Dodaj do ulubionych

Ponad 10 proc. na lokacie? mBank tyle zapłaci, ...

08.10.09, 08:39
"Bank kusi, że oprocentowanie lokaty przy odpowiednio wysokich zakupach
robionych kartą, może sięgnąć nawet 19,99%. (...) To niejedyne ograniczenie,
które nałożył mBank. Lokata, nie dość że jest tylko trzymiesięczna, to jeszcze
premia za zakupy jest ograniczona do maksymalnie 387 zł."

Panie Macieju, jak napisałem na Pańskim blogu - te ograniczenia są do siebie
komplementarne. Zsumowanie odsetek z lokaty i maksymalnej premii daje nam 500
zł, czyli właśnie te 20% rocznie od 10000 na 3 miesiące.
Obserwuj wątek
    • Gość: PaWeł żadna rewelacja IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 08.10.09, 08:49
      inne banki bez zadnych warunkow wydaja karty ze zwrotem 1%. np.
      Alior.
      wiec niech mBank nie bedzie taki "hojny"...
      • krycha_z_gazowni Re: żadna rewelacja 08.10.09, 09:35

Jak znam ten bank - to jak tylko zbierze odpowiednią ilość
        "frajerstwa" - zaraz im wytnie jakiś numer.
        A to z oprocentowaniem, a to z kartą...
        Nie wierzcie w żadne promocje w tym "banku".
        • katolak zgadza się, zgadza się, zgadza się 08.10.09, 12:16
          najpierw "nagonka" przez kilka miesięcy i łapanie frajerów, a potem zrobią numer jak ostatnio z linią debetową na kontach firmowych;

ciekawe kiedy wprowadzą prowizję o niewykorzystanego limitu na karcie kredytowej :)

• Gość: naiWnyj raczej kolejne nabijanie klientów (mBank to BRE) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.10.09, 23:47
        Pewnie pkt. 23 strona 15 umowy odwołuje się do załącznika w którym
        oprocentowanie może dowolnie zmienić decyzja zarządu. Nie taki
        numery robił mBank (na spółkę z Multibankiem - oba to córki BRE
        Banku) klientom. Ostatnio naciągnął kilkadziesiąt tysięcy swoich
        klientów, tak że muszą z BRE - mBankiem i Multibankiem - toczyć
        sądowe kampanie.
        Dziękuję, z BRE interesów raczej prowadzić nie będę. Już mnie
        ostrzeżono że ta instytucja kantuje.
    • Gość: Franek Ponad 10 proc. na lokacie? mBank tyle zapłaci, ... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.10.09, 09:06
      Ten bank już nie wie czym się ma ośmieszyć.
      Nie zapominajmy, że za 4 godziny ważna rozprawa w SOKiK, pośrednio przeciwko
      mBankowi.
    • Gość: Bob mBank? to ci od "przekrętów"? IP: *.ghnet.pl 08.10.09, 09:23
      Ciekawe....
      • Gość: le ming Re: mBank? to ci od "przekrętów"? IP: *.aster.pl 08.10.09, 10:05
        > mBank? to ci od "przekrętów"?

Nie. To ci od wyjatkowo chciwych/durnych klientow hipotecznyh.
    • Gość: ja Ponad 10 proc. na lokacie? mBank tyle zapłaci, ... IP: 80.51.237.* 08.10.09, 09:25
      moze i zaplaci, ale przytnie sobie przy innej okazji.
      Mam tam pare tysiecy na kilku subkontach, a oni mi walneli debet na jedynym,
      gdzie saldo wynosilo 0. Przy czym nie dokonywalem ZADNYCH transakcji
      złotówkowych z tego subkonta, jedynie zakup z wirtualnej karty Visa
      podczepionej do tego subkonta - i w ZADNYM momencie stan środków na tej karcie
      nie spadal do zera! Po ostatniej transakcji nadal mam dodatnie saldo na
      wirtualnej karcie i realny debet na subkoncie złotówkowym!
      Oczywiście dział reklamacji i mLinia nie widzą żadnych nieprawidłowości...
      • Gość: le ming Re: Ponad 10 proc. na lokacie? mBank tyle zapłaci IP: *.aster.pl 08.10.09, 10:04
        > Po ostatniej transakcji nadal mam dodatnie saldo na
        > wirtualnej karcie i realny debet na subkoncie złotówkowym!
        > Oczywiście dział reklamacji i mLinia nie widzą żadnych
        > nieprawidłowości...

Ja tez nie. Sciagneli ci z konta oplate za uzywanie wirtualnej karty. A to, ze
        masz dodatnie konto na samej KARCIE, niczego nie zmienia. Te pieniadze sa
        przypisane do karty, nie do konta. Nie rozumiem, dlaczego utozsamiasz karte z
        kontem - TO NIE JEST TO SAMO. Na koncie miales pewnie 0, po sciagnieciu oplaty
        za uzywanie karty (bodajze 25 zl rocznie) zrobilo sie -25. Odblokuj 25 zl z
        karty, bedzie po problemie. eKarta nie jest za darmo.
        • Gość: ja Re: Ponad 10 proc. na lokacie? mBank tyle zapłaci IP: 80.51.237.* 08.10.09, 10:58
          > Ja tez nie. Sciagneli ci z konta oplate za uzywanie wirtualnej karty. A to, ze
          > masz dodatnie konto na samej KARCIE, niczego nie zmienia. Te pieniadze sa
          > przypisane do karty, nie do konta. Nie rozumiem, dlaczego utozsamiasz karte z
          > kontem - TO NIE JEST TO SAMO. Na koncie miales pewnie 0, po sciagnieciu oplaty
          > za uzywanie karty (bodajze 25 zl rocznie) zrobilo sie -25. Odblokuj 25 zl z
          > karty, bedzie po problemie. eKarta nie jest za darmo.

Nie wiem dlaczego uważasz mnie za debila. Opłatę za kartę ściągnęli sobie, jak
          tylko na koncie znalazła się jakakolwiek gotówka. To nie jest ubytek 25zł, tylko
          8gr. Gdyby na koncie była jakakolwiek gotówka, pewnie nawet bym tego nie
          zauważył. A ponieważ było 0, to się zrobił debet. Ja nie dokonywałem ŻADNEJ
          transakcji z końcówką 8gr. Przelewy są (podobno) bezpłatne, za operacje na
          wirtualnej karcie powinni ściągać pieniądze z wirtualnej karty - są na niej
          środki. To nie jest moja pierwsza transakcja z wirtualną VISA. A jak powszechnie
          wiadomo, parę osób nieźle się już obłowiło kradnąc z tysięcy kont po parę groszy...
          • Gość: Katan Re: Ponad 10 proc. na lokacie? mBank tyle zapłaci IP: *.jmdi.pl 08.10.09, 13:47
            Przeczytaj jeszcze raz umowe dotyczaca tej wlasnie karty
            W reklamach bank sie chwali ze masz pelna kontrole nad swoimi platnosciamikarta
            przez internet ale w jednym z punktow (nie chce mi sie teraz szukac w ktorym)
            jest napisane ze bank ma prawo obciazyc sie kosztami podanymi przez posrednikow
            transakcji nawet po jej zakonczeniu
            W zwiazku z tym ciesz sie ze to tylko 8 groszy i uciekaj z banku ktory nie
            potrafi tak sie dogadac z innymi instytucjami finansowymi zeby nei przerzucac
            kosztow tego na swoich klientow.

• Gość: ja Re: Ponad 10 proc. na lokacie? mBank tyle zapłaci IP: 80.51.237.* 08.10.09, 15:00
              Dzięki za wskazówkę, ale to chyba coś innego. Na koncie było 0zł, po transakcji
              było -0,08. Koszty pośredników dla takiej karty chyba rozliczane są w USD,
              powinny zatem obciążyć saldo tej karty -a są na niej środki. To nie chodzi o to,
              że zaskoczyło mnie 8gr debetu, tylko o fakt, że obciążone konto nie miało z tą
              transakcją nic wspólnego. Po to zwiększam środki na karcie "z górką", aby mieć
              na takie opłaty. Gdybym nie zajrzał na konto, mbank w najlepsze waliłby mi
              odsetki od długu, którego nigdy nie było! Mam w tym banku parę tysięcy złotych!
              Żeby było śmieszniej, na mlinii powiedziano mi, że ciężko będzie wyjaśnić
              sprawę, bo już pokryłem debet! Zatem najbardziej by im pasowało, żeby debet
              trwał jak najdłużej, a oni będą sobie to wyjaśniać przez miesiąc i dłużej...
              • Gość: le ming Re: Ponad 10 proc. na lokacie? mBank tyle zapłaci IP: *.aster.pl 08.10.09, 16:02
                > Dzięki za wskazówkę, ale to chyba coś innego. Na koncie było 0zł, po transakcji
                > było -0,08.

OK, rzeczywiscie potraktowalem cie zbyt protekcjonalnie. Ale mam jeszce jedno
                pytanie: masz transakcje na karcie na 0,-8 grosza? Dokladnie taka? I co, ta
                transakcja nie ma zadnego opisu? Miejsca platnosci? Nic?
                • Gość: ja Re: Ponad 10 proc. na lokacie? mBank tyle zapłaci IP: 80.51.237.* 08.10.09, 17:01
                  Żadnej transakcji z końcówką 8gr. Po prostu jako dostępne środki wyświetlało się
                  na czerwono -0,08. To konto do transakcji w internecie, zawsze było puste,
                  wpłacałem na nie dokładnie tyle, ile chciałem przelać dalej. W historii
                  transakcji nie ma nic na taką kwotę. Z kolei historia transakcji kartą wirtualną
                  nie obejmuje zwiększenia środków na karcie - zresztą i tak nie ma możliwości
                  zwiększenia tych środków, jeśli na koncie podstawowym nie ma środków. I tak
                  wyświetla mi się saldo kilkanaście zł (środki na kartach wirtualnych) i dostępne
                  środki: -0.08zł. Ostatnia transakcja na 15USD przy 50zł na karcie - nawet, jeśli
                  byłaby jakaś blokada, to przecież nie powyżej tej kwoty!
                  • Gość: le ming Re: Ponad 10 proc. na lokacie? mBank tyle zapłaci IP: *.aster.pl 09.10.09, 02:05
                    Coz, w tym wypadku nie pozostaje mi nic innego, jak stwierdzic skrajny debilizm
                    mBanku. A ja po prostu mam szczescie, bo na razie przez te osiem lat nie mialem
                    z nimi zadnej przykrej jazdy. I uwazam, ze jak na darmowe konto, eKonto jest
                    idealne. A na pewno swietnie dostosowane do moich potrzeb. Nie nalezy tylko
                    duzych pieniedzy trzymac za dlugo w mBanku, bo oferta lokat od dawna nie jest
                    tam konkurencyjna.
                    Pozdrawiam
    • Gość: jabymimniezaufał BRE (mBank i Mutlibank) nabiły klientów IP: *.frh.faurecia.com 08.10.09, 09:30
      Kilkadziesiąt tysięcy klientów BRE - wspomnianego w artykule mBanku-
      BRE (oraz Mutlibanku-BRE) zostało nabitych w butelkę na kredytach
      hipotecznych. Dziś ma być pierwsza rozprawa w sądzie w tej sprawie.
      A teraz mBank zaczyna mieć nóż na gardle i kusi "atrakcyjnym"
      oprocentowaniem. Pewnie znów ukrył jakąś klauzlę niedozwoloną i
      wypłaci nie takie odsetki jak umawiał się z klientem.

Ja bym im nie wierzył, wystarczy poczytać forum:
      www.nabiciwbrebank.pl
      albo zobaczyć takie auta na ulicy:
      galeria.nabiciwmbank.pl/main.php?g2_itemId=36
      • Gość: Nie polecam Re: BRE (mBank i Mutlibank) nabiły klientów IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.10.09, 09:45
        Dziwny zbieg okoliczności: dziś termin rozprawy przez UOK a mBank ogłasza tą
        superpormocję: zasłona dymna? Nie polecam tego banku. Uważajcie na haczyki!
        • Gość: asdd Naiwnych nie sieja... IP: *.complex.net.pl 08.10.09, 10:02
          To ze ludzie nie czytaja umow, ktore podpisuja to raczej nie jest
          wina banku, a ich wlasnej glupoty...
          Ja tam bardzo sobie chwale rachunek ror w mbanku - za darmo, ale jak
          wolisz placic po 10 zl miesiecznie np. w jakims wloskim Pekao to
          twoja sprawa...
          • Gość: gość Re: Naiwnych nie sieja... IP: *.kdpw.com.pl 08.10.09, 11:25
            Dokładnie - szczerze mówiąc wstydziłbym się przyznać, że nie
            rozumiem słowa pisanego... Zapisy w umowie były oczywiste - kilka
            tysięcy gamoni, niczym armia leppera będzie teraz walczyć z
            wyzyskiwaczem :-) no comments
            • tw.jacek_i_placek Jaki był wyrok? 09.10.09, 00:03
              Wie ktoś jaki był wyrok tych UOKIK-ów czy czegoś tam? Ciekaw jestem czy była to
              wersja "dostosowująca przepisy do ogólnie przyjętych i akceptowalnych norm
              społecznych" czy też "hańba!" :)
      • Gość: rafal Re: BRE (mBank i Mutlibank) nabiły klientów IP: *.chello.pl 08.10.09, 09:55
        Jeśli dobrze pamiętam sprawę, to mBank oferował Wam zmianę reguł, jeszcze przed
        kryzysem, ale wtedy mało kto zmienił oprocentowanie na zależne od LIBOR.
        Bardziej się opłacało zostać przy tym uznaniowym bo było niższe. Jak się zrobiło
        niekorzystne to zrobiliście aferę. Poza tym jak się bierze kredyt na kilkaset
        tysięcy to trzeba przeczytać umowę. Jak się nie che to się potem za to płaci.
        • Gość: nie.ufaj.BRE PR BRE nijak ma się do rzeczywistości IP: *.frh.faurecia.com 08.10.09, 13:18
          Źle pamiętasz, tak teraz głosi PR banku, ale większość klientów nie
          widziała tej mitycznej propozycji na oczy. A obecne propozycje BRE
          to zwykłe mydlenie oczu że "bank chce się dogadać". Nie chce. Chce
          nadal ciągnąć z klientów maksymalnie dużo, olewając to że stosuje
          klauzule zakazane. Jego obecne propozycje polegają na tym, że klient
          ma płacić jeszcze więcej (ostatnie przewalutowanie) i zrzec się
          roszczeń. Traktuje klientów jak idiotów i owce do strzyżenia które
          właśnie złapał za gardło.
    • Gość: m Ponad 10 proc. na lokacie? mBank tyle zapłaci, ... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.10.09, 09:56
      Trzeba jeszcz wspomnieć o uruchomieniu karty kredytowej (pieniądze do dyspozycji 1%. Karta zostaje wraz z opłatami (kosztami dla klienta) a teoretyczny zysk się kończy po 3 miesiącach.
      Tylko złodziej na taki pomysł mógł wpaść
      • Gość: ja Re: Ponad 10 proc. na lokacie? mBank tyle zapłaci IP: *.chello.pl 08.10.09, 10:01
        jak robisz dużo transakcji to ci zwracają opłaty za kartę
      • Gość: le ming Re: Ponad 10 proc. na lokacie? mBank tyle zapłaci IP: *.aster.pl 08.10.09, 10:06
        Dlatego promocja jest raczej skierowana do tych, co juz takie karty maja i nadal
        chca je miec.
    • robert.poznan Ponad 10 proc. na lokacie? mBank tyle zapłaci, ... 08.10.09, 10:06
      Ale coś takiego działa już od dawna np. w Aliorze, 1% Cash Back, niezależnie
      od wydanej kwoty, nie ma także górnego limitu za jaki dostaje się cash back,
      na koniec okresu rozliczeniowego.
      • cypres Re: Ponad 10 proc. na lokacie? mBank tyle zapłaci 08.10.09, 10:40
        ja wlasnie spadam z mbanku do aliora z powodu cash backu :)
        • robert.poznan Re: Ponad 10 proc. na lokacie? mBank tyle zapłaci 08.10.09, 11:45
          Polecam :) Sam uciekłem do Aliora z Inteligo i mBanku, i nie żałuję :) Lokata
          nocna (szkoda że skończyła się promocja na wyższe oprocentowanie, ale i tak jest
          dużo lepiej niż we wspomnianych bankach), do tego świetny cash back bez żadnych
          kruczków, zasady proste jak drut, 1% od transakcji bez żadnych dolnych czy
          górnych limitów.

Aaa tylko nie zakładaj konta zakupowego, nie opłaca się :) Trzeba płacić chyba 7
          zł miesięcznie za prowadzenie, a niczym szczególnym nie różni się od zestawu -
          konto z lokatą nocną + karta kredytowa z cash backiem (za wydanie płaci się
          jakieś 60 zeta, ale dopiero od drugiego roku przy wznowieniu, i opłata zależna
          jest od tego, ile wydajesz miesięcznie).

Poza tym to dobrze wiedzieć, że w razie problemów, można iść do banku i kogoś
          opieprzyć, a nie wisieć na infolinii godzinami.

A tak swoją drogą, to trochę mnie dziwi to, że ani Inteligo (miałem tam konto od
          2001 r), ani mBank, pomimo ponad przeciętnych wpływów i oszczędności, w ogóle
          nie próbowali mnie u siebie zatrzymać, po ośmiu latach bycia klientem, zapytali
          tylko czy potwierdzam autentyczność wniosku o zamknięcie konta, jaki do nich
          wpłynął.
          • Gość: le ming Re: Ponad 10 proc. na lokacie? mBank tyle zapłaci IP: *.aster.pl 08.10.09, 16:05
            > konto z lokatą nocną + karta kredytowa z cash backiem (za wydanie płaci się
            > jakieś 60 zeta

Duzo. A za zwykla plaska karte ile - 36 zl rocznie? Ale jak chcesz, to plac.
            • robert.poznan Re: Ponad 10 proc. na lokacie? mBank tyle zapłaci 08.10.09, 16:27
              > > (za wydanie płaci się jakieś 60 zeta)
              >
              > Duzo. A za zwykla plaska karte ile - 36 zl rocznie? Ale jak chcesz, to plac.

niespecjalnie, wystarczy wydać kartą miesięcznie 500 zł, i roczna opłata wynosi 35 zł, czyli wychodzi 3 zeta na miesiąc. Wydając 1,000 zł miesięcznie, opłaty za wznowienie karty nie ma w ogóle. I nie zapominajmy że z cash backu spokojnie da się opłacić na koniec roku prowizję za kartę, jak dla mnie, oferta całkiem rozsądna. A przynajmniej nikt w mBanku i Inteligo, nie zaproponował czegoś równie konkurencyjnego.

Za maestro tak jak piszesz, 36 zeta rocznie, ale biorąc pod uwagę bezpłatne wypłaty we wszystkich bankomatów, to da się znieść. Nie raz zapłaciłem więcej (niż opłata za używanie karty) prowizji od jednej wypłaty w obcym bankomacie. Do tego paypass - przydatna rzecz, można płacić za drobiazgi jak kawa, gazeta czy wieśmaka, bez podawania pinu czy podpisywania się. Szkoda że nie wszędzie jeszcze to działa np. w osiedlowym kiosku czy warzywniaku.

Ale to wszystko jak dla mnie, pikuś, podliczając wszystkie opłaty, koszta przelewów, w inteligo zostawiałem miesięcznie z 15 zeta, nie raz plus 5 do 15 zł prowizji za wypłatę w obcym bankomacie gdy innego nie było pod ręką, plus podatek od oszczędności. Teraz robiąc kilka przelewów więcej z konta, płacę miesięcznie tylko 3 zeta, bez złodziejskich prowizji i podatków.

Czego chcieć więcej... może żeby karta kredytowa działała tak jak debetowa gdy korzystamy z bankomatu... gdzieś widziałem reklamę chyba eurobanku czy polbanku, nie mogę sobie przypomnieć, jedna karta do wszystkiego.
              • Gość: le ming Re: Ponad 10 proc. na lokacie? mBank tyle zapłaci IP: *.aster.pl 09.10.09, 02:10
                > Za maestro tak jak piszesz, 36 zeta rocznie, ale biorąc pod uwagę bezpłatne wyp
                > łaty we wszystkich bankomatów, to da się znieść.

Z "obcymi" bankomatami nie mam w mBanku problemow - tych bezplatnych w W-wie
                jest pod dostatkiem. Dlatego dla mnie 3zl miesiecznie za plaska debetowke to
                przegiecie.

> Wydając 1,000 zł miesięcznie, opłaty
                > za wznowienie karty nie ma w ogóle
                Srednia miesieczna z dwunastu miesiecy 1000? Czy co miesiac minimum 1000 musi
                byc? Jesli to pierwsze, to w polaczeniu z cashbackiem faktycznie atrakcyjna
                propozycja.
                • robert.poznan Re: Ponad 10 proc. na lokacie? mBank tyle zapłaci 09.10.09, 09:02
                  > Z "obcymi" bankomatami nie mam w mBanku problemow - tych bezplatnych w W-wie
                  > jest pod dostatkiem. Dlatego dla mnie 3zl miesiecznie za plaska debetowke to
                  > przegiecie.
                  >

ja niestety obok domu mam tylko jeden bankomat, PKO, do tego jest dość awaryjny i nie raz musiałem jeździć i szukać innego, w najmniej odpowiednim czasie. Poza tym w Inteligo, bezpłatnie wypłacać można TYLKO w bankomatach PKO ;/ Tutaj mBank wypada trochę lepiej.

Ale to i tak mnie nie przekonuje, nie raz zapłaciłem dużo większą prowizję za wypłatę w obcym bankomacie, niż płacę miesięcznie za kartę umożliwiającą wypłatę za free z dowolnego, karta kosztuje 3 zł, a najniższa prowizja w obcym bankomacie to coś koło 5 zł (choć płaciłem już 15 zł, ale nie pamiętam gdzie).

> Srednia miesieczna z dwunastu miesiecy 1000? Czy co miesiac minimum 1000 musi
                  > byc? Jesli to pierwsze, to w polaczeniu z cashbackiem faktycznie atrakcyjna
                  > propozycja.

Alior pisze tak:

"Opłata za wznowienie karty zależy od łącznej wartości wykonanych transakcji w ciągu ostatnich 12 miesięcy. Jeśli dokonujesz wielu zakupów kartą, opłata będzie niższa lub nie pobierzemy jej wcale."

Czyli chodzi o to, aby karta nie leżała w szufladzie bezczynnie, tylko żeby z niej korzystać. Jak to dokładnie wyliczą, nie jestem w stanie Ci odpowiedzieć, jestem tu dopiero pół roku i jeszcze nie płaciłem za kartę (pierwsza karta ważna jest tylko rok, ale kolejna już podobno 2 lata /zasłyszane od konsultanta/).
                  • robert.poznan Re: Ponad 10 proc. na lokacie? mBank tyle zapłaci 09.10.09, 09:12
                    Aaa i jeszcze jeden plus przemawiający za Aliorem - w sumie dowiedziałem się o
                    tym przez przypadek, no chyba że gdzieś w TOiP o tym piszą, ale WSZYSTKIE
                    wypłaty w POS,w tym także w okienku innego banku czy Poczty Polskiej - są
                    BEZPŁATNE, traktują to jak wypłata z bankomatu, więc prowizji żadnej nie
                    zapłacimy, dobrze wiedzieć, bo poczta na każdym większym osiedlu jest dostępna :)

Aha, i nie pracuje dla Aliora :) Po prostu po 8 latach użerania się z Inteligo i
                    mBankiem, brakiem w ofercie produktów, których poszukiwałem i usług, z których
                    chciałbym skorzystać, miło widzieć, że taki bank jak Alior stara się sprostać
                    oczekiwaniom klienta, nie zasypuje mnie spamem z ofertą ubezpieczenia rowera czy
                    psa ;/
    • Gość: iwik mBank to spece od haczyków i drobnego druku... IP: 130.138.227.* 08.10.09, 10:38
      ...już ich 'specjaliści' na pewno tak skonstruowali umowy żeby nikt nie
      zarobił na tych odsetkach poza nimi.
    • Gość: klient podpisanie weksla na 100 tyś IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.10.09, 10:40
      tyle sobie życzą przy wydawaniu karty w mbanku
      • Gość: le ming Re: podpisanie weksla na 100 tyś IP: *.aster.pl 08.10.09, 16:06
        ??? To chyba od jakichs wyjatkowo opornych klientow :-) Zadnego weksla nie
        podpisywalem...
    • yossarian-1 Ponad 10 proc. na lokacie? mBank tyle zapłaci, ... 08.10.09, 10:42
      Ciekawa oferta:)
    • dodatkowo_zwracam Szczerze odradzam mBank. 08.10.09, 10:48
      Bierzta kredyty w providencje. Jak mówił Kwinto, lepiej jest kraść "par
      ekscelans" jako złodziej, niż jako bankier czy inny prezes. Tak jest uczciwiej.
    • Gość: Leszek Tyle, że oferują tylko VISA IP: 195.47.201.* 08.10.09, 11:47
      Od lat unikam VISA jak ognia - dla nie to gó.... Awarie, działania
      utrudniające życie klientom - jak to monopolista. Mastercard tak się nie
      zachowuje. A tu mBank uparł się na taka beznadziejna firmę...
    • Gość: ala Ponad 10 proc. na lokacie? mBank tyle zapłaci, ... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.10.09, 12:44
      A ja nadal nie mogę znaleźć banku lepszego niż mBank.

Nie biorę kredytów, nie mam karty kredytowej (po co? na razie
      zarabiam więcej niż wydaję). Prowadzę jednoosobową działalność, mam
      więc konto firmowe i prywatne. Oszczędzam na lokatach, a gdy się
      opłacało, to inwestowałam również w fundusze (mBank oferuje świetne
      możliwości pod tym względem, można również otworzyć sobie rachunek
      giełdowy i grać na giełdzie).

Od kilku miesięcy, gdy o mBanku zaczęto pisać źle (kryzys w
      Niemczech, afera z umowami kredytowymi), szukam innego, żeby
      przenieść tam przynajmniej część oszczędności. Żaden jednak nie
      oferuje tak dobrych (i jasno zdefiniowanych) warunków, jak mBank.
      Niektóre np. chwalą się, że mają konto internetowe za darmo, ale gdy
      przyjdzie co do czego, to okazuje się, że tylko pod warunkiem
      comiesięcznego wpłacania dość dużej kwoty. I tak dalej. Nie
      interesują mnie "atrakcyjne" oferty typu lokaty nocne, które na
      pierwszy rzut oka robią wrażenie, ale gdy się wszystko dokładnie
      przeliczy (a trzeba na to poświęcić trochę czasu), to okazuje się,
      że to tylko dobre wrażenie.
      • robert.poznan Re: Ponad 10 proc. na lokacie? mBank tyle zapłaci 08.10.09, 13:12
        > Nie biorę kredytów, nie mam karty kredytowej (po co? na razie
        > zarabiam więcej niż wydaję).

np. po to, aby Twoja kasa leżała na koncie (czy krótkoterminowej lokacie) i zarabiała na siebie, a Ty płacisz pieniędzmi banku. Dolicz do tego np. Cash Back, który w kilku bankach jest, i wychodzi na to, że - zakupy robisz za pieniądze banku, Twoja gotówka zarabia na lokacie czy rachunku oszczędnościowym, a Ty jeszcze dostajesz zwrot 1% z tego, co wydałeś kartą. W dniu rozliczenia karty, spłacasz zadłużenie i tyle :) Po uwzględnieniu wszystkich opłat za kartę, i tego, co się zarobi z odsetek i cash backu, w portfelu i tak pozostaje na koniec roku całkiem miła sumka.

> Niektóre np. chwalą się, że mają konto internetowe za darmo, ale gdy
        > przyjdzie co do czego, to okazuje się, że tylko pod warunkiem
        > comiesięcznego wpłacania dość dużej kwoty.

może w mBanku czy Inteligo tak było , jeśli za dość dużą kwotę uważasz 100 zł, które trzeba było utrzymać w ciagu miesiąca, żeby nie zapłacić prowizji.
        W Aliorze płacę 3 zł tylko za kartę Maestro z paypassem, karty kredytowej nie trzeba brać, za konto się nie płaci, przelewy z konta też za darmo, a i chyba za smsy do autoryzacji - nie trzeba płacić 20 gr po przekroczeniu 10 transakcji, zresztą stałe płatności ustawia się i tak jako zaufane, i tylko zmienia się kwotę płatności np. za gaz czy prąd.

> przeliczy (a trzeba na to poświęcić trochę czasu), to okazuje się,
        > że to tylko dobre wrażenie.

ale co za problem obliczyć sobie, że jeśli oprocentowanie POŁOWY środków na rachunku wynosi 5%, to faktycznie wynosi ono 2,5% ? Prościej chyba się nie da. Do tego kapitalizacja dzienna odsetek, dzięki czemu nie trzeba jeszcze płacić podatku Belki od tego, co zaoszczędziłeś, to jeden z powodów, dla których porzuciłem Inteligo.
        • robert.poznan Re: Ponad 10 proc. na lokacie? mBank tyle zapłaci 08.10.09, 13:18
          > przelewy z konta też za darmo, a i chyba za
          > smsy do autoryzacji - nie trzeba płacić 20 gr po przekroczeniu 10 transakcji,

poprawka, 49 przelewów w miesiącu jest za darmo, za sms-y nie płaci się nic, po
          przekroczeniu 49 przelewów, każdy następny kosztuje koło złotówki
    • Gość: NieDajSięOszukać unikaj mBanku (oraz Multibanku i całego BRE) IP: *.frh.faurecia.com 08.10.09, 13:03
      Blisko 20 tys. oszukanych klientów. mBank razem z Mutlibankiem to
      fachowcy od naciągania klientów. A potem zostaje tylko wieloletnia
      droga sądowa lub pogodzenie się z tym, że klienta wydym....li.
      Jest mnóstwo ostrzegawczych stron w sieci oszukanych klientów,
      choćby WWW.NABICIWBREBANK.PL (w wersjach WWW.NABICIWMBANK.PL czy
      WWW.NABICIWMULTIBANK.OL) albo WWW.MSTOP.PL

Albo filmy na youtube:
      www.youtube.com/watch?v=rCR-nRDcy9I
      • Gość: le ming Re: unikaj mBanku (oraz Multibanku i całego BRE) IP: *.aster.pl 08.10.09, 16:09
        > Jest mnóstwo ostrzegawczych stron w sieci oszukanych klientów,

Te strony swiadcza tylko o tym, ze MNOSTWO, to jest frajerow.
    • Gość: jkm Ponad 10 proc. na lokacie? mBank tyle zapłaci, ... IP: *.prz.rzeszow.pl 08.10.09, 13:33
      Ten mBanczek na stronie tytułowej chwali się całkowicie darmowym eKontem. Tymczasem za samo wysłanie karty kodów jednorazowych pobiera ostatnio 5zł - czym chwali sie dopiero na 5 stronie taryfy opłat. Czyli 10gr masz na dzień dobry za kazdu transfer. W dodatku zamówisz 4 karty - każda idzie oddzielną przesylka oczywiście.......
      • Gość: Qqq Re: Ponad 10 proc. na lokacie? mBank tyle zapłaci IP: *.ssp.dialog.net.pl 08.10.09, 15:31
        Kody SMSowe są za darmo. Tak więc eKonto jest jednak darmowe, razem z kartą.

A to że 4 listy kodów w osobnych kopertach...co za różnica, skoro i tak opłat to
        nie zmienia ?
      • Gość: mmm Re: Ponad 10 proc. na lokacie? mBank tyle zapłaci IP: *.aster.pl 08.10.09, 16:05
        >tymczasem za samo wysłanie karty kodów jednorazowych pobiera ostatnio 5zł

Polecam przejście na darmowe hasła SMSowe - działaja bez zarzutu
      • Gość: rychu501 Re: Ponad 10 proc. na lokacie? mBank tyle zapłaci IP: *.net.pulawy.pl 08.10.09, 23:07
        autor jkm jeżeli podałeś swój telefon komórkowy to przy każdej transakcji
        przychodzi ci sms z kodem który wpisujesz
    • Gość: filutek Ponad 10 proc. na lokacie? mBank tyle zapłaci, ... IP: *.privacyfoundation.de 08.10.09, 14:00
      i oni mysla ze kogokolwiek skusza tym slodkim bajdurzeniem? 20 procent na
      lokacie, dobre sobie, jeszcze sie nikt taki nie urodzil kto gwarantowal by
      taki zysk z lokaty i trzebaby byc kompletnym ignorantem zeby w miesiacach
      kiedy fundusze akcji polskich zarabaija 17% (aviva) czy zagranicznych (mniej
      wiecej tyle samo) ktos da tyle procent z lokat. kpina ze zdrowego rozsadku,
      nic wiecej
    • Gość: miki promocje dla kkretynóów IP: *.kielce.vectranet.pl 08.10.09, 15:51
      promocje dla kkretynóów
    • Gość: zdenek Re: zgadza się, zgadza się, zgadza się IP: *.net.upc.cz 08.10.09, 16:06
      To samo bylo z kredytem odnawialnym
      "Bez wychodzenia z domu, 10.000 czeka na Ciebie, jedne
      z najnizszych oprocentowan na rynku"
      A po paru tygodniach BACH - oprocentowanie z 17% na 23%.
      Tak to sie robi w mBanku.
    • Gość: pawel turbolokata w citibanku była pierwsza ;) IP: 83.143.139.* 08.10.09, 16:54
    • Gość: asd Re: Ponad 10 proc. na lokacie? mBank tyle zapłaci IP: *.alfanet24.pl 08.10.09, 17:17
      Miesiecznie 2000 zl na zakupy? Widze, ze Pan Samcik ma dziś dobry
      humor;/
    • Gość: anja Ponad 10 proc. na lokacie? mBank tyle zapłaci, ... IP: *.nat.umts.dynamic.eranet.pl 08.10.09, 19:46
      no ja sie wlasnie zastanawiam nad lokata ale nie chce tak wtopić,
      najchetniej wzielabym jakas bezbelkową bo kazdaz lotowka wyrwana z
      gardla panstwa jest na wage zlota... tylko nie wiem gdzie?
      • Gość: kwinto Re: Ponad 10 proc. na lokacie? mBank tyle zapłaci IP: *.net.upc.cz 09.10.09, 15:12
        niewiele się ostało z zeszłorocznych ofert na9% i wyżej, ja znalazłem ratunek w
        lokacie Noble na 5,5% i spokojnie dryfuję w oczekiwaniu lepszych czasów...
        • cleomenes Re: Ponad 10 proc. na lokacie? mBank tyle zapłaci 09.10.09, 17:52
          ja się też w noble załapałem jak jeszcze była 6% bezbelkowa. ale póki jest
          powyżej piątki, to śmiało można w noble zakładać.
      • Gość: emigrant Re: Ponad 10 proc. na lokacie? mBank tyle zapłaci IP: *.hotelplan.net 11.10.09, 21:49
        zapukaj do Open Finance - maja kilka fajnych beybelkowych ofert..
    • Gość: kolega Re: juh wam w pudę !!! IP: *.jmdi.pl 08.10.09, 22:04
      juh sie pisze przez hc
    • Gość: zawiedziony Ponad 10 proc. na lokacie? mBank tyle zapłaci, ... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.10.09, 23:00
      mBank to ścierwo. Zmkneli mi linie kredytowa bez zadnego ostrzezenia
      i pisemnego wypowiedzenia ( jak to jest w umowie) od razu zaczeli
      pobierac karne odsetki. napewno spotkam się z nimi w sądzie. Ale
      ostrzegam - rachunek firmowy w mBank - zastanów sie dwa razy. Nawert
      nie ma kogo opieprzyć bo tylko infolinia i kazdy cie zlewa.
      Przeniosłem konto do PKO BP - obsługa bez porównania. Sprawdziła się
      zasada - jezeli coś jest za darmo zazwyczaj jest to lipa.
      • Gość: le ming Re: Ponad 10 proc. na lokacie? mBank tyle zapłaci IP: *.aster.pl 09.10.09, 02:13
        I przeniosles sie do PKO BP??? Jezu, alez to musiala byc desperacja. Chociaz
        cisnie mi sie na usta inne slowo...
        Nawiasem mowiac, ktos wie, jak poszlo "nabitym w mBank" pieniaczom w sądzie?
    • Gość: Kinoman Trzeba dodąć jeszcze, że minimalna kwota lokaty... IP: 212.160.172.* 09.10.09, 08:18
      to... 9 999 zł.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka