bryza102 21.04.06, 08:04 Czy któreś z Was było na spływie kajakowym?W te wakacje chciałabym wybrać się z wnukiem właśnie na taką "imprezę" rz.Krutynią.A może znacie jakieś ciekawe szlaki? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
krista57 Re: Turystycznie... 21.04.06, 09:33 Odpowiadam,nie nie byłam.Nie wiem też czy bym sie zdecydowała,poniewaz potrzebna jest pewnego rodzaju wprawa i silne ręce. Sam pobyt na wodzie i oglądanie przyrody jest niepowtarzalny! Na ten temat wypowie się Gosia,która jest ekspertem ,pasjonatem i przewodnikiem kajakowym.Dzięki Niej byłam kilkakrotnie w magicznych miejscach a najbardziej pamiętam trase gdy uciekalismy przed burzą.Myslałam,że snię,nie było wazne czy na czas wrócimy,liczyła sie ta niesamowita podnieta trudna do zdefiniowania. Bryzo,jeżeli jestes odważna a wnuk będzie wiosłował to tak! Odpowiedz Link
goskaa.l Spływy kajakowe 21.04.06, 11:06 Mogę się śmiało uważać za forumowego eksperta, jako że jest to mój ulubiony sposób spędzania wolnego czasu. Posiadam wymagane w naszym kraju uprawnienia do prowadzenia spływów kajakowych. Jeśli chodzi o Krutynię - to bardzo ładna i łatwa rzeka, ale jeśli żadne z was nie ma doświadczenia kajakowego, na początku możecie mieć trochę problemów. I będą to problemy typu: kto ma siedzieć z tyłu, a kto z przodu, co zrobić z tym kapokiem, jak przybić do brzegu. A także ból mięśni po rannym przebudzeniu, a w perspektywie konieczność pokonania kolejnego etapu. Nie zdziwi mnie, jeśli na jeziorach Krutyni będziecie pływać zakosami, i padniecie po Jeziorze Mokrym. Jeśli lubisz przyrodę, będzie Ci się podobać. Ale... Nie zdezydowałabym się płynąć Krutyni ani Czarnej Hańczy w pełni sezonu. Tam wtedy po prostu jest tłok!!! Jeśli zdecydujesz się na spływ zorganizowany (domyślam się, że chcesz skorzystać z jednej z ofert licznych biur zajmujących się takimi imprezami), zastanów się, (bo nie znam Twoich doświadczeń ani preferencji) czy odpowiada Ci spanie pod namiotem, czy też wolałabyś skorzystać z tzw. "wczasów kajakowych", gdzie organizator nie tylko przewozi rzeczy, ale i spanie jest znacznie bardziej komfortowe - w domkach na stanicach szlaku Krutyni. Nie muszę zaznaczać, że jest to odpowiednio droższe. Zawierając umowę z organizatorem zapytaj o uprawnienia osób prowadzących spływ: - co najmniej jedna spośród nich MUSI być instruktorem rekreacji ruchowej o specjalności kajakarstwo (jest to uprawnienie zawodowe, potwierdzane odpowiednią legitymacją z orłem w koronie, nadawane prze odpowiednie ministerstwo) - w zależności od ilości osób na spływie musi być co najmniej jeden ratownik WOPR - i dodatkowo powinna być osoba odpowiedzialna za stan zdrowia spływowiczów (lekarz, ratownik medyczny, pielęgniarka). Jeśli mam być szczera, polecałabym raczej rzekę, która ma nieco szybszy nurt, co ułatwia nieco spływanie (nie trzeba się tyle namachać wiosłem) - sądzę, że niezła byłaby Brda. Jeśli traficie na inteligentnych "przywódców stada" - czyli obsadę spływu, szybko połapiecie się o co chodzi i reszta będzie już tylko przyjemnością. Acha, nie wiem, w jakim wieku ten Twój wnuk. Raczej na żaden spływ nie namawiałabym niedoświadczonej kobiety z dziesięciolatkiem. Jeśli chcesz więcej informacji, napiszę Ci na prov mój nr telefonu. I życzę przyjemnego pływania - Gośka Odpowiedz Link
monalizab1 Re: Spływy kajakowe 29.04.15, 15:20 Spływy kajakowe na Mazowszu! Będąc mieszkańcem aglomeracji warszawskiej nie jesteś skazany na wielogodzinne wyprawy samochodem by zaznać spokoju na łonie natury, odpocząć od codziennego zgiełku i szybkiego tempa życia. Baza naszej wypożyczalnie mieści się w Radzyminie (25km od centrum Warszawy). Oferujemy spływy po wcześniej opracowanych trasach rzekami: Rządza i Bug oraz Kanałem Królewskim do Jeziora Zegrzyńskiego. Jeśli masz inną koncepcję, sam opracowałeś trasę wycieczki, dowieziemy uczestników i sprzęt do miejsca spływu. Zapraszamy www.kajaki.pro Odpowiedz Link
bryza102 Re: Gośkaaaaaaa!!!!!! 21.04.06, 11:16 z nieba mi spadłaś! Spotykamy się na privie,ok? Odpowiedz Link
malwina52 Pada deszcz - nocleg za darmo 08.06.06, 07:04 fakty.interia.pl/ciekawostki/news?inf=756262 wczoraj slyszalam, ze i u nas juz taka moda wchodzi no moze nie za darmo ale taniej, pogoda nie przyciaga turystow, wiec zaczynaja osrodki wypoczynkowe myslec nareszczie ))) Odpowiedz Link
misia007 Re: Pada deszcz - nocleg za darmo 21.06.13, 13:06 www.kajaki.wer.pl/ Jak na mazury to na Krutynię.Fantastyczne tereny do pływania. Odpowiedz Link
filip505 Re: Pada deszcz - nocleg za darmo 21.06.13, 15:40 ....kurtynia to leniwa i bezpieczna rzeka,mysle ze mozna nawet z dzieckiem na reku plynac,nie strasz goskaa,jak se musi wynajac ratownika,przewodnika i lekarza to moze taniej do pensylwenji przyjechac na delaware river,przewodnikiem bedzie rzeka, w newralgicznych punktach sa ratownicy,no i ze 100+ km splywu, w odcinkach od 10 do 20+ km, powodzenia,najgorszym doradca jest strach, Odpowiedz Link
goskaa.l Re: Pada deszcz - nocleg za darmo 30.04.15, 07:55 Filipie, zauważ że ja nie pisałam o wynajęciu kajaków i płynięciu samopas, ale o spływie zorganizowanym. Tam muszą być spełnione pewne wymagania, o których pisałam (od tego czasu zmieniło się o tyle, że instruktor rekreacji ruchowej stracił ówczesny status prawny). Nie straszyłam też, tylko realnie podawałam czego się spodziewać. A poza tym, pytanie było zadane około 8 lat temu. Odpowiedz Link
filip505 Re: Pada deszcz - nocleg za darmo 30.04.15, 21:05 .......goskaaaaaaa,gdzies ty byla przez ostatnie ....lata????, ja rozumiem ze czasem od razu trudno odpisac,ale zeby az tyle czasu potrzebowac?????, Odpowiedz Link
goskaa.l Re: Pada deszcz - nocleg za darmo 05.05.15, 07:51 Hej, Filipie, chyba nie przeczytałaś calego wątku - przecież odpowiedziałam - trzecia wypowiedź jest moja. Teraz tylko monaliza wyciągnęła stary wątek i stąd moja odpowiedź dla Ciebie. Odpowiedz Link
filip505 Re: Turystycznie... 06.05.15, 14:27 .....wiem gosiu ale przyznasz ze w tym watku tak to wyglada,jeden wpis w 2013 drugi 2015, Odpowiedz Link
kot404 Re: Turystycznie... 28.05.15, 20:16 Ech człowiek nie jest uważny, zapomina o datach...... Odpowiedz Link
kuso50 tatry weekend czerwcowy 27.05.15, 13:34 Poszukuje osoby ,która byłaby chętna na wyjazd w Tatry 4-7 czerwiec. Odpowiedz Link
mati_098 Re: Turystycznie... 08.05.23, 07:39 Jeśli planujesz www.kajaki-wigry.pl po Czarnej Hańczy, warto rozważyć również noclegi na Suwalszczyźnie, aby móc w pełni cieszyć się pięknem tego regionu. Suwalszczyzna to jedno z najpiękniejszych i najbardziej malowniczych miejsc w Polsce, oferujące nie tylko wspaniałe krajobrazy, ale także liczne atrakcje turystyczne. Podczas spływu kajakowego po Czarnej Hańczy, możesz zatrzymać się na nocleg w okolicy, aby odpocząć i przygotować się na kolejny dzień przygody na wodzie. Na Suwalszczyźnie znajdziesz wiele urokliwych miejsc do noclegu, takich jak pensjonaty, agroturystyki czy domki letniskowe. Odpowiedz Link
mati_098 Re: Turystycznie... 08.05.23, 07:41 Jeśli planujesz spływy kajakowe po Czarnej Hańczy, warto rozważyć również noclegi na Suwalszczyźnie, aby móc w pełni cieszyć się pięknem tego regionu. Suwalszczyzna to jedno z najpiękniejszych i najbardziej malowniczych miejsc w Polsce, oferujące nie tylko wspaniałe krajobrazy, ale także liczne atrakcje turystyczne. Podczas spływu kajakowego po Czarnej Hańczy, możesz zatrzymać się na nocleg w okolicy, aby odpocząć i przygotować się na kolejny dzień przygody na wodzie. Na Suwalszczyźnie znajdziesz wiele urokliwych miejsc do noclegu, takich jak pensjonaty, agroturystyki czy domki letniskowe. Tekst linku Odpowiedz Link
stasi1 Re: Turystycznie... 08.05.23, 08:49 Jak to już wypłynęło to mieliśmy na Drwęcy taką załogę że po wejściu na kajak i odbiciu od brzegu odkładali wiosła i brali się za piwo. Cały czas na nich czekaliśmy. Na Brdzie to już było gorzej, trzy kajaki utopilismy Odpowiedz Link
bento67 Re: Turystycznie... 09.05.23, 19:48 Byłam 3 razy, po jeziorze Niegocin- 10 km i dwukrotnie w okolicach Krasnobrodu. Polecam Roztocze. Byłam tam kilka razy. Odpowiedz Link
stasi1 Re: Turystycznie... 09.05.23, 23:56 Na kajakach? Na Roztoczu byłem w podróży poślubnej, bez kajaków Odpowiedz Link