydowanych i drażnić
          tradycjonalistów jak zwykle zwracających uwagę raczej na ekstremistów
          nieakceptowanej grupy niż na jej umiarkowaną większość. By ich usunąć z widoku,
          wcisnąć w przymus pozorów i fałsz tradycyjnej rodziny, trzeba by cofnąć czas i
          odciąć Polskę od świata. Bo w całym wysoko rozwiniętym świecie lesbijki i geje
          są coraz bardziej widoczni.

• tesunia Re:" inna milosci" 11.06.05, 10:00
          niedawno czytalam wypowiedz naukowac,
          ktory swierdzil,ze homoseksualizm,niestety jest choroba,
          w mozgu nastapila zmiana,ktora spowodowala inna orietacje seksualna,
          kraj skandynawskie sa tolerancyjne,
          w Danii uchwalono pare lat temu,ze moga ci ludzie zawierac zwiazki malazenskie
          w kosciele,
          w szecji nie,
          tez odbywaja sie podobne parady,ale mala grupa zawsze sie znajdzie gdzie
          dochodzi do szykan i policja musi interweniowac.

znam osobiscie meska pare,naprawde sa milymi ludzimi nie wadzacym nikomu,

w rzadzie skandynawskim w grupie moderatow sa rowniez tacy,
          wsrod spikerow telewizyjnych,wsrod piosenkarzy cieszacy sie duza popularnoscia,
          • maria581 Re:" inna milosci" 11.06.05, 10:53
            Czy to wazne ze ktos jest gejem,wyznaje inna wiare,ma inny kolor skory ?Liczy
            sie tylko jakimi jestesmy ludzmi.Denerwuje mnie ze ludzie obojetnie sluchaja
            jak ktos katuje za sciana dziecko a kiedy usiluje zebrac chetnych ktorzy razem
            ze mna beda interweniowac slysze "nie wtracaj sie".Ci sami ludzie obrzucaja
            blotem kazdego ktory odwazy sie byc inny niz oni sami.
        • fifty_fifty12 Nie bedzie pedal plul nam w twarz....nawiazujac do 12.06.05, 10:50
          Niestety stad lepiej widac. Po co lapac wszystko co najgorsze z tego ZACHODU ???
          Najblizsze wybory pokaza gdzie jest Polska. I wiem, ze trudno bedzie wyczyscic
          te stajnie...
          Reszte daruje sobie Pozyjemy - zobaczymy.
    • fifty_fifty12 Tak to widza za Atlantykiem. 20.06.05, 04:59
      Re:Retongue_outarada kochajacych inaczej sad

Re : #1030655177
    • fifty_fifty12 Przepraszam za upierdliwosc... 24.06.05, 06:51

• Re: wolnosc osobista,a zakaz parady
      adas49 02.06.2005 16:15 + odpowiedz

0kowita napisała:
      > Ouimet, gdzież Twoja tolerancja dla inności ???

Wedlug mnie homoseksualizm to nie jest odrebnosc seksualna jak probuja narzucic
      media. To zboczenie. Po prostu.

A co byscie powiedzieli na parade gwalcicieli? Parade pedofili? Parade
      skopofilow? Parade ocieraczy? Parade zameznych onanistow? Parade
      ekshibicjonistow? Parade sadystow? Parade zoofili?
      Mam wymieniac dalej?

Ps. znalazlem to na forum Jaslo.
      Ps. poniewaz wg. mnie to ciekawe spostrzezenie to polecam ten wpis
      wszystkim....nowoczesnym. Hahahahahahahahah.
      Pozdrowienia od....no tej z XIX wiecznego Krakowa.
      • axsa Co ja o tym wszystkim sądzę? 24.06.05, 07:10
        • axsa Co ja o tym wszystkim sądzę? 24.06.05, 07:11
          Tak...
          pogodę wreszcie mamy bardzo piękną.

smile))
      • malwina52 Re: Przepraszam za upierdliwosc... 24.06.05, 07:57
        Witaj fifty smile)))
        milo ze nie zapomniales o nas,
        czy u Was tez juz pelnia lata?
        duzo sloneczka zycze
        • takanietaka Re: Przepraszam za upierdliwosc... 24.06.05, 09:26
          tak ...piekny dzień słońce od rana
          • regine Re: Co ja o tym wszystkim sądzę??????. 24.06.05, 10:36
            Zaczęło się wreszcie piękne,upalne lato!!!
            Wyczekiwane chyba przez wszystkich...
            "Tyle słońca w całym mieście...popatrz..."
            Tak jak pamiętam, śpiewała A. Jantar.
            • tesunia Re: Co ja o tym wszystkim sądzę??????. 24.06.05, 10:40
              cieszmy sie ciepelkiem do puki trwa....
              by nam starczylo na jesienne wieczory i zimowe dniwink)
              • danurn Re: Co ja o tym wszystkim sądzę??????. 24.06.05, 13:16
                W poniedziałek zarezerwowałam bilety na 100-osobowy chór gejów z Bostonu.
                Koncert odbędzie się w poniedziałek, w Filharmonii Wrocławskiej. Po raz
                pierwszy w Europie i tylko trzy koncerty, pierwszy w Berlinie, drugi we
                Wrocławiu i trzeci w Pradze. W nazwie umieścili ,że gejowski, nie wiem po co.
                Mam nadzieję,że będziemy zadowoleni. W styczniu byłam na koncercie chóru
                cerkiewnego, ale tylko 10-osobowy i tylko średnio bylismy usatysfakcjonowani.
                Już widzę jak zbulwersuję Fiftego. Złość piękności szkodzi.
                • regine Re: Co ja o tym wszystkim sądzę??????. 24.06.05, 14:06
                  Nieważne KIM SĄ, ważne to CO ROBIĄ...A śpiewać, dobrze nie każdy potrafi....
                  Czytałam pochlebne opinie o ich chórze!!!
                  Więc baw się dobrze, zazdroszczę Ci, że możesz pójść i posłuchać...
                  Koncert na pewno będzie wspaniały!!!
                  Napisz, jak było, co śpiewali....
                  A niektórych,wszysto bulwersuje...
                  Więc nie ma się co przejmowaćsmile))
                  • fanka8 Re: Co ja o tym wszystkim sądzę??????. 24.06.05, 22:22
                    Ale mnie dyskusja ominęła.. Dobrze, że poczytac chociaż mogłam smile)
                    Oczywiście, moje kobitki kochane zgadzam się z Wami, a naszym przyjacielem domu
                    jest świetny facet (potencjalny członek parady) i przynajmniej hi, hi ... mój
                    małżon o niego nie musi być zazdrosny.
                    A czy Ty Fifty.. masz w garderobie "moherową beretkę"? Taki jesteś agresywny,
                    jak jej (tej "beretki") nosicielki...
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka