sagittarius954 25.09.08, 11:05 Co to jest radość życia i co możemy pod to stwierdzenie podciągnąć. Czy tylko wszystkie sprawy wywołujące uśmiech i chęć do częstego powtarzania ich Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
milata2 Re: Radość życia . 25.09.08, 11:47 Dla mnie to wewnętrzny ład, harmonia, optymizm, apetyt na życie. To nie zaburzone relacje "być" i "mieć". Radość życia przejawia się w życzliwości do ludzi i świata, do umiejętności zachwytu nad każdym źdźbłem trawy i kroplą rosy. Radość wynika z mojego wnętrza, co ważne jest to również umiejętność dawania . Zawsze mamy coś do dania drugiej osobie, a jej radość potęguje moją radość. To również umiejętność spojrzenia na siebie i innych z dystansu. Odpowiedz Link
malosia06 Re: Radość życia . 25.09.08, 12:32 Nie wiem, czy można coś dodać do Twojej wypowiedzi. Może tylko jedno - umiejętność cieszenia się tym, co przyniósł los i nierozpamiętywania negatywnych stron istnienia. Odpowiedz Link
malwina52 Re: Radość życia . 01.10.08, 09:59 Życie nie musi obfitować w wielkie wydarzenia. Codzienny obowiązek prosty i niepozorny wystarczy, by je upiększyć i uszlachetnić wtedy radość sama przychodzi. Czym dla mnie jest radość życia??? a tym, ze żadne wątpliwości dla mnie już nie istnieją, wiem co mam, wiem co chce Odpowiedz Link
natla Re: Radość życia . 01.10.08, 10:33 Obecnie dla mnie radością życia są spełnione obowiązki, a raczej nie obowiązki, a założenia. I jeszcze coś, ale nie śmiejcie się.....ruch, wysiłek fizyczny. Po długim forsownym spacerze, czy gimnastyce, jestem cudownie zmęczona i uśmiechnięta wew. i zew. jak trzeba. Mięśniak się ze mnie robi? No nie, tak źle jeszcze nie jest. Po wysiłku fizycznym mam okropną ochotę na wysiłek intelektualny. Odpowiedz Link
xy.5 Re: Radość życia . 01.10.08, 13:44 Radością mojego życia są drobne radości,wykonane na czas obowiązki, pomaganie innym,dobra książka,cisza i spokój. Odpowiedz Link
goskaa.l Re: Radość życia . 01.10.08, 14:36 natla napisała: > Obecnie dla mnie radością życia są (...) > I jeszcze coś, ale nie śmiejcie się.....ruch, wysiłek fizyczny. Cieszę się, że nie jestem osamotniona w tym względzie. Ja po prostu bez ruchu nie istnieję! Przez długie lata ruszałam sie w różny sposób, aż pojawił się mój TŻ, który z różnych powodów ma ograniczenia ruchowe. I ja też siadłam, a w ślad za tym "siąściem" pojawiły się tusza i nadciśnienie. W tym roku powiedziałam KONIEC! Nie oglądając się na nikogo chodzę na zajęcia w pobliskim (3 minuty od domu) klubie fitness i bardzo mi z tym dobrze! Tusza powoli ustępuje, a ciśnienie wróciło do normy. Odpowiedz Link
marii51 Re: Radość życia . 19.10.08, 11:52 trafiłam dziś tu na forum przed sekundką az 4 siódemki-- jak cos mi trafi się nadzyczajnego to wam opisze Odpowiedz Link
del.wa.57 Re: Radość życia . 19.10.08, 20:35 Radośc życia dla mnie to uśmiech drugiej osoby,moje dzieci,wnuki,moja mama i rodzina.Tak nie wiele mi trzeba,uwielbiam nasze spacery po lesie,cieszy mnie ćwierkanie ptaków i szum drzew. Zdrowie i poczucie humoru Odpowiedz Link
izis52 Re: Radość życia . 20.10.08, 07:35 Trafnie temat przeanalizowany,zdefiniowany. I sprawy wielkie cieszą i malutkie, które stają sie ważne w miarę upływu czasu. Jeszcze tylko potrzebna taka mała trzepotliwa iskierka w głowie, co pobudza do działania i radosnego odbierania świata. Myślę, że w dużej mierze decydują geny, troszeczkę poczucie spelnienia i otoczenie. Mam taką prywatną teorię - trzeba polubić siebie, a wtedy lubimy świat, a świat nas polubi. Co WY na to ? Odpowiedz Link
natla Re: Radość życia . 20.10.08, 07:52 Massz 100% racji. Byleby sie za bardzo nie polubić, bo to może być dla innych wkurzające Odpowiedz Link
izis52 Re: Radość życia . 20.10.08, 20:35 Celna riposta, każdy narcyz mnie wkurza. Trzeba więc lubić się od środka, by nikt nie zauważył. Odpowiedz Link
marii51 Re: Radość życia . 20.10.08, 21:23 hmmmm-a ile? osobek chciałoby mieć??? takiego?narcyza? Odpowiedz Link
del.wa.57 Re: Radość życia . 21.10.08, 18:00 Polubić swoje odbicie w lustrze,cieszyć sie z tego co się ma, życzliwość,pogoda ducha i nie szukać''dziury w całym'' Odpowiedz Link