graga211 10.10.06, 10:20 serwisy.gazeta.pl/kraj/1,34308,3674620.html Ja mam w rodzinie, a scislej - mialam, bo juz z tego wyrosla. Obecnie studiuje plastyke, pieknie maluje, choc troche psychodelicznie. Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
kryzar Re: ADHD 10.10.06, 10:38 a co za problem jak to dosyć niedawno jeden z ministrów/za PiS-landii/ powiedział" dać w dupę i będzie po ADHD" To nie żaden problem, teraz to wielki G zamknie wszystkich w szkołach o obostrzonych rygorach. Dziś przez radio słyszałam, że propozycja jest z internatem i odpowiednimi emerytowanymi wojskowymi. Niestety nie wyłuszczono co to znaczy odpowiedni. Pogratulować pomysłu, no ale prawica na ogół wychowuje swoje dzieci lejąc w dupę/przepraszam z wyrażenie/a potomstwo oddaje z nawiązką następnemu pokoleniu. Odpowiedz Link
uyu Re: ADHD 20.01.07, 01:14 kryzar, przez wielkie G mam rozumiec krowie czy konskie? Sprecyzuj, bo nie chce sie pomylic co do osoby )) Odpowiedz Link
skrzydlate Re: ADHD 12.10.06, 10:02 pare moich kolezanek ma takie dzieciaki, to naprawde jest wyzwanie ale sobie radzą, jedna po prostu znakomicie.. zauwazylam ze osoby takie -potem w doroslym wieku są ciekawymi ludzmi, maja troche inne podejscie do swiata i pałera takiego ze hej... sama sie zastanawiam czy nie mam jakiegos opóźnionego w rozwoju ADHD, bo mnie nosi normalnie jak pileczke pingpongową Odpowiedz Link
tofika Re: ADHD 12.10.06, 10:05 skrzydlate hihihi... podaj lapke, mnie tez czas od czasu... ))) Odpowiedz Link
malwina52 ADHD inaczej choroba niegrzecznych dzieci 18.01.07, 09:51 Problemy zaczynają się, gdy dziecko idzie do przedszkola lub do szkoły. Zaczyna sprawiać kłopoty wychowawcze, nie potrafi się dostosować do szkolnych reguł, nie spełnia oczekiwań nauczycieli. Zdarza się, że jest agresywne, nie odrabia lekcji, ze szkoły przynosi uwagi, a w domu wszczyna awantury. Jak w rodzinie Gragi dzieciaczki wyrastaja z tego w okresie dojrzewania, statystyki mowia o 70 proc., pozostali nusza z nim żyć. Przyczyny ADHD nie są w pełni znane ale znajac postepy nauki napewno i to zostanie poznane. Odpowiedz Link
krista57 Re: ADHD inaczej choroba niegrzecznych dzieci 19.01.07, 20:44 W czwartek 25.01 o godzinie 13.20 w TVP2 "Co ci dolega"- program na temat ADHD. Wg zapowiedzi "zaburzenie to ma podłoze genetyczne.Spowodowane jest brakiem równowagi między dwoma hormonami - dopaminą /odpowiedzialną za emocje i koordynację ruchow / i noradrenaliną / wydzielaną w reakcji na stres /." Odpowiedz Link
grazyna10 Re: ADHD parawan dla rodzicow 19.01.07, 23:30 Byc moze posypia sie gromy na moja glowe ale ja mam wrazenie, ze termin ADHD jest czesto naduzywany. Zagonieni, zapracowani (bo przeciez trzeba kupic plasma TV, jechac na wakacje atrakcyjniejsze niz sasiedzi...) rodzice nie maja czasu dla wlasnego dziecka. Zostawione samemu sobie dziecko, wyposazone w dobra materialne ale pozbawione ciepla i zainteresowania zaczyna wszelkimi silami sciagac na siebie uwage. Czesto sa to zachowania agresywne, a rodzice w calej swojej wygodzie zamiast dojsc skad sie to bierze i gdzie lezy przyczyna takich zachowan, stwierdzaja - bo ono ma ADHD, bez konsultacji z lekarzem. Termin znany, wrecz modny ostatnio, wiec wszyscy to akceptuja. Nauczyciele rowniez, zamiast dociekac dlaczego z jakims uczniem sa problemy, stwierdzaja - ono ma ADHD.... i wszyscy czuja sie zwolnieni z jakichkolwiek obowiazkow. Chore dziecko, moze z tego wyrosnie. Odpowiedz Link
natla Re: ADHD parawan dla rodzicow 20.01.07, 00:07 Zgadzam się Grażynko. ADHD oczywiscie istnieje i istniało, choc ja nie pamiętam kolegów z aż takimi symtomami. Jest teraz nadużywane, ale kak zwał tak zwał...nadpobudliwosć istnieje, zwłaszcza teraz i z powodów, które podajesz....głównie brak rodziców i bezstresowe wychowanie lub po prostu błedy wtchowawcze. Co nie zmienia faktu, że ADHD istnieje. Spotkałam przez 30 lat 3 uczniów nadpobudliwych. Pochodzili z rodzin niepełnych z "nniemocą" wychowawczą. Jednak pracowałam w szkole sportowej i świetnie dawaliśmy sobie rade z nadpobudliwością tych dzieci, prawie wbrew rodzicom. Dwoje z nich ukończyło studia a trzecie, najtrudniejszy przypadek, bo żadnego porozumienia z matką jest w "zawodówce" i dalej mają z nim kłopoty. Odpowiedz Link
tesunia Re: ADHD parawan dla rodzicow 20.01.07, 10:16 moja kolezanka ma takie dziecie, z poczatku niewiedzieli co i jak maja robic, po wszystkich testach/badaniach stwierdzili ta przypadlosc, dziecko umiescili w specyjalnej szkole,dali asystena,jej natomiast specyjalna komorka dala pieniadze (odszkodowanie)na odnowe domu po demolowaniu przez syna. w szkole idzie mu niezle,ma zaiteresownia wielkie astronowmia. Odpowiedz Link
graga211 Choroba i to bardzo poważna! 20.01.07, 10:56 Kiedy poznałam moją siostrzenicę, była cudownym, przemiłym 2,5 letnim brzdącem. W rok później zaczęło się z nią niedobrze dziać, aż w końcu wylądowała na ostrym leczeniu. Konna jazda i w ogóle kontakt ze zwierzętami nieco łagodziły chorobowe objawy, nie mniej ciągle były bardzo poważne problemy m.in. szkolne, które przełykała jedynie szkoła prywatna posiadająca fachowców psychologów, którzy szybko zorientowali się, w czym rzecz. (To nie było w Polsce...( ) Teraz studiuje i wygląda, że jest już OK, ale... No właśnie. Krysia zauważyła, ze "zaburzenie to ma podłoże genetyczne. Spowodowane jest brakiem równowagi między dwoma hormonami - dopaminą /odpowiedzialną za emocje i koordynację ruchów /i noradrenaliną / wydzielaną w reakcji na stres /" do czego ja skłaniam się, gdyż szwagier, jego siostra i ich matka w swych zachowaniach wyraźnie odbiegają od przeciętnej, a w rodzinie był przypadek choroby psychicznej. Matka chyba już sfiksowała, gdyż nikogo nie wpuszcza do domu, nawet własna córka ma problem odwiedzenia jej. Seniorka zawsze była „szurnięta” (tak o niej mówili znajomi), a teraz historia powtarza się – tak o jej córce i synu również zaczynają mówić ich znajomi... Nie oceniajmy więc zbyt pochopnie tzw. „niegrzecznych” czy „źle wychowanych” dzieci. To jest straszna choroba zarówno dla nich, ich rodziców jak i otoczenia. Trzeba mieć mocne nerwy albo być świętym, by pracować z takimi dziećmi. Chylę czoła przed ich wychowawcami i opiekunami. Odpowiedz Link
natla Re: Choroba i to bardzo poważna! 20.01.07, 11:28 Tak, współżycie z takimi ludźmi jest okrutnie cieżkie. Tylko właśnie....czy proste dla fachowców jest odróżnienie ADHD od choroby psychicznej (moze to jest choroba psychiczna) i od porażki wychowawczej? U Twojej rodziny została jednostka chorobowa określona jednoznacznie. Ale czy przy nieznosnych dzieciach jest to takie proste? Musiałaby sie wypowiedzić Mania. Odpowiedz Link
hanka93 Re: ADHD 20.01.07, 16:12 ADHD znika jak postawa matki do dziecka ulega zmianie ale matka nie byłaby już wtedy taką bohaterką zmęczoną dzieckiem nadpobudliwym. Matki spokojne mają spokojne ,normalne dzieci. Odpowiedz Link
mania1119 Re: ADHD 20.01.07, 18:43 Termin jest czesto naduzywany,bo co innego jest nadpobudliwosc psychoruchowa a co innego ADHD jako jednostka chorobowa.Z tego ostatniego powodu w diagnozie ADHD (nadpobudliwosc psychoruchowa z deficytem uwagi)bierze udzial przede wszystkim lekarz psychiatra,ktoremu towarzyszy psycholog..Istnieje szereg kryteriow oceny,bo temat nie jest jeszcze w pelni dopracowany.Generalnie jednak ADHD samo calkiem raczej (moze sa wyjatki) nie przechodzi,co najmniej slady ,jakies problemy,zostaja. _______________________________________________________ Owszem,Aleksander Macedoński był wielkim wodzem.Ale po co od razu łamać krzesła? Odpowiedz Link
mania1119 Re: Hanka 20.01.07, 18:54 Czemu Ty musisz jechac na ekstremach?Przez to sluszne tresci Twoich wypowiedzi sa przytloczone takimi,od ktorych kapcie z nóg spadaja i gubia się(te sluszne wypowiedzi). Mechanizm użytecznosci postawy poswiecajacej sie matki moze w wielu przypadkach odegrac kluczowa role w podjeciu lub nie leczenia/terapii.I tu masz racje.Natomiast doprawdy stwierdzenie,ze matki spokojne maja spokojne,normalne dzieci,jest duzym uproszczeniem. Odpowiedz Link
hanka93 Re: ADHD 21.01.07, 07:52 Już tu w internecie spotkałam taką matkę co swoim poświęceniem siłowo leczyła autyzm dziecka i jeszcze była dumna i cnotę poświęcenia zrobiła z tego. Zamiast leczyć tylko dzieci należy krytyczniej spojrzeć na matki jak niszczą uczucia dzieci i nie potrafią ich dać. Odpowiedz Link
graga211 Haniu... 22.01.07, 09:29 ...uważnie wsłuchaj się w to, o czym pisze Mania. Znam matki 'wariatki': nadpobudliwe, wrzeszczace, nie trzymające się żadnych reguł, a ich dzieci aż dziw - nic z matki nie mają - są ułożone, rozważne i miłe. Gdyby wszystko było takie proste, to świat nie miałby wielu problemów. Zauważ, że biel nierówna bieli, jest wiele ich odcieni. Odpowiedz Link
malwina52 płec... 22.01.07, 10:09 ADHD nadpobudliwość ruchowa częściej obserwowana jest wśród chłopców. Dziewczynki cierpią głównie na ADD, czyli są zbyt spokojne, nieobecne, pogrążone w swoich marzeniach. Odpowiedz Link
hanka93 ADHD 22.01.07, 11:11 Graga dzieci ułozone,rozważne i miłe też cierpią z powodu matki wariatki. Malwina ma dobre spostrzeżenia,pisze że dziewczynki są wtedy zbyt spokojne,nieobecne,pogrążone w marzeniach. Zawsze matka jest sprawcą zachowania dziecka.Oglądaj nianię zobaczysz postawy matek , nieraz nieświadome ale to zachowanie matek wpływa na reakcje dzieci i utrwalenie tych reakcji na całe życie nawet. Odpowiedz Link
hanka93 Re: ADHD 22.01.07, 15:26 To też dzięki matce :cytuję nie potrafimy myśleć w chwilach silnych emocji. Jeżeli u dziecka będzie się stale utrzymywał stan lęku czy przygnębienia – przykry stan emocjonalny to może on wywołać deficyt umiejętności intelektualnych. Matka wpływa na nadmierne pobudzenie ruchowe dziecka ,zahamowanie jego aktywności ruchowej jak i obnizenie sprawności inteletualnej. Odpowiedz Link
wiktoria53 Re: ADHD 18.11.07, 18:58 Od jakiegoś czasu amerykańską obsesją stał się zespół nadpobudliwości psychoruchowej (ADHD), zbiorcza nazwa wymyślona do opisania niewłaściwych, czasem destrukcyjnych zachowań dzieci. Dziś diagnozuje się go także w innych krajach, u dorosłych tak jak i u dzieci. To otworzyło rynek dla leków, którego obroty przekraczają 3 mld dolarów rocznie w USA, a w Wielkiej Brytanii mogą za 5 lat osiągnąć 101 mln funtów, jak wynika z niedawnych prognoz badaczy z uniwersytetu w Heidelbergu. Co dziesiąty amerykański chłopiec bierze jakiś rodzaj leku na ADHD. "Ponieważ ADHD nie można leczyć, tylko łagodzić jego skutki, ludzie przyjmują lekarstwa całe życie, co oznacza potencjalne kokosy dla firm farmaceutycznych“ – czytamy w zeszłorocznym raporcie firmy Medical Marketing and Media. więcej: adhd.gu.ma/ Odpowiedz Link