Dodaj do ulubionych

Ambitny program sieci Loyalty Partners startuje...

15.09.09, 09:07
W każdym programie lojalnościowym zasada jest podobna: zebrane
punkty wymienia się na nagrody lub rabaty. Rabaty te są minimalne
(często poniżej jednego procenta), nagrody często śmieszne, a za to
używając karty podczas płacenia zdradzamy swoje przyzwyczajenia i
nawyki i po jakimś czasie sklepy wiedzą już o nas wszystko: gdzie i
jakie towary kupujemy, oraz ile ich kupujemy i jak często! Big
brother is watching you...

A te dane da się nieźle wykorzystać do stwarzania profili
psychologicznych klientów i bombardowania ich jeszcze większą i
celniejszą w stosunku do naszych potrzeb ilością reklam. Albo
sprzedać. Tak, bo wiele koncernów chciałoby przecież dokładnie
poznać nasze nawyki jako klientów, i skłonnych jest za to nieźle
zapłacić! Jeśli więc chcemy być prześwietlani i chcemy zdradzać
pazernym koncernom nasze przyzwyczajenia, wystarczy, abyśmy tylko
codziennie korzystali z kart lojalnościowych. Miłych snów...
Obserwuj wątek
    • najlepszeblogi Ambitny program sieci Loyalty Partners startuje... 15.09.09, 12:29
      Wygląda obiecująco, ale wiele zależy od warunków, żeby nie było tak
      jak w programie Tesco - 0,5 gr za każdą złotówkę.

kalendarzswieta.blox.pl
      • krycha_z_gazowni Re: Ambitny program sieci Loyalty Partners startu 15.09.09, 18:46

5 groszy za zlotowke to calkiem przyzwoity wynik,
        5% ulica nie chodzi.
        • Gość: qwed Re: Ambitny program sieci Loyalty Partners startu IP: *.chello.pl 15.09.09, 19:45
          Jestes idealnym targetem dla marketoidow. Przyznaj sie - ile
          takowych kart masz w portfelu?
        • Gość: xxx Re: Ambitny program sieci Loyalty Partners startu IP: *.toya.net.pl 15.09.09, 20:13
          krycha z gazowni, wiesz co to jest 0,5 gr?

podpowiem na pewno nie 5% ze złotówki
        • trollskog głupie te programy 16.09.09, 00:00
          G*wno nie korzyści z tych programów lojalnościowych. I tak ściągną od klientów
          tyle, ile chcą. Jak w Polsce się zacznie na dobre ten cyrk z kartami, to
          ostatecznie jedyną różnicą bedą dodatkowe karty w portfelu i wyższe ceny dla
          tych, którzy cenią swobodę.
    • cloclo80 Re: Ambitny program sieci Loyalty Partners startu 15.09.09, 12:57
      A i tak największą popularnością cieszą się stacje "Bliska" i te przy
      supermarketach gdzie nikt nie domaga się kart-lojalek.
      Tłum robi dobra cena.
    • Gość: Macho Re: Ambitny program sieci Loyalty Partners startu IP: 213.199.193.* 15.09.09, 12:59
      Nie widzę szans powodzenia takiego systemu, bo żadna z partycypujących firm nie
      wiedziałaby czyje są punkty, gdzie je uzyskano, a to zaburza kompletnie sens
      istnienia kart-lojalek, czyli przywiązania klienta do danej sieci/usługi.
      • atomm Bez sensu... 15.09.09, 13:15
        Czyli z artykulu wynika w jednej grupie moze byc np. Orlen, BP,
        Statoil, Lotos itp...
        Gdzie tu lojalnosc jak dostane punkty gdziekolwiek zatankuje??
        • Gość: marcin Re: Bez sensu... IP: *.chello.pl 15.09.09, 13:36
          tam nie będzie żadnej konkurencji. Z tego co wiem, na razie będzie Allegro, BP,
          Orange. Dwóch pozostałych firm nie znam, ale na pewno nie będą konkurencyjne
          wobec powyższych.
    • Gość: bastian A jaki to ma sens skoro wszystko jedo gdzie kupuje IP: *.whb.pl 15.09.09, 13:12
      Ale po co mi program lojalnosciowy w ktorym bierze udzial takze moja
      konkurencja ? To jak to ma przyciagnac do mojego sklepu skoro jesli zrobi
      zakupy u konkurencji to i tak dostanie punkty w "moim" programie.
      Bo rozumiem ze "sila" ma byc ilosc punktow.
    • Gość: gość Re: Ambitny program sieci Loyalty Partners startu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.09.09, 13:18
      Punkty zbierane będą np w Real, Orange, Kolporterze, z tego co się
      orietuje to z kazdej branży tylko 1 sieć może podpisać umowe, tzn,
      że jeśli sklep odzieżowy podpisze umowe to inny już nie wejdzie do
      tego programu.
      • Gość: Jonek Mylisz się IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.09.09, 13:44
        Może być po kilka sieci z tej samej branży. Przeczytaj to co napisałem o
        reklamie behawioralnej a zrozumiesz dlaczego w jednym programie może być i Tesco
        i Auchan oraz Real.
        • Gość: gość Re: Mylisz się IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.09.09, 14:09
          Nie, nie może, takie są założnie tego programu.
    • Gość: ua gdzies mam punkty, wybierma tansze sklepy i stacje IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.09.09, 13:23
      mam w du pie punkty bp, statoil, orlenu. 3 000 za dlugopis 3 000 000
      za podkladke pod mysz oczywiscie wszystko z logo sieci. wole
      pojechac na neste, niema punktow za to tansza benzyna.
      • Gość: wawawa Re: gdzies mam punkty, wybierma tansze sklepy i s IP: 212.160.172.* 15.09.09, 14:13
        dokłddnie, odkąd jest Neste na Shellu (smart) zatankowałam może 1
        raz...
    • Gość: Jonek Reklama behawioralna IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.09.09, 13:36
      Jeśli panienka na ulicy rozdaje ulotki powiedzmy szkoły językowej losowo
      wybranym osobom to najprawdopodobniej nikt z tego nie skorzysta. No chyba, że
      trafi na osobę, która faktycznie poszukuje takiej szkoły. Reklama behawioralna
      kieruje konkretne oferty do tych osób, które właśnie poszukują informacji na
      konkretny temat. Ale aby to uczynić należy najpierw zebrać pokaźną bazę danych
      na temat wielu osób i ich preferencjach. Do tego między innymi służą słynne
      "cookies" w internecie. Mega-karta lojalnościowa to nic innego jak zbieranie
      informacji jak często robicie zakupy w konkretnych sklepach. oraz głównie co
      kupujecie. Mając taką kartę możecie mieć pewność, że jakoś tak dziwnym trafem
      będziecie dostawali reklamówki z tej branży jaką najczęściej się interesujecie
      robiąc zakupy i punktując na karcie. A taka właśnie reklama behawioralna daje
      większe efekty niż losowo rozdawane reklamówki, bo jest większa szansa że
      odbiorca zainteresuje się ofertą. Nie łudźcie się, że ktoś wspaniałomyślnie chce
      Wam dawać bonusy, rabaty i inne tzw. gratisy. Lipa z sosną równo rosną.
      Korzystając z takich programów lojalnościowych stajecie się łatwiejszym celem
      dla reklamy.
      • pyskata666 Re: Reklama behawioralna 15.09.09, 16:52
        "Reklama behawioralna kieruje konkretne oferty do tych osób, które właśnie
        poszukują informacji na konkretny temat."

Alez ja wcale nie poszukuje informacji na temat nowych zgrewek kotletow,
        usprawnien proszku do prania itd. A z powodow oczzywistych, so tyo rodzaje
        produktow, ktore kupuje najczesciej.
        Jest mi rowniez obojetne jak seksowne ksztalty ma nowy model pralki czy lodowki.
        Jezeli poszukuje informacji na temat okreslonego rodzaju produktu, to jest on
        najczesciej jakos powiazany z moim hobby, co oznacza, ze informacji bede szukac
        w pismach specjalistycznych a NA PEWNO nioe w reklamie. Bo ta akurat zawiera
        same bzdety, a nie to co mnie interesuje.
        Nie posiadam kart lojalek z wyjatkiem jednej - osiedlowego sklepu
        akwarystycznego, ale oni akurat nie przysylaja mi zadnego badziewia tylko od
        czasu do czasu udzielaja rabatu. I nie zbieraja przy okazji danych osobowych,
        wystarczy im, ze klienci regularnie u nich robia zakupy.
    • Gość: buc Ambitny program sieci Loyalty Partners startuje... IP: *.shuklos.pl 15.09.09, 13:39
      payback a nie pay-back!
    • zib-0 Ambitny program sieci Loyalty Partners startuje... 15.09.09, 13:43
      Jaki "każdy z nas"?? Skąd ta wiedza? Ja sam nie mam żadnej takiej karty, nie
      ma jej też nikt z moich znajomych. Kto chce sprzedawać prywatność i pełnię
      możliwości wyboru rynkowego za marne rabaciki, jego rzecz. Ale na pewno nie
      jest to "każdy". Więc proszę nie manipulować!
    • zigzaur Krótko mówiąc: Kupuj rzeczy ci niepotrzebne a 15.09.09, 14:12
      po kilku latach dostaniesz niepotrzebny gadżecik.
      • Gość: Bromba Re: Krótko mówiąc: Kupuj rzeczy ci niepotrzebne a IP: *.rect.uni.torun.pl 15.09.09, 15:00
        Po kilku latach to ci się punkty przeterminują i dostaniesz uśmiech pani z infolini.
    • kowalikm Re: Ambitny program sieci Loyalty Partners startu 15.09.09, 14:33
      a jaki to program lojalnościowy prowadzi jeszcze Allegro?
      Z tego co pamiętam po wprowadzeniu Płatności Allegro (umożliwiają m.in. płatność
      kartą kredytową bez płacenia prowizji przez sprzedającego)nie ma już punktów,
      które można było wykorzystać na PayBack...
      • jan-w Re: Ambitny program sieci Loyalty Partners startu 15.09.09, 16:23
        kowalikm napisała:

> Z tego co pamiętam po wprowadzeniu Płatności Allegro (umożliwiają m.in. płatnoś
        > ć
        > kartą kredytową bez płacenia prowizji przez sprzedającego)nie ma już punktów,
        > które można było wykorzystać na PayBack..

Nieprawda. Nadal są i nie przepadną:

Aby uczestniczyć w nowym programie, wystarczy zalogować się w dotychczasowym programie PayBACK w terminie od 16 września do 16 listopada 2009, zaakceptować załącznik nr 1 do Regulaminu i wyrazić zgodę na przeniesienie zebranych punktów PayBACK do nowego programu.
        Brak zgody na przeniesienie punktów w podanym terminie jest jednoznaczny z wyrażeniem zgody na usunięcie konta PayBACK wraz z przypisanymi do niego punktami.
        Obecny program lojalnościowy PayBACK kończy swą działalność 15 września 2009.
        Od 1 września 2009 nie będą przyznawane dotychczasowe punkty PayBACK oraz nie będzie możliwości wymiany zebranych punktów na nagrody w obecnym Programie.
        • kowalikm Re: Ambitny program sieci Loyalty Partners startu 16.09.09, 08:36
          jan-w napisał:
          > Nieprawda. Nadal są i nie przepadną:

Przepraszam nieprecyzyjnie się wyraziłam - "Płatności Allegro" były wcześniej -
          teraz (bodajże od wakacji) nazywa się to "Płacę z Allegro".
          Płacę z Allegro nie "daje" żadnych punktów płacącemu (i nie pobiera prowizji od
          sprzedawcy) - przynajmniej jak na razie, jak miało to miejsce w poprzednim
          programie.

Nigdzie janie-w nie napisałam, że stare punkty przepadają, napisałam tylko, że
          obecnie nie ma punktów z płacenia bezgotówkowego w Allegro w nowym programie...
    • Gość: siudamac Ambitny program sieci Loyalty Partners startuje... IP: 212.160.172.* 15.09.09, 14:37
      1. Program nie startuje dziś tylko JUTRO!
      2. W Pizza Hut nie zbiera się już od dobrych kilku miesięcy punktów
      premiumclub!
      3. W nazwie programu nie ma chyba myślnika!
    • Gość: ja Bogaty dostaje więcej IP: *.fdk.abpl.pl 15.09.09, 15:18
      Wszystkie programy lojalnościowe działają niestety tak że promują tych którzy
      wydają najwięcej czyli najbogatszych...
      niby oczywiste i normalne, ale jak się zastanowić to strasznie chore i
      pogłębiające rozwarstwienie społeczne... czym więcej masz kasy tym więcej masz
      przywilejów, tym taniej kupujesz, dostajesz prezenty i masz jeszcze więcej...
      jak jesteś biedny to masz g.
    • hamster101 Programy lojalnościowe won :-P 15.09.09, 16:07
      Program lojalnościowy to żaden zysk dla klienta, to tylko możliwość odzyskania
      wcześniej wpłaconych do programu pięniędzy, na dodatek pod postacią "nagrody",
      z reguły niezbyt do czegokolwiek potrzebnej, minus oczywiście koszty
      administrowania programem.
      Zwykłe robienie klientów w balona i wmawianie im jak to powinni się cieszyć że
      są w programie.
    • jan-w Ambitny program sieci Loyalty Partners startuje... 15.09.09, 16:18
      Chyba jutro - 16/09/2009?
      Dzisiaj (15/09/2009) wygląda tak: temp.payback.pl/index.html
      • Gość: deco Re: Ambitny program sieci Loyalty Partners startu IP: *.171.87.67.static.crowley.pl 15.09.09, 16:23
        Artykuły z gazeta.pl pojawiają się w wersji papierowej następnego dnia. Dlatego
        w wersji elektronicznej daty są przesunięte o jeden dzień
        • jan-w Re: Ambitny program sieci Loyalty Partners startu 15.09.09, 16:36
          Gość portalu: deco napisał(a):

> Artykuły z gazeta.pl pojawiają się w wersji papierowej następnego dnia. Dlatego
          > w wersji elektronicznej daty są przesunięte o jeden dzień

To już wiem dlaczego w dzisiejszej wersji papierowej nie mogłem tego znaleźć :-)
          Dziękuję za wyjaśnienie.
    • Gość: Bromba Ambitny program sieci Loyalty Partners startuje... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.09.09, 16:26
      Genialny program. Na BP juz nie tankuje (PartnerClub to jakis dowcip), w Realu
      nie kupuje (za daleko i hiper-wolna obsługa), od TPSA trzymam się z daleka. No
      nic, mają pecha.
    • brak-uje Ambitny program sieci Loyalty Partners startuje... 15.09.09, 17:38
      Hm niewiem moim zdaniem wszyscy potężnie przesadzacie...

Ja byłem jeszcze w starym programie payback z prostego powodu - "służbowo" mój ojciec musiał dokonać zakupów w komputroniku za pare tysięcy, i poprostu się zarejestrowałem tam żeby mi naliczało pareset tych punktów...

Co prawda naliczyło nie dużo, tam ten przelicznik jest wyjątkowo śmieszny (1:10 nawet,kiedy na allegro 1:2 z tego co pamiętam) to i tak naliczyło to "przyokazji".
      I tak moim zdaniem to trzeba traktować, jak ja będę dokonywać zakupów w komputroniku, bo nieraz nie da się nigdzie indziej, albo cena jest gdzieś indziej podobna(może nawet mniejsza ale doliczając przesyłkę, wychodzi 20 - 30 zł taniej,kiedy coś się stanie i będę musiał to odesłać, wyjdzie na to samo,i czy opłaca się taka zabawa?),albo nie ma w ogóle to i tak tam kupie,no skoro i tak tam "musze" kupić to przyokazji może mi coś naliczyć, może kiedyś coś się uzbiera,skoro i tak to musiałem tam kupić...

CO do prywatności tak się zastanwiając jest troche w tym trocheracji,problem w tym że tak myśląc to aukcje internetowe też trzeba zamknąć i nie używać - jak na dłoni widac gdzie co kupujemy(nawet są archiwa aukcji allegro)

Widać też polską mentalność,wszystko na nie,pewnie 70 - 80% na portalach społecznościowych tutaj piszących pisze całe swoje życie towarzyskie łącznie z tym kiedy byli w kiblu dołączając swoje zdjęcia, ale teraz będą zrzędzić że jak ktoś kupi coś na stacji to mu naliczą punkty,oraz to że będą wiedzieć na której...
    • jgalka Ambitny program sieci Loyalty Partners startuje... 15.09.09, 17:40
      rece opadaja, istota kart lojalnosciowych mialo byc sklonienie
      klienta do wiernosci, a w przypadu tej karty bedzie mi wszystko
      jedno gdzie zatankuje, gdzie kupie zarcie itp, a jeszcze mi orange
      ukradlo kilkaset zlotych bo zamkneli stary program bez zadnej
      rekompensaty. porazka
      • Gość: ese89 Re: po jednym przedstawicielu z branzy! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.09.09, 20:00
        nie bedzie obojetne gdzie robisz zakupy, bo jedynie markety real beda
        uczestniczyc w programie,tak samo tylko stacje bp, kioski kolpoltera,
        tylko allegro, tylko jeden bank, tylko tpsa/orange, tylko jedna sieć
        hoteli itd.. a prócz tego masa sklepów internetowych to może tam bedzie
        jakaś konkurencja.
      • jan-w Re: Ambitny program sieci Loyalty Partners startu 16.09.09, 00:04
        Jest po jednej firmie z każdej branży: payback.pl/pb/id/8948/index.html
    • Gość: bronson Ambitny program sieci Loyalty Partners startuje... IP: *.xdsl.centertel.pl 15.09.09, 19:09
      no przy tylu partnerach może wyjść ciekawy program, zwłaszcza że wszyscy łączą
      siły.. poczekam na jakieś konkretne szczegóły
    • skandy5 Motokarta BP City Banku 15.09.09, 20:52

Karta kredytowa w połączeniu z lojalnościową BP. Naprawdę fajna rzecz. Co
      roku mogłem odłożyć punkty na rzeczywiście dobre i potrzebne rzeczy, których
      wartość pokrywała koszt karty z bardzo dużym plusem. To nic trudnego można
      robić opłaty przez internet

Ciekaw jestem jak powstał taki produkt oferta tego żenującego banku wygląda
      jak skonstruowana przez sabotażystów i agentów konkurencji.

Teraz BP przechodzi do paybacka.

Hehehehe. Ciekaw jestem ile będę mógł dostać za moje 20000pkt? Bo czuje że
      dostanę po d...
      • Gość: isk. Re: Motokarta BP City Banku IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 15.09.09, 22:53
        nie mam tej karty, ale czy jesteś pewien, że BP przechodzi? Może po prostu
        będzie partnerował dwóm programom, Allegro boddaj tak ma?

A z innej paki - ja wolę bardziej idee programów typu Furora Lukas Banku, gdzie
        część wydanych pieniędzy jest zwracana w ramach np. promocji branżowych. Żałuję,
        że mi nie wydali, jak był miesiąc czy dwa, gdzie 5 % od zakupów w spożywczakach
        (nie ważne, czy duża sieciówka czy jakiś osiedlowy) i 5 % od tankowania
        (niezależnie od stacji!) zwracali... Poezja :-)
      • Gość: Erazmus Re: Motokarta BP City Banku IP: 160.83.30.* 16.09.09, 14:55
        Punkty będą przeliczane 1=1,5 czyli zyskasz 10 000 punktów.
    • Gość: js BP, Orange, Real, Allegro, BZ WBK - z nimi zbie... IP: *.nat.umts.dynamic.eranet.pl 15.09.09, 23:29
      www.programfurora.pl, - oferta LUKAS Banku, na początek bylo np. 5%
      zwrot za paliwo niezaleznie od stacji (czy orlen, czy lotos, ... ,
      zawsze bylo 5% zwrotu). a pozniej byly inne zwroty, np za zakupy w
      sklepach sportowotych, ale zawsze niezaleznie od sieci. alternatywne
      podejscie do tematu ...
      • Gość: ziom Re: BP, Orange, Real, Allegro, BZ WBK - z nimi zb IP: *.centertel.pl 16.09.09, 00:03
        lukas to się może schować z takim mini programikiem, jakich mają
        partneó? np. w citku też są rabaty i to do 20% w każdej dużej sieci
        odzieżowej
    • Gość: brs Re: Ambitny program sieci Loyalty Partners startu IP: *.ssp.dialog.net.pl 16.09.09, 01:01
      Strona Payback wystartowała. Bardzo podoba mi opcja dopłacania, kiedy nie trzeba mieć odpowiedniej ilości punktów tylko można dopłacić. I tu widać prawdziwą wartość produktów, bo dając mało punktów dopłata jest WYŻSZA niż kupienie danego towaru normalnie bez łaski w sklepie.

Przykład: odkurzacz Dyson - płacąc 500 punktów trzeba dopłacić cenę wyższą niż kosztuje on w Mediamarkt, kolejny przykład to telefon Philips Duo, który kosztuje niewiele poniżej 300zł w sklepie, a tu wydając 500 punktów trzeba wydać ponad 350zł.

Innymi słowy cały nowy payback jest o kant d....
      • jan-w Re: Ambitny program sieci Loyalty Partners startu 16.09.09, 01:13
        Nie znasz się. Na tym polega właśnie nowoczesny marketing. Najpierw kupujesz w
        beznadziejnych, drogich firmach czwartej klasy, jak: TEPSA, Orange, Komputronik,
        Mixelectronics, BP, czyli w miejscach w których nikt kto szanuje swoje
        pieniądze nie wyda ani grosza. Zostajesz wtedy zakwalifikowany do grupy
        frajerów, którzy kupią drogo popularny sprzęt i jeszcze będą uważali że to
        wielka okazja ;-)
    • Gość: nobo zamow prenumerate wyborczej IP: *.hsd1.pa.comcast.net 16.09.09, 01:43
      bedziesz mial prany mozg. to dopiero jest program lojalnosciowy lol
    • agus-ka Re: Ambitny program sieci Loyalty Partners startu 16.09.09, 09:37
      A mnie się ten program podoba, bo sama mam karty lojalnościowe. Nie
      martwią mnie reklamy, bo nie ulegam ich wpływą. Kupuje to co
      potrzebuje i tam gdzie lubię lub gdzie mi się opłaci.
      A co do niepotrzebnych gadzetów to bym nie przesadzałam. Póki co w
      ciągu kilku lat dostałam calkiem fajne: diskmana Philips(kilka lat
      temu, wtedy były na topie) z Orange, dwie bardzo porządne torby
      podróżne z BP, dwa stacjonarne telefony Philips z shell, jedną małą
      walizkę z BP, doladowanie telefonu z Orange, ze 2 kubeczki i ok 100
      zł rocznie od Auchan. Moim zdaniem nie jest tak źle jak na używanie
      tylko dwóch kart lojalnościowych w jednym czasie.
      • miron-2 Żadnego błędu poza idiotycznym "wpływą". 01.10.09, 15:06
        Skąd się bierze taki dziwoląg?
        Chyba oczywiste, że powinno być
        wpływOM.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka